• bu adam, teleskobunun farklı renk filtrelerinden geçen ışığın, farklı sıcaklıkta olduğundan şüphelenir. bunu test etmek için teleskobun arkasına basit bir tayf ölçer koyar, böylece güneş ışığını renklerine (bkz: gökkuşağı) ayırır.

    üç tane termometre yapar. her birinin ışık düşen noktasını da siyahtan yapar ki olabildiğince ışığı soğursun, adam gibi sıcaklık ölçsün. termometrelerden iki tanesini kontrol olarak ışık düşmeyen noktalara koyar, 3. termometreyi de sırayla her renge (mavi, yeşil, turuncu, kırmızı vs.) koyup ölçüm alır. bir de bakar ki, tam beklediği gibi, ışık düşen termometre kontrol termometrelerinden her defasında daha sıcaktır! böylelikle, her rengin bir sıcaklığı olduğunu doğrulamış olur.

    daha da önemlisi, maviden kırmızya gittikçe sıcaklıkların giderek arttığını fark eder. yani renklere göre bir düzen vardır. sonra bu manyak tutar merakından, bir de kırmızının hemen yanındaki kısma, yani "kırmızının biraz ötesine" koyar termometreyi. bir de bakar ki, termometre hala kontrol termometrelerinden daha sıcak! üstelik diğer bütün renklerden daha sıcak! işte tam bu noktada herschell "infrared/kırmızıöte"yi keşfetmiştir.

    herschel, bu kırmızıöte'deki ışıkla başka deneyler de yapar. bu ışığa (latince ısı'dan türeterek) "calorific rays" der. (bkz: kalorifer) kırmızıöte'deki ışınların da, tıpkı bildiğimiz ışık gibi kırıldığını, yansıdığını, soğurulduğunu ve ortamlardan geçirildiğini fark eder.

    bu anlamda herschel, gördüğümüz ışığın yanısıra, görmediğimiz ışığın/radyasyonun da farkına varır ve çocuksu merakıyla bilimde sessiz bir çığır açar. gel de hasta olma...

    not: bu entry 28 şubat 2016 ekşisözlük direnişi süresince katalanca olarak sunulmuştur. (bkz: bütün entry'lerini katalancaya çevirmek) bundan çok daha kaliteli yüzbinlerce entry bu süreçte yok olmuştur. bir zamanlar devletin milletini ebleh yerine koyması yasaktı, bazı yasaklar özlenebiliyormuş.
  • neredeyse hayatinin tumunu uzayin bilinmeyen yonlerini ke$fetmeye adami$ bilim adami. uzun seneler boyunca kendi yapimi olan teleskopla gokyuzunu incelemi$tir. kraliyet bilimler akademisine cok gec alinmasi yuzunden ara$tirmalarini daha hizli ilerletebilme ve daha geni$ inceleme yapma firsatini gec bulmu$tur.

    uzun sureler boyunca kendi yapimi olan teleskopun ba$inda kalir, soguk moguk dinlemeden saatlerini teleskopun ba$inda harcamaktan cok buyuk haz alirdi. bir sogani ellerine ve yuzune surerek ayik kalmayi ve sogukla ba$a cikmayi du$unmu$tur sirf birkac saat daha teleskop ba$inda kalabilmek icin.

    kendisinden once gokyuzunde tanimlanmi$ 750 kusur cisim olmasina kar$in, kendi cali$malari sonrasinda tanimli cisim sayisini 2500 kusurlere kadar cikarmi$tir. ku$kusuz hem astronomi alaninda hem de teleskop alaninda bilime cok buyuk katkilari olmu$tur.
  • 1781 yılında kendi yapmış olduğu teleskopla bahçesinde yıldızları gözlemlerken uranüsü keşfeden bilim adamı.
    kraliyet astronomunun en iyi teleskobu gök cisimlerini 270 katına katına kadar büyütebilirken, yapmış olduğu çalışmalarla gök cisimlerini 2010 katına kadar büyütebilen teleskopların mucididir aynı zamanda.
  • aynı zamanda müzisyenmiş kendisi. obua çalarmış. ayrıca kendisi 55 yaşındayken, john herschel adında bir oğlu olmuştur.
  • 1780`li yıllarda william herchel gökyüzünün 683 bölgeye ayırıp, bu bölgelerin her birindeki yıldızları sayarak güneş'in galaksideki yerini bulmaya çalıştı.

    hershel, galaksinin merkezine doğru yıldızların sayıca, büyük yoğunlukta olduğunu daha küçük yıldız yoğunluklarının ise galaksinin sınırına doğru görüleceğini düşünüyordu. fakat, tüm samanyolu boyunca kabaca, aynı yıldız yoğunlukları buldu.

    buradan hareket ederek, güneş'in galaksimizin merkezinde bulunduğu sonucunu çıkardı.

