• bilisim alanina yaklasik 2500 turkce sozcuk kazandirmis. 12.000 maddelik ibm bilisim sozlugunu 75 gunde turkcelestirmis yuce insan.
  • bugün dilimize yerleşmiş birçok kelimenin mucidi. yanına gidip "merhaba" deyince en az bir saat konuşacağınız hoş sohbet insan. "kompüter" kelimesi yerine "bilgisayar" kelimesini kullanmaya başlayınca kendisiyle dalga geçen insanları utandıran bilgisayar profesörü. şimdi, cyberparkı yönetmektedir.
  • kenan evren yönetiminin yasakladığı türkçe sözcükler listesinde evren sözcüğünün görünce gözünün içine baka baka "ee sayın cumhurbaşkanım şimdi ne olacak?" gibi bir cümle sarf etmiş, türk dilinin sanıldığının aksine (bkz: kemal gürüz) gayetle sağlam bir bilim dili olabileceğini göstermiş bilim adamı, dil gönüllüsü.
  • elleriyle inşa ettiği, 30 yılı aşkın süredir insan yapısı bir sistem için bile mucize sayılabilecek hassasiyette çalışan, mevcut şartlar içinde olabilecek en hakkaniyetli çözümü sunan ulusal öğrenci ölçme ve değerlendirme sistemi ösym'sinin son 2 yıldır düştüğü durum, başına gelenler ve gidişat konusunda ne düşündüğünü en çok, hatta ünal yarımağan'dan da çok merak ettiğim kişidir.

    ana akım medya tarafından haber değeri bile atfedilmeyen kpss 2010 kopya skandalı konusunda teknik olarak konuşabilecek en yetkin isimlerin başında gelmektedir. kendisine mikrofon mu uzatılmamaktadır, veya kendisi mi gidişat hakkında yorum yapmaktan kaçınmaktadır durumu bilmiyorum. ancak emin olduğum bir şey var. kişisel olarak da tanımak onuruna eriştiğim aydın köksal hem bu rezaleti binary sistemde de kanıtlayabilecek bir programı saatler içerisinde yazabilecek bir deha, hem de susturulmak için koz bulunamayacak bir vatanseverdir.

    haydi sayın köksal, lütfen konuşun! ulusal direnişin teknolojik bayraktarı olan sizin gibi dahilerin umut dolu cümlelerine çok ihtiyacımız var. 12 eylül döneminin amerikan soslu teknoloji işgaline bile direnebilmiş beyniniz, haysiyetli ve tam bağımsız bir ülkede yaşamak isteyen gelecek nesiller için yeniden umut olsun...
  • 1 (bir) kelime ile 1 (bir) ulusun kültürel mirası, dili, geleceği nasıl korunabilir, bu iş nasıl yapılmalıdır gösterebilmiş bir vatansever... fenafillah

    (bkz: bilgisayar)
  • 1940'ta istanbul'da doğdu. galatasaray lisesini birincilikle bitirdikten sonra, fransa'da insa de lyon'dan elektronik y.müh. diploması aldı (1964). bilişimsel dilbilim dalında bilim doktoru (1975, hü), bilgisayar bilimleri mühendisliği dalında üniversite doçenti (1980, hü), bilgisayar yazılımı ana bilim dalında profesör oldu (1991, gü).

    hacettepe üniversitesi'nin kuruluş çalışmalarına katıldı (1967), hü bilgi işlem merkezi'ni kurdu ve yönetti (1967-1980). türkiye bilişim derneği'ni kurdu (1971) ve yönetti (1971-75; 1981-87); bilişim dergisini yayınladı (1972-87); bu derginin yayın kurulu üyeliğini 1996'ya değin sürdürdü. bilgisayar, bilgi işlem, yazılım, donanım, bilişim vb. türkçe bilişim terimlerini geliştirdi (yaklaşık 2.500 yeni sözcük). üniversitelerarası öğrenci seçme ve yerleştirme projesini bilgi işlem birim başkanı olarak örgütledi ve yönetti (1974-80); ösym bilgi işlem merkezi'nin kuruluşunu gerçekleştirdi (1976). hü bilişim enstitüsü'nün kurulmasını sağlayarak (1973), bilgisayar mühendisliği dalında türkiye'nin ilk doktora programı'nı başlattı (1974). hü bilgisayar mühendisliği bölümü'nü, yine bu alanda türkiye'de açılan ilk bölüm olarak kurdu (1977); bu bölümün başkanlığını yaptı (1980-85).

