hesabın var mı? giriş yap

  • mümkündür.
    senede ancak iki kere yaşadığı muhitten çıkabilen, onda da ya nicedir ağrıyan beli için doktora, ya da yeğeninin düğününe giden, kendi iradesiyle markete ya da mağazaya girip birkaç parça şey almaya dahi imkanı olmayan milyonlarca kadın yaşıyor şu ülkede.

    hatta benim teyzemdir bu. köyden neredeyse hiç çıkmamıştır, öyle başlığı açan arkadaşın annesi gibi tavuk döner yemeye dahi gidememiştir oğlunu yanına alıp. bir akşamüstü çıkıp eşiyle kahve içmemiş, bir mağazadan kendisi beğenerek etek seçememiştir hiç. hazır satın alıp yiyebileceği her şey lükstür onun için; bir poğaça versen eline, yolda yemez öyle, eve gelene kadar saklar da yanına çay demler...

    nerede doğdunuz, nerede büyüdünüz bilmiyorum ki...

  • ben atanan bilirkişiye üzüldüm en çok. 2024 bilirkişi tarifeleri burada. adam yaklaşık 1.500 tl karşılığında hem elif şafak hem de mine g kırıkkanat okumakla kalmamış, iki romanı çalışıp karşılaştırmış da. resmen davanın gerçek kaybedeni o. kafa da yanmış belli ki, %5 intihal gibi acayip bir matematiksel sonuç üretmiş. adamcağız ctrl+f ile kelimeleri mi saydı ne yaptı bilmiyorum. mesela %7 deseydi ceza ne olacaktı meraktayım. bence bu iş tam yapay zekalık. popüler yapay zekalara romanları yükleyip, onlara sorup, intihal ortalamalarını almak lazım. böylece kimse zavallı bilirkişimiz gibi acılar çekmez. hatta türkiye'nin tüm yargı sistemini chatg... (oha ne diyorum lan ben)

    görülen lüzum üzerine ekleme:
    çok mesaj gelmiş :) önemli noktalara değineyim:
    1) bilirkişi fiyatları alt limit denmiş. aslında bu fiyatlar 2024 fiyatları, muhtemelen bilirkişi daha alt limiti olan 2023 fiyatlarından işlem gördü. ben bilirkişi olsaydım, en az 150.000 tl + okuma sonrası unutabilmek için gerekli klinik tedavi masrafları olarak anlaşırdım. sıpotlıs maynd of itörnıl sanşayn'daki gibi.
    2) zaten intihal yazılımları var, turnitin gibi onlardan bu sonuç çıkmıştır diyenler oldu. ben de bir program kullanıldığına inanmak istiyorum ama elif şhafak açıklamasında sonucun bilirkişinin edebiyat bilmezliğine yorunca okumuştur herhalde diye düşündüm. canına kıymadıysa bulup sormak lazım.

  • sığır sığır türkiye avrasya'yı seçti diyenler var. adamlar meslek liseli ergen gibi arkadaşına atar yapıp nato'dan da çıkarız ab'den de uzaklaşırız diyor. bak aşağıda hayallerinizi suya düşürecek gerçekler var.

    ab'ye yaptığımız ticaret hacmimizin boyutu 145 milyar euro. bunun içinde 67 milyar euroluk kısmı ihracat 78 milyar euroluk kısmı ise ithalat şeklinde.

    senin tüm askeri silah ve mühimmatın nato uyumlu. ha çıkıyorum demen ile çıkman mümkün değil. zaten mevcut uçakların ile nato üyesi bir ülkeyi vuramazsın bile.

    şimdi sen rusya, çin ve diğer avrasya ülkeleri ile yakınlaşırım diyorsun ya bu ülkelerin ellerinde bir şekilde satabilecekleri bir sanayisi veya ham maddesi var. senin elinde ise rusya'ya satamayınca elinde kalan domatesin var. bugün rusya gibi soğuk bir ülkeden buğday ithalatı yapıyorsun. hani tarımın, hayvancılığın ve sanayin iyi olur deriz ki kendi kendimize yeten bir ülkeyiz. kimseye ihtiyacımız yok vs. ama bugün sen almanya'nın ürettiği tankı satın almışsın. bir yedek parçaya ihtiyacın olsa onlardan alamayacaksın. helikopter üreticem diyorsun motorunu avusturyalılar satmıyor. sen bu ergen tavırlarla ülke yönetirsen daha çok ülkeden ayar yersin.

    şimdi katar yüzünden araplarla da kötü oldun. iran'la bile aramız iyi değil. kısaca çevre ülkelerden hiç birisi ile aramız iyi değil. nasıl bir hükümete sahip isek her sınır komşumuz ile kavga dövüş ediyoruz. allah'dan azeriler şu anda kardeş ülke. yoksa onlarla da kavga ederiz. ama çok değil 3-5 seneye kalmaz azeri kardeşlerimiz ile de birbirimize gireriz.

  • beni şaşırtmamış, ve şaşırtmadığı için gelecek adına korkutmuştur.

    kimse kusura bakmasın hayatta bi halt olamamış daha sakalı bıyığı terlememiş, eline silahı verilmiş, her yaptığı yanlışta sırtını sıvazlanan gençlerin olduğu bi kurum artık emniyet.

    geçen piknikte bi tanesi de ailesiyle gelmiş. belli genç, kara kuru, aptal bişey. silahı takmış beline. t-shirt ten görünsün diye takla atıyo. karşı masada kızların olduğu bi grup var. bi ara seslenecektim kızlara, gördük diye bağırsınlar da bu salak kendini vurmasın yanlışlıkla diye. ya dedim biz başımıza bişey gelince polis diye aslında bunu mu çağırıyoruz? bi karete figürleri falan yapıyo. bak mahalle arası kurslarda bile sarı kuşak vermezler o kadar berbat. o kadar saçma, anlamsız, gereksiz. baştan ayağa cehalet bi genç.

    sivilde değil eline silah, ağaç dalı vermeyeceğimiz bi çok genç işsize emanet edildik. mini mini seçim yatırımlarımız canımızı ve malımızı koruyor, bu da beni korkutuyor.

    son bir şey daha berkin elvan hala uyuyor.

  • saf, iyiniyetli fakat düz bir insandır.
    rönesans sonuçta herkes bir sanatla ilgileniyor, resimdir, mimaridir, heykeldir... ee haliyle her tarafta bir boya kokusu, tiner kokusu, vernik kokusu filan, bir süre sonra rahatsız olmuş belli ki adamcağız. en sonunda da isyan etmiş, ''yeter lan'' demiş, ''boya kokusundan kafam beynim döndü, rönesans'ı batsin'' demiş.

    ''işte bu anlayış yüzünden ülkemizde sanat gelişmiyor'' diyerek bir hıncal uluç yazısı tadında bitiriyorum izninizle entryimi