• yeni bir müzik türü. mevcut işlemci fanını, çengelli mekanizmaya küfür ederek ve anakartın üstündeki tüplerin ne işe yarayacağını hiç bir zaman bilemeyeceğini düşünerek) değiştirmeye çalışırken, aklına yıllar önce windows95'li bilgisayarını ilk açtığındaki o eşsiz hissi hiç bir zaman bir kadın üzerinde tadamayacağını farkına vardırma gibi hissiyatlara ulaştırma amaçlı bir müzik galiba. dinlemeseniz de olur.
  • müzikle sınırlı kalmamış, albüm kapaklarıyla görsel sanatlara da sıçramış bir akım idi. tarif etmesi güç olsa da genellikle renk kompozisyoları turkuaz ve pembe tonlarından oluşur. geometrik şekiller, antik heykeller, japonca kelimeler, eski animelerden izler veya eskimiş* yazılım/donanımlardan izler bu tür görsellerdeki ayırt edici özellikleridir. şimdilerde biraz gazı sönmüş olsa da yine de çeşitli hipster çevrelerinde övüldüğüne şahit olabilirsiniz.

    (bkz: glitch art)
    (bkz: canım yeni övdüm)
  • kendine özgü bir ruhu olan müzik akımı. aşağıda leziz örneklerini de sunacağım. öncesinde vaporwave akımının ne olduğu ile ilgili tatmin edici bilgiler vermek istiyorum.

    sanki müziğin başka galaksiler, diyarlardan gelen yönü gibi yabancı bu gezegene. bir o kadar da buraya özgü. çünkü önceyi anımsatır, onu deneyimlemiş olana. retro teknoloji esintileri ile doludur gördüğünüz görseller, duyduğunuz tınılar. 80's, 90's hatta 00's yılların başları yoğun bir şekilde hissedilir, oradasınızdır, sanki zihninizi oluşturan temellere küçük bir yolculuk gibi.

    bu bağlamda söz konusu retro dönemin teknolojik, atmosferik esintileri sunulduğu gibi, yine o yılların şarkılarından bölmeler* alınıp onların bir aranjmanını görürüz. aslında ele aldığı yıllar, dünyada teknoloji rüzgarının eseceği zamanların pratikteki ilk yılları olduğu için, o yılları bilen herkesin yakaladığı samimiyeti yeniden göstermektir bu akımın niyeti. eski windows sürümleri, atariler, piksel görünümler, eski oyunlar, dergiler veya o yılların iç ısıtan şehir manzaraları animasyon biçiminde, genelde turkuaz, mor, pembe gibi renklerin ve onlara yakın tonların karışımı olarak önümüze sunulur. elbette olay hem görsel, hem de işitseldir böylece.

    freudian* açıdan bakarsak, bizler bu ruhun -yani vaporwave akımının- sahip olduğu bileşenlerin bir kısmını daha önceden tecrübe etmemizden ötürü, bu eski tecrübelerin farklı bir yorumunu işitsel ve görsel olarak yeniden deneyimlediğimizde, bilincimizi tetikleyen bu tını ve görsel araçlar, müzikten daha önce almadığımız ya da belli bir ölçüde aldığımız farklı bir haz türünün yoğun şekilde alınmasını sağlıyor. belki en başta, buna başka galaksinin müziği dememin sebebi de budur.

    vaporwave'deki eskiye geri dönüş, onda var olan içtenliğin ve samimiyetin özlemi ile birlikte, günümüz modernitesine, popüler öğelerine de aynı zamanda eleştiri barındırır. bu "aykırılık", söz konusu eleştiriden gelir. kapitalizmin doğurduğu tüketim kültürü ile dalga geçer, zıt yönünde aykırıklıklar gösterir. adının, duyurulan ancak çıkmayan ürün anlamına gelen vaporware'den gelmesi bu yönü ile etkileyicidir. ticari kaygı gütmez. müzik isimleri fazla hit alsın diye afili olmak zorunda değil, genelde müzik hangi duyguları hissettirecekse ya da neye aitse onla ilgili bir isim belirlenir.

    söz konusu tüketim kültürü öyledir ki, sizden sadece eşyaları değil, insanları bile hunharca tüketmenizi ister. onun* varoluşu buradan gelir. vaporwave ise eskide olana sahip çıkar. onu harcamayı değil gözetmeyi kendine amaç edinir. bu açıdan sanatsal bir başkaldırı görünür, ayrı bir hoşnutluk katar hislere.

    chill out'un bir alt dalı gibi gözükse de ondan ayrık, fakat temeli ona dayanan bir akım olduğu gerçeğini unutmamak lazım. 2011 gibi kendini göstermeye başlasa da, 2015'den sonra özellikle avrupa ve amerika'da tutkununu önemli ölçüde artırdı bu akım. çeşitli mecralarda dinlenme sayıları aslında bazı kitlelere ulaşabildiğini ortaya koymakta olup, ülkemizde pek bilinmemekte şu an.

    vaporwave akımında görsel olarak, yukarda verdiğim örneklerin yanında çeşitli anime ve çizgi film/diziler de sık kullanılır. öyle ki, the simpsons dizisi neredeyse bir alt dalı haline gelmiş, adına simpsonwave demişlerdir. benim de bu akımla tanışmam simpsonwave örneklerinden biri ile olmuştu. ek olarak tom and jerry, the pink panthere, sponge bob gibi çizgi filmleri de görürüz.

