• amazon kindle paperwhite kullanıyorum. yok kitabın kokusu olmalı, sayfaları şööyle çevirdiğimde hissetmeliyim, hangi sayfadayım bilmeliyim, üzerine yazıp çiziyorum ben diyenleriniz varsa hala aranızda, onların fikrini değiştirmek için yazayım istedim.

    öncelikle rahmetli babamın 15 bin tane kitabı vardı bir kısmını boğaziçi üniversitesi kütüphanesi'ne bağışladık. osmanlı arşivleri'ne giren sayılı araştırmacılardandı. çocukluğum o kitaplarca evde geçtiğinden şimdi benim de 3 bin tane kitabım var. demem o ki biriktirmeci, kitabın kitap halini seven bir aileyiz biz.

    kitap seven insan zaten bence kitabın olduğu her platformu da sever, dener, mutlaka bir anlamak ister. bu kısım tamamsa elektronik dünyaya geçiyorum.

    sıkı araştırmalar sonucunda kendime kindle almaya karar verdiğimde benim bütçem ikinci ele yetti. o kadar büyük aşık olduğum bir teknoloji oldu ki, 65 yaşındaki annem de isteyince bir hediye de ona aldım. annemin tabiriyle hissi şöyle oldu: "kendimi taze çimen tarlasındaki kuzu gibi hissediyorum" :)

    biz alabildiğimiz kitapları ücretlerini ödeyerek satın aldık ve belirtmek isterim ki, amazon kindle aldığınızda ücretli kitap satın almanız için doğal olarak sadece amazon'un sitesini kullanabiliyorsunuz. orada da türkçe kitap yok denecek kadar az. az denecek kadar yok!

    türkçe kitapları çıktıkça oradan ücretli alırsınız. ancak e-pub, e-mobi, önermemekle birlikte pdf gibi uzantılarda ücretsiz binlerce kitap indirebileceğiniz, bu kitapları da kindle'ınıza yükleyebileceğiniz nice siteler mevcut. ingilizce kaynaklar ücretini ödeseniz de ödemeseniz de elbet daha şahane.

    sonuçta demem odur ki, ben çantama attığım incecik bir cihazda 10 binden fazla kitap taşıyor olmayı, haruki murakami nin 1q84ü gibi tuğla kitapları okurken karpal tünel riski yaşamamayı kindle'a borçluyum. ha; çok illa basılı kitap da, basılı kitap diyorsanız benim yaptığım gibi yaparsınız. beğendiğiniz, aşık olduğunuz kitapları bir de kütüphaneniz için satın alırsınız. kindle bir aşktır. gazeteler, dergiler, basılı her materyal, açık bir sistem üzerinden, kobo, logo yok kindle ne menem markalarsa artık ayrı ayrı ulaşılmaz sistemler üzerinden değil, tek bir çatıda, herkesin ulaşabileceği cihazlar olmalılar acil! kitaplarımız, basılı ürünlerimiz yine çıksın ama daha az sayıda, daha limited edition olsunlar.

    65 yaşındaki annem bile kindle mucizesinin farkındaysa, lütfen bir tane acilen edininiz. çözmesi çok basit. kullanması şahane.
  • https://disk.yandex.com.tr/…fgjwprg6luzugos+/v+5p8= adresinden 8.5 gb türkçe e-kitap, ansiklopedi, derginın (pdf, epub formatında) indirilebileceği ve okunabileceği e-kitap okuyucu

    https://disk.yandex.com.tr/…+7yzcxfnr6/q4wme5xku0s= adresinde de yazar yazar ayrı ayrı seçilip indirilebilir

    not: calibre adındaki ücretsiz programla istenilen formata çevrilip bütün e-kitap okuyucularında okunabilir

    zorunlu edit: ben de amazon kindle ürününde, pdf türü kitapların tam performans sağlamadığını biliyorum.
    ama bu entryyi diğer e-kitap okuyucular için de yazdım
    ayrıca pdf kitaplar için

    duokan
    briss
    k2pdfopt adında çözümler de var

    bu başlığa daha önceden yazdığım entryleri incelemeden
    cihazı kullanıp kullanmadığımı bilmeden cahilmişim gibi davranan adamları ilber ortaylıya havale ediyorum
    adamı paylaşımdan soğutuyorsunuz lan.
  • açılın burada kindle öveceğim!

    gerçekten kitabı koklamak, elinde tutmak konusunda takıntıları olan; biri benden kitap istese "ben sana aynısından alayım ama lütfen bunu vermeyeyim." şeklinde de gıcıklığı olan biriyim, birisiydim. ta ki, satın aldığım ve almak istediğim orijinal & türkçe kitapların fiyatları gerçekten ciddi boyuta ulaşana kadar.