    kamu iktisadi kuruluşlarını yeniden düzenleme komisyonu bilişim altkomisyonu üyeliği (1971); dpt elektronik bilgi işlem sürekli özel uzmanlık kurulu üyeliği (1975-86) ve başkanlığı (1977-78) yaptı; başbakanlık danışmanlığı'nda (devlet durum merkezi) bulundu (1981-82). türk dil kurumu üyeliğine (1975) ve yönetim kurulu üyeliğine seçildi (1982-83). tübitak bilim adamı yetiştirme grubu yürütme kurulu üyeliğine seçildi (1984-87). dil derneği'nin kurucu üyeliğini ve genel yazmanlığı'nı yaptı (1987-88); bu derneğin yönetim kurulu üyeliğini 1992'ye kadar sürdürdü. birleşmiş milletler, unesco, spin, oecd, ifip vb. uluslararası örgütlerde, yurt dışında türkiye'yi 22 kez temsil etti.

    bir mühendis olarak, özellikle bilişim teknikbiliminin ekonomik ve toplumsal kalkınmada en etkin bir araç olarak kullanılabileceğine inanan köksal, türk toplumunun "çağdaş bir bilişim toplumu"na dönüşmesi doğrultusunda sivil toplum örgütleri çerçevesinde yoğun çaba gösteregelmiştir. üye olduğu dernekler şunlardır: türkiye bilişim derneği (tbd), türkiye bilgi işlem sanayicileri derneği tübisad), türkiye bilişim vakfı, atatürkçü düşünce derneği, dil derneği, türk-fransız mühendisleri dostluk derneği, türk-japon dostluk derneği, ankara galatasaraylılar birliği, galatasaray spor kulübü, ankara tenis kulübü.

    kazandığı ödüller olarak (a) 1979'da prof. dr. tarık özker ile paylaştığı, tüm öğretim üyeleri derneği (tümöd) dr. necdet bulut fen ve mühendislik ödülü: bilgisayar mühendisliğinin türkiye'de bir bilim dalı olarak örgütlenmesi, bilişim sözcüklerinin türkçeye kazandırılması, dpt bilgi işlem özel uzmanlık kurulunda bilgisayarların türkiye'de planlı ve etkin kullanımı doğrultusundaki çalışmaları, tbd kurucusu olarak bilişim mesleğini örgütlemesi dolayısıyla; (b) 1980'de türk dil kurumu (tdk) deneme ve inceleme ödülü: "dil ile ekin" yapıtı dolayısıyla; (c) 1996'da, ilk kez tanımlandığı yıl, tbd-tübisad yaşam boyu hizmet ödülü; (ç) 1996'da türkiye döküm sanayicileri derneği (tüdöksad) onur üyeliği: "cumhuriyetimizin geleceği türk gençliğinin eğitiminde ve bilim çağının türkiye'de yapılanmasında gösterdiği üstün gayret ve başarılardan dolayı"; (d) 2003'te tbd onursal başkanlığı kendisine verilmiştir.

    şimdi, 1985'ten beri, üniversiteden kendi isteğiyle ayrılarak kurduğu danışmanlık kurumu ve yazılımevi olan bilişim ltd'i yönetmekte, türk ulusal yazılım endüstrisinin gelişmesine katkıda bulunmaya çalışmaktadır.

    180'i aşkın yayını bulunan dr. aydın köksal iyi düzeyde ingilizce, fransızca, italyanca bilir, almanca ve ispanyolca teknik belgeler üzerinde de çalışma yapabilir.

    prof. dr. gülden köksal ile evlidir (1967).

    kaynak: http://www.bilisim-ltd.com.tr/
  • hacettepe universitesinin o zamanki adı ile elektronik bilgi işlem merkezinin müdürü iken sonsuz enerjisi ile bilgisayar terminolojisini türkçeleştirmeye çalışmış, yukarıdakilere ek olarak bilişim sözcüğünün de babası, adı gibi bir aydin.oz sbfde 1974 den itibaren bilgisayar derslerini baslatan ve veren bilim adami.
  • dil ile ekin adlı bir kitabı bulunan, h.ü. bilg muh. dışında bilişim derneği'nin ve dergisi'nin de kurucularından...uzun yıllar bilg muh'de bolum başkanlığı da yapmıştır...
  • okunması, dinlenmesi, feyz alınması gereken bir insan. türkçeye 2500 terim kazandırmış, tek bir insanın bile genel tabloyu ne kadar değiştirebileceğini göstermiştir. eğitimde aslolanın meslek bilgisi, düşünebilme, anlayabilme, akıl yürütebilme becerisi olduğunu anlatmaya çalışmaktadır yıllardır. bu toz duman arasında sesi bastırılıp gitse de tek başına çok insana ulaşmıştır.
  • "almanya’da makine mühendisliği okumak istiyordum; bu amaçla lisede öğretilen fransızca ingilizceden sonra, alman lisesi’nin akşam kurslarını izleyerek almanca da öğrenmiştim.

    öte yandan fransa’dan, ınsa*’dan bir çağrı da almıştım. avrupa ülkelerinden gençlik temsilcilerinin katıdığı 2 aylık bir fransa’yı tanıma programı’na katıldığımda, yurda dönmeden bu okulu da görmek istedim. tanınmış öğretim üyeleri olan iyi planlanmış bir “büyük okul”du bu. avrupa’nın, amerika karşısında teknikbilimde geri kaldığını düşünen fransızlar, köklü “grande ecole, büyük okul” geleneklerine yaslanarak, yenilikçi bir çizgide, en üst düzeyde mühendisler yetiştirmek üzere kurmuşlardı.
    sınavla öğrenci alıyorlar, başka ülkelerin üstün başarılı gençlerine de okulda yer veriyorlardı. lyon’daki okulu beğendim ve orada kalmaya karar verdim.
    böylece uluslararası bir ortamda, başka ülkelerden gelen gençlerin italyanca, ispanyolca gibi dillerini, ekinlerini de tanıma olanağı buldum."
    fransızcası ve ingilizcesi varken, almanya'da mühendislik öğrenmek için akşamları almanca kursuna giden bir liseli...

    "o yıllarda türkiye’de bir elektronik mühendisi için iş yoktu, çünkü ülkemizde elektronik endüstrisi yoktu. 92 yere başvurdum. trt yeni kuruluyordu, devlet planlama teşkilatı da ilgimi çekti, başvurdum, ama elektronik mühendisine uygun bir iş yoktu. evinde küçücük bir telsiz ya da radyo alıcısı yapmaya kalkan bir gencin “casusluk amacıyla kullanabilir” kuşkusu ile başı belaya girebiliyordu. bu arada ankara’da ıbm türk’e de başvurdum, ilgilendiler, ama benim askerliğim biter bitmez hemen bir işe başlamam gerekiyordu. tek başıma beş parasız nasıl yaşardım?"

    fransa'da eğitim görmüş bir mühendis işsizlik korkusuyla boğuşuyor.

    bm dergisinde 2014 yılında kendisiyle yapılmış olan röportajda türkiye'de her şeyin ne kadar tekrar ettiğini görmek mümkün. tüm yazıyı okumanızı ısrarla öneririm. tık.

    *insa: fransa'da bir ulusal uygulamalı bilimler enstitüsü. halen çalışmalarını sürdüren bu enstitü ile ilgili bilgi almak isteyenler için tık. ingilizce eğitim de veriyorlar incelediğim kadarıyla.
hesabın var mı? giriş yap