• eğitimi kadar anlamsız uzunlukta bir eğitimi yoktur, dünya üzerinde. yetmezmiş gibi kendisinin 1974 yılında yapılmış olması dolayısıyla aslında çok geride kalmış soruları ve materyalleri vardır. tabii bir testin standardizasyon süreci çok uzun sürdüğü için wisc-iii'ün hala türkiye'de kullanıma geçmemesi dolayısıyla kendisi kullanır. tabii şimdilerde avrupa'da wisc-iv'nin kullanıldığını belirtmeye bile gerek duymuyorum.

    birçok iki farklı ana zeka bölümü altında 12 tane alt teste sahiptir, kişilerin farklı yeteneklerini ölçer. sözel ve performans zeka olarak adlandırılır iki ana zeka bölümü. bunun dışında alt testlerin her biri başka yeteneği/ zeka türünü ölçer, böylece çocuğun yetileri hakkında analiz yapabilirsiniz. fakat genelde genel zeka puanı hesaplanır ve kimse analiz kısmıyla uğraşmaz. o yüzden işe yaramaz olarak adlandırılır.

    detaylar ve analiz yapılması bilindiği zaman birçok farklı teşhisin koyulmasında kullanılmasına rağmen, yine de en nihayetinde bir testtir ve genelleme yapmak için kullanıldığı gibi, testin uygulanma süreci, çocuğun durumu vs sonuçların değerlendirilmesinde önemli bir faktördür. yani sonuna kadar güvenmemek lazım. o yüzden her dakika ve herkese uygulanacak bir test değildir. bunun yanında da farklı ölçekler ve görüşme teknikleri kullanılmalıdır, çocuğun değerlendirilmesi yapılırken.
  • bir zeka ölçeği, sadece bir iq puanı vermekten çok öte olan bir testtir. 12 alt testi var. uygulanması için türk psikologlar derneğinin açtığı sertifika kursuna gitmek (bunun için de psikolog olmak lazım tabi) ve bu kurstan başarılı olmak gerekir. özel çantası sadece sertifikalı psikologlara veya onların çalıştığı kurumlara satılır (şu anki ederi 750 ytldir).
  • bunu uygulayabilmek için sertifika almak yüklü bir para, düzgün uygulaması ise bol pratik yapmayı gerektirir. zor dostum zor.
  • bugün virali patladı (bkz: lise öğrencisi askere özel zırh tasarladı)
  • türkiye'de uygulanan wisc-r geçerliliğini ve güvenilirliğini yitirmiştir. wisc 4 gelene kadar uzak durulması gerekir. bu test en az 20-30 puan hatalı ölçüm yapmaktadır.
  • çok uzun sürmektedir. günde birden fazla uygulamamak gerekir. lakin devlet hastanelerinde durum çok vahim. sonra niye bu kadar mental retardasyon var deniyor. zekayı ölçen şahsılar da çocuklar gibi tükendiğinden olabilir mi?
  • psikolog olduğunuz sürece, materyali bir şekilde elinize geçtiği takdirde istediğiniz gibi uygulayabileceğiniz testtir. sertifikalar size yasal kapı açmaz, cvnize yazarsınız en fazla. derneğe boşa para bayılmayalım arkadaşlar, bilenlerimiz bilmeyenlerimize öğretsin.
  • türkiye’de geçerliği güvenirliği en yüksek zeka testidir. uygulayıcının niteliği çok önemlidir. onun için uygulatacağınız kurum veya kişiye uygulayıcı sertifikası olup olmadığı sorulmalıdır. ayrıca testi uygulayan kişi en az 6 ayda bir uygulamalıdır. eğer uygulayıcı 6 ay uygulamamışsa başka bir deneyimli uygulayıcıyı gözlemlemesi gerekmektedir. güncelliğini yitirse de şu an alt testleriyle birlikte en geçerli ve güvenilir testtir. güncellenmesi gerekmektedir. en büyük alternatifi wisc-iv olmasına rağmen (bkz: wisc-iv)’ün geçerliği güvenirliği konusunda çok büyük soru işaretleri vardır. ayrıca wisc-4’ün uygulayıcılarına yeterli eğitim verilse bile testin analizi konusunda yorum açıklıkları bulunması nedeniyle psikiyatristlerin büyük kısmı wisc-r tercih etmektedir. onun için ya wisc-iv’ün eksiklikleri giderilmeli ya da wisc-r güncellenmelidir.
  • çocuklar için (6-16 yaş) geçerliliği ve güvenilirliği en yüksek zeka testi.
    zeka ve yeteneklerin mümkün olduğunca erken farkedilmesi ve çocuğun doğru bir okula ve eğitim bicimine yönlendirilmesi hepimizin hem fikir olacağı bir konu sanırım ama ne yazik ki türkiye koşullarında öğrencinin bireysel farklılıklarının hiç bir önemi yok hepsi koyun gibi tek tip bir eğitim sistemi içerisinde yolunu bulmaya çalışıyor. koskoca ülkede devletin üstün zekalı ve yetenekli çocukları için yapabileceği bir şeyinin olmaması gerçekten inanılmaz, 3% gibi bir oran var ve bu hiç az değilken bu çocuklar heba ediliyor, bilim ve sanat merkezi denilen kurumlarda yalnızca 4. sınıftan sonra kısmi olarak hizmet veriyor yeni yeni büyük şehirlerde küçük yerlerde oda yok, hepimiz çocuğumuza en iyi imkanları sunarak yetiştirmeye çalışıyoruz kendi hayatımızı ortaya koyarak ama zekası gözünüzün önünde körelip giderken bu konuda elimizden çok da bir şey gelmiyor olmasi gerçekten trajik ...

    edit: bilim sanat merkezleri için sınavlar son iki senedir artık 1. sınıftan itibaren yapılmaktadır. yani çocuklar 2. sınıfa geçtiklerinde bilim sanat merkezlerine yerleşebilirler.
  • bir psikolog olarak yaptırmamanızı tavsiye edeceğim test. güvenilirliği oldukça düşük, bunun yerine güncellenmiş hali olan wisc-4 uygulanabilir. türk psikologlar derneği veriyor sadece uygulayıcı sertifikasını, saçma sapan yerlerde kandırılmayın. benim de wisc-4 uygulayıcı sertifikam var.
hesabın var mı? giriş yap