hesabın var mı? giriş yap

  • bir aşçı olarak yorum yapmam gerekirse,

    bir menüde kalem başına fiyat, maliyet x3 olarak hesaplanır.

    bir yemeği malettiğinin üç katına satarsan hayvansın hede hödö diyeceklere şöyle bir açıklama yapayım:

    hesaplamanız gereken şey, giderlerin hepsi aradan çıktıktan sonra kâr edebiliyor olmanız, dolayısıyla malzeme fiyatı+mekan kirası+elektrik,gaz,su+çalışan ücretleri+temizlik masrafları+bakım masrafları+restorana ait lisans ücretleri (alkol örn.)+türkiye ekonomisi sayesinde ayda bir değişen fiyatlar sebebiyle yeni menü basımları gibi ek maliyetler.

    şimdi maalesef ki türkiye'de artık bu malzeme fiyatı x3 dengesi bile fahiş fiyatlar dolayısıyla bozulmuş olabilir. bir restorandaki elektrik ve doğalgaz gideri zaten malzemeyi aşacak paralara ulaşmış olmalı diye üfürüyorum (çünkü çok da net bir bilgim yok) hadi çalışan paralarından kısarak dengelesinler diyelim falan filan ve bu matematiğe uydurmaya çalışalım.

    fettucine alfredo gibi basit bir tarif üzerinden (ve kafeler nasıl yapıyorsa ona göre hesaplamaya çalışacağım) maliyet hesabı yapalım.

    100 gram tavuk göğüs: 17 tl
    100 gram çiğ makarna: 3,4 tl
    75 ml krema: 13,125 tl
    10 gram toz parmesan: 17,5 tl
    1 diş sarımsak: 0,1 tl
    15 ml zeytinyağı: 4,5 tl
    tuz&karabiber: 0,03 tl+0,25 tl
    üstüne süslemek için 1 adet kokteyl domates: 1,54 tl

    yani toplamda 1 tabak fettucine alfredomuzun (ki bunlar perakende fiyatlar, toptanda bir 15 tl kadar ucuzlayacağını düşünmekteyim) malzeme bazında işletmemize maliyeti 57 tl 445 kuruş. bunun üç katı ise 172,335 tl oluyor. haydi bir de bunu 175 tl'ye yuvarlasın diyelim. (üstüne restoranların kullandığı hilelere hiç girmiyorum, toz parmesan diye hesapladığım şeyde çoğu restoran kars kaşarının kabuğunun rendesini falan kullanıyor, o hesapla da buraya 17,5 tl fiyat biçtiğimiz şeyin fiyatı 3 tl'ye falan düşüyor)

    şu an yemeksepetinden fettucine alfredo fiyatlarına bakıyorum: liva pastanesinde 243 tl, pilavcı abide 247 tl, hüdaverdi pastanesinde 210 tl, matchless makarna'da 230 tl.

    haydi bir de yemeksepeti komisyon alıyor üstüne kurye murye, restorandan menü fiyatına bakayım bulabildiklerimin: livashop.com'da fettucine alfredo 270 tl. yemeksepetinden de pahalı yani.

    e peki sorarım restoranlar, güncel perakende fiyatlarıyla 57,5 tl'ye mal ettiğimiz bir tabak yemeği kâr edebilecek olduğunuz ücreti 175 tl iken bize neden x4 x5 fiyatlarla kakalıyorsunuz?

    peki sevgili halk, siz enayi misiniz, hala bu kafeleri restoranları hınca hınç dolduruyorsunuz?

    eyyorlamam bu kadar.

    komik edit: yarası olan bir işletmeci gocunmuş olacak ki mesaj attı isterse 750 lira fiyat biçer size ne diye, ben de o zaman ev sahipleri de tek göz odaya 30,000 tl isteyince kızmayın dedim, e tabi kızmam fedakarlık neden bizden bekleniyor siz de maaşınızın yarısını alın o zaman fedakarlık gösterip dedi.

    muhatap olduğumuz zihniyet bu arkadaşlar. bu durumda fiyatların düşmesini daha çok bekleriz gibi.

  • nüfusun ne kadarının hangi partiye oy verdiğinden bağımsız olarak hükümdarlığını sürdürür. akp, chp, mhp'ymiş filan, bunlarla pek alakası yoktur.

    merkez sağın her türlü pişkinliğini, iki yüzlülüğünü ve o yapmacık ahlak anlayışını her sokağında hissedebilirsiniz bu kentlerin. lisesinin müdür muavininden tutun, tapu kadastrodaki memuruna kadar o kentte büyüyüp yetişmiş insanların çoğunun üzerine sinmiş rezalet bir merkez sağ esansı vardır.

    kendi ahlaki anlayışını diğerlerinden üstün tutarken bir yandan menfaatleri peşinde koşan küçük insanların, ufak tefek idari çıkarlar için maymun olmaları merkez sağ ekolünün imzasıdır zira. peşinden koşulan kazançlar bazen o kadar ufak, o kadar kişiseldir ki, yargı tarafından takibe lüzum dahi görülmez. bu hukuki tembellik, elbet çoğunun hoşuna da gider.

    kırsalda veya büyük şehirlerde aynı havayı bulamazsınız. anlatması zor sayılır.

  • özellikle parasal rakamları gördükten sonra yaşadığım yerden şüphe ettiren yazıdır. günlük ortalama 200 euro nedir ya ne yapıyorsun sen her gün barda şişe mi açıyorsun. ortalama 120 kron nedir şehir içi ulaşım için, 20 krona metroya biniyorum ben stockholm'de.

    edit: yazarın isveç'te yaşadığına zerre kadar inanmıyorum. aklı sıra kanada'ya göç eden bir çiftin veda yazısı'na kontra yaparak debeye girecek çakal, yermiyiz bunları.

    edit 2: yazarın türkiye'de yaşadığının kanıtları kendi entrylerinden

    (bkz: #57756521)
    (bkz: #56927064)
    (bkz: #55637208)
    (bkz: #56617768)

  • "babam zeki müren dinleyip ne varsa eskilerde var der,ben 90lar için aynı şeyi diyorum,benim çocuklar da serdar ortaç & demet akalın dinleyip aynı şeyi diyecekse bu gelenek hemen burda bitmeli."

  • kalabalıkların memnun olmadığı işler yapacaksanız eğer onları sürece ortak edin, görev verin. sizden daha ateşli olduklarını göreceksiniz.

  • dogu illerimizde halen daha sikca uygulanmakta olan degi$-toku$ usulu evlendirme yontemi. ilk ciki$ sebebi buyuk ihtimal ba$lik parasi kaynaklidir. ba$lik parasina durumu el vermeyen aileler berdel yoluna giderek hem ekstra mali yukten muaf olmakta hem de 2 dugunu birarada gormektedirler. tabi akrabalik baglarinin ekstra guclendirilmesi de cabasi.

    berdelin bahsedilebilecek pek iyi bir yani yok. binlerce insanin berdel yuzunden kotu zamanlar ya$adigi bilinmekte. aile baskisi yuzunden berdele mecbur birakilmi$ligin acisini tarif etmeye de gucumuz yetmiyor. 4 ki$inin birbirine baglanmi$ oldugu bu hadise zannedildiginin aksine 2 ayri aileyi de mutlu kilmiyor. herhangi bir ailede sorun ya$anmasi demek diger ailede de sorun ya$anacagina i$aret etmekte. zira bir damat gelinin ihtiyacini ona almami$sa diger damatta kendi gelininin ihtiyacini kar$ilamayabiliyor. neredeyse tamamen "iyilik yap-iyilik bul" veya "kotuluk yap-kotuluk bul" tabanli bir felsefe gecerli berdellerin cogunda. herhangi bir berdel vakasinin mensuplarinda gorulen catirdama veya sorun hemencecik diger berdel mensuplarina da i$lemekte. mukkemmel bir cift olsalar bile aralarina kara kedi girebilmekte.

    gelelim sonu husranla biten berdellerin neticelerine. sonu husranla biten bir berdel vakasinda ciftlerden biri ayri du$erse diger ciftin durumu da kritik bir hal almaktadir. zira bozulan evlilik 2 aileyi de yakindan ilgilendirdigi icin kiz tarafinin ba$lik parasi gibi bir talebi olabilir. mevcut tek bir evlilik oldugu icin ve herhangi bir kar$ilikli ali$veri$ durumu ortadan kalktigi icin kiz vermi$ olan taraf "madem berdel yok o zaman ba$lik parasi rica edeyim" moduna girebilmektedir. bu da cozumu olarak du$unulen ba$lik parasina bir geri donu$ten ba$ka bir $ey degildir...

    berdelde sadece aile buyuklerinin lafinin gecerli olmasi da i$in bir diger aci tarafidir. aileyi olu$turacak olan gelin ve damat adaylarinin du$unceleri genelde hic sorulmaz. ailenin ekonomik yapisi ve gelecegine dair en saglam kararlari alabilecek merci olarak gorulen babalar genelde berdele kendi aralarinda oturur karar verirler. hatta uygulattirirlar. aile buyugu olduklari icin ona itiraz edebilecek bir merci de bulunmamaktadir. hal boyle olunca olan cocuklara olmaktadir ama bu tabi ki berdeli halen daha uygulanabilen bir yontem olmaktan alikoymamaktadir.