hesabın var mı? giriş yap

  • kurutulu$ sava$inin savunma sava$i olarak devam ettigi ve bazi taktik yenilgilerin ya$andigi donemde mustafa kemal'in, dunya askeri literaturune kattigi yeni yakla$im. ozu "hakim mevki" zihniyetinin terkolonu$udur. tam olarak da turbetepe'nin pek cok kez yunanlilar ve turkler arasinda el degi$tirmesi sonucu pa$a tarafindan alt generaller vasitasi ile birliklere bildirilmi$ ve taktik ayrintilari anlatilmi$tir. taktik pa$a tarafindan geli$tirildikten sonra bir sure topyekun uygulanmami$, kisa bir ali$ma ve ogrenme sureci ya$anmi$tir. pa$a ilk kez, yine turbetepe'nin kaybedildigi bir cati$ma sonucunda, en fazla 1 kilometre cekilerek yeni bir hat kurulmasini istemi$tir. yani hat sava$i'nda, sava$in hatti yarilan ordu aleyhine bittigi tezi yikilmi$tir. zaten pa$a'nin kendi agzindan yaziyorum "- yarilmayan hat yoktur!"
    olayi daha yakinen $oyle arzedeyim. doktrini yuzlerce yillik tecrubeler ile olu$an onceki sava$larda bir muharebe hatti, ordu veya kolordu seviyesinde yarilirsa bu yenilgi olarak algilanirdi. yarilan kuvvet, buyuklugu ile orantili bir miktar geri cekilir, yeni bir arazi arizasina yaslanarak yeni bir hat kurardi. bu yeni hat bazen onlarca hatta yuzlerce kilometre geride olabilirdi. alan savunmasinin askeri uygulamasi aslinda bu orani ortadan kaldirmaktir. yani buyuklugune bakmadan, kirilan her hat sadece geregi kadar (cok az) geri cekilecek ve yeni hat olu$turacaktir. muhendislik tabiri ile cok sayida dogrusal hat $eklinde kademeli yakla$im, kendiliginden alan savunmasini getirecektir.
    bir de pa$a'yi bu cozume iten ko$ullari aktaralim. ankara'nin batisi yuzlerce kilometre ovadir. kurtulu$ sava$i'nin cogu ve kritik cati$malari da afyon ve kutahya cevresindeki tepelerde olmu$tur. o donemde anadolu haritasini eline alan her general sava$in burada yapilacagini, buradaki sava$i kazananin da ankara'ya kadar hizla ve direni$siz yuruyecegini ongorebilirdi. du$man, aslen ankara yonune dogru tek engel olan pek cok tepeyi de defalarca ele gecirmi$tir. ataturk, klasik anlayi$la, yuzlerce kilometrenin sahibini tek ba$ina belirleyen, milli mucedelenin sonu sayilacak ankara'yi da icine alan, iki uc tepenin uzerine cikmanin, "bu yerleri gercekten kaybetmek "sonucunu yaratmamasi geregini biliyordu. bu askeri devrim bu yonu ile biraz da sava$in seyri, vuku buldugu alanin cografi ozellikleri ve turk komutasinin inanc ve inadi neticesinde olmu$tur.
    bu yeni yakla$im du$man uzerinde oldukca yikici etki yapmi$tir. butun planini ba$tan beri klasik, geleneksel ilkeler uzerine kuran general hacianesti, general papulas, general trikopis ve kurmay albay sariyanis, kazandiklari azimsanmayacak sayidaki taktik ba$arilardan sonra bile dogu yonunde ciddi bir ilerleme gosterememi$lerdir. her $iddetli cati$mada yunan ordusu kazansa bile biraz daha yumu$ami$, onemli bir fiziki yol ilerleyememi$, turk ordusu ise sava$in sonuna kadar her cati$ma ile daha da sertle$mi$tir. yunan komutasinin bekledigi $ey hakim 3-5 mevki alininca turk ordusunun cok ciddi alanlari bo$altip ankara'ya cok yakin bir yerde veya ankara icinde tutunmaya cali$acagi, yani klasik doktrine koru korune bagli bir komutayla sava$acagiydi. yine pa$a'nin agzindan yaziyorum:
    - asker her yerde sava$ir! tepenin altinda, ustunde, camurda, derede... hattimiz yarilinca 500 metre, 1000 metre geri cekilip yeniden hat kuracagiz. bulundugumuz her yeri son neferimiz olene kadar kari$ kari$ kanla sulamadan terk ve teslim etmeyecegiz.

