• kemalist dezenformasyona prim verip "aman tanrım akp her yeri ele geçirecek" demeyen, anayasa mahkemesi ve hsyk'nın siyaset üzerindeki tahakkümünün zayıflamasından memnuniyet duyan, "bu akp'nin yargı üzerindeki tahakkümünü arttıracak" diyenlere kanmayan (zira değişikliğin ne getireceğini bilen, başka ülkelerde bu işler nasıl oluyor bilen, "hepsini bakan seçecek" diyenlere kıçıyla gülen, akp'nin sonsuza dek iktidar kalmayacağını bilen);
    referandumda oylanacak paketin genel grev, siyasi grev, dayanışma grevi ve işyeri işgali üzerindeki anayasal yasakları kaldırmasını onaylayan;
    paketin hem doğrudan işçilerle ilgili maddeleriyle hem de genel olarak demokrasiyi geliştirecek maddeleriyle işçi sınıfına çok daha rahat eyleme geçme ve siyaset yapma zemini sağlayacağını düşünen, işçi sınıfının küçük de olsa kazanımı olacak bu tür maddeleri sivil faşizm gibi uydurma argümanlara feda etmeyen solcudur.
    gerçek solcudur.
    canım solcudur.
    paketi desteklemekle birlikte, yeni bir anayasa yapılması istediğini de belirtiyor ve yetmez ama evet diyordur muhtemelen.
  • seçim barajı %10... yetmez, %30 olsun. memlekete istikrar lazım.
    -din dersleri zorunlu... yetmez, anaokullarına da koymalıyız.
    -milletvekili dokunulmazlıkları var... yetmez, sülalelerine de dokunulmasın( ki sanırım mevcut durum da böyle zaten)
    -toplu sözleşme ve grev hakkı yok... ne gerek var, olmasın. devlet herşeyin en iyisini bilir.
    -bütün telefonlar dinleniyor... yetmez...( buraya ne yazacağımı bilemedim, daha ötesi yok herhalde!)
    -12 eylülcülerin yargılanacağı yalanı söyleniyor. (kuyruklu yalan, asla böyle bir şeye teknik olarak imkan yok)

    bütün bu sayılanlarla hiçbir derdi olmayan "solcu" çeşididir.

    yumruk yine aynı yumruk
    bir varsa el değişti
    saz yine aynı saz
    bir varsa tel değişti... n.tevfik.

    "el"in ve "saz"ın değiştiğini zanneden "solcu"dur.
  • geçici 15.madde'nin kaldırılmasına hayır diyebilecek kadar midesi varsa solcu,sosyal demokrat olmayandır.
  • hayır diyecek olanı da, boykota katılanı da, siktirin la diyerek boykotu dahi sallamayanı da kıyasıya eleştiren, ergenekoncuların kayığına binmekle suçlamaktan tut, hayata dönüş katliamının ardındakileri kollamaya kadar uzanan absürd bir yelpazeden yerim yerim yeren aslanlar gibi askeri vesayet karşıtı. biz bilmiyoruz çünkü yok ergenekon, yok balyoz diye diye dimağlarımızın içine tükürürken asıl katillere hiç dokunmayanların vesayeti kaldırmak gibi bir dertleri olmadığını. yök'ü kaldıracaam vaadiyle gelip ele geçirdikten sonra aha bu paketle yök'e daha da fazla yetki verenin kim olduğunu anlamıyoruz, taşak geçer gibi toplu sözleşme hakkı tanırken grevin adını bile anmayanların özgürlükçülüğünü hıyar yer gibi yiyoruz. 14. madde, 66. madde mermer gibi yerinde dururken vesayet kaldıracaaz, parti kapatmayı zorlaştıracaaz vaazlarıyla uyumaya meraklıyız, bi bu evetçi solcu her boku biliyor, bi bu ölüm mü mokoko mu sorgulamasında sevinçle mokoko mokoko!! diye zıplayan solcu her boktan anlıyor. çok ilerici ya aslan parçası, aklına bile gelmiyor sormak; ulan bunlar paketi neden madde madde oylatmıyor? halkoyu ya. demokrasi işte!! hem de doğrudan.

    eveti, hayırı, boykotu, ıvır zıvırı tartışılır, birbirini de yersin, hedef aynı görülüyorsa zaten tartışmadan,kavgasız gürültüsüz o hedefe varmayı düşünmek bu işin doğasına aykırıdır. ancak kalkıp bu uğurda canını vermiş, ölümü görmüş yine dönmemiş insanlara, ölüm oruçlarında mahvolmuş hayatlara "siz 19 aralık'ın baş aktörlerini savunuyonuz" deme terbiyesizliğini gösterirseniz artık tartışacak bir şey yoktur sizinle. ölüme değil sıtmaya razı edilişini savunurken bu kadar alçalmak kimseye, hele de kendine sol söylemi belirlemiş kimselere yakışmıyor.

    çok akıllısınız ya aslan parçaları, buyurun ali suat ertosun kim tarafından, ne zaman hsyk'ya atandı, ne ara devlet üstün hizmet madalyası aldı, veriliş sebebi neydi, kimler elleriyle takıp alkışladılar anlatın. hani "hayır" diyecekler 19 aralık'ın hükümranlarını kollayacak ya, buyrun açıklayın. öfkeden kudurtursunuz lan adamı.
  • chp ne kadar solsa, akpnin anayasasına ne kadar karşı duruyorsa ve bunu hangi temel üstünden hareket ederek yapıyorsa (statüko devletin geleneksel tarzda korunması) yani bürokratik antidemokratik, emek düşmanı bir zeminde hareket ediyorsa, demokratikleşme adına, statükonun çözülmesi adına, referandumda evet diyecek olan solcu da, (tabi öyle bir sol tanımı varsa) aynı paradigma üstünden hareket ediyordur. burda paradoks olan sadece evet demek değil; aynı zamanda hayır deyip, faşist statükocu zincirin parçası haline gelmektir. solcunun tanımı, 12 eylül faşist anayasasına karşı olduğu kadar, akp'nin neoliberal anayasasına da karşısında durmaktır. insana yüklenen görev gericilikten gericilik beğenmek değil, bütün gericilik biçimlerinin karşısında durmaktır. bu 12 eylül faşist anayasasıdır. sermayenin neolibreal yeniden yapılanma programıdır... son tahlilde; siyasal gericiliğin; ulusalcı, liberal ve dinci bütün tarihsel-politik felsefi temellerine karşı olmak gerekir. bunun görevi hayır veya evet değil, halk anayasası için boykottur. burada evet oyu verecek olan sözde solcu arkadaş, ahmet kaya'nın entel magandasındaki karakterinin izdüşümüdür.
  • madem yardakçı, akp şakşakçısı diyorsunuz, evet diyecek olan akp'nin yanında duruyorsa, hayır diyecek olan da mhp ve chp'nin yanında duruyor.
    bu kısır tartışmadan bir şey çıkmaz, sürer gider. darbe anayasasının tamamının değiştirilmesi gerektiğini düşünse de, üzerinde yapılan değişiklikleri destekliyordur sadece. abartacak bir şey değil, hepiniz marksist militanlarmışsınız gibi yerebileceğiniz bir şey de değil.
    mevcut parlamenter sistemle bir demokratik halk iktidarı, bir proletarya diktatörlüğü yahut da adı neyse.. kurulamayacağını biliyordur bu arada. "cunta anayasası değişmesin" demeyerek burjuva demokrasisinden daha geri noktaya düşürmez kendini ve desteklemekte sakınca görmez.
  • ben diycem ama daha ikametgah mi nufus kutugu mu ne onlari yapmam gerekiyormus. gozumde nasil buyudu anlatamam.
  • referandumda hayır diyerek 12 eylül 1980 anayasasının devamını istemeyi icine sindiremeyen aynı zamanda boykot etmeyi de düşünmeyen/istemeyen solcudur.
  • herkese muhalefet solcudur. muhtemelen şu anda mecliste barajı aşarak giren partilerin hiçbirine oy vermemiştir. pek muhtemeldir ki chp'yi sol olarak görmüyordur. bir ihtimal de aslında sevmemekle birlikte chp'ye zarar verdiğinden akp'ye de için için sempatisi olabilir. mesela şöyle bir örnek buldum #19697300
hesabın var mı? giriş yap