    ve gelelim sevdiklerim arasından bazılarını sunmaya; (müzik - sanatçı adı)

    why me? - simpsonwave (bu akımla tanıştığım müzik)
    5:32pm - the deli
    the burn marks on my epiano wont go away - a l e x (en sevdiğim ilk 5'de yer alır)
    no one would miss me - a l e x
    letting go - greafer
    honey - moow
    oblivion - rufi-o, lily potter
    i was feeling down, i found a nice witch and we're friends - in love with a ghost
    moonrise kingdom - prima
    her - kendall miles
    summer night - esprit
    nightdriving - aquacola
    destine - vector graphics
    we forgot each other's name - heavy hearts
    i saw you in the dining room today - lamb beatz production
    last time - idealism
    lonely - idealism
    iloveyou - a l e x
    how miserable do i have to be to make you happy - beowülf
    unsaved info - joji
    everywhere and nowhere - biosphere
    waltz to the end of time - biosphere

    bunları seçerken epey zorlandım, birçok sevdiğim örneği var. daha sonra editler ve kendi spotify listemi de yayınlarım belki, kim bilir?

    edit: https://open.spotify.com/…si=craqznceqgibi-o3guz6fg söz konusu çalma listem için buyrunuz.

    takip etmenizi tavsiye ettiğim kanallar:

    neotic
    artzie music
    s o u n d s t a t i o n
    mellowbeat seeker
    dreamwave
    n o s t r a d a m u s
    ambition
    sonradan eklenen: kurdtbada
  • windows 96 gibi bir şeydir vaporwave, aslında hiç yoktur ama var olduğunu hatırlarsınız bir an , yaşadığınız kısa süreli mutluluk çocukluğunuza sahip olmak isteyip de olamadığınız şeylerin verdiği burukluk ile bütünleşir.

    aslında bütün bunların post modernlikle bir ilgisi yoktur, vaporwave sadece geçmiş ile ilgili duyguların bir çeşit dışa vurumudur.

    bazen yıllar geçtikçe nasıl tüketim toplumunun bir parçası olduğunuzu, bu toplumdaki ruhsuzluğun içinde nasıl kaybolup gittiğinizi hatırlarsınız, bu size acı bir zevk verir.

    bazen sadece dünyanın ne kadar hızlı değiştiğine şahit olduğunuzu hatırlarsınız, gördüğünüz ya da duyduğunuz bir şey bu anlamsız hislere anlam katabilir, işte vaporwave akımı için gerçek estetik budur.

    (bkz: mallsoft)
    (bkz: future funk)
  • hic yasamadiginiz seylere nostalji hissettiren bir muzik akimi.
  • glitch art görselleri, retro-tech imajlar ve saykedelik renk skalasıyla bütünleşik bir halde sunulur. japonluk sevilir, sayılır. harf aralarına boşluk koyma, şarkı/artist adlarını özel karakterler kullanarak yazma gibi eğilimler barındırır.

    chillwave, synthpop, dreampop bazlı deneysel bir sounda sahiptir. görsel ve işitsel olarak yarattığı hava nedeniyle sizi çocukken tv açık bir halde kanepede uyuduğunuz yarı hayal yarı gerçek gecelere götürür (eskiden bu işi idm ile yapardık).

    popart ve kapitalizm hicvinin deliliğe dönmüş hali gibidir. günümüz dünyasının parodisi de denebilir. yapıbozumculuk esastır. sistem içinde her gün çöpe dönen beyinlerimizin buharlaşmasından ve duyurulmasına rağmen çıkmayan ürün anlamına gelen vaporware'den ilham alan ismi de bunu doğrular. asıl derdi doğrular yerine yanlışları göstermek olduğu için bu denli vurdumduymazdır, kendini katiyen ciddiye almaz ve ticari kaygı düşmanı olduğu için fazlasıyla deneyseldir.

    sonuç olarak, bir süre dinleyelim. yeni iyidir.

    (bkz: macintosh plus)
    (bkz: blank banshee)
    (bkz: saint pepsi)
    (bkz: t e l e p a t h)
  • bugüne kadar sanırım en meşhur olabilen örneği budur. başkasını ben de bilmiyorum.
  • neredeyse bütün sanatçılarının albümlerinin bulunduğu büyük bir vaporwave koleksiyonu. şarkılar cd den yüksek kalite ile (320kbps) riplenmiştir bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
  • bu müziğin doğmasına sebebiyet veren müziklerin babasının trammel starks adında bir şahıs ve the weather channel adlı televizyon kanalında çalınan müzikler olduğunu keşfettim bugün. kulağı sağlam bir dinleyici iseniz bu playlistteki müziklerin çoğunu sample olarak vaporwave parçalarda duymanız işten bile değil.

    edit: groove and funk'ın bana gönderdiği aydınlatıcı bir mesaj:
    "bu akımın nasıl doğduğunu yanlış öğrenmişsin, doğuşu 2010-2011' kadar dayanır. öncelikle tumblr ve facebook'ta bir meme olarak doğdu, eski adı seapunk'tır ve ilk internet kültürlerindendir. ben 2013'ten beri bu akımı takip etmekteyim ve sparks sadece mallsoft akımına giriyor, vaporwave'nin spektrumu çok daha geniştir. iki sene önce 100 electronicon diye bir etkinliğe katılmıştım birbirinden çeşitli vaporwave sanatçılarını canlı izleme şansım oldu, tek başıma katılmama rağmen hayatımın en keyifli etkinliklerindendi. eğer smooth jazz nostaljili müzikler seviyorsan cat system corp'u (özellikle news at 11 ve good morning america) önerebilirim."
  • başka bir yazar arkadaşla "windows 96 tam olarak hangi genre" diye konuşuyorduk.

    arkadaş gidip gabriel eduardo'ya (windows 96nin gerçek ismi) sormuş :

    https://eksiup.com/p/322216299zw7
hesabın var mı? giriş yap