• filmde gördüğümüz kadariyla iç basincinin düşmesinden ölmüştür...
  • film boyunca karizma ustune karizma koymalarina,$ekilden $ekle girip ortamlara akmalarina ragmen aragorn tarafindan tekme tokat dovulup dagdan bayirdan a$$agi yuvarlandiktan sonra karizmayi cizdiren yuzuktayflarinin film sonunda eowyn tarafindan sibop deliginden $i$lenerek gazi alinan liderleri.bu $ekilde tayflarin karizma dibe vurmu$ , bi yuruyun gidin alla$kina , bi uruk hai kadar olamadiniz reziller dedirtmi$tir.
  • ulan lotr kitaplarını okumayanlar filme bakıp daşşaklarını öpe öpe bitirememiş adamın. la havle.

    öncelikle belirtelim, öyle asayı kırma olayı vs bunlar kitapta yok. gandalf büyücü kralı geçtim, sauronla kapışacak kudrette bir büyücü. gri halindeyken bile, sauronu tırstıracak güçte varlıklardan biri olan balrogu küskülemiştir. ayrıyaten 9 tayfı bizzat glorfindel reis topuklatmış biridir ki bırak gandalf'ı. yani orta dünyada büyücü kral'ı küsküleyecek adam çoktur ama o kehanet sadece bu ibişi korkusuz yapmıştır.

    büyücü kralın ve tayfların en büyük özelliği silahlardan etkilenmemesidir, ayrıca kehanette belirtildiği üzere, hiç bir erkek ve istari tarafından öldürülmeyecektir. bu sebeple gandalf'la kapışmasını zaten göremeyiz. büyücü kral bu yüzden cesaretlidir, savaşlarda gözü karadır. bu gözü karalığı da canına mal olmuştur. şöyle ki, eowyn bacımızı erkek sanmıştır, onu da sindireceğini düşünürken, merry tarafından önce yaralanmıştır. merry'nin elindeki kılıç da sıradan değil, baya höyüklerden alınan bir kılıç olduğu için büyücü krala zarar vermiştir.

    sözün özü büyücü kral'ın düşüceği zaten kehanete göre bellidir, işte merry'nin kılıcı bulması ve eowyn ile karşılaşması aslında kaderin bir sonucudur. yaralandığı anda eowyn işini bitirir ki kendisi orta dünyanın en daşşaklı savaşçı kadınıdır. bir destur çektirir adama. kitaptaki en etkileyici sahnelerden birisi de budur zaten. haa büyücü kral eowyn bacımızın kolunu kırmıştır o da ayrı mevzu.

    ve lütfen filmin extended versiyonuna bakıp, gandalf'ı alırdı hacılar diye mal bulmuş gibi atlamayın bakın komik oluyor.
  • filmden bağımsız olarak düşünüldüğünde gandalf üstadımızın gücünün sınırları tartışılırken, kendisinin saurondan bile güçlü olma ihtimali üzerinde duruluyorken; her ne kadar karizma namına ne varsa (tarz, pelerin, at, uçan ejder.. gider) elinde tutan, ismini yazarken bile içimden destur çektiğim witch king'in gandalf'ın asasını kırıp 'eline verme', yok efendim 'tokatlama' gibi olaylara girmesi pek bir anlaşılmaz gelmektedir. tolkien dünyasında da güçler, ırklar ve kişiler arasında belirli bir güç hiyerarşisi belki de kasıtlı olarak belirtilmediği için (şimdi düşündüm de işin espirisi burada belki de) bunu silmarillion gibi kaynaklara müracaat etmeden çözümlemek pek kolay olmayacak sanırım. öte yandan gandalf üstadın rc versiyonu balrogu indirmişti, ak gandalf'ın witch king'e karşı sönük kalmasını aklım almıyor. en mantıklı açıklama do you not know death when you see it, old man? lafını duyunca hepimiz gibi "karanlık maranlık ama usturuplu konuştu" diyip bir anlık boş bulunması olabilir diyor, son dediğime ben bile kabamla gülmekten kendimi alamıyorum.
  • sauron, ikinci çağ'ın 3430. yılında meydana gelen son ittifak savaşı'nda mağlup edildiğinde witch-king, misty mountains'ın kuzeyinde yer alan angmar'a kaçmış ve yüzük savaşı'nda sauron'un ordularına liderlik yapana dek, angmar'da binlerce yıl süren bir krallık kurmuştur. orta dünya'da belirmesi yüzük savaşı'ndan daha önceye, güneşin ikinci çağı'nda 2251. yıla uzanır. son ittifak savaşı'nda sauron'un mağlup edilmesiyle witch king de, gözden kayboldu.

    üçüncü çağ'da ''necromancer'' formunu alan annatar sauron, dol guldur'da tekrar ortaya çıktığında diğer yüzük taşıyıcıları da orta dünya'ya geri döndü. üçüncü çağ'ın 1300. yılında kuzey'deki arnor diyarında bir krallık kuran ulairi lordu, angmar krallığını kurduktan sonra o bölgedeki dunadan'larla da savaş içerisindeydi. bu çatışma daha sonra witch king'in, arnor'un bölünmüş üç krallığı olan arthedain, rhudaur, ve cardolan'la savaşa girmesine zemin hazırladı. witch king komutasındaki birlikler, ilk olarak rhudaur krallığını işgal ettiler. bu sırada arthedain kralı argeleb, bu kuşatmada öldürülmüştür.

    üçüncü çağ'ın 1409. yılında witch king yönetimindeki birlikler, bu kez amon sul'a bir saldırı düzenlediler ve bu kuleyi yakarak düşürmüşlerdir. daha sonra cardolan krallığına saldırı düzenlendi ve keza bu krallık da, witch king ve komutasındaki diğer birlikler tarafından yok edildi. son olarak arthedain krallığını muhasara eden witch-king ve ordusu, burayı da, tam ele geçirecekken lindol ve rivendell elflerinin yardımını alan arveleg oğlu kral araphor tarafından durduruldu ve mağlup edildiler. böylelikle angmar'ın cadı kralı'na mukavemet kazanan tek krallık arthedain oldu; lakin angmar'a karşı kazanılan bu zafer uzun sürmedi ve witch king, uzun yıllar savaşmaya devam etti. üçüncü çağ'ın 1974. yılında arthedain'e karşı nihai zaferini kazanmış ve böylece kuzey'deki son krallık, yok edilmiş oldu.

    bu zaferlerle birlikte witch king'in hükümranlığı daha fazla bölgelere yayıldı; fakat bu egemenliği uzun sürmedi. zira general earnur liderliğindeki gondor ordusu, kuzey'deki dúnadan'lardan ve lindon elflerinden oluşan birliğe katılarak witch king üzerine yürüdüler. ''fornost savaşı'' olarak adlandırılan bu harpte, witch king, gondor generali earnur'a meydan okudu. earnur, saldırmaya teşebbüs ederken binmiş olduğu atı, witch-king'i görünce korkuya kapıldı ve binicisi general earnur'u yere düşürdü. bu duruma alaycı bir tavırla yaklaşan witch king, earnur'a saldırmak yerine savaş alanını terk etti. bunun üzerine earnur, witch king'i takip etmeye yeltendi; fakat glorfindel, o sırada, bir kehanette bulunurcasına kendisini durdurdu ve peşinden gitmesine engel oldu. bu savaşla birlikte kuzeye kaçan witch king, angmar'ı terk etti ve burası muhalif birliklerce düşürüldü.

    witch king, eriador'daki dunedain krallıklarının yıkımından sonra mordor'a döndü. bu sırada sauron, dol guldur'da ''necromancer'' olarak hala gizleniyordu. diğer sekiz yüzük taşıyıcısı da, annator sauron'un mordor'daki yerini hazırlamak için witch-king'le bir araya gelmişti. orklardan ve wainriders'dan bir ordu teşekkül ettiren yüzük taşıyıcıları, gondor'a saldırı düzenleyerek burada yer alan minas ithil'i işgal etti ve burayı ''minas morgul'' adında karanlıkla boyanmış bir hisara dönüştürdüler.

    üçüncü çağ'ın 2043. yılında witch king'in kadim düşmanı earnur öldüğünde varisi ve aynı zamanda oğlu olan earnil ii, gondor tahtına geçmiştir. tacını giydikten ve kral olduktan sonra witch king, fornost savaşı'nda earnur'a meydan okuduğu gibi earnil ii'ye de teke tek çarpışma talebinde bulundu. earnil ii, bu meydan okumayı kabul etmedi. ancak, tam yedi yıl sonra - üçüncü çağ 2050 tarihinde - witch king, tekrar meydan okudu. nitekim earnil ii, bu meydan okumayı kabul etti. gondor kralı, witch king ile çarpışmak için atını minas tirith'ten minas morgul'a sürdü. kendisi, hisar kapılarından girdikten sonra bir daha asla görünmedi ve bu düelloda hayatını kaybettiği ifade edilir. işte bu olaydan sonra gondor'lu krallarının soyu ve egemenliği son bulmuş ve gondor, vekilharçlar tarafından yönetilmeye başlanmıştır, ta ki, kralların soyundan gelen aragorn kral olana dek...

    üçüncü çağ'ın 2063. yılında saruman the white, gandalf the grey, galadriel ve elrond gibi büyücü ve elflerden oluşan ak konsey, sauron'u (necromancer) dol guldur'dan çıkararak doğu'ya sürdüler. bu süre içerisinde yüzük taşıyıcıları, minas morgul'da dört yüz yıla yakın bir zaman içerisinde hiçbir şey yapmayarak yaşamaya devam ettiler. 2460 yılında ak konsey, sauron'un necromancer formuna son verdi. bu esnada witch king, boş durmamış ve orklar ile haradrim'lerden oluşan ordulara liderlik yaparak osgiliath'ın ele geçirilmesini sağlamış. bu işgal, gondor için hiç de iyi değildi. zira gondor krallığına başkentlik yapan bu şehir, anduin nehiri üzerinden önemli bir geçiş noktasıdır.

    üçüncü çağ'ın 2941. yılında necromancer'in aslında sauron olduğundan süphelenen gandalf, bu durumu ak konseye deklare ederek sauron'un, nihai olarak dol guldur'dan çıkarılmasını sağladı. işte bu süreçten sonra sauron, mordor'a döndü ve tek yüzük'ün bulunması için hazırlıklara başladı. barad-dur'u yeniden yapılandırdı ve üç yüzük taşıyıcısını buraya gönderdi. 3018. yılda gollum esir alındığında kendisi, ilk başlarda yüzük ve hobitler hakkında yalan söyledi; fakat sauron, bir şekilde yüzüğün akıbetini öğrendi ve minas morgul'daki hizmetkarlarına haber vererek yüzüğü almalarını emretti.

    witch king ve diğer yüzük taşıyıcıları, mordor'dan shire'a doğru yola çıktı. gollum'dan öğrendikleri ''baggins'' adını ilk olarak buckland'da araştırmaya başladılar; lakin dokuz yüzük taşıyıcısı burada tek yüzük'e dair herhangi bir ize rastlamadılar. daha sonra yüzük tayfı, aragorn ve beraberindeki hobitleri, amon sul gözcü kulesinde gördüler. yüzük taşıyıcılarının saldırısı sonucu frodo, zehirli morgul bıçağı ile ağır yaralandı. bu yara, frodo'yu neredeyse yüzük taşıyıcılarının formuna dönüştürüyordu ki, rivendell lordu elrond, gruba yardım ve rehberlik etmesi için ilkdoğanların (elflerin) en güçlü ve kuvvetli olanlarından glorfindel'i gönderdi ve frodo'nun kurtarılmasını sağladı. ancak glorfindel ve frodo, rivendell'e ulaşana kadar dokuz yüzük taşıyıcısı tarafından takip edildi. glorfindel bu esnada, peşindeki yüzük tayfını brunien nehirine çekti. lord elrond, brunien nehrindeki suları serbest bırakarak burada bir sel oluşmasını sağladı (brunien flood) ve gandalf da bu su taşkınına büyü ile at formlarından oluşan şekiller verdi. böylece yüzük tayfı, selin altında kalmış ve brunien nehirini geçememişlerdir. bununla birlikte yüzük tayflarının atları ve fiziksel görünümleri yok edilmiş ve bundan sonra nazgul binicileri olarak tekrar ortaya çıkacaklardır.

    osgilath'daki final savaşı 13 mart 3019 tarihinde faramir komutasındaki birliklerle, gothmog liderliğindeki ork birlikleri arasında gerçekleşti. bu savaşta, faramir ve ordusu, witch king'in de desteğiyle, düşmana karşı şehri daha fazla tutamamış ve geri çekilmek zorunda kalmıştır. bir gün sonra yani 14 mart tarihinde orklar, haradrim'ler ve easterling birliklerinden oluşan iki yüz binden fazla bir orduyla minas tirith'e çıkarma yapıldı. bu çıkarmada tabi ki, witch king de vardı ve kendisinin muazzam güçleri bu savaşta nihai olarak tecelli bulmuştur. ilk olarak fiziksel varlığı tamamen karanlıktan ve gölgelerden oluşuyordu. rakibi, vücuduna herhangi bir zarar veremez. zira vücudu büyü ile korunuyordu ve rakibinden gelen herhangi bir darbe onu, nüzul dahi edebilir. ardından kara lisan'da efsunlu sözlerle grond'un gücünü arttırmış minas tirith kapılarının kırılmasını sağlayarak komutasındaki birliklerin şehre girmesini sağlamıştır.

    bu savaşta witch king ve gandalf karşı karşıya gelmiştir; lakin aralarındaki düello yalnızca cümlelerden ibaretti. bu atışmanın ardından gandalf, savaşmak için pozisyonunu aldı ve kendisiyle çarpışacağı sırada rohan borularının sesini duyan witch king, alandan ayrılarak kendileri açısından tehdit oluşturan rohan ordularına doğru yöneldi. nazgul'e binmiş bir şekilde rohirrim'e ve ardından kral theoden'e saldırdı. thedoen, witch king'ten gelen bu saldırıdan ötürü ağır yaralandı ve buna binaen yeğeni; aynı zamanda kızı olarak gördüğü eowyn, witch king ve canavarı nazgul'un karşısına çıkma cesareti gösterdi. eowyn, ilk olarak nazgul'un boynunu kesti ve birçok kralı atından düşürün ve öldürüen witch king, bu kez binicisi olduğu nazgul'den düşmüş oldu. witch king ve eowyn arasında geçen mücadelede, cadı kral, eowyn'e nihai darbeyi indereceği sırada merry'nin witch king'e batırdığı efsunlu bıçak kendisini delirtmişti ve bu sırada eowyn elindeki bıçağı witch king'in kafasına batırmıştı. böylelikle elf beyi glorfindel'in yüzyılar önceki kehaneti gerçekleşmiş ve cadı kral'ın ölümü bir hobbitin de yardımıyla bir kadından olmuştur. kendisinin ölümüyle savaşın seyri de değişmiş ve birkaç gün sonra tek yüzük mount doom'a atılıp yok edildiğinde sauron, nihai olarak mağlup edilmiştir.

    peter jackson'ın the lord of the rings the return of the king filminde witch king ile gandalf'ı karşı karşıya getirdiği sahneden ötürü, cadı kral'ın güçlerinın sınırı merak edilmiştir. zira söz konusu sahnede witch king, gandalf the white'ın birincil silahı olan asasını kırmış ve neredeyse kendisini öldürmek üzereydi. aslına bakılırsa büyücülerin asalarına ayrı bir paragraf açmak gerekir. zira asalar, büyücülerin güçlerinin çıkış ve odak noktasıdır. belki bu konuyu ayrı bir başlıkta inceleyebiliriz. zira orta dünya'da asaların, birkaç kez kırıldığı anlar mevcuttur.

    her ne kadar j.r.r. tolkien, kendi eserlerinde witch king'i, gandalf'tan üstün betimlemese de, cadı kral'ın geniş güçleri ve yetenekleri inkar edilemez. öncelikle kendisi, ''black shadow'' olarak da bilinen ''black breath'' sayesinde herhangi bir silahla yok edilemez. black breath'teki bir tür aura, kendisini düşmanlarından koruyabilir ve hatta onlara zarar dahi verebilir. aynı zamanda witch king, bir büyücüdür. uzun yıllar yaşadığı için gücü, geçen bu süreçte daha da artmıştır. tüm bunlara rağmen gücü, tolkien'in eserinde farklı ve doğru bir şekilde tasvir edilmiştir. öncelikle kitapları temel alırsak kendisinin, gandalf the white'tan üstünlüğü söz konusu değildir. aragorn bile, yüzük tayflarını amon sul'da bozguna uğratmıştı; fakat peter jackson'ın sinema uyarlamasında, witch king, gandalf'ın bile korkup çekineceği şekilde daha güçlü tasvir edilmiştir.
  • er-mûrazor (kara prens) adıylada bilinen bir númenórean prensiydi. tar-ciryatan'ın 2. oğlu tar-atanamir the great'inde küçük kardeşiydi. doğum tarihi ikinci çağ 1820'dir.

    doğumunda quenyada alacakaranlığın oğlu anlamına gelen tindomul ismini aldı çünki saçları o güne kadar insanlar arasında görülmemiş kadar siyahtı ve doğumunda bir güneş tutulması gerçekleşmişti. abisi tar-atamir'e benzemesine rağmen inanılmaz kibirli ve agresifti. zaman içinde orta-dünyaya yapılan seferlerde içinde yavaş yavaş er-murâzor doğmaya başlamıştı.

    sonunda ikinci çağın 1883 yılının ilk haftası sauron'un kuklası olmak üzere barad-dûr'e girdi.o günden sonraki 115 yıl boyunca gerek ilimi gerekse kara-büyülerdeki ustalığı sayesinde kara lordun bir numaralı hizmetkarı müthiş bir büyücü haline geldi.1998de ise sauronun güç ve ölümsüzlük vaatlerine yenik düşüp 9 güç yüzüğünden birini aldı ve ruhunu efendisine sundu. o günden itibarende orta-dünya'da witch-king veya lord morgul olarak anılmaya başlandı.

    ikinci çağ boyunca sauron onu kuzeye yolladı. kuzeyde angmar isimli bir krallık kurdu ve arnorla uzun yıllar savaştı. arnor'u çökertti ve başkenti ele geçirdi fakat daha sonra gondor kralı eärnur ve eriadordaki dostlarının yardımı ile annúminas yakınlarında yenildi ve bir yıl sonra kurduğu angmar'da yıkıldı. üçüncü çağda sauronun ordusunun güney kolunu yönetti ve osgiliath ordusunu nehrin ötesine sürdü daha sonra diğerlerine katıldı ve shire'da kayıp yüzüğü aramaya başladı.

    yüzük savaşı sırasında bir çok kez eline fırsat geçmesine rağmen yüzüğü ele geçiremedi ve pelennor savaşında rohan kralı theoden'in yeğeni eowyn ve hobbit merriadoc tarafından yok edildi.

    kaynak (bkz: merp)
  • black captain, captain of despair, dwimmerlaik, lord of morgul, lord of the nine riders, sorcerer, witch-king of angmar olarakta bilinen witch king'in doğum tarihi bilinmemekle beraber ilk olarak ortaya çıkışı 2. çağın 2250. yılına denk gelir.. bu çağ boyunca sauron'un yanında savaşır.. 2. çağı noktalayan the war of last alliance'ta sauron'la beraber gölgelere çekilir.. tekrar ortaya çıkan sauron onu 3. çağın 1300. yılında gölgelerden çağırır.. efendisinin çağrısına cevap veren witch king, orta dünyaya geri döner ve kalesi angmar'ı yapar.. buradan yönettiği ordularıyla arnor'u yıkar.. çağ boyunca sauron'un belkide tek güvendiği hizmetkarı olarak tek yüzüğü arar.. kehanetin "hiç bir adamın onu öldüremeyeceğini" söylemesine rahmen eowyn ve meriadoc brandybuck tarafından pelennor fields muharebesinde katledilir..
  • --- spoiler ---

    minas trith kuşatmasında kimsenin kıramadığı cümle kapısını büyülü sözcüklerle kırıp gandalf'a "yaşlı ahmak! ölümü gördüğünde tanımaz mısın sen?" diyecek kadar cesurdur.

    --- spoiler ---
  • kendisi tam manasıyla ikinci bir darth maul vakasıdır.film boyunca toplam 3 dakika gözüken bir karakterin yapabileceği maksimum karizma miktarını aşmış,çıkarılmış sahnelerde gandalf'ın eline çok fena vermiş ama ancak bir çocuk masalında olabilecek şekilde çelimsiz bir kız tarafından paket edilmiştir.
  • belki de tüm lotr evreni içinde en tiksindiğim olayın baş kahramanıdır bu. eowyn denen, önce aragorn'a, onda yüz bulamayınca faramir'e yazan yosma tarafından çok rezil biçimde öldürülmüştür, harcanmıştır resmen. ulan teke tek kapışmada ümüğünü sıkmadı mı bu witch king? kalkanını kırıp ağlatmadı mı seni bi köşede eowyn? karizmasına karizma kattı ilahlaştı resmen, oracıkta istese vermen lazım, sen gidip merry'nin hain darbesiyle yaralanan adamı onursuzca öldürürken bir de triplere girip "i am no man" demiyor musun sanki kendin witch king'i yenmişin gibi? o witch king ki gandalf'ı bile süründürmüş... ah ah, düşündükçe fıtık oluyorum.

    kısacası, witch king hain bir oyuna kurban giden, gönüllerin kahramanıdır.
hesabın var mı? giriş yap