• günümüzde gelişmekte olan jazz müziğinin bir türevidir. ortaya çıkışını ve gelişimini daha iyi anlayabilmemiz için öncelikle jazz müziğinin tarihine bir göz atmamız gerekir.
    yüzyılımızın başlarından ortalarına kadar jazz müziği insanları dans ettiren bir eğlence müziğiydi. sonraları ekonomik sebepler dolayısıyla* big bandlerin dağılması ve müzisyenlerinin arayışları doğrultusunda jazz müziği bir gelişime girdi ve eğlence müziği olmaktan çıkıp, dinlenen modern bir müzik tarzı haline dönüştü. buna paralel olarak da popülaritesini yitirdi. daha modern tınıları içermeye başlayarak anlaşılması zor bir müzik haline geldi. jazz müziğinin eski popülaritesini kazanması pop jazz, acid jazz gibi türevlerinin ortaya çıkmasıyla başladı.
    acid jazz'ın günümüz kültüründe popüler bir yer alması, birçok popüler müzik tarzını içinde barındırmasından kaynaklanır. funk, hip hop, soul, r&b, rap, latin gibi öğeleri içinde barındırması sayesinde bu tarz müziklerin dinleyicilerini de kazandı. içerdiği ritmler dolayısıyla dünyanın her tarafında insanları eğlendirip, dans ettirebilen ve bunun yanı sıra dinleyicilerin kulağını modern tınılara alıştıran önemli bir araç oldu.
    acid jazz'ın başlangıcına göz attığımızda bu gelişimin aslında müzisyenler tarafından değil, dj'ler tarafından gerçekleştirildiğini görürüz. 1980lerin sonlarında acid house dj'lerinden gilles peterson 1970lerden bazı jazz parçaları üzerine mixler yaparak acid jazz'ın doğmasına öncülük yapmıştır. daha sonraları bu önemli müzik türü "club"lardan çıkıp kayıtlara girerek daha geniş bir kitleye hitap etmiştir. bundan etkilenen müzisyenler bu müzik türünde kendi gruplarını oluşturarak orijinal yapıtlar ortaya koymuşlardır. tabii ki bu grupların çoğunun vazgeçilmezi dj'lerdir. acid jazz'ın bilinen temsilcileri arasında; james taylor quartet, night rains, united future organization(u.f.o.), brand new heavies, dj takemura, dj krush, jamiroquai, incognito, d-influence, mother earth, jazzhole sıralanabilir.
  • bilmeyenler bu muzigi gta oynarken ogrenebilirler... kanunsuz isler muzigidir.. snatch,oceans eleven gibi filmlerin soundracklerini bu tur sarkilar susler...
  • 80'lerin sonu 90'larin basinda yapilanlar acid-jazz ise yeni nesil cekiklerin pesinden kostugu abd transferi hip-hopcularin yaptiklari nedir? dunya donuyor degisimin dinamikleri janrilarimizi bozuyor. olmaz. olmamali.

    artik birilerinin yeni nesilin yaptigi seylerin acid-jazz diye nitelendirilemeyecegini soyleyebilmesi lazim canlar. bossa novacilar kendilerini tarihsel akisdan ne guzel ayirmislar. ayni ozeni nicin benim acid jazzci kardesim gostermiyor?
  • cok karizmatik bir isimdir acid jazz. hafif entel hafif junkie bi isimdir. rock, metal,doom, death onun yaninda (isim olarak) yavan kalmistir. onun disinda cok eglenceli bir muzik turudur hem yapmasi hemde dinlemesi. insan yerinde duramaz acikcasi technodan daha basarili bulurum dans ettiricilik (ne dedim lan ben simdi?) acisindan. jamiroquai vardir bide superdir.
  • en güzel dans edilebilen muzik.
  • jazz, funk, soul ve hiphop türlerinin birleşmesiyle meydana gelen süper müzik türü. aynı zamanda nu jazz diye de adlandırılır. ülkemizde çok popüler olmamakla beraber dünyada son yıllarda en önemli müzik türlerinden biri haline gelmiştir. bir anlamda jazz enstrümanlarının daha hareketli ve elektronik altyapıyla dans ve lounge müziği şekline sokulmuş durumudur. 80'lerin sonunda ingiltere'de başlayan bu akım şuanda tüm dünyayı sarmış durumda. genelde müziğin içinde saksofon, flüt, trompet, trombon, piyano, gitar, davul, bass ve synthesizer gibi neredeyse tüm müzik aletlerini içinde barındıran bu müzik türünü dinledikten sonra bana göre müziğin gerçek kalitesine kavuşmuş oluyorsunuz. önerdiklerim ise;

    (bkz: st germain)
    (bkz: jazzanova)
    (bkz: de-phazz)
    (bkz: koop)
    (bkz: kyoto jazz massive)
  • öncesinde, türün birçok örneğini dinlemiş olsam da, böyle bir tür olduğunu öğrenmeme vesile olan, çıktığı dönemde adeta aşık olduğum st germain in sure thing şarkısıydı.
    gençlik dönemimde tanıştığım bu şarkı ile öğrendiğim acid jazz türü, " ne tür müzikler dinlersin? " sorusuna verilecek farklı ve merak uyandırıcı bir cevabım olmasını sağlamıştı. pop, rock, metal gibi banal cevapları olanlar arasında, bir yıldız gibi parlatırdı insanı.
    elbette şaka yapıyorum. bir müzik türü dinlemekle bunlar olmaz.
    youtube, spotify ve ekşi sözlük sayesinde, türün daha pek çok iyi örneğini dinleyip öğrenme şansına eriştim. 2000 başlarında, farklı müzik türlerini yalnızca radyoların sağladığı imkanlar dahilinde öğrenebilirdik. şimdi ise, yukarıda söylediğim kolaylıklar ve niceleri ile, müzik dağarcığını genişletmek çok kolay.
    bu imkanlara sahip sözlük yazarı arkadaşlarım, farklı ve yeni türlere açık olup, keşfedilmeyi bekleyen milyonlarca hazineden payınıza düşenleri toplayın.
  • dünyadaki en kaliteli müzik türüdür, gençliği olgun yaşayan insanların türüdür.
hesabın var mı? giriş yap