• en az 5 sene boyunca tamamlanamayacak olan marmaray tamamlandığında da halkalı'ya gitmeyecek olan hat.
    tcdd'nii planları içerisinde, bölgesel treni arifiye - gebze arasında çalıştırmak bulunmakta.

    adaray aktarması ile merkeze ulaşabilmeyi övünç konusu yapmak da yersiz. eskiden tek trenle merkeze ulaşım vardı. şimdi aktarma yapmak gerekiyor. bu bir geriye gidiştir. belediyenin işgüzarlığı olan bu konuda, tcdd ile belediye arasında görüşmeler sürmekteymiş. umarım olumlu bir sonuç çıkar.

    lakin, bu güdük işletme ile, adapazarı ekspresi, o değil oturmayı, ayakta gidecek yer bulamadığımız adapazarı ekspresi, cumartesi sabah 09.00 seferini 14 (yazıyla on dört) yolcuyla gerçekleştirmiştir. bir tanesi ben olmak üzere.

    nereden nereye...
  • çalışmaması yüzünden - abarmıyorum- yüzbinlerce insanın mağduriyetine sebep olmaktadır. kimse "çalışıyor efendim artık" demesin. pendik'e kadar giden ekspres mi olur? pendik ne abi? üstelik seferleri de oldukça az.

    ben eskiden - eskiden dediğim de 5 sene önce- izmit'ten binip bostancı'da inebiliyordum. muhteşem bir şeydi. üstelik gün içinde sık aralıklarla kalktığı için mutlaka saatleri de uyuyordu. o eski, o köhne trenlerle evet. ama kıymetini bilememişiz.

    şimdi? pendik'ten sonra otobüs yapmam lazım. illa asfalta çıkman lazım. metroya binmek istesen bile.

    metroya binsem bostancı'da insem yine e-5'in ortasında kalacağım. ne anladım bu işten?

    hayır abi, yapamıyorsanız neden söküyorsunuz? ne güzel paranızı da kazanıyordunuz zaten, ful çekiyordu her sefer. olay neydi yani? biz razıydık eski trenlere. veya eskiyi sökmeden yeni bir hat döşe, o bitince diğerine geçir. insanlar mağdur olmasın. çok mu zordu? binlerce işçi, öğrenci, öğretmen..

    şimdi ihaleyi alan firma da iflas etmiş. raylar söküldüğü ile kaldı. aradaki istasyonlar tinerci yuvası olmuş. harabe... kısacası gelecek 5 sene içinde - en iyi ihtimal- tam anlamıyla çalışması imkansız.
  • hakkında bol bol demagoji yapılan trendir.

    adaray'ın önce var olmayan bahçelievler, terminal, 32 evler, mithatpaşa (hem yalaka hem cahil olan kişiler bilmez, bu istasyon önceden vardı ve adapazarı ekspresi burada duruyordu) ve kentpark istasyonlarında inip-binmeyi sağlıyor olmasına bir sözümüz yok. bu istasyonlara gidecek olanlar (mithatpaşa hariç, hem yalaka hem cahil olan kişiler bilmez, bu istasyon önceden vardı ve adapazarı ekspresi burada duruyordu) arifiye'de inip adaray'a aktarma yapabilirler. gerileme olarak kastedilen, trenin kendisinin önceden aktarmasız olarak hizmet verdiği adapazarı ve mithatpaşa (evet, bu istasyon önceden vardı ve adapazarı ekspresi burada duruyordu) istasyonlarına artık hizmet vermemesidir.

    trenin şu anda pendik'e kadar gidiyor olması ise geçici bir durum. marmaray tam kapasite ile hizmete girince (inşaatı 5 yıla biter, tam kapasite hizmete girmesi de bir 5 yıl daha sürer, takribi 10 yıl sonra), yht seferleri de (inşallah) artınca, istanbul içi hatlarda kapasite sorunu yaşanacak. adapazarı ekspresi işte o zaman artık istanbul'a giremeyecek. gebze'de kalacak. bunu buradan ahkam kesmeyi bırakıp tcdd planlama birimlerindeki kişilere sorarak rahatlıkla öğrenebilirsiniz. laf cambazlığına gerek yok.
  • kaldırılmadan önce günde 12 sefer yaparken ve adapazarı'na kadar çalışırken şimdi günde 4 sefer olarak geri dönmüş ve arifiye'ye kadar çalışan ekspres. ve algı yönetimi memurları bunu bile başarı gibi gösteriyor.
  • içler acısı bir haldedir. eskiden ayakta duracak yeri zor bulduğumuz adapazarı ekspresi, bugün, seferlerini bir vagonun koltuklarını bile dolduramayacak sayıda yolcu ile sürdürmektedir. peki, neden böyle olmaktadır?

    tabii ki, iğdiş edilmiş bir parkurda çalışmasının da, ara istasyonlarda durmamasının da etkisi büyük. ancak, tcdd tarafından hat kapatma kararları verilirken (bilerek ya da bilmeden) dikkate alınmayan bir husus daha var ki, burada da en büyük etkilerden birinin ondan kaynaklandığını sanıyorum: bugün, adapazarı ekspresi, eskisi gibi tüm ara durakları ile birlikte haydarpaşa - adapazarı arasında çalışmaya başlasa bile, eski yolcu sayısının yarısına zor ulaşacaktır. sebebi de, kabaca, "alışkanlıklardaki değişim" olarak söylenebilir. siz, oturmuş, belirli bir yolcu kitlesine sahip bir treni yıllarca seferden kaldırırsanız, o treni yolculara unutturursunuz, yolcuların seyahat alışkanlıklarının değişmesine neden olursunuz. burada da aynı durum söz konusu. eski ada yolcularından, bir kısmı, yaşadığı yeri, çalıştığı işyerini vb. değiştirerek, seyahat ihtiyacını ortadan kaldırdı. geri kalanlar arasından, maddi durumu nispeten iyi olanlar, efe tur, sakarya vib vb. otobüsler ile, gebze - izmit, tuzla - adapazarı vb. otoyoldan giden minibüsler ile, maddi durumu kötü olanlar ise, 200 numaralı otobüsle yolculuk etmeye artık alıştı. treni çoktan unuttu. başka alışkanlıklar geliştirdi. artık, ortadaki problem, mevcut müşteriyi elde tutma problemi değildir. yeni müşteri kazanma problemidir. bir başka deyişle, "insanlara alışkanlıklarını muhafaza ettirmek" değil, "onlara alışkanlıklarını değiştirtmek" problemidir. bu problemi çözmek de, mevcut müşteriyi elde tutma problemini çözmekten çok çok daha zordur. tercih edilmek için "daha fazla fark yaratabilmeyi" gerektirir.

    aynı durum, pamukkale ekspresi için de geçerlidir, yıllardır çalıştırılmadıktan sonra sefere konan her tren için de geçerli olacaktır.

    yht, marmaray gibi yeni sistemler bu bakımdan daha avantajlıdır, çünkü, sağladıkları yolculuk süresi avantajı ile, oturmuş yolculuk alışkanlıklarını daha kolay kırabilmektedir. durum bu. ada ekspresi'nin eski yolcusunu kazanabilmesi için, en azından eski durakları ile haydarpaşa - adapazarı çalışması ve muhtemelen en az 3 ay falan bedava taşıması gerekecektir.
  • üniversiteye gitmek için kullandığımı sandığım hat idi. oysa üniversitenin bizzat kendisiymiş. bu trende aşık oldum, yanımda oturan kızın çantasını çaldılar, yanıma oturan elaman esrar ikram etti, tersane işçileri nezdinde sınıfı tanıdım, okuduğum dergi ve kitabın haddi hesabı olmadı, yazdığım şiir gırla gitti, intihar eden insanlar gördüm trenin altına atlayıp, intiharlar kurguladım gebze-diliskelesi arasındaki tünellerde, hayatımın en kısa ve en uzun yolculuklarını yaptım bu hatta vb...

    bu hat uzun zamandır işlemiyor. özledim deli gibi. bitmedi... bunun yanında tam on adet kurşun kalem ve bir de...
  • hattin pendik'ten arifiye'ye kadar sinirlanmasi sebebiyle eski populeritesinin olmayacagının dusundugum sistem.ıstanbul tarafinda asil macera zaten pendik'ten sonra basliyor,hattin mudavimi ogrenciler agirlikli olarak erenkoy bostanci ve maltepe den biniyordu ve sabahki dersine trenle gitmek isteyecek ogrencinin otobus aktarmasiyla sisteme girmesi icin saatler oncesinden yola dusmesi gerekir diye dusunuyorum.ızmit bolgesinden istanbula gitmek isteyen insan icin ise belediyenin 200 numarali hatti hem trene gore daha sik hemde kartal metroya entegre oldugu icin daha kullanisli.eskiden sabahlari derince bolgesinden binip tuzla tersaneler bolgesine giden isci kismi ise trenlerin o zamanlarin kalkmasi sonucu zaten isinden oldu.adapazarindan gelen bir insan icin ise kadikoy istikametine gitmesi icin belediyenin yedigi b.k olan adaray dalgasi cikti ki fazladan bir aktarma oluyor bu.ben yht oncesi ada eks. ile simdiki eks.i arasindaki farki kimine alakasiz gelebilir ama "hitler tosbagasi" ile "new beetle" arasindaki farka benzettim.biri sirf bir kesmin ihtiyaclarina odaklanmisken digeri ise sadece dostlar alisveriste gorsun mantigindan otesine gidemiyor maalesef ki
  • 2,5 yıl denip 3 yıl kapalı kaldıktan sonra, eski sefer sıklığının yarısından azıyla tekrar doğmuş trendir.
    sonra da "akp trenlere önem veriyor". valla öyle gerçekten.
  • demiryollarına über önem verdiğini bıktırana kadar tekrarlamış olan hükümet tarafından piç edilmiş tren.
    pendik-arifiye ne lan? balmumcu-istinye dolmuşu gibi bir şey bu, böyle bir hattı niye açarsın ki?
    (bkz: adalet ve kalkınma partisi)
  • içine sıçtıkları bir başka ulaşım aracı. ben anlamıyorum, kimse mi bu durumdan rahatsız değil, yalnızca biz ekşi sözlük ahalisinden bir kaç hatırı sayılır arkadaş mı? bir kere trenin arifiye'ye kadar gitmesi ne demek? lan neden ben ondan inip aktarma yapıyorum bir daha? niye bekleyerek zaman kaybediyorum, mis gibi adapazarı'na kadar giriyordu tren, ne için bozuyorsunuz güzelim hattı. şuan tcdd'nin hali inanın içler acısı durumda, hiçbir işi beceremeyen, gereksiz adam doldurdular içeri, tek yaptıkları devletin parasını söğüşlemek. bunu 27 yıllık bir demiryolcu olarak söylüyorum. ve daha kötüsü bu durumun sona ermesi en az 5 yıl daha sürer. düşünsenize, bir ülkenin en yoğun işleyen demiryolu güzergahı ( adapazarı - köseköy - haydarpaşa ) yaklaşık 7 - 8 yıldır işlevsiz ve daha ne zaman biteceği belli değil. bu başarısızlık değil de nedir? kimse taşeron firmalara, şunlara bunlara bok atmasın. bunun tek suçlusu tcdd idari yönetimidir, ya da yönetimsizliği.
hesabın var mı? giriş yap