• nam-ı diğer uçlu kalem, basmalı kalem, mekanik kalem veyahut portmin. gerçi portmin daha çok büyük-kalın uç kullanan uçlu kalem için kullanılıyor da olsun.

    tanım: klasik anam babam usulü kurşun kalem uç malzemesi grafit iç kullanan ama kurşun kaleme nazaran daha pratik, ağaç kesiminin önüne geçtiğinden daha çevre dostu ve uzun vadede daha ekonomik kalem.

    versatil nereden geliyor? şuradan geliyor. versatil bilindiği gibi çok amaçlı demek, kalem ise pen manalı kalem değil pencil manalı kurşun kalemin kalemi. tek bir kurşun kalemle yazım, çizim, eskiz ve benzeri her türlü iş yapılamaz. yapsan yapılır da optimal değil abijim. he pencil deyince hemen ilkokulda kullandığınız hb okul kalemleri gelmesin akla, teknik işler için yığınla farklı pencil tipi var. he durum bu. versatil pencillar ise istenilen duruma göre farklı sertlikte uç kullanabiliyor, ucun kalınlığı da amacına göre seçilebiliyor. böyle olunca versatil oluyor.

    ki artık avrupada da versatil diyen yok herkes mechanical pencil diyor, versatil kalem terimi biraz güncel dışı yani.

    neyse. bu versatil kalemler 2 ekole ve kullanım amacına göre 4 sınıfa ayrılır.

    sınıflara geçelim.

    birincisi ekonomik-dispoz tip kalemler. bu kalemlerin üretim ve kullanım amacı 2 liralık şeffaf kasa tükenmez kalemlerle aynı. sağda solda kullan, cebine at, çantana at. kaybolursa, kırılırsa, çarpılırsa üzülme. buna bağlı olarak üretim kalitesi de aynı derece dandiktir. he dandiklik burada kötü bir şey değil, amaç dandiklik çünkü. üretici minimum maliyetle kullanılabilir tip kalemi üretir, tüketici minimum ücretle bu kalemi alır kullanır. kantinlerde ve üniversite kopilerinde satılan kalemler işte ya la. şeffaf fosforlu kasa faber castell econ.

    ikincisi genel kullanım öğrenci tip kalemler. bunlar da faber castell grip serisi vesair. bu kalemler günlük olarak genellikle öğrenciler tarafından kullanılacaktır. buna göre de maliyet ve gövde kalitesi artar. metal gövdeler burada görülmeye başlanır ama plastik hem maliyeti, hem şok rezistansı hem de boya gerektirmemesi sebebiyle revaçtadır. güzel kalemlerdir, çantamda her şart altında dört-beş adet bulundururum. evladiyelik değildirler ama çoğu kalem en azından 8 senelik lise-üniversite kullanım şartı altında hayatta kalabilir.

    üç ise çizim kalemleri. bunlar çizime göre dizayn edilen artık sanat malzemesi sınıfına giren, yine de günlük kullanımları lezzetli olan ağır abilerdir. gövde yüzde doksan metal yüzde on da abs vesair gibi sağlam plastik olur. ağırlıkları çizim için idealdir. vesair ve vesair. güzel kalemlerdir özetle. öğrenci tip kalemlere göre, özellikle ülkem şartlarında, daha tuzludurlar. estetik olarak da genellikle birbirine çok benzerler. yine çoğu model de çizim işlevini kolaylaştıracak değişik değişik teknolojilerle donatılmıştır. paralarının hakkını verirler yani.

    dört ise prestij veya üst düzey kalemler. bu kalemler artık üretim maliyetini önemsemeden amaçlarına göre üretilirler. amaçlarına göre, hepsini tek çatı tek amaç altı toplamak olmaz. en ekstrem şartlara dayanabilmek için üretilmiş karbon fiber gövde sert çelik aksam kalemler, okul şartlarına ölümüne bir milenyum dayanabilecek teknoloji harikaları, afrika abanozundan veyahut fosilleşmiş fildişinden elde torna edilmiş oymalı kakmalı sanat eserleri. neredeyse hepsi lüks tüketim malıdır. meraklısı alır kullanır. he benim içim acır o paraya da zevkler renkler.

    ekollere gelirsek iki ekol var. japon ve avrupa. avrupa kalemleri daha sanatsaldır, şık gövdeleri ve stilize dizaynları ile göz doldururlar. mekanizmaları sade ve bakım-tamiri kolaydır. japon kalemleri ise yoğun öğrenci nüfusundan dolayı daha utilitaryendir. sade dizayn. amma ebesinin nikahına kadar teknolojiyle doldururlar. 5 saat uğraşsan da ucunu kıramadığın zebralar, yazdıkça içindeki ucu döndüren uni kuru togalar.

    istisnalar elbet var fekat. rotring misal japon ekolüne daha yakındır teknoloji açısından. pentel ise daha sade zımbırtısız kalemler üretir.

    öyle. haftaya aynı yerde aynı saatte.
  • götünde silgi olan kalemlere versatil kalem denir.
  • versatil diye bir kelime yoktur. versatile var ancak o da türkçe değil. çok amaçlı sıfatını dil katillerine hatırlatıyorum.