    $ehitlerimizin ruhu $ad olsun.

    arz ederim.

  • 2020 yılında ilk kez girdiğim yds'de 92.50 almış bir yks dil öğrencisi olarak sizlere a grubuna girmek için naçizane birtakım tavsiyelerde bulunmak isterim. görsel

    öncelikle herhangi bir kursa gitmedim ya da özel ders almadım tamamen online ve basılı kaynaklarla ilerledim. sizinle bunları paylaşacağım.

    bildiğiniz üzere sınav ağırlıklı olarak okuduğunu anlama üzerine kurulu. o karmaşık reading sorularını çözmek, paragraf tamamlama sorularını bilmek doğru çeviri yapmaktan geçiyor. bunun için de iyi bir gramer ve taş gibi bir kelime bilgisi gerekli. kimileri grameri gereksiz olarak görüp sadece kelimeye abansa da gramer bilgisi size çeviri sorularında, ilk 20 soruda, cloze testte büyük yardım sağlayacaktır. iyi bir gramer bilgisi edinimi kazanmak için izlemeniz gereken youtube kanalları:
    özer kiraz kendisi çok sade bir tema ile konuları akıcı bir üslup eşliğinde hafızalara kazıyor. video sonlarında da o konunun kullanımına örneğin dizi ve filmlerden kesitler paylaşarak kalıcılığı perçinliyor. mutlaka tavsiye ediyorum.

    hakkı şahin beyaz tahta üzerinde nitelikli bir anlatım gerçekleştiriyor. her cümlesinden bilgi akıyor. özer kiraza göre daha detaylı bir anlatımı var kendisinin. zorlandığınız konularda göz atmazsanız olmaz.

    gramer kısmına şu an için bu kadar zaman harcamak istemeyenler varsa da mutlaka bilmeleri gereken ve soru çıkma ihtimali yüksek olan gramer konuları: tenses, relative clauses, active-passive-causitive, gerund infinitive, modals.

    yds'nin en önemli kısımlarından biri de bağlaçlar konusu. türkçenin aksine ingilizcede tek bir bağlacı onlarca farklı kelime karşılayabiliyor ve bu da öğrenmeyi güçleştiriyor. yds'de çıkan bağlaçları derlediğim entry: #86752422

    gramer kısmını noktaladık ve sınavın %20'lik kısmını bitirdik. gelelim %80'lik kısma. yani kelime bilgisine. okuduğunu anlamada ve kelime sorularını çözmede sıkıntı çekmemek için yds'ye yönelik 3500-4000 civarı kelime bilmek gerekiyor. bu gözü korkutan bir sayı olsa da her gün yarım saat-kırk beş dakikanızı ayırıp 20 kelime öğrenseniz 6-7 ay sonunda yeterli kelime haznesine sahip olmuş olursunuz. o kadar kelimeyi nereden bulacağız diyenler için önerdiğim uygulamalar:

    yds soru bankası kapağında english grammar tests yazsa da içerisinde her yds konusuna yönelik yüzlerce, binlerce soru var. özellikle kelime sorularında bilmediğiniz kelime çıkınca not almanız size bu konuda fayda sağlayabilir.

    quizlet belki de bu işin en kilit uygulaması. sınırsız bir kelime kaynağı. başkaları tarafından hazırlanmış sayısız miktarda kelime setlerinin yanı sıra siz de kendi çıkarttığınız kelimelerden bir set oluşturup çalışabilirsiniz. tüm kelimeleri türkçesiyle birlikte girip set oluşturduktan sonra öğren modunu açıp ayarlardan esnek cevapları aktif edin. (bir kelimenin birden fazla anlamını girdiyseniz cevaplama anında tek birini de kabul etmesi için. yoksa yanlış sayar.) öğren modu kelimeleri kafanıza çivi gibi çakıyor. bilemediğiniz kelimeyi öğretene kadar karşınıza çıkarıp çıkarıp duruyor. bu modda %100 ilerleme kaydettikten sonra da test modundan kendinizi teste sokup kaçırdığınız varsa not alıp ayrıca çalışmalısınız. bu uygulama benim ve çoğu dilcinin kahramanı. kutsalı.

