• sat'nin zeka testi olmadıgını bilen herhangi birinin guvenilirligine inanmayacağı araştırma. bununla beraber pink floyd'un yukseklerde olması sevindirirken gospel'ın asağılarda olması düşündürmüştür.
  • jazz müziğin beyonce ile aynı levelda olduğunu görüp kapattığım link.
  • apple'ın iphone'lara yüklediği ücretsiz u2 albümü sayesinde üst sıralarda yerimi aldığım sıralama. meğer adamlar tamamen iyi niyet amaçlı zeka seviyemi arttırmak için gerçekleştirmişler bu eylemi. u2'dan önce telefon full eminem doluydu apple olmasaydı ne yapardım bilmiyorum. teşekkürler steve. teşekkürler yarım elma.

    edit: araştırma bilimsel değilmiş. araştırmanın (bkz: sat score)'a dayandırılarak yapılmış. binevi bizde ygs-lys'den yüksek puan alanların zeki olduğunu iddia etmek gibi bişey. lan hiphop dinleyen adam adam gibi ders mi çalışır? gidip eminem'in "fuck the world" temalı parçalarını dinleyen bir kafadan pek de bu sınavlarda başarılı olmasını bekleyemezsiniz. ama lil wayne için aynı şey geçerli değil :(
  • müzik dinleyeni siksinler dediğim anket.

    (bkz: anket buldum o zaman sözlükle paylaşayım)
  • fazla ciddiye almasanız bile, okuduğunuzda ufaktan bir bozuk attığınız araştırma. insanlar ne kadar düşüncesiz ak. bence bu tarz araştırmalar falan hep yasaklanmalı. hatta zeka seviyesinin ölçülmesi de yasaklanmalı. zaten insanlar özgüvenlerini kazanmak için akla karayı seçiyorlar, yakışıyor mu size bunu sarsmak ha, yakışıyor mu!! bir de bilim adamı olacaksınız.

    yeri gelmişken anne sütü içerikli sosyal mesaj kaygılı afişleri hazırlayan herkesi de buradan kınıyorum.

    -anne sütü çocuğun zekası için çok faydalı.
    -anne sütü almayan çocuk mal olur.
    -anne sütü almayan çocuğun beynini sikeyim.

    nasıl afişler ulan bunlar? hiç mi düşünmüyorsunuz küçükken anne sütüyle beslenememiş zavallı bireyleri.

    lil wayne dinleyip hazır mamayla büyümüş kardeşlerim. sizleri seviyorum.
  • ingilizcesi tarafından yamultulmuş bir yazarın hakkında yanlış bilgiler verdiği, olmayan araştırma.

    bahsedilen araştırmanın doğrusu, amerikanın üniversite sınavına (sat) çalışırken öğrencilerin dinlediği müzikle, aldıkları skorun karşılaştırılması. sınav 2400 üzerinden. gerizekalı değilseniz ve sayısal öğrencisiyseniz matematiğini full yapmama ihtimaliniz yok (800 puan). yanlış hatırlamıyorsam 200 puan taban olarak geliyor. 2-3 soru sallasanız 200-200 de ordan alır, 1200 puan ile beethoven dışındakilere şekil yapabilirsiniz.

    ayrıca ankara havası dinleyerek sat çalışsak, araştırmaya katılan tek kişi olsak. en zeki insanlar taksi şöförleri mi olmuş olacak ?
  • dünyanın en gerizekalı 3-5 araştırmasından biridir.

    abd'de lil wayne dinleyen her kesimden insan var, dünya üzerindeki en popüler rapçilerden biri zaten ama %80'i falan siyahilerden ve hispaniclerden oluşuyordur. abd'de siyahilerin yoğun olarak yaşadığı yerlerde suç oranları eskisi kadar çok olmasa da hala tehlikeli yerler ve gençler kendilerini güvende göremiyorlar. onlar için en büyük çıkış yolu bir futbolcu, nba yıldızı veya rapçi olmak. hatta siyahi gençlerin akademik hayatlarını daha da iyileştirmek için kurulmuş bir sürü okul var ve bu okulların amiral gemisi bronx'ta. abd'de bile tam olarak fırsat eşitliği yok yani, sen çıkış yolunu topçuluktan ve rapçilikten gören gençleri sat'den çok yüksek bir skor elde edip ivy league okullarında okumalarını sağlayamazsın.

    şu tabloya baktım her kesimden dinlediğim bir sürü şarkıcı/grup var ama indie ve alternative rock dünyanın her yerinde inek müziği sanırım sldkfjkdklfjkdl. inek diyip küçümsediğim düşünülmesin gayet iyi sayılabilecek bir özel üniversitede tam burslu okuyorum, hayatım boyunca çalışkan olarak adlandırıldım. ama bu tip sınavlar tam olarak zekayı ölçmüyor maalesef; yetiştiğin çevre, ailenin eğitime bakış açısı, yıllarca aylarca sistemli ders çalışma gibi şeyler de etkiliyor.

    taylor swift'in son albümünü 2. kez dinleyerek bu entry'yi yazıyorum, benim gibi gerizekalı müzik dinleyicilerine selam ederim.

    edit: amerika'daki okulun adı kipp academy. malcolm gladwell'in outliers kitabında okumuştum ve okulun sisteminden gerçekten çok etkilenmiştim. lil wayne'den de nefret ederim ayrıca.
  • bu test basitçe şunu açıklıyor bana kalırsa, lil wayne-beethoven spekturumu üzerinden gidersek.

    lil wanye kolay ulaşılabilir, kolay hazmedilebilir müziği icra ediyor. büyük ihtimalle kolay akılda kalan ritimleri, rhymeları, nakaratlarıyla dinlerken zorlanmak gerekmiyor,

    beethoven spekturumu 300 senelik kolay öğütülemeyen, çabuk adapte olunamayan, bu nedenle dinleyip, hazmetmek ve sevebilmenin çaba gerektirdiği ayrı bir ucu temsil ediyor.
  • arastirma her kolejin facebook network stat'leri uzerindeki en populer artisler ile yine ayni okulun averaj sat skorlarinin korelasyonuna bakmis, o kadar aggregate data'dan herhangi saglikli bir cikarim yapmak mumkun degil, ha kaldi ki (bkz: correlation does not imply causation). yani rap dinlediginiz icin gerizekali falan olmuyorsunuz, rahat olun.
hesabın var mı? giriş yap