    (bkz: çok amaçlı kalem) başlığında da tanımı başkası yapıversin artık.
  • staedtler 925 85 regulator bu işin kralıdır. daha iyisi gelmedi.
  • yıllardır çelik kalem kullanırım, geçen teknolojiye ve mühendisliğe bir fırsat vereyim diyip platinum oleenu ve uni kuru toga aldım.

    bugün öğrendim ki,
    ucu içine girebilen kalemler çizim hassasiyeti konusunda hiçbir zaman sabit uçlu kalemleri yakalayamıyorkar.
    kalem ucunun hareket etmesini sağlayan mekanizmalar ise yazım konforunu düşürüyorlar.
    plastik yapılı kalemler ne kadar iyi olursa olsun yeteri ridgit*liğe sahip değiller.

    platinum oleenu çift kavrama uç mekanizmasına sahip. biten uç çift kavrama sayesinde çok daha ileride tutulabiliyor. ama burada şöyle bir sıkıntı var, çift kavrama ucu daha ileride tuttuğu halde biten ucun yuva içinde dönmemesini sağlayabilir miydi? zaten arkasında uç olduğu sürece teknik olarak bütün kalemlerde ucun dibini görebiliyorsunuz. ancak aşınan tarafı çevirmek istediğinizde uç dönerek tekrar aşınan tarafa geliyor ve bu sizi uç geriye kaymasa da ucu atmaya zorluyor. platinum bu sorunu çözebilmiş mi? cevap hayır.
    platinum oleenu'da çift kavramaya rağmen malesef ana kavrama hala geride olduğu için dik yazmadığınız sürece sizi uç vadedilen seviyeye gelmeden ucu atmaya zorluyor.
    bu kalem 0.3 gibi bir uç kullanmadıkça veya sert uç kullanmadıkça veya kalın yazan birisi olmadığınız sürece, yani ucun keskin tarafını kullanmak istediğinizde maalesef vaad ettiklerini yapamıyor.

    gelelim uni kuruya.
    bu arkadaşda bulunan dişli mekanizması ucu her bastırışınızda mekanizmayı bir dişliye engage* edip saldığınızda çeviriyor.
    burada şöyle bir sıkıntı var, 2b uçlar için hatta b uçlar için sağlanan 6-7 dercelik dönme malesef birçok kağıtta yeteri kadar çevirmeye sebep olmuyor. kuşe kağıtlar gibi uca daha az zımpara atan kağıtlarda bu dönme etkisi daha çok hissedilebilir.
    bu noktada sanırım bunu mitsubishi pencil de farketmiş ki bu kalemin pipe ve advence modellerini çıkarmış. sırasıyla ucu 10-20 derece civarlarında dönderiyor bu kalemler.
    0.7 uç kullanılacaksa ve sınavlara girmek gibi önünüze gelen kağıdı seçme şansınız yoksa, 0.3 0.5 gibi uçlar tercih edilebilir bu kalemde. ancak önünüze gelen kağıt sizden geliyorsa ve kaliteliyse 0.7 uçta da, silik yazan birisi iseniz b ve 2b uçlarda, standart 7 derece versiyonu ile mutlu olabilirsiniz.

    bir diğer sorun ise ülkemizdeki uç kalitesi. kuru toga'da kaliteli bir uçla 7 derecede 2b'de bile çok mutlu olabilirsiniz. eğer kırtasiyeden tombow alan birisi iseniz b 2b ayrımı yapmıyorsanız 0.5 advance modelini tercih edebilirsiniz.

    ama malesef ki bu iki kalem de başta belirttiğim gibi gerek plastik olmasından (kuru toganın çelik versiyonu var) gerek uçlarında bulunan elstra mekanizmalardan kaynaklı hassas ve geri dönüşlü bir yazım-çizim elde edemezsiniz. hele ki sabit uçlu rotring 600'lere veya steadtler'lara alıştıysanız. güzel bir rotring veya steadtler alıp zaten yıllardır farketmeden yaptığınız gibi kalemi parmağınızda çevirerek yazmak bence en mantıklı olanı. kompleksleşen herşey gibi kalemler de bu anlamda ridgitliklerini kaybediyorlar. bu güne kadar bunun tek istisnası benim için faber tk fine vario'dur. rptring 800 ve 800+ bile bu kompleksliğin kurbanı olmuşlardır.
  • zevkle kullandığım kalem türüdür.
    makine mühendisi bir meslek büyüğüm ile yapılan söyleşiyi izledim ve kendime benzer kişilerin olması beni mutlu etti.ilgili kanalda kalem tutkunlarının çok seveceği başka içeriklerde bulunuyor.

    kaleme dair
  • kalitelisi insanda yazma isteği uyandırır. şöyle iyisinden bir tane alayım diyen varsa aşağıdaki linklerden seçebilir. (benim favorim ilk kalem)

    faber castell contura (hafif, dayanıklı ve şık)
    http://www.google.com.tr/…0&ndsp=19&ved=0cd8qrqmwaa

    faber castell grip (klasik)
    http://www.google.com.tr/…t-6mn9hjsgbe1fnlba&zoom=1

    faber castell tk fine vario(yazım çizim)
    http://www.google.com.tr/…&ndsp=24&ved=0cokcek0dmey

    pentel graph 1000 (teknik çizim falan diyorlar ama yazı da güzel yazılıyor)
    http://www.google.com.tr/…0&ndsp=18&ved=0cemqrqmwaq

    rotring (bunun da incesi yok artık, kalem gitgide şişiyo)
    http://www.google.com.tr/…0&ndsp=20&ved=0cecqrqmwaq

    çeşitli kalemler
    http://img.donanimhaber.com/…bdb518df11181be97c.jpg
  • (bkz: iyi forumlar)
  • 2015 nisan ayında ankara balgat'taki yurtseven kırtasiye sahibinin elimde böyle de bir kalem var diyerek hayatıma ohto markasını soktuğu, o günden bu güne de "ohto pushmodeli var mı?" diye kırtasiye kapısı tırmalamama neden olan kalemtraş unutturucu kalem cinsi.
hesabın var mı? giriş yap