• bu ufaklık nasıl da ağır havalar yapar şaşırır kalır insan...
  • gönlümdeki etimolojiye göre "adr-i atik" - "eski adr"dan gelen isme sahip, çok eski bir denizdir. daha yeni, eline yüzüne bakılır bir deniz için:
    (bkz: adr-i cedid)
  • ismini; italya'nın kuzeyinde, veneto isimli bölgedeki adria (hadria) şehrinden alır bu deniz. italya, slovenya, hırvatistan, bosna hersek, sırbistan karadağ ve arnavutluk kıyıları vardır bu denizde. balkanlarla apennin sıradağları'nı birbirinden ayırır, güney sınırı ise otranto burnu ile yunanistan arasındaki noktada başlayan iyonya denizi'dir. özellikle italya'nın venedik, rimini gibi liman şehirlerinde ve hırvatistan'ın dalmaçya kıyılarında turizmin hayvani boyutlara ulaşmasına olanak tanır bu deniz. uzunluğu 770 km en geniş yeri ise 160 km'dir. zaten bir iç deniz olan akdenizin daha da bir iç kısımlarında kaldığından olsa gerek ortalama derinliği oldukça düşüktür. en derin noktası 1460 metredir ama ortalama derinliği 240 metredir.

    dalmaçya kıyıları boyunca esen bora rüzgarları kışın denizde evlere şenlik fırtınaların kopmasına sebep olur. güneyden esen sirokko rüzgarları kışın bölgenin yağmurlu olmasına sebep olurken, balkanlardan esen mistral da yazın serin ve temiz hava getirir*.

    çok kötü tarif etmişsin ben hala tam olarak nerde olduğu kestiremedim diyenler için;

    http://www.sailmontenegro.com/…/sm_map_adriatic.jpg
  • (bkz: jadran)
  • çizmenin arka tarafı ve balkan yarımadaları arasında kalan, gelgit olaylarının venedikte denizin 1. m yükselip alçalmasına varacak kadar belirgin olduğu deniz.
  • rengiyle kafa kırdıran denizdir. kapalı, basik, gri bir gökyüzünün altında gördüğüm turkuazin o tonunu, en güneşli havada bile ben hiçbir denizde görmedim.
    görsel
    görsel
    (filitre yok)

    tuzlulukla alakası var mıdır acaba bu rengin diye düşünüyorum, çünkü memleket* karadan komple bir su sızdırma halindeydi.
    bayağı yerden, kayadan, ordan buradan su sızdırıyor, hatta fışkırtıyor.
    https://streamable.com/videos
    (bu bir şelale degil, kayaların arasından çıkan bir su)
    deniz kıyısındaki tuzlulugu oldukça düşürüyor olmalı.

    bir turkuaz manyağı olarak böyle bir ton hiç görmedim bi denizde.
    ciddi aşık oldum.
  • hırvatistan kıyıları özellikle dalmaçya kıyı tipi özelliğinin de etkisiyle olağanüstü güzelliktedir. bu denize bosna hersek (neum) ve hırvatistan’da girme şansı buldum ve sudan inanılmaz keyif aldım. su hem çok berrak, temiz ve son derece ılık. bir de kıyı şeridi boyunca süregelen ada manzaralarıyla yüzmek inanılmaz keyifli hale geliyor. bu sene için ekim ortasında hala denize girmenin mümkün olduğunu söyleyebilirim. (su 22 derece) yazın daha da keyifli olacaktır eminim, deniz tatili için bu bölgeler de alternatif olarak düşünülebilir.
  • dubrovnik seyahatinde aşık olduğum, çocuğum olunca adını vereceğim dediğim deniz*.
  • en güzel plajlarına hırvatistan sahiptir. karadağ plajları da iyidir.
  • buradaki bora isimli arkadaş yüzünden özellikle hırvatistan kıyılarında roller coaster vari türbülanslar olur, uçak korkusu olan adamı bir daha uçağa binmeye tövbe ettirebilir.
hesabın var mı? giriş yap