• bir adam bir konuda çok başarılı diye her konuda müthiş olur demenin nekadar yanlış olduğunun güzel bir örneğidir kendisi;

    kendisi "havadan daha aığr bir aracın uçması mümkün değildir","x ışınları yalan dolan şeyler","radyo hayatta tutmaz","dünyanın yaşı bir kaç milyon yıldan fazla olamaz" gibi talihsiz beyanatlarda da bulunmuş. buradan oktay sinanoğlu fanlarına selam ederim, özellikle de kimyager olmayanlarına.
  • bu adam dünyada'ki ilk "gel-git öngörme aleti"ni (mekanik bilgisayarını) yapmıştır. (tide-predicting machine)
  • "sozunu ettiginiz seyi olcebiliyorsaniz ve bunu rakamlarla anlatabiliyorsaniz, onun hakkinda bir seyler biliyorsunuz demektir."
    "matematikle ifade edebiliyorsaniz, bilginiz doyurucudur."
  • sadece ismine ve "bilim büyük ölçüde tamamlanmıştır" cihetindeki talihsiz beyanatına dayanarak kendisini hafiften piç, kibirli, para bok gibi olduğundan boş zamanlarında bilim ve felsefe üzerine çalışan soylulardan biri sanırdım (kendimi savunmam gerekirse, böyle bir kategorizasyon ancak lisedeyken vardı kafamda, yoksa bilim tarihinde böyle bir tasnif olduğunu iddia etmiyorum). meğerse kendisi hayatı boyunca alçak gönüllü biri olarak yaşamış, öğrencilerinin çok sevdiği, hayatının büyük bölümünü aynı şehirde geçirmiş kantgillerden bir bilim insanıymış. 1846 yılında, henüz 22 yaşındayken glasgow college'da profesör olmuş. tam 53 yıllık cambridge gibi daha prestijli üniversitelerden gelen teklifleri kabul etmeyerek, aynı okulda çalışmış. termodinamik ve elektromanyetik teorik üzerine birçok başarılı çalışmadan sonra 1892 yılında baron ünvanına layık görülmüş ve bu ünvanı liyakat temelli alan ilk bilim adamı olmuş. bunun ötesinde ünvanı "baron kelvin of largs"ın largs'ı kendisinin hayatı boyunca yaşadığı köy, kelvin ise glasgow'da thomson'ın çalıştığı üniversiteden geçen bir nehir. yani adamın seçtiği ünvan bile tevazusunu, yaşadığı yere olan bağlılığını gösteriyor.
  • (bkz: lord kelvin)
  • (bkz: kont adnan)
  • ""william thomson () 26 haziran 1824 belfast'ta (irlanda) doğdu, 17 kasım 1907 nethergall'da (largs, iskoçya) öldü. iskoçyalı fizikçi.

    william thomson, daha onbir yaşındayken babasının matematik profesörü olduğu glasgow üniversitesi'nde öğrenime başladı; sonra cambridge üniversitesi'ne devam etti. fourier'den etkilenen kelvin, 16 ve 17 yaşında iken yayımladığı ilk bilimsel makalelerinde, ingiliz bilim adamlarının genellikle karşı çıktığı fourier'in görüşlerinin savunusunu üstlendi ve fourier'in geliştirdiği bilimsel yöntemlerin yalnızca ısı akışına değil, başka enerji biçimlerine de uygulanabileceğini öne süren ilk bilim adamı oldu. 21 yaşında glasgow üniversitesi'nde fizik profesörü oldu. ve aralıksız elli üç yıl bu görevi sürdürdü.

    william thomson, özellikle ısı ve elektrikle ilgili incelemeler yaptı. basınç altında buzun erime noktasındaki değişimleri belirledi ve 1852'de gazların genleşmesinin soğumaya yol açtığını ortaya koydu.joule ile görüştükten sonra, kelvin ölçeği olarak adlandırılan ve günümüzde bütün bilimsel sıcaklık ölçümlerinin temelini oluşturan mutlak termodinamik sıcaklık ölçeği düşüncesini ortaya attı. elektriksel görüntüler metodu'nu bularak, elekrostatiğin matematik teorisine katkıda bulundu. 1854'ten başlayarak denizaltı telgrafı ile ilgilendi. george gabriel stokes ile birlikte, elektrik sinyal iletimine ilişkin matematiği geliştirdi.

    denizcilikte pek çok teknik probleme çözümlemeler getiren bir takım çalışmalarda da bulundu. elektrik standartlarını kurmada öncülük yapan kelvin, leiden şişesinden boşalan elektriğin titreşimsel niteliğini belirlemiş olması, hertz'in elektro-manyetik dalgalarını, dolaysıyla marconi'nin radyoyu bulmasına yol açmıştır. ayrıca yerin, ayın ve güneşin kasılması üstünde çalışmalar yaptı. 1876'da diferansiyel denklemlerin mekanik çözümüne imkân veren ilk integral alma düzeneğini ortaya koydu. aynı zamanda benzetmeli hesap makinelerinin yaratıcısı olarak da kabul edilen kelvin, 1866'da lordluk payesi aldı. 1904'te glasgow üniversitesi rektörlüğüne getirildi. yaşamının son üç yılında, ışığın dalga teorisi üzerindeki ders notlarını gözden geçirerek yayımladı. helmholtz'la birlikte kelvin, klasik fiziği geliştirerek çağdaş bir bilim dalına dönüştüren iki bilim adamından biri olarak kabul edilir.""

    "http://tr.wikipedia.org/wiki/william_thomson" adresinden alındı.
  • uçak, radyo ve x ışınları dışında "xix.yy.'in sonuna doğru fizik biliminin hemen hemen tamamlandığı" gibi ayrı bir görüş daha ortaya atmış kişi. o'na göre yalnızca ısı ve ışık kuramı üzerine bazı bilinmeyenler vardı.

    bir konu hakkında çok doğru bir şey söyledi diye diğer konularda söyledikleri tartışmasız kabul edilebilecek bir şey değildir. yani demek istiyoruz ki, bir insan bir şey hakkında çok önemli şeyler kanıtladı diye, bundan sonra söyledikleri kesin doğrudur görüşüne sakın olaki kapılamyın. bunu üstüne basa basa söylemek gerekir zira burası cidden türkiye.
  • boru değilmiş bu adam. mutlak sıcaklık ölçüsünü bulmanın yanı sıra, o şu bu alanla da iştigal etmiş, karizmanın dibine vurmuştur. maalesef ondokuzuncu yüzyılın jeoloji çılgınlığına kapılıp dünya 400 ila 90 milyon ve daha sonra da 20 milyon yaşındadır diye kesin kanaate varıp maymun olmuştur.

    (bkz: lord gibiyim)
hesabın var mı? giriş yap