• başka bir bilimsel çalışmayı hedeflerken tesadüfen bulduğu x ışınları, tıpta bir çığır açtı. x ışınlarını keşfi her 8 kasımda dünya radyoteknoloji günü olarak kutlanıyor. en önemlisi de tüm insanlığın özgürce kullanabilmesi için x ışını olayının patent altına alınmasını reddetti.

    bu sayede x ışını teknolojisi, diğer buluşların aksine iki yıl sonra türkiye'ye ulaşmıştı. türkiye'deki ilk röntgen cihazı mütevazı imkanlarla dr. esad feyzi tarafından tıbbiye'de kuruldu. bu cihaz, o yıl patlak veren yunan savaşında yaralanan askerlerin rahatsızlıklarının teşhis ve tedavileri için kullanıldı. dr. esad feyzi, opr. dr. cemil paşa ve dr. rıfat osman öncülüğündeki hekimler, yıldız hastanesi'nde, bu teknik sayesinde yaralı erlerin vücutlarındaki kırık, çıkık ve mermi parçalarını tespit ettiler.

    dr. esad feyzi bey, daha sonra x ışınlarının, radyoloji ders müfredatına girmesini sağladı. cerrahi kliniği şefi cemil (topuzlu) paşa'nın oluruyla röntgen ışınları ile muayene şubesi'ni açtı. geleceğin radyoloji uzmanlarını yetiştirdi. 1899'da klinik radyoloji uygulamalarını ve yıldız hastanesi'ndeki çalışmalarını kapsayan uzunca bir makaleyi nevsal-i afiyet'te yayınladı. röntgen, çalışmalarını şuâ’âtı ve tatbikat-ı tıbbiye ve cerrahiyesi isimli 176 sayfalık kitapta topladı. böylece türkiye'nin ilk klinik radyoloji eseri yayınlanmış oldu.

    kaynak: popüler tarih
  • bu amcayla ilgili pek bilinmeyen bir gerçek de x ışınlarının keşfi sonrasında buluşunu patentlemeyi ısrarla reddetmesi ve bu sayede insanların buluşundan karşılığında bedel ödemek zorunda kalmadan özgürce faydalanmasını istemesidir.* *
    alakalı olarak (bkz: copyleft)
  • 8 kasım 1895 tarihinde gözle görülmeyen ışınları keşfeden ve daha sonra bu ışınları x-ışınları olarak adlandıran bilim adamı. x-ışınlarını bulduktan altı hafta sonrada bu ışınları kullanarak karısının elinin filmini çekmiş, buna da röntgen filmi demiştir.
  • 1901'de verilen ilk nobel fizik ödülü sahibi bilim adamı. x ışınlarını keşfettiğinde, 50 yaşında ve wurzburg üniversitesinde fizik profesörüydü.

    x ışınlarının fotoğraf filminde kararmaya yol açtığını buldu. karısının elinin kemiklerini ve elindeki evlilik yüzüğünü de gösteren fotoğraf, x ışınıyla çekilmiş ilk gerçek fotoğraf olarak tarihe geçti.

    bu keşiften birkaç ay sonra, bu keşfin bir sonucu olarak raslantısal bir buluş daha yapıldı: radyoaktivite. bir yıla kalmadan fizikte büyük bir dönüşüm yaşanmış ve atom çağına girilmişti.

    (bkz: henri becquerel)
    (bkz: marie curie)
    (bkz: pierre curie)
  • x ışınlarıyla ilgili bir şey okurken, tipik şark kurnazı kafasına girip "lan bu herif radyasyonla bu kadar oynadıysa, kesin kanserden ölmüştür." dedim ve açıp baktım, hakkaten kanserden* ölmüş.

    ama diyorlar ki, radyasyon ile deneyler yapan öncü bilimciler arasında, kurşundan koruyucu plakalar kullanan ender kişilerden biriydi, dolayısıyla kanser olmasıyla radyasyonun pek alakası olmayabilir. neyse, kanser sebebi ne olursa olsun, bu amcayı insanlığa sunduğu hizmetlerden dolayı sevgi ve saygı ile anmak boynumuzun borcudur.
  • cennet varsa, locası hazır olan insandır.
  • soyadı bazı kaynaklarda röntgen bazı kaynaklarda da roentgen diye geçen bilim insanı.

    konu hakkında google'nın yorumu:

    bunu mu demek istediniz? wilhelm conrad röntgen

    ayrıca 'wilhelm conrad roentgen' diye aratıldığında 'röntgen' sonuçlarını da gösteriyor.

    -lord seithel- (#12319159)
    doğrusu röntgen aslında,
    ama ingilizcede ö olmadığı için ingilizce kaynaklara oe şeklinde yamultulur genelde, biz mal türkler de kendi dilimizde ö harfi olmasına rağmen ingilizlerin kullandığı gibi kullanırız.
  • keşfinin bedelini eliyle ödeyen bilim insanı. katot tüpünden saçılan x ışınlarının elinin içinden geçerek baryum platinosiyanit tabakası üzerinde görüntü oluşturmasını sağlayan, kısaca tarihin ilk röntgen filmini çeken bu adam deneylerinde çok kullandığından mütevellit elini kaybetmiştir.

    bilim uğruna hayatını bile feda edenler olduğunu öğrenince pek de şaşırtıcı gelmiyor.. (bkz: marie curie) keşfetmenin verdiği hazzı yaşamak her şeye değer.
  • karakter olarak tarihta benzerlerine nadir rastladığımız bilim adamlarındandır. okul kurallarından birinin buyurduğu şekilde öğretmenlerden birinin karikatürünü çizen arkadaşının ismini vermediği için west point'teki birleşik devletler harp akademisinden atılmıştır. sadece atılmakla kalmamış bundan sonra da diğer hollanda ya da almanya lisesine kabul edilmeyecektir.bu nedenle normal bir öğrenci gibi bir üniversiteye kabul edilme şansı yok olmuştur.1865'te abitur(lise diploması) gerektirmeyen zürih'teki politeknik okuluna kaydoldu. alet tasarımı ve yapımındaki başarısı avrupa'nın en seçkin teorik fizikçilerinden dr.august kundtın dikkatini çekmiştir. ve kundt genç roentgen'e asistanı olmayı kabul ettirmiştir. roentgen de onun daima sadık talipçisi olacaktır. 1874'te strasbourg üniversitesi okutman olarak atanıp abitur engelini aştı.
    oldukça iyi eğitim almış ve varlıklı bir ailenin kızı olan bertha ludwig evlenmiştir.bertha roentgen'den 6 yaş büyük ve psikosomatik hastalığına bağlı nöbetler geçiriyordu. belki roentgen'in çok sosyal bir adam olmamasında bertha'nın hastalığının da payı vardır.
    roentgen'in öncülleri arasında sir william crookes vardır. günümüzde crookes diye adlandırdığımız tüpleri yaptı. roentgen çağdaşı robert koch'dan farklı olarak öğrencileri tarafından hiçbir zaman etkileyici bulunmadı. hayran olunan bir insan değil yalnız bir araştırmacıydı. topluluk önünde konuşmayı yapmayı hiçbir zaman sevmedi. roentgen'in x ışınları hakkındaki ilk ve son resmi konuşması würzburg fizik-tıp derneğinde olmuştur.
  • wilhelm conrad roentgen. alman fizikçi. nobel fizik ödülünü alan ilk kişi
hesabın var mı? giriş yap