• yüz yirmi bin yılı öğrenci seçme ve yerleştirme sınavını kazanarak bir üniversitenin tarih bölümüne yerleşmek. tabii o güne değin kıyamet kopmazsa.

    bu bölümü kazanıp sevinen arkadaşa söyleyeceğim şey şu: senin üniversite bitmez arkadaş. 2-3 binlik tarihi layıkı vechiyle öğrenmesi bir ömür sürüyor bizim neslin, sen 120.000 yılı kaç ömre sığdıracaksın?

    tabii biraz düşününce, mesela 0 ila 10.000 arasındaki yılları bir satırda özetleyebileceğiniz akla geliyor. biraz daha çalışkanlarınız bin bin özetleyecek yılları. ama en çalışkanınızın bile "1000'lerin sonu 2000'lerin başında internet çıktı, ekşi sözlük diye bir site vardı. orda eyco diye bir sözlükçü bizden bahsetmişti" deme ihtimali sıfır. hepinizin canı cehenneme güzel kardeşim o zaman.
  • igrenc tavrimla yaklasiyorum:

    insanlik tarihi zaten 100 kusur bin yili buluyor, insanlik mustereginden bakarsak o tarihin ogrencisiyiz zaten. bunu bilmiyor olmamiz, hatirlamiyor olusumuz da zaten gosteriyor ki tarih marih bu islerlen ugrasmayacan. her isin basi saglik.

    en2tel begenmedi editi:

    igrenc tavrimla yaklasiyorum:

    insanlik tarihi zaten 100 kusur bin yili buluyor, insanlik mustereginden bakarsak o tarihin ogrencisiyiz zaten. bunu bilmiyor olmamiz, hatirlamiyor olusumuz da zaten gosteriyor ki tarih marih bu islerlen ugrasmayacan. replikler ucussun ve perde!

    (nasil munir ozkul tiradi finaliyle daha vurucu oldu mu?)
  • tarih'i "1234 yılında dandanakan meydan muharebesi oldu, karahanlılar kazandı" formatında öğrenen bünyeler için korkunç bir şey tabi.

    ama düşünsenize adamın 2000 yılında yazılmış bir köşe yazısına erişimi olacak. öğretmenleri (böyle bi şey kaldıysa tabi) "2000li yıllar civarında türkiye'yi meşgul eden rejim tartışmaları" diye bir ödev verdiğinde çocuk ekşi sözlükteki tartışmaları okuyabilecek. ya da 2008 abd başkanlık seçimine dair youtube tartışmalarını izleyebilecek.

    bir de, bu kadar ayrıntıya erişim imkanının yanında 120 bin yıla kuşbakışı bakabilme güzelliği var tabi. bizim tüm hayatımıza damgasını vuran kavramların çoğu yüzbin yıllık spektrumda önemsiz birer ayrıntı hükmünü alacaklar.

    ama,
    120 bin yıl sonra insan denen şey nasıl bir form alacak, onu bile bilmiyoruz yav.
  • jeoloji öğrencisi olmaktan iyidir gibime geldi.. gerçi 120k yıl çok bi zaman değil ama ürperirim yine de.
  • tekerrürden ibaret geçen yıllarda sadece değişen isimleri akılda tutarak mezun olunabilir. 752. dünya savaşında churchill olur sana c2p0..
  • "hocam sınav nerden nereye kadar?"

    - şimdi ben anlamadım, tüm dünyadaki ülkelerin amerika diye tek bir ükle olmasının sebebini sorarsanız, küresel ısınmayı mı yazıcaz yoksa gerçek sebeplerini mi?***
    - anladığınızı yazın!*
  • ilk 119000 yılın aynı bizim milattan önceki yılları tanımladığımız bir gruplandırmayla anlatılacağı, geri kalan son bin yılında dünya üzerinde yer alan tek bir ülke tarihini anlattığı için kolayca işleneceği bir dersi alan öğrenci olacaktır büyük ihtimalle.

    konu başlıkları da gayet sade olur zannımca:

    119100: amerika'nın mars'ı alması
    119200: amerika'nın uranüs'ü alması
    119300: amerikan'nın jüpiter'i alması
    ....
    119900: amerika'nın yeni bir galaksi'yi alma hazırlıkları..

    (bkz: ne bekliyodun ya)
  • medeniyet eğrisinin devamlı artan bir eğri olduğuna inanmadığım için bence gayet normal bir öğrencilik olacaktır.
    yani derim ki 120000 yılındaki tarih öğrencisinin bizden haberdar olması pek olası değil...
hesabın var mı? giriş yap