    eskiden bu kadar koymuyordu ama son kağıt zamlarıyla beraber ileriye yönelik de düşünüp aylarca "alsam mı, alsam ne derece kullanırım, kenara atmak da istemiyorum." şeklinde cebelleşip son amazon indirimiyle gittim all-new kindle modelinden aldım. teknolojiye yenildiğimi hissettim ama sahibi olduğum tüm düşüncelerim bir anda kayboldu. çünkü bir anda kendisine aşık oldum. karanlıkta da okuyorum, güneş altında da okuyorum, metroda okuyorum, genel olarak her yerde bağımlı gibi okuyorum.

    okuma hızım zaten yüksekti, şimdi daha da arttı. katiyen gözüm yorulmuyor, şarjı zaten bitmiyor, bir yere giderken bill gates gibi yanımda birden çok kitapla gezmek zorunda kalmıyorum, önemli bir nokta varsa highlight edip devam ediyorum, orijinal dildeki kitaplarda sözlüğe ihtiyaç duyduğum yerde sözlük de kullanabiliyorum, wikipedia erişimiyle ne neymiş öğrenebiliyorum. parasını zaten çoktan amorti etti, daha ne olsun.

    daha da kitaplarını düşünen varsa hiç düşünmesin, gitsin alsın.

    not: ipad ile kitap okumaya çalışanlara başarılar diliyorum.
    diğer not: kindle sadece kitap okumak içindir. bu amaçlar dışında bir şeyler istiyorsanız tablet alınız.
  • simdi burada kimse yazmamis ama ben yazayim nasil kitaplari okurken altini cizdiginiz yerleri bedava export edebileceginizi.
    elbette ben de atadan fakir bir türk olarak kitaplara para vermek yerine ligben gibi yerlerden indiriyorum ve altlarini ciziyorum. ve bu altini cizdigim kitaplarin düzgün bir sekilde pdf olarak ciktilarini almak para vermeden imkansizdi.
    ımkan saglayanlar da yillar once tarihin o karanlik dehlizlerine dusup terk-i diyar eylemislerdi. yeni nesil bazi kisiler bunu kirmaya calisiyor. https://www.mykindletools.com/…ndle-clipping-export gibi siteler bedava yaptigini soylese da hala gelisme asamasinda,
    myclippings.io gibi siteler de aylik 2 dolar gibi bir rakam istiyorlar. ben de arastirdim ve sonunda buldum.
    can kurtaricimiz obsidian adli bir masa üstü yazilimi (app´i de var tabiki).
    https://obsidian.md/

    ben tabi yeni kesfettim bu arkadasi ama herhalde onenote ya da evernote gibi bir uygulama gibi gorunuyor ve kisisel veri yonetimi olarak geciyor adi ortamlarda. konumuza donersek bu arkadasi bilgisayarimiza indirdikten sonra
    pluginlerine girip can kurtarici bir kullanicinin olusturdugu plugin`i indiriyoruz. dile kolay 79.606 kisi simdiye kadar indirmis (08.01.2023 arabistana uyum saatiyle 18:22)
    bunu sekilli olarak gosteren link burada
    https://mattgiaro.medium.com/…for-free-e49a2b7179c0
    link calismazsa buraya da tiklayabilirsiniz.
    https://thebuccaneersbounty.wordpress.com/…bsidian/

    bu plugini aktif hale getirdikten sonra kindleimiza girip myclippinggsi buraya yüklüyoruz. sonrasinda da esledikten sonra kitabimizi sectikten sonra export seceneklerinden ciktimizi pdf olarak alip amazona ya da readwise`a para vermeden isimizi goruyoruz.
    saatlik 15 euro ya da 20 dolara calissak tabi ki bu tür ufak tefek olaylarla ugrasmayiz ama malumunuz serengeti duzlukleri kadar sicak olmasa da anadolu steplerinde yasadigimiz icin yasamin cetin kosullarina uyum saglamak durumundayiz.

    uygar dunyadan kopmak istemeyen herkese hayirli ugurlu olsun.
    simdiden rica ederim!

    edit: amazondan kitap almadiginizi dusunerek kindleinizi sadece my clippings dosyanizi ekleyerek eslerseniz daha guvenli bir baglanti elde etmis olursunuz cunku amazondan eslerseniz diger pluginler de sizin bilgilerinize erisebiliyor. ayrintilar plugin`in bilgilendirme sayfasinda yer aliyor.

