• sen bana bakma,
    ben senin baktığın yönde olurum.

    --- özdemir asaf ---
  • yol uzadıkça önemini yitirir.
  • toplamda 222 sayı çıkmıştır bu önemli dergi. kulunuzda 222 sayısı, takımı bulunmaktadır. içeriği bir hazine niteliğindedir.
  • 1961 yılı sonunda bir bildirge ile yayın hayatına başlayan ve 1960'lı yıllara damgasını vuran sol dergi. dergide çok sayıda kişi yazmasına rağmen, dergiye damgasını vuran yazarlar başta doğan avcıoğlu ve ilhan selçuk olmak üzere, mümtaz soysal, cemal reşit eyüboğlu ve hamdi avcıoğlu'dur. dergi hakkında yapılan en kapsamlı çalışma, mümtaz soysal'ın tez danışmanlığında başlayan hikmet özdemir'in yön hareketi başlıklı doktora tezidir.

    derginin çıkış sayısında bini aşkın yazar, öğretim üyesi, bürokrat, sendikacı vb aydının imzası ile yayımlanan bildirgede atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyine çıkmak için yapılması gerekenler şöyle sıralanmıştır: 1. iktisadi alanda hızlı kalkınmak , 2. öğretmen, yazar, sendikacı, müteşebbis ve idareci gibi kimselerin bir kalkınma felsefesi ... üzerinde anlaşmaya varmaları, 3. yeni bir devletçilik anlayışı, 4. şuurlu devlet müdahalesi.

    yön dergisi, çıkışından itibaren sol kemalizmden sosyalizme uzanan bir yelpazenin platformu olmuştur.
  • gençliğimizde okuduğumuz dergilerden biridir.
  • - 27 mayıs hareketinin de coşkusuyla döneminin entellektüellerinden destek görmüştür.
    - özellikle, askeri, bürokratik elit ve üniversite gençliği üzerinde etkili olmuştur.
    - imtiyaz sahibi ve baş yazarı doğan avcıoğlu'dur.
    - sadun aren, çetin altan, mihri belli, mümtaz soysal, ahmet taner kışlalı, ilhan selçuk ve abdi ipekçi gibi isimlerde yazarlık yapmıştır.
    - değişik görüşlere sahip yazarlar "türk sosyalizmi" adına bu dergi çatısı altında toplanmıştır.
    - 1963 yılında bir kaç aylığına kapatılmıştır.
    görüşlerinin en etkilisi;
    " türkiye'nin siyasal bağımsızlığını atatürk sayesinde kazandığını ancak daha sonra uygulanan yanlış ekonomik politikalar ve dış siyaset sonrası bunun giderek azaldığını ve bu nedenle türkiye'nin milli demokratik devriminin gerçekleştirilmesidir."
  • bulunulan noktadan duyulan memnuniyetsizligin disa vurumu.
  • hdp yancıları tarafından isim hırsızlığına uğrayan tarihî dergi. doğan avcıoğlu'nun kemikleri sızlayacak.
  • milli demokratik devrimciler ile karıştırılmaması gereken 60'ların siyasi gazetesidir. mdd ile karıştırılmaması gerekir, çünkü mdd aslında dönemin kominterninin gelişmekte olan ülkeler için uygun gördüğü devrim biçiminin türkiye koludur. yön'ün fikirleri ise köklerini 1930'larda, kemalizm'de ve şevket süreyya aydemir'in memleket sosyalizmi diye adlandırdığı görüşten almaktadır.

    bu ikisinin sık sık birbirine karıştırılıyor olması, mdd yandaşlarının, özellikle mihri belli'nin yön'de yazılar yazmış olmasıdır. ancak bunun sebebi, 1966 öncesinde mdd'nin fikirlerini dile getirebileceği bir yayın organına sahip olmamasıdır. hakeza, yön birçok farklı görüşten kişiye sayfalarını açmış bir dergidir. mdd taraftarları ile yön'ün birbirine en çok yaklaştığı dönem, tip'in 1966 malatya kongresi öncesindedir. bunun da sebebi, doğan avcıoğlu'nun tip'in siyasetesinden memnun olmaması ve tip içerisindeki mdd'cilere sayfalarını açarak kongrede muhtemel bir yönetim değişikliğini istemesidir. kongre'de, sıkı bir mdd taraftarı olan vahap erdoğdu konuşma yaptığı sırada behice boran kendisine "biliyoruz biliyoruz yön'de yazdınız bunları" diye seslenir, erdoğdu'nun cevabı ise "yazdık evet yön'de yazmak günah mıdır?" olur.

    yani, yön ile mdd'yi aynı şey olarak görmek, yüzeysel bir okumanın sonucudur. konu ile ilgili daha fazla bilgi almak için, ergün aydınoğlu'nun "sol hakkında her şey" mi? kitabına bakılabilir.
  • 1971 muhtırası öncesi önemli bir yere sahip olan sol görüşlü dergi.
    sayılarını bulmak için sahafları gezmek gerekir. kadıköy tarafında zor da olsa bulunabilir.
    dergi demişken bildiğiniz gazete boyutlarındadır bu arada.
hesabın var mı? giriş yap