• hangi programlama diliyle çalıştığını google search yapmak yerine entry girip cevap bekleyerek öğrenecek kadar hevesli insanlar için hayal kırıklığı yaratabilecek oyun motoru. “oyun yap” diye bi tuş yok üstünde*
  • genellikle yapilan bir yanlis var;
    oyun motorunu cok iyi bilmekle oyun gelistirmek ayni sey degil. nasil ki gitar calmayi iyi bilmek sizi iyi bir besteci yapmiyorsa ayni sey oyun motorlari icin de gecerli. bunu cikintilik olsun diye soylemiyorum, nedenlerini anlatayim;

    - motoru cok iyi ogrenmeliyim diye yillari harcayacak ve o ilk heves kaybolunca vazgececeksiniz,

    - ister profesyonel olun ister amator, projelerinizde bir herseyden sogumak evresi gecireceksiniz. uzun sure ayni seyle ugrasilan butun yaratici islerde bu evre mutlaka yasanir zaten. hani o bir zamanlar sensiz yasayamamlarin ucustugu iliskinizde ask dolu sevgilinizin ayrilik zamani olu balik gibi ilgisiz bakislarla adeta bir market kasiyeri gibi yetmis kat yabanci biriyle diyalog kurarmiscasina sanki "beyfendi poset istiyomusunuz istemiyomusunuz?" diyecekmis gibi durmaya evrilir ya? hah iste ayni durum siz ve oyun gelistirme arasinda da yasanacak. profesyoneller bu yabancilasma ve soguma durumunun ustesinden her ay sonunda maas ceklerine bakarak gelseler de amatorler icin vazgecmek cok buyuk bir ihtimal oluyor.

    - unity (ve cryengine v , unreal engine 4 gibi motorlar) zaten dipsiz kuyu, oyle oturayim herseyini cozeyim ogreneyim gibi seyler mumkun degil (bakmayin siz oyle "ben ustasiyim herseyini bilirim" diye sacmalayan hayalperestlere), bir de ayni anda hem c# /c++ ile programlama hem unity sistemi hem de oyun gelistirmek ogrenmeye calisinca haliyle beyin isyan ediyor. bunlarin her biri ayri ayri ugrasildiginda bile uzun yillar alan surecler cunku.

    - oyun gelistirmek dediginiz sey cok farkli alanlarda (multi discipline) calisma, deneyim/tecrube/yetenek gerektiren bir alan. buyuk ve deneyimli ekipler halinde calisirken problem yok da, cogu kisi gibi sizde tek basiniza veya 2-3 kisilik deneyimsiz ekiple giriseceginiz icin cok yorucu, her adimda duvara toslayip yeni seyleri ogrenmeniz arastirmaniz gereken sureclerden gecip butun gelistirme takviminizi 5'le carpmaniz gerekecek.

    -asil zaman ayirmaniz gereken alan olan tanitim/marketing/bilinirlik alanina zaman ayirmadaginiz icin ciktiginda cogu kisinin oyununuzdan hic haberi olmayacak.

    vesaire vesaire...

    bunu sunun icin anlatiyorum. cogu kisinin yaptigi hatayi yapip motoru cok iyi ogrenecegim diye dersler tutorial'larla uzun yillari heba edip sonunda vazgecmeyin. onun yerine butun profesyonellerin yaptigini yapip, projeniz icin gerekli olani kadari ogrenip sektordeki en bilinen kurallardan biri olan "cut the corner"i uygulayin. unutmayin en iyi programci oldugunuzu, en iyi tasarimci oldugunuzu kanitlamaya calismiyorsunuz, oyun yapip yayinlamaya calisiyorsunuz. c#'i ne kadar iyi bilen bir programlama dehasi oldugunuz gibi sanrilariniz kimseyi ilgilendirmiyor, onemli olan oyunu bitirip yayinlayabilmek. zaten ne yaparsaniz yapin ilk projeleriniz heba olacak, ama bu surecte kazanacaginiz oyun yayinlama tecrubesi ve taninirlik size gelecekte cok yardimci olacak.

    o yuzden ozellikle oyun mekanikleri icin hazir plugin/asset'leri kullanin, milyon dolarlik projeleri yapan indie firmalar bile bunu yaparken siz ne kadar mukemmel oldugunuzu kanitlamak icin yillarinizi bosa heba etmeyin.

    mesela adventure yapiyorsaniz; adventure creator/fungus,
    rpg yapiyorsaniz; quest machine/rpg kit/rpg all in one/creator kit rpg,
    platform oyunu yapiyorsaniz; corgi engine/platformer pro 2,

    ve genel olarak playmaker ve benzerleri gibi her turlu isinizi kolaylastiracak plugin ve asset'leri kullanmaktan cekinmeyin. cunku 3 milyon dolarlik indie game projesinde bile kullanmaktan cekinmiyor firmalar.

    aynisi shader'lar icin de gecerli. tek istisnasi ise gorseller. 2d/3d farketmez marketteki hazir grafik assetleri kullanmamaya calisin. cunku oyun mekanikleri zaten genel olarak cok benzer oldugu icin oyuncunun gozune batmaz ama iste grafiklerin ayni olmasi goze batiyor. o yuzden grafikleri elinizden geldigince kendiniz yapin/yaptirin ama hazir kullanmayin.

    ayrica oyun gelistirmenin tek yolu da unity degil bunu bilin, oyununuzun turune gore pek cok daha ufak ve kullanmasi/ogrenmesi kolay acik kaynak kodlu ucretsiz framework mevcut. onlari da kullanabilirsiniz.

    ve en onemlisi motor ogrenmeye/oyun gelistirmeye zamaninizin %40'unu, tanitim/marketing/potansiyel musteri havuzu olusturmaya zamaninizin %60'ini ayirmazsaniz sonra cok pisman olursunuz, her gun binlerce mobil, yuzlerce pc oyununun ciktigi piyasada bilinirlik/taninirlik herseyden onemlidir unutmayin.

    kisacasi eger derdiniz "ben unity'nin herseyini ogrenecegim ve bu sayede bana madalya takacaklarini umuyorum" degil de oyun gelistirmekse, sadece projenize gerekli olan seyleri ogrenin yeter. zaman bu dunyadaki en pahali ve geri donusumsuz sey, zamaninizi bosa harcamayin. (bkz: oyun gelistirmek/@lemre)
  • tanım: mobil oyunların çoğunun yapıldığı oyun motoru

    vertigo games olarak 10. dersimizi de yayınladık. youtube üzerinden izleyebilirsiniz bağlantı adresi

    derslerin listesi burada;

    1 - unity başlangıç
    2 - mimari, prefablar ve kontroller
    3 - fizik sistemi ve layerlar
    4 - kontroller, karakter oluşturmak ve kamera
    5 - dinamik envanter sistemi | scriptable objects
    6 - scriptable objects | hasar verme | oyun mimarisi
    7 - yapay zeka | aı | artificial ıntellegence | kontroller | scriptable object
    8 - scriptable objelerle süper mimari yapımı | sanal mimari | abstraction
    9 - photon network start | online oyun yapımı | uı yapımı
    10 - karakter oluşturmak , detay eklemek | sahne geçişleri | build ve test
    11 - atış sistemi , efektler | photon data aktarımı | rpc kullanımı (hazırlanıyor)
    12 - reactive commands , network bağlantılarını kurmak , test etmek (hazırlanıyor)

    umarım insanlara yol gösterir ve güzel bir başlangıç olur bu dersler
  • battlefield'da her şarjör değiştirme başına $1 istemeyi mantıklı bulan eski ea ceo'su john riccitiello'nun başında olduğu şirket. herhangi bir devletin başına geçse nefes vergisi koyabilecek düzeyde paranın köpeği olmuş bu şahıs 1 ocak 2024 itibarıyla geliştiricilerden her indirme başına $0.2 kesme kararı almış. artık, unity kullanan ve sevmediğiniz bir şirket varsa eğer oyunlarını indirip indirip silerek kendilerini zarara sokabilirsiniz. hatta, indirme sonunda unity'e "oyun indi, kes kardeşim 20 centi bakayım" amacıyla gönderilen http isteğini otomatize edip iflas da ettirebilirsiniz. browser üzerinde çalışan bir oyunsa, sayfa her yenilendiğinde de 20 cent kesilecekmiş. sanırım teknoloji tarihinde bundan daha saçma bir karar görülmemiştir. riccitiello ile mehmet şimşek'in bir akrabalığı var mı acaba? kafamda deli sorular.
  • hep tavsiye istemeye geliyorum. bu sefer benim bir faydam dokunsun başlığa.

    sırf unity için bir tane daha gmail hesabı açıp bu kanalları takip ediyorum orada eğitim için. udemy kursu filan almayın. youtube'da olmayıp udemy'de olan bir şey var olduğunu sanmıyorum. hele yabancı youtube sayfalarında aklınıza gelmeyecek şeyler var. ufkunuz genişliyor.

    kanalları paylaşmadan önce bir kaç şey söylemek istiyorum. tavsiyelerim şu şekilde;

    1) learn unity'de size sıfırdan öğretiyor. buradan başlayın. sonra türkçe kaynaklarla bunu pekiştirin. o kadar üst düzey ingilizce bilmenize gerek yok. benim c1'e kadar çıkmışlığım var ingilizce'dde. şu an o kadar iyi değil, google çeviri chrome eklentisi var, onunla direkt çeviri yapıyorum. gayet düzgün çeviriyor. kafanızda büyütmeyin.

    unity learn'de size badge veriyor her eğitimi tamamladığınızda.

    get started with unity
    unity essentials pathway
    explore unity
    learn unity
    junior programmer: create with code 1

    olmak üzere 5 tane badge aldım. unity hub'ın kurulumdan başlıyor, c#'ta kod yazıp oyun yapmaya kadar geliyor.

    unity learn'deki arkadaş neyi neden, nasıl yaptığını anlatıyor. mesela bilerek hata yapıyor, "aooovv yanlışlık var bir yerlerde" diyor, siz görün, kavrayın diye, o hatayı düzeltiyor. gayet verimli.

    sonra gelin türkçe kaynaklarla pekiştirin. hem anadiliniz olduğu için kafanızda daha kalıcı olur. aşağıda verdiğim türkçe kaynaklarda farklı youtuber'lar aynı konuları anlatmış, hangisini seçeyim diye sormayın. hepsini izleyin. hepsinden bir şey kaparsınız. 50 saat video çekmiyorlar sonuçta. 10 dakikalık videolar. bir şey kaybetmezsiniz.

    2) pratik yaptıkça temel konuları tekrar izleyin. ben mesela aynı videoyu 3 farklı zamanda izledim. 3.de dedaha farklı bir bakış açısıyla daha fazla şey öğrendim.

    sık sık oyun yapma videoları izleyin. ne kadar izlerseniz, c#da o öğrendiğinizi kullanmayı öğreniyorsunuz.

    mesela ilk başta değişkenler konusunu görürsünüz. int, float filan bunlarla ne yapacağız yahu diye bakıyorsun. ama oyun videosu izledikçe bunlarla zıplamadan tut can barı yapmaya hepsini görüyorsun. bu sefer tekrar aynı videoyu izleyince "hmmm o youtuber bunu bu yüzden yapmış" diyorsunuz ve o konu kafanıza girmiş oluyor.

    3) bu işte öyle hap yok, yutayım da hepsi bir anda aklıma girsin diye. ne kadar pratik yapar, farklı yerden çalışırsanız o kadar tecrübe edersiniz. bu işin en büyük olayı o tecrübe zaten. o da parayla satın alınmıyor. zaman geçmesi gerek.

    zaman gerek derken şunu da ekleyeyim. bir çok kişinin başta yapamıyorum diye bırakıyor. bence bu yanlış. şöyle diyeyim.

    mesela fifa'da kariyer yaparken futbolcu 70lik ise lineer bir şekilde 70 den 71 72 73... 80... 85... 90 diye gelişiyor. bu iş böyle bir şey değil.

    ilk başta öğrenmen gereken bir çok şey olduğu için bocalıyorsun. unity arayüzünü öğrenmen gerek, c# temellerini öğrenmen gerek. vs,vs. 70de 3 ay kalıp üç ay sonra71, 72 değil de birden 75lik oluyorsun.

    o yüzden 3 aydır uğraşıyorum bir şey yapamıyorum diyerek hevesiniz kırılmasın.

    4) youtube'da 10 dakikada, 2 saatte unity'de oyun yapın videolarını sallayın. tık kazanmak için yapılan şarlatanlıklardan başka bir şey değil. 20 dakikada oyun yaparsınız mesele değil. kopyalar yapıştırırsınız fakat hiçbir şey öğrenmezsiniz. amaç öğrenmek yapmak değil. ayrıca bu iş oyun yapmak değil, sorun çözmek. bir sorun çıktığında onu çözemiyorsanız yarın bu işten para kazanmaya başladığınızda ne yapacaksınız onu düşünün. ben mesela şu an bir sorun çıktımı çözemiyorum. bu da zamanla olacak bir şey.

    5) son olarak kulağınızı tıkamayı öğrenin. türkiye crab mentality'nin ana vatanıdır. burada herkes sizi akıl veriyorum, bak ben senin iyiliğini istiyorum adı altında aşağı çekmek ister. sizin iyi olmanızı istemez. o yüzden insanlara "crooked smile" ile karşılık verip duymamayı öğrenin. bu kişiler sizin anneniz, babanız bile olabilir. acı ama gerçek. o yüzden hedefe odaklanın, hiçbir şeyin sizi o hedeften saptırmasına izin vermeyin. 31 yaşındayım ben bunu gördüm. başarılı dediğiniz kişilerde cahil cesareti vardır, ego vardır. bu kişiler kimseye kulak asmaz genelde. sadece o işe harcarlar enerjilerini ve başarılı olurlar. adama bakarsın malın tekine benziyordur nasıl becermiş bu adam bunu dersin. işte bu yüzden. egosu yüzünden kimseyi duymuyordur, o egosunu kendi avantajına çevirmiştir farkında olmadan da olsa.

    şahsen ben kendime dedim ki "31 yaşına geldim. beceremezsem bile en azından içimde bir keşke olmayacak". en büyük motivasyonum da bu.

    3 aydır bu işle uğraşan birisi olarak diyeceklerim bunlar.

    yerli kaynaklar;
    emirhan şenkal
    kağan ayten
    kadir kobak
    lorem ıpsum
    mazhar taylan arslan
    mustafa akkuzu
    mustafa bayraktar
    numan kaan karataş
    olcay kalyoncuoğlu
    sercan altundas
    unity dersleri
    vertigo games
    witnn ile unity

    yabancı kaynaklar;
    unity resmi hesap
    blackthornprod
    brackeys
    codemonkey
    cs50
    dapperdino
    gamedevguide
    gamedevunlocked
    gamegrind
    gamesplusjames
    holistic3d
    ımphenzia
    ınfalliblecode
    interviewingio
    jason weimann
    jimmy vegas
    jonas tyroller
    quill18
    sebastian graves
    sebastian lague
    speedtutor
    sykoo
    thomas brush
    tim ruswick
    worldofzero
  • 0'dan başlamak isteyen arkadaşlar için bir tutorial serisi yapıştırayım.

    00 - https://courses.kodluyoruz.org/…uz cs50x 2020/about : (cs50x (computer science 50), harvard üniversitesi profesörü david j. malan tarafından verilen efsanevi bilgisayar bilimlerine giriş kursu) hiç kodlama bilmiyorum diyen arkadaşlar için güzel bir tutorial serisi bilgisayar nedir nasıl çalışır, kodlamanın mantığı, algoritma vb. konularda size yol gösterir kodlama bilginiz varsa es geçebilirsiniz.

    01 - https://youtu.be/ghqdlifylq8 (c# tutorial - full course for beginners) - freecodecamp'in kısa sürede temel bilgileri vermeye çalışan video içeriklerinden biri unity c# temelli olduğu için izlemenizde fayda var şayet c# ile bir geçmişiniz varsa es geçilebilir.

    02 - https://learn.unity.com/pathway/unity-essentials (unity essentials) - unity için temel bilgileri içeren bir kurs genelde uı ağırlıklı bakılmasında fayda var.

    03 - https://www.udemy.com/course/unitycourse/ ( complete c# unity game developer 2d ) - https://www.udemy.com/course/unitycourse2/ ( complete c# unity game developer 3d ) - udemy kursları içerisinden bana göre en iyi içerikleri yapan kanal unity için gamedev.tv bu iki kursuda gönül rahatlığı ile önerebilirim türkçe kurslar hakkında hiç bilgim yok o yüzden bir şey diyemeyeceğim hangisi iyidir hangisi kötüdür. bu iki kurs hem günceller, hem gayet anlaşılır bir anlatım şekilleri var. kendi keyfinize, çalışmak istediğiniz alana göre 2d veya 3d seçimi yapıp herhangi bir kursu satın alabilirsiniz. ben 2d kursundan oldukça memnun kaldım.

    04 - https://learn.unity.com/…intelligence-for-beginners ( the beginner's guide to artificial ıntelligence in unity ) - unity içerisinde yapay zeka ile ilgili bu konularda video çeken, akademik kariyere sahip dr penny de byl tarafından yapay zekanın derinliklerine inebileceğiniz bir kurs ister hypercasual ister aaa oyun yapın fark etmez yapay zeka bu işin her yerinde o yüzden atlanmaması gerekir diye düşünüyorum.

    bu kurslar dışında arkadaşlar dilerseniz daha spesifik bir konuda kendinizi geliştirebilirsiniz örn shader graph konusunda veya multiplayer taban için kodlama mantığına göz atabilirsiniz bu içeriklerden sonra tamamen size kalmış yani durum. bunlar üzerine herhangi bir araştırma yapmadığımdan bir kurs öneremeyeceğim ama youtube içerikleri yeterli olur diye düşünüyorum.

    ben hem kod yazarım hem modelleme yaparım arkadaş diyenler için (bkz: blender) şiddetle öneririm bir yandan unity öğrenirken boş vakitlerinizde blender öğrenerek çok basit modeller çıkartabilirsiniz (bkz: low poly) her şey için asset arama gereksiniminden kurtulmuş olursunuz. blender öğrenimi için bu kursu takip etmenizi öneririm. (bkz: #127959362)
  • --- spoiler ---

    yarın öbür gün onların da ücretli olmayacağının garantisi var mı?
    --- spoiler ---

    evet var güzel kardeşim. mit license'ın ne olduğunu bilmeden millete büyük büyük tavsiyeler vermek biraz absürt kaçmamış mı?

    (bkz: mit license)

    [https://godotengine.org/license/ https://godotengine.org/license/]

    istiyorsan kodu indir azcık değiştirip mahmut engine diye kendi motorunu yayınla kimsenin sikinde olmaz.

    dünyanın en boktan şirket kararını da “zaten o kadar para kazanamazsınız” diye savunmazsın ya. yarın bir gