• patagoniada güney kutbuna en yakın arjantin'de bulunan şehir.
  • lonely planete benzeyen belgesel şeklinde çekilmiş değişik hayvan ve bitki türlerini görüntüleyen ve sunucusunu (nicolas hulot) tehlikeli sporlar ve faaliyetler yaparken bu programı sunduran bir fransız televizyonunun programı.
  • arjantin'in güney ucunda yer alan bir liman şehridir. antarktika'nın dünya ile deniz yolu vasıtasıyla olan bağlantısını kurar. şehrin limanı antarktika'ya yapılacak olan turistik-bilimsel amaçlı deniz yolculukları için kullanılır.
  • uydudan izlenebilen, çok süper doğa manzaralarını gösteren fransız belgesel kanalı. orijinal programda ingilizce anlatırken üzerine geriden gelen bir dublaj yapmayı uygun görmüşlerdir ki bu bile sesi kısarak sadece manzaraları izlemeye itebilir.
  • gösterilen belgesellerinden birinde türkiye cumhuriyeti jandarması konu alınmıştır ki şahsımın orada özel bir sahnesi vardır. "yarışmaya belgesel çekiyoruz" diyerek bizleri çeken ve günümüzü eğlenceli kılan ekip, muhtemelen yarışmayı kazanamayınca belgeseli satmıştır diyerek avunmaktayım*.
  • bir zamanlar arjantin'in en korkulan surgun yeriymis ushuaia. arjantin daha fazla yerlesim saglayip bolge uzerindeki egemenligini garantilemek icin buradaki hapishaneyi kullanmis, bir surgun kolonisi yaratmak amaciyla bircok mahkum bu amacla buraya gonderilmis, bazen aileleri ile birlikte. bir taraftan bolgenin nufusunu artirirken, bir taraftan insaatlarda ve demiryolu ve karayolu yapimlarinda calistirilmislar. eski hapishane binasinin (binalarinin daha dogrusu, birbirine bagli 5-6 binadan olusuyor) bir kismi bugun muze. buraya daha cok azili katilleri gondermis olduklari icin, hapishanenin kendisinden cok mahkumlara dair -renkli ve kan revan icinde- bilgiler ilgi cekiyor muzede. mahkumlarin bir kisminin gercek boyutlarda heykelleri bile var. carlos gardel'in bir sure bu hapishanede kaldigi da rivayet ediliyor, ancak baska bir isimle. kanitlanmis bir iddia olmamakla birlikte, bu konuda ilk bakista ikna edici gorunen ayrintili aciklamalar var.

    ushuaia her ne kadar arjantinlilerce 'el fin del mundo' olarak tanitilip, dunyanin en guney ucundaki sehir olarak gosterilse de, bu dogru degildir. zira dunyanin en guney ucundaki sehir aslinda sili'ye aittir. ushuaia'nin hemen asagisinda yer alan isla de navarino adli ufak adadaki puerto williams`tir. dolayisiyla burada bir imaj her seydir durumu var, arjantin her nasilsa daha iyi tanitim yapmayi becermis ve el fin del mundo deyince akla gelen, insanlarin ilk gitmeyi dusundugu sehir ushuaia.

    bu el fin del mundo hikayesinin komiklik derecesinde uzerinde duruluyor, ushuaia civarinda nereye gitseniz el fin del mundo lafi bir sekilde bir yerlere sokusturuluyor. tierra del fuego milli parkinda isterseniz pasaportunuza uzerinde penguen resimleri olan bir el fin del mundo damgasi bile basiyorlar. benzer sekilde, bircok mekanin tabelasinda, kartvizitinde dunyanin en guney bilmemnesi yaziyor.

    el fin del mundo tabi gayet subjektif bir tanim, kime gore neye gore dunyanin sonu, izanda`nin en kuzey sehirleri de bir nevi dunyanin sonu degil mi sorularini akla getiriyor. ama oyle bile olsa, ushuaia'nin haritadaki konumunu, arjantin'in asagi dogru gitgide incelip, tig gibi bir sekil alan ucunda yer aldigini dusununce, ustune bir de tierra del fuego gibi sairane bir ismi ekleyince, el fin del mundo tanimi ushuaia`ya yakisiyor sanki.

    ushuaia`ya ucak seyahati basli basina bir deneyim bu arada. sehir eski bir buzul golunun kiyisinda ve yemseyil, karli daglarla cevrelenmis bir bolgede yer aliyor, ucak alcalirkenki manzara, daglarin, buzul golunun uzerindeki adaciklarin goruntusu muhtesem. ayrica havaalani sili`ye cok yakin oldugundan, pilotlar sili hava sahasina girmemek icin cok keskin bir donus yapmak zorunda kaliyorlar, kalkistaki donus inistekinden cok daha sert, kendinizi lunaparktaymis gibi hissediyorsunuz. pist de inanilmaz kisa, denizin doldurulmasiyla elde edlimis ufacik bir yarimada uzerinde ve hem iniste hem kalkista eyvah simdi sictik hissine kapiliyor insan ister istemez. bunlarin hepsini biraraya toplayinca unutulmayacak bir ucak yolculugu oluyor haliyle, ucak korkunuz yoksa gayet guzel ama ucus korkusu olanlarin ucaga binmeden birkac sakinlestirici almasinda veya asagi bakmamasinda fayda var.
  • dünya üzerinde görülmemiş köşe bırakmayan pek leziz bir belgesel kanalı. geçtiğimiz hafta dağ bayır, her yer kar demeyip helikopterlerle uzungöl'e gitmişler, köy hayatını bire bir yaşayıp gösterdikten sonra, bir de muhteşem tepelerden kendilerini kayaklarıyla aşağı bırakmışlarlardır kanal ekibi olarak. * * * *.
  • batıya sokulan körfez anlamina geliyormus.
  • güney amerika kıtasının en güneyindeki ateş toprağı (bkz: tierra del fuego) denilen bölgenin başkenti. limanında "dünyanın sonu, her şeyin başlangıcı" yazmaktadır.
  • milliyet gazetesi' nden şebnem şenyener' in oralara kadar gidip gördükten sonra gazetenin pazar ekinde yayınlanan yazısında, 50 defa isuhuiai şeklinde yazdığı arjantin'in en güneyindeki şehir. acaba bu şekilde bir yazılışı da var mı diye arattığımda, internette yalnızca milliyette yayınlanan yazı çıktı. yuh artık ne diyeyim.

    şehir her gezginin görmesi gereken yerlerden biri. 2005 yılı resmi olmayan nüfusu 64.000. demiryolu, şu anda şehirden milli parka gitmek için çalışıyor, dar aralıklı (50 cm) raylı ve kısa bir demiryolu. yıllık sıcaklık ortalaması gündüz 9 derece, gece 2 derece. görüntüsü harika olan bir şehir.

    http://www.milliyet.com.tr/…&date=01.06.2008&ver=61

    http://upload.wikimedia.org/…/7c/ushuaia6a_(js).jpg
hesabın var mı? giriş yap