• son yıllarda türetilmiş "arkadan itişli araba" saçmalığının doğrusu. şuurlu insanların (mesela bir bmw için) kullanması gereken terim.

    çekiş kelimesinin iki anlamı vardır ve burada kastedilen itiş'nin karşıtı olan anlamı değildir. kastedilen, motorlu taşıtlarda çekiş gücünün yola aktarılmasıdır.

    çekiş'in ingilizce ve fransızcadaki bu ikinci anlamının karşılığı traction kelimesiyle ifade edilir. mesela fransızcada traction avant* ve traction arriere* dendiğinde kimse bunu "çekmek eylemi"yle karıştırmaz. ingilizce'de de pulling ya da pushing değil, bu kelime kullanılır.

    yakın bir tarihe kadar türkiye'de de sadece çekiş ifadesi kullanılıyordu. son yıllarda birbirinden cahil oto dergisi editör ve muhabirlerinin ileri derecede kendini bilmezlikleri sayesinde "arkadan itişli" tuhaf bir şekilde kullanılır oldu.

    arabanın kendi kendini çekmediği ya da itmediği, yaptığı şeyin çekiş gücünü yola aktarmak olduğu ne kadar yazılsa da boş artık.

    eğer çekiş kelimesinin diğer anlamı çekmek eylemi olmasaydı "arkadan itişli" değil de o anlamın tersinin doğru olduğunu iddia edecekti bu sığ zihniyet.
  • doğru bir kullanımdır. arabadan tek anladığı yan koltuğa oturmak olan tiplerin bile ağzına sakız olmuş delirtme cümlesi: "arkadan çekiş değil itiş"tir. resim(image) değil fotoğraf(photo) diye zorlayanlara bile bu kadar gıcık olmuyorum.

    araba yokuştan çıkarken, öndeki ya da arkadaki iki tekerlek veya dördü birden kasayı çeker. yol doğrultusunda kütleyi çeker. tekerleğin arkasında da ağırlık vardır. araba şeklen tekerlekle bitmez. tekerlekler arabayı insan gibi arka tampondan itmez. fizikte itme vardır evet, ama bu, kavramın adıdır. ön tekerlek de itme uyguluyor ona bakılırsa.

    arkadan itiş, rear wheel drive'dan resmi bahsedilirken türkçede kullanılanıdır ve benim de kullandığımdır. ama "arkadan çekiş değil arkadan itiş :)" diyene o kadar gıcık oluyorum ki eminim henry ford yaşasaydı bunların anasını bacısını taunus'a bindirip gezdirirdi.
  • "itiş" mi "çekiş" mi, hangi kullanımın doğru olduğu hep anlamsız bir tartışma konusu olmuştur.

    - "arkadan itiş doğru" diyenlerin savunduğu argüman şöyle: bir şey sadece önünden çekilir, arkadan sağlanan kuvvet itmedir. arkadan çekersen arkaya gider (karadeniz türkiye'nin üzerindeyse neden türkiye'nin üzerine dökülmüyor mantığı)

    - "arkadan çekiş doğru" diyen biri olarak benim düşüncem: itki kuvveti tıpkı bir roket, turbofan ya da jet motoru gibi bir motorun yapacağı iştir, en nihayetinde motora bağlı şaft ile yaratılan teker dönüsünün ön ya da arka akslara aktarılması bir şey değiştirmez. sonuç olarak oluşan itki kuvveti değil, dönen mekanik parçaların yarattığı çekme kuvvetidir. aynı mantıktakiler o zaman 4wd araçlara "iki çekip iki iten" desinler, "arkadan çekiş" tabirini yanlış bulan "dört tekerlekten çekiş"i de yanlış bulmalı.

    sonuç olarak motordan gelen kuvvet adı üzerinde "çekiş" yaratır. arkadan çekişli araçlarda da "traction" vardır, "push" ya da "thrust" yoktur.

    arkadan itişli bir kara taşıtı örneği budur.
  • vaktiyle renault 12 reklami için kullanilan basin ilani konusuydu bu. atlari önde olan bir fayton ve arkada olan ikinci bir faytonun karsilastirilip, önden çekisli otomobilin dogasi resmediliyordu. itis - çekis muammasina güzel bir örnekti bu ayni zamanda..
  • en üst segment ve kendini kanıtlamış, gevur deyimiyle desirable exotic araçlardır. örneğin:

    ferrari f355
    tofaş şahin
    nissan skyline
    ford taunus
    bmw 330
    honda s2000
    nissan 350z
    ford mustang
  • tofaş kuş serisi'nin de dahil olduğu araba modeli.
  • doğru kullanımı ''arkadan döndürmeli''dir. neticede sadece lastik dönüyor, çekişle bir alakası yok. bazı bölgelerde arkadan yuvarlanmalı dendiği de görülmüştür fakat uluslar arası kullanımı backwards turnover'dır.

    bu tabir top gear'ın tv'lerde hiç yayınlanmamış pilot bölümünde söylenmiştir. amerikan ingilizcesi'nde tail launching diye bir tabir olsa da doğru kullanım ingilizler'in tabiridir...
  • --- araçların tahrik ve güç düzenekleri ---

    ff - önden motorlu, önden tahrikli (binek araçlar, ekonomi araçları, güvenli araçlar)**
    fr - önden motorlu, arkadan tahrikli (orta - üst sınıf spor araçlar )***
    rr - arkadan motorlu, arkadan tahrikli (porsche 911,930 spor araçlar, ayrıca ; beetle ve kübelwagen )
    mr - ortadan motorlu arkadan tahrikli (en başarılı yarış araçları, ferrari,mclaren)*****
    fmr - ön orta motorlu, arkadan tahrikli (ucuz başarılı yarış araçları, mercedes sls,slr)***
    rmr - arka orta motorlu, arkadan tahrikli (başarılı yarış araçları, ferrrari, mclaren)****
    f4 - önden motorlu, ön ve arkadan tahrikli (orta sınıf spor araçlar (nissan gtr), arazi vb)***
    r4 - arkadan motorlu, ön ve arkadan tahrikli (porsche rally sınıfı araçlar)***
  • önden çekişli arabalarda tekerlekler aracı önden öne doğru çekerler. arkadan çekişli arabalarda ise aracı arkadan öne doğru çekerler.
    bu bilindiği zaman, çok da saçma gelmeyen tanımlama. dikkat edin çekişin yönü belirtilmiyor.
hesabın var mı? giriş yap