• tsk'da tanimli bir rutbe. sozlesmeli olarak calisirlar ve ust rutbeli subaylar istediklerinin yapilmamasi durumunda sozlesmelerini feshetmekle tehdit eder bunlari. hiyerarside astsubay grubundan bile asagidadirlar, bunlara lojman bile verilmez cogunlukla.
  • komando sınıfı olanları ise muvazzaftır.yani sözleşmeleri yoktur.
  • sozlesmeleri 1er yilliktir, her sene sonunda otomatik uzar. genellikle sivil hayatta meslek sahibi olmayan ve is bulma umudu kalmayan erbaslarin sectikleri gecim kapisi.
  • bizzat kendi ellerimle hazırladığım test sonuçları ile sözleşmeleri yenilenen rütbe..80 alması gereken sınavdan 50 alan bir uzman çavuşun da sözleşmesi gayet güzel yenilenir.hatta 10 kilo fazla olanın da.bölük komutanı'nın emriyle bölükteki bütün uzman çavuşları birer rambo gibi göstermiştik.ayrıca normal çavuş, uzm.onbaşıdan daha kıdemlidir.ama bu konuyu subayların çoğu bilmez...
  • meslek sıfatları gereği sanki askerlik mesleğinde uzmanmış görünen bu adamlarin aslında neyin uzmanı olduğu konusu tartışmaya açıktır. çoğu herseyden bi haber bir sekilde hayatlarını egolarını tatmin etmeye adamıştır. askeriyenin içerisinde erlerin yanında kasım kasım dolaşırken subayların yanında sut dokmus kedi gibi olurlar. astsubaylar pek kötü davranmazlar bunlara çünkü kendileride askeri hayatları boyunca er erbasin yaninda kasilip subaylara karsi kedi olmaya mahkum oldukları için anlayışla karşılarlar uzman cavuslarin egolarini ve sacmaliklarini.
  • yapılan anla$maya göre, sözleşmeli veya sözle$mesiz tsk'de görev yapan ki$ilerdir.
    bir çoğu zamanında doğu da görev yapmı$, görmü$ geçirmi$ bilir kişilerdir. bilir kişilerdir ki uzmanlık derecesine kadar yükselmişlerdir. ha tabi torpille gelenleri de yok değildir. ama çoğunun doğu da ya$adığı ve ömürleri boyunca unutamayacakları maceraları vardır yüreklerinde. acemi erlere ciddi,sert ve bir o kadar da yumu$aktırlar. sebebi yarın öbür gün doğuya gidecek askerin olayların ciddiyetini anlaması ve adımını ona göre atmasıdır. çünkü onlar ya$amı$tır ve neler olabileceğini az yada çok önceden kestirebilirler.
    ya$ları geçkin olduğu için spor yapma yönünden pek verimli olamasalar da uygulama ve anlatım yönünden aldıkları paranın hakkını verirler.
  • rutbelerden anlamayanlarin uzman cavuslari tanimasi icin cok basit bir yontem vardir: nerde bir carsida pazarda uniforma ile dolasan asker varsa o uzman cavustur.
  • bitli piyadenin, yeri geldiginde astek*'lere posta koyan ve nizami degil, karizmatik selam veren versiyonu.
  • bulundukları yere göre statüleri inanılmaz değişiklik gösteren insanlardır. keza sadece acemi erlerin eğitildiği bir ortamda statüleri üsteğmenden farksızken (zaten böyle bir ortamın asteğmeni de yüzbaşı gibi falandır asteğmen üstü komutanlar arada kafalarına esince uğrarlar) takım komutanının üsteğmen olduğu astsubaydan geçilmeyen bir usta birliğinde tam anlamıyla bir hiçbir şeydirler.
  • tamamına yakını kısa dönem erlerin en büyük düşmanları, vasıfsız insan modeli. umutsuz bir vaka iken bir anda 'emredersiniz' diyen üniversite mezunlarını görünce ne yapacaklarını şaşıran, hele de tatil yörelerinde falan jandarma karakollarında görevli uzman çavuşlar. sigaralarını bile askerlere yaktırırlar. düşündükçe ürperiyorum bu adamları hala.
hesabın var mı? giriş yap