    edit2: obsidian cihazlar arasi senkronizasyon icin aylik 8 dolar istiyor.

    edit:3 arkadaslar artik bu programi indirmenize gerek yok ayni islevi yukarida linkini verdigim ama calismadigini soyledigim link de yapiyor hatta buradan bir kez daha tiklayabilirsiniz ve bu sayede programi da indirmenize gerek yok plugini de indirmenize gerek yok. tabi ilk secenek kadar iyi degil ama gelisirse güncellerim burayi
  • elimde epub var ama bilgisayar, calibre falan kullanmadan bunu nasıl kindle’a gönderebilirim diyenler yanaşın şöyle yamacıma:

    ihtiyacınız olanlar:
    1. bir adet telefon (ben iphone kullandım)
    evet bu kadar başka bir şeye ihtiyacınız yok.

    elimde epub yoktu. şu siteyi buldum üye olup ücretsiz olarak epub kitapları indirebilirsiniz. indirebilmek için ücretsiz üyelik yapıyorsunuz.

    buradan 1984 kitabını epub olarak indirdim. iphone safari bunu direk “dosyalar-files” uygulamasında “download” klasörüne indiriyor. kitap 350 kb. bak kilobyte diyorum. tüy siklet yani.

    1. şu sayfaya gidiyoruz.

    2. ayarları seçiyoruz: “epub to mobi” (biliyorum azw kindle’ın orijinal formatı ama burada mobi seçmeniz gerekiyor) ve “upload file”. bundan sonra “choose file” deyip telefonumuzdan e-pub kitabı buluyoruz ve “convert” butonuna basıyoruz.

    3. “conversion complete” dedikten sonra “download now”a tıklayıp kitabı mobi formatında indiriyoruz.

    4. indirdiğimiz dosyayı yine “dosyalar-files” uygulamasından paylaş-share yaparak amazon kindle email adresine email olarak gönderiyoruz. kindle’ı bir daha ki internete bağladığımız da kitap inmiş olacak.

    edit: @para bende eklememi istedi:

    elinizde pdf varsa ve kindle'da okumak isterseniz; kindle mail adresinize pdf dosyasını sadece mailin konu kısmına convert yazarak göndermeniz yeterli. amazon pdf'i uygun formata çevirip kindle'iniza gönderir.
  • 3 yildir kullandigim alet. merak edenler icin hayat kurtaran güzel özelliklerinden bahsedecegim. muhtemelen bahsedilen özellikler diger marka e-book reader'lar icin de gecerlidir.

    önce sunu izah edeyim. ilkokuldan beri araliksiz kitap okurum. babamdan kalan kitaplarla birlikte evimde 1000'e yakin kitabim var. e-book readerlar ilk ciktigi zamanlarda (yaklasik olarak 2009) acaba bu is olur mu diye düsündüm, fakat hem fiyatlarin pahaliligindan (sony e-book reader 300 dolar, 200 euro idi, su anda muadili 60-70 euro civarina satin alinabilir) hem de e-kitaba ulasmanin zorlugundan vazgectim. aradan yillar gectikten sonra yurt disinda iken indirimde bir kindle gördüm ve aldim. sonra da kindle kullanmanin inanilmaz kolayligi kesfettim. kitap mi e-kitap mi diye sürekli münakasa edenlere avantajlari ve dezavantajlari siralayinca rahatlikla söyleyebilirim ki acik ara e-kitap. hatta benim icin öyle bir noktaya geldi ki basili kitap okumayi cesitli nedenlerden dolayi tercih etmiyorum. (genelde puntolarin kücük olmasi, not almanin zor olmasi ve bu yüzden belirli bir süre sonra önemli bilgilerin ucup gitmesi vs). özellikle kitaplarin dijital halini ariyorum. ayrica sunu da rahatlikla söyleyebilirim ki zaten olan okuma aliskanligim daha da artti.

    bahsettigim bu avantajlari belirli bir düzen olamadan aklima geldigi gibi siraliyorum.

    1. arka plan isigi olmadigi icin kesinlikle göz yormuyor (herkesce malum)

    2. cok kisa sürelerde kitap temin edilebiliyor. yurt disinda yasayip türkce kitap; türkiye'de yasayip yabanci dilde yazilmis kitap okumak isteyenler icin ideal.

    3. yüzlerce kitap tasinabiliyor. bol seyahat edenler icin ideal.

    4. sarji hergün bir kac saat okudugunuz takdirde 3-4 hafta kadar dayanabiliyor.

    5. tek bir dokunusla kitapta istenilen yerlerin alti cizilebiliyor ve not alinabiliyor. alti cizilen yerler ve notlar bir .doc dosyasina otomatik olarak kaydediliyor. cok önemli bir özellik zira kitapta belirli yerlerin altini cizmek pek pratik degil ve aradan zaman gectikten sonra önemli yerler unutuluyor.

    6. kitaplar arasinda ve belirli bir kitapta arama yapmak mümkün. daha önce okuyup da yarim yamalak aklinizda kalmis hos bir cümleyi yeniden okumak istediginizde hatirladiginiz bir iki kelimeyi yazin ve saniyeler icinde cümle önünüze gelsin.

    7. yazi fontu ayarlarmak mümkün. göz problemi olanlar icin ideal.

    8. yabanci dilde bir kitap okuyorsaniz ve bilmediginiz bir kelime varsa sadece o kelimeye tiklamaniz yeterli. böylece default olarak kindleda bulunan ya da sizin de ekleyebileceginiz bir sözlük yardimiyla kelimenin anlamini göreceksiniz. ayrica internet baglantisi varsa kelimenin ya da kavramin wikipedia'daki tanimina da ulasabilirsiniz.

    9. daha önce anlamina baktiginiz tüm sözcükler 'kindle'a kaydolacaktir. vocabulary builder olarak adlandirilan bir uygulama ile kelimeleri ögrenip ögrenemediginizi kontrol edebilirisiz.

    10. amazondan alinmis kitaplara mahsus olmak üzere wise uygulamasi ile zor kelimelerin üstünde kücük bir sekilde izahat olacak (bunun sikligi ayarlanabiliyor). böylece dil problemi cekenler ya da yabanci dil bilgisini gelistirmeye calisanlar icin kolay bir okuma gerceklesecek.

    11. klip.me adli chrome uzantisiyla, sadece bir tik ile internette gördügünüz bir sayfayi kindle formatina uygun bir sekilde makale olarak kindle'a yollamak mümkün. böylece bilgisayar ekraninda okumaya üsendiginiz köse yazilarini ya da uzun eksisözluk entrylerini otobüste, metroda, vapurda okuyabilirisiniz.

    12. internetten satin aldiginiz ya da klip.me ile yolladiginiz metinler amazon cloud'da kaydedilir. dolayisiyla bir internet baglantisi ile yillar önce okumus oldugunuz ve birden akliniza gelen bir makaleye ya da daha önce satin almis oldugunuz bir kitaba ulasabilirsiniz.

    13. calibre adli program ile kindle'a göndereceginiz makaleleri programlayabilirsiniz. mesela begendiginiz bir köse yazarinin günlük yazilari ayarlayacaginiz bir saatte kindleiniza otomatik olarak gönderebilirsiniz.

    14. cok verimli olmasa da internete girip birseyler okuyabilirsiniz.

    15. kitaplari yaklasik olarak yüzde 20-25 daha ucuza alabilirsiniz.

    16. sadece sizin satin aldiginiz kitaplara degil arkadaslarinizin satin aldigi kitaplara da sahip olabilirsiniz. (bence bunda sorun yok:))

    17. okuma aliskanliginiz artar

    18. ben basili kitabin kokusunu seviyorum ya da ona dokunmayi seviyorum diyenlere yüzlerce kitap okumus biri olarak söylüyorum ki henüz daha güzel kokan bir kitaba rastlamadim. ayrica genelde kitaplarin baskisi iyi olmadiginindan dokundugunuzda elde kasinmaya benzer garip bir his birakir. e-book reader ile bu sorun da olmaz.

    edit: yukarida klip.me uzantisindan bahsetmistim. @doxanikee'nin bilgilendirmesiyle ögrendim ki amazon'un send to kindle adli orijinal bir uzantisi varmis. send to kindle

    edit-2: kindle'a makale gönderme uzantisi olarak kesinlikle kindle'in kendi uzantisini öneririm. klip. me uzantisi ile gönderilen makalelerin formatinda sikinti olabiliyor. basliklar, alt basliklar, paragraf ve resim alti yazilari birbirlerine karisabiliyorlar. send to kindle ile gönderilen makalelerde ise en ufak bir problem daha yok.
  • e-ink başlıbaşına bir ikibinlerde yaşadığınıza memnun olma sebebi. muhteşem bir şey. yavaşlığı bile bilim kurgu filmi efekti gibi kendini sevdiren cinsten.

    tek problemi pdf'leri tam sayfa okumak isterseniz ekranın küçüklüğü yüzünden şampuan arkası okuyormuş hissi veriyor olması. ama o da tuvaletteyken yadırgamadığınız bir şey oluyor.
  • dünün en beğenilen entry'lerini birleştirilmiş olarak tek bir mobi dosyası şeklinde her gün kindle'ınıza almak için:

    1) amazon hesabınıza girdikten sonra your account > manage your kindle > personal document settings > approved personal document e-mail list > add a new approved e-mail address yolunu takip ederek şu adresi* kindle'ınıza dosya göndermeye izinli e-mail adresleri listesine ekleyin.
    2) mesaj, e-mail* ya da şu form ile @free.kindle.com ya da @kindle.com'lu e-mail adresinizi ve dünün en beğenilen entry'lerini almak istediğinizi bana bildirin.

    özellikler ve ekran çıktıları

    - doğrudan bağlantısı verilmiş resimlerin gömülmesi
    - bağlantısı verilmiş tivitlerin gömülmesi
    - güncel başlıklarda ilk girdinin eklenmesi
    - bakınız verilmiş girdilerin eklenmesi

    ek notlar:
    - bir kindle cihazına sahip olmadan bilgisayarınıza ya da akıllı telefonunuza kindle uygulamasını yükleyerek de bu hizmetten faydalanabilirsiniz.
    - gönderim listesinden çıkmak için amazon hesabınıza eklediğiniz e-mail adresini silmeniz ve bana mesaj, e-mail* ya da şu form ile bildirmeniz yeterli.
    - bu hizmetin kapsamı dışında cihazınıza dosya gönderilmez.
    - hizmetin sürekliliği ve düzenliliği konusunda herhangi bir garanti verilmez.
    - bu hizmetin amacı gündeme ve hayata alternatif bakış sunan ekşi sözlük'ün kullanıcılarının beğenileriyle şekillenen debe girdilerinin okunabilirliğini artırmaktır.
    - memnun kalıp da bağışta bulunmak isteyenler olursa bu hizmete teknik altyapı sağlayan ssg++ programının geliştirilmesi için kabul ederim.
    - yeterli sayıda ilgilenen olursa epub, pdf ya da html biçiminde de gönderebilirim.

    her gün güncellenen mobi dosyaları arşivi için (bkz: dünün en beğenilen entry'leri/#39725025)
  • tablet pcler ile ile karşılaştırılması hata olan süper alet. ipad vs. ile farkları:
    1. e-ink: gözü yormuyor, gerçek kitap hissiyatını veriyor. kendi aydınlatması yok.
    2. fiyatı: 130 dolar gibi birşey.
    3. boyutu: arka cebe sığıyor. ince bir kitap boyunda. pdf okumadiginiz sürece yazı boyutunu buyutebildiğiniz icin sorun değil boyut.
    4. sarj süresi: haftalarca kullanıyorsunuz.

    bir tabletin yaptığı pek çok şeyi yapamıyor, yapmak gibi bir derdi de yok. gayet işlevsel bir alet. kitap kokusu diyenler icin: özel kitap kokusu programı var yüklüyorsunuz kokuyor direk. şaka lan yok öyle birşey.
  • kendisi dün akşam saatlerinde avuçlarımın arasındaydı. gerçekten kaldırılıp, kondurulamadığı kadar tatlı bi şey. kedi canını .. (öhöm.)

    cihaz demeye dilim varmıyor, zira baktığınızda elektrikle çalışan bir cihaz gibi değil. bütün güzelliğini bu basitliğinden ve sadece kendi işini yapmaya odaklanıp, onu da iyi yapmasından alıyor.

    bu harika kitap/kitaplık nesnesinde kullanım kılavuzunu okumaya başlayınca farkını ve insanın bilgiye ulaşımını nasıl değiştireceğini anlamaya başlıyorsunuz. buraya kadar pek güzel.

    ve fakat telif hakkı vs. gibi nedenlerle zimbabwe'de satılabilen bu cihaz türkiye'de satılamıyor. şimdi sorarım sana memleketim yayıncısı, yazarı, aydını; bu tıpkı matbaanın geç gelmesine benzemiyor mu?

    hattatlar işsiz kalır diye matbaaya tü-kaka yapan zihniyete sövmüyor muydunuz? aradan bir kaç yüzyıl geçmiş ama kafa aynı kafa. bir gram zihniyet değişikliği yok. evropalarda gezmeyi filan pek iyi biliyorsunuz da hiç mi bulaşmaz yahu?
hesabın var mı? giriş yap