    kaynak: http://www.istanbul.edu.tr/…samanyolu/samanyolu.htm
  • wikipedianin yaptigi arastirmaya gore, turkiyede, en cok biyografisi arattirilan ikinci kisiymis. birincisi ataturk oluyor.
  • uranüs'ü ve birkaç uydusunu keşfedip aynı zamanda profesyonel müzisyen olduğunu öğrendiğim aşmış insan keman çalarmış aslen piano da
  • (1738-1822) 1800'de enfraruj i$inlarini ke$fetmi$tir.
  • yaşadığı döneme nazaran çok daha ileri düzey çalışmalar, keşifler yapması sebebiyle ölümünden sonra mezar taşında -gökyüzüne atıfta bulunarak- “cennetin duvarlarını kıran *” sıfatı yer alan gök bilimci.
  • ingiliz astronom, teleskop üreticisi ve besteci. hannover, almanya'da doğmuştur. on dokuz yaşında ingiltere'ye göç edene kadar, hannover askeri bandosu bünyesinde çalışmıştır. güneş sistemindeki 7. gezegen olan uranüs'ü, uranüs'ün iki büyük uydusu titania ve oberon'u ve satürn'ün iki uydusu olan enceladus ve mimas'ı, kızılötesi radyasonu keşfetmesi ve yazdığı 24 adet senfoni sayesinde ünlenmiştir.

    sir william herschel, hayatının büyük bir kısmını ingiltere'de, slough isimli kasabada geçirmiş ve aynı kasabada ölmüştür.

    herschel'ın müziğe olan ilgisi, onu matematik ve lensler üzerinde çalışmaya yönlendirmiştir. ingiliz asil astronom nevil maskeylne ile tanışması ardından, astronomiye karşı ilgisi oluşmuştur ve kendi yansımalı teleskopunu yapmıştır. mayıs 1773 yılı içerisinde gökyüzünü düzenli bir şekide izlemeye ve incelemeye başlamış ve 1 mart 1774 yılında, satürn'ün halkaları ve büyük orion nebulasının da dahil olduğu izlenimlerini kaydettiği bir astronomi günlüğü tutmaya başlamıştır.

    herschel, bir süreden sonra dikkatini, gözyüzünde çok yakın gözüken çift yıldızları incelemeye çevirmiştir. bath'taki new king sokağı'nda bulunan evinin arkabahçesinden, kendisinin yaptığı, 160 milimetre açıklığa, 2.1 metre odak uzaklığına sahip newton usulü teleskopu ile, 1779 yılında sistematik olarak gökyüzündeki tüm yıldızları aramaya başlamıştır. 1792 yılına kadar olan çalışmalarında birçok çift ve çoklu yıldız sistemi keşfetmiş ve dikkatli ölçümlerden sonra bu keşiflerini bir araya getirerek 1782 ve 1784 yıllarında, royal londra topluluğu'na, iki adet katalog sunmuştur. 1821 yılında, 1783 yılından sonra yaptığı keşifler üzerine 145 sistemden oluşan üçüncü kataloğu basılmıştır. döneminin astronomlarının yıldızların hareketlerini açıklamalarının aksine, 1802 yılında kendi hipotezi olan; karşılıklı çekim kuvvetlerine takılmış, çift yıldız sistemlerini ortaya atmıştır.

    kısaca, herchel yaklaşık olarak, doğrulanmış 800 adet, çift veya çoklu yıldız sistemi keşfetmiştir. teorik çalışmaları ve gözlemleri; modern çift yıldız gözlemleri ve değerlendirmelerinin temelini oluşturmuştur.

    uranüs
    herschel, 1781 yılının mart ayı içerisinde, çift yıldızları ararken, yıldız doğasına sahip olamayan bir diske raslamıştır. herschel bu cismin, asıl olarak bir kuyrukluyıldız veya yıldız olduğunu düşünmüş olsa da, rus akademisyen anders lexell'in değerlendirmeleri sonucu, bu diskin yörüngesinin gezegensel olduğunu ortaya çıkmış ve sonuç olarak herschel, satürn'ün yörüngesinin ötesinde de, yedinci bir gezegen olduğu kanısına varmıştır. kral iii. george'un ardından bu yeni gezegeni; george'un yıldızı olarak adlandırmış olsa da, bu isim kalıcı olmamıştır. fransa'da herschel olarak tanına bu gezegen, bir süre sonra yunan mitolojisinde hem gaia'nın eşi, hem de zeus'un büyükbabası olduğuna inanılan, kozmik güçlere sahip, gökyüzünün tanrısı uranus'ün adından adlandırılmıştır. herschel bu keşfi ile, 1781 yılı içerisinde copley madalyası ile ödüllendirilmiş ve royal topluluğun bir üyesi haline gelmiştir. 1782 yılında, kral'ın astronomu olarak görevlendirilmiştir. sonuç olarak aynı yıl içerisinde, herschel buckinghamshire'a yerleşmiştir. yeni şehirde astronom, teleskoplar üretmeye başlamış, 60'ın üzerinde avrupalı astronoma ürettiklerini satmıştır.

    1782 ve 1802 yılları arasında, herschel, kendi ürettiği iki teleskopu ile (610 cm odak uzaklığı/30 cm açıklık ve 610 cm odak uzaklığı/47 cm açıklık), tekrarlanan veya kaybolan incelemeler dışında, 2400 derin uzay objesini keşfetmiş, ve bu keşiflerini üç katalog içerisinde yayınlamıştır.

    catalogue of one thousand new nebulae and clusters of stars (1786)
    catalogue of a second thousand new nebulae and clusters of stars (1789)
    catalogue of 500 new nebulae (1802)

    herschel, kataloglarındaki objeleri, nebula olarak adlandırmış (1924 yılında edwin hubble tarafından nebulalar tanımlanana kadar, büyük ve bozuk gözüken uzay objeleri, nebula olarak tanımlanmaktaydı.) ve objeleri sekiz sınıfa ayırmıştır.

    parlak nebula
    zayıf nebula
    çok zayıf nebula
    gezegensel nebula
    çok büyük nebula
    çok sıkıştırılmış ve zengin yıldız kümeleri
    çok sıkıştırımış büyük ve küçük
    kabaca dağılmış yıldız kümeleri

    kariyeri boyunca, herschel 400'ün üzerinde teleskop üretmiştir. ürettiklerinin arasındaki, en büyük ve aynı zamanda da en ünlü olan teleskopu, 1.26 metrelik ana aynaya sahip ve 12 metrelik odak uzaklığına sahiptir. döneminin aynaları mükemmel yansıtma yapamadıkları için, görüntü verimliliğini artırtmak adına, herschel farklı bir yol izlemiş ve günümüz de herschelian teleskopu denilen modeli ortaya çıkartmıştır. ürettiği bu büyük teleskopunu denediği ilk gece, 28 ağustos 1789 yılında satürn'ün uydusu olan enceladus'u keşfetmiş, bir aylık gözlem sonucunda ise satürn'ün bir diğer uydusu olan mimas'ı keşfetmiştir.

    1787 yılı içerisinde, herschel uranus'ün keşfinin ardından, gezegenin ayları olan oberon ve titania'yı ve de 1789 yılı içerisinde satürn'ün ayları olan mimas ve enceladus'u keşfetmiştir. bu ayların adları, kendisi tarafından değil, ölümünden sonra oğlu john tarafından 1847 ve 1852 yılları arasında verilmiştir.
    herschel, kendisinden önce giovanni domenica cassini ve christiaan huygens tarafından gözlemlenen mars kutuplarındaki buzulların, mars'ın mevsimleri ile değiştiğini gözlemlemiştir.
    yıldızlar üzerindeki çalışmalarından sonra, güneş sistemi'nin kendisinin de bir bütün olarak hareket ettiğinin farkına varmış ve hareket yönünü yaklaşık olarak saptamıştır.
    samanyolu üzerindeki çalışmaları sonucunda, galaksinin bir disk şeklinde olduğu kanısına varmıştır.

    asteroid kelimesini 1802 yılında, gözlemlediği objeleri tanımlarken, yıldıza benzer anlamında kullanmak için, yunan kökenli aster* ve eidos* kelimelerini bir araya getirerek oluşturmuş ve astronomi literatürüne sokmuştur.
    uranüs'ün keşfinin yanında, uranus'ün halkalarını da herschel'in tanımladığı üzerine devam eden bir tartışma vardır.
    herschel, güneş dahil olmak üzere, tüm gezegenlerde yaşamın bulunduğuna inanmıştır.

    güneş ışığının kızılötesi ışıma özelliğinin keşfi
    herschel, 11 şubat 1800'de, güneş lekelerini gözlemlemek için, bazı teleskop filtrelerini test etmekteydi. çalışması sırasında, kırmızı filtre kullanırken, normalin üstünde bir sıcaklık oluştuğunun farkına varmıştı. bunun üzerine, bir prizma ve bir termometre ile deney yapmaya karar vermiş, ve ışık spekturumunun farklı kesitlerinde farklı derecelerde ısı oluştuğunun farkına varmıştır. devam eden deneyleri sonucu, herschel, gözle görülen spektrumun dışında da ışık formları olduğu kanısına varmıştır.

    ayrıca herschel, bir mikroskop kullanarak, genel kanının tersine, deniz mercanların hücre duvarlarının bitkisel değil, hayvansal bir formda olduğunu kanıtlamıştır.

    -uranüs'ün sembolü içerisinde herschel'ın soyadının baş harfi olan h'yi taşımaktadır.
    -mu cephei yıldızı, hershel'ın lal taşı yıldızı olarak da bilinmektedir.
    -mars üzerinde büyük bir çarpma havuzunun adı herschel'dır.
    -2000 herschel adlı bir meteor vardır.
    -la palma, kanarya adaları'ndaki büyük teleskopun adı william herschel'dır.
    -14 mayıs 2009 tarihinde kendi türündeki teleskopların en büyüğü olan herschel uzay rasathanesi başarıyla uzaya gönderilmiştir.
    -bath, ingiltere'de, herschel astronomi müzesi vardır.
    -herschel astronomi topluluğu, berkshire'da ki, herschel hatıra rasathanesi'nde faaliyet göstermektedir.
hesabın var mı? giriş yap