    kelime bilgisini geliştirmeye yönelik instagram hesapları:
    aykuthocayds aykut hoca bu işin adeta kralı. onun telegram grubunda paylaştığı kaynaklar ve instagram hesabı sayesinde yds'de nokta atışı yaptığım kelimeler gördüm. sanki sınavı o hazırlamış derecesinde paylaştığı kelimeler, kalıplar sınavda çıktı.

    selimhocayds kendisi de yer yer mizahi bir anlatım ve güzel bir temayla çok faydalı paylaşımlar yapıyor.

    tijenhoca farklı soru tiplerine yönelik çeşitli zorluk seviyelerinde faydaları paylaşımlar yapan güzide bir hocamız.

    bu da benim temel kelimeler içeren, bir denemeden derlediğim içindekileri bilmenizde fayda olan entry: #90951392

    online kaynakları sildik süpürdük. şimdi basılı kaynak çözmek istersek soru tipine göre önerilerim var.

    reading: sınavın kırılma noktası ve en eleyici kısmı. els through reading (zor) reader at work (kolay-orta)

    vocabulary: bu konuda modadil yayıncılık'ın 120 günde yks dil kelimeleri kitabı bana büyük yarar sağlamıştı. her gün için 20 kelime ve eş anlamlıları, çeviri alıştırmaları, eşleştirme gibi sınava yönelik kelimeler var. yks dil ve yds çok benzer olduğu için adına aldanıp şüpheyle yaklaşmayın. mükemmel bir kaynak. daha kısasını arıyorsanız 60 günde yds kelimeleri de var.

    diğer soru tipleri için ayrı ayrı özel bir kaynak almanız gerektiğini düşünmüyorum. bunun yerine genel soru bankaları sizi ilerletecektir. bu konuda çözdüğüm ve sevdiğim iki önerim var.

    test attack yds: son derece geliştirici sorular içeren, sınava girmeden önce herkesin çözmesi gereken bir kaynak.

    advanced english tests: yer yer zor, yer yer normal seviyede sorular içeren zevkli ve çözülmesi gereken bir kaynak.

    kazandığım tüm tecrübeyi döktüğüm bir entry oldu. umarım faydalı olabilmişimdir dostlar. iyi çalışmalar diliyorum hepinize. *

    1 yıl sonra gelen edit: artık ingilizce öğretmenliği öğrencisiyim. *

  • islami ve muhafazakar kesimin, ölen 33 vatandaşın kanı üzerinden laiklerle ve solcularla hesaplaştıkları katliam. katliamı terör örgütü pkk yapmıştır. yani yapılan açıklamalar böyledir. aşağılıkça bir eylemdir, barbarlıktır, ve sonuçta bir terör eylemidir. pkk buna benzer yüzlerce eylem gerçekleştirmiştir. fakat bu katliama siyasi hesaplaşmada ayrı bir anlam yüklenmiştir. sivas katilamı'ndan hemen sonraya denk gelmesi nedeniyle, "sivas için kıçınızı yırttınız, bunu da kınasaıza" demektedir islami ve muhafazakar kesim. maalesef bu da ayrı bir soğuk hesaptır. katliamı yapan pkk'dır. pkk bir terör örgütüdür. sivilleri öldürmek üzere kurulmuş, sivilleri öldürerek büyümüş, dehşet saçarak gelişmiştir ve her durumda-ortamda kınanmış, terör örgütü olarak adlandırılmış, algılanmıştır. sivasta'ki 33 insanı öldüren ise halktır. bildiğimiz vatandaştır. tabii ki daha fazla kafa yorulması gereken bir durumdur, sivas katliamı. "pkk da başbağlar katliamını yaptı. hadi bu defeterleri kapatalım, oluyor böyle şeyler" demek gerçekten vicdansızlıktır. eğer bir kentte kendi halinde yaşayan insanlar bir oteli kuşatıp içindekilerle birlikte yakıyorlarsa ve bunu kahkahalar eşliğinde izliyorlarsa, bu üzerinde düşünülmesi gereken, ciddi ciddi ele alınması gereken bir durumdur. ülkede başka bir terör örgütü de cinayetler işliyor diye geçiştirilemez. kaldı ki terör örgütü için tüm devlet seferber olmuş iken, ve bu konuda ülkede bir görüş ayrılığı bulunmaz iken, sivas katliamı sonrasında "oteli kuşatan vatandaşlarımıza zarar gelmemiştir", "tahrik vardı canım" açıklaması bile yapılmıştır. bu iki olayı karşı karşıya koymak ve "hadi bunu da kınayın" demek acayipliktir. bu ülkedeki insanlar her terör eylemini resmi bir bildiriyle kınamak durumunda değildir. çünkü bu iş bir süre sonra "şunlar eylem yaptı şu taraftan kınama gelmeli", "bunlar eylem yaptı bu taraftan kınama gelmeli" gibi hesaplara dönüşür ve konunun özü, tartışılması gereken asıl nokta iyice flulaşır.

  • bir türk dili bilimcisi olarak olaya bil- tasvir fiili üzerinden yaklaşmayı öneriyorum. nitekim abilmek- ebilmek müstakil bir yapı değildir.
    bu fiilin yapısı nedir, onu inceleyelim:

    dilimizde tasvir fiilleri dediğimiz yapılar vardır. bunlar yardımcı fiiller gibidirler. fakar tasvir anlamı katarlar. türkolojinin ünlü dilbilimcisi zeynep korkmaz “esas fiilin gösterdiği oluş ve kılışın
    tarzını tasvir etmek suretiyle ona bazı anlam incelikleri katar" şeklinde açıklar.

    formulü şudur: esas fiil + zarf fiil+ tasvir fiili

    yani; abilmek- yapısını tek başına cümlede kullanamazsın.
    yap(esas fiil) + a (zarf fiil eki) + bil(tasvir fiili)
    ayrıca anladığınız üzere bu yapı sadece -abil formunda değildir. ü-bil, e-bil, u-bil şeklinde kullanımları da mevcuttur.

    en önemli kısma geçelim. bu fiili yazar arkadaş cümleye kattığı anlam bakımından ability ile benzeştirmiş. fakat göz ardı ettiği husus şudur ki, türkçe'de cümleye aynı anlamı katan tek tasvir fiili bil- değildir. bil- fiili modern türkiye türkçesi standart dilinin bir öğesidir. eğer söz konusu bir ability, abilmek benzeşmesinden bahsedeceksek bu durum standart tt'sinin geçmişini aşar. en az bin yıllık bir süreç ister. bu bin yıllık süreç içerisinde ağızlarda ve diğer türk lehçelerinde aynı anlama gelen kaç tasvir fiili kullanılmış bakalım:

    ağızlarda;

    geli ver-
    söyle yaz-
    gide dur-
    yapa gel-
    ola git-
    baka kal-

    diğer lehçelerde;

    aydıp bil ( esas fiil+ zarf fiil(ıp) + tasvir fiili)
    köre aldım ( görebildim anlamında, bil yerine al kullanılmış)
    körsetip bil ( gösterebil anlamında)

    vs vs. türkçe'de aynı anlama gelen çok fazla yapı vardır, kullanılmıştır. bu yüzden yalnızca standart türkiye türkçesinin sık kullandığı ebil-, abil yapısını ability ile bağdaştırmak asla mantıklı olmayacaktır.

  • kendi içmez,içeni kınamaya bayılır
    yüzünden aldatmaca,sahtekarlık yayılır
    şarap içmiyor diye kasılıp gezer ama
    yedikleri yanında şarap meze sayılır

    diyerek acaba yıllar evvelden hangi ülkenin başbakanını işaret etmiş merak ettiğim ileri görüşlü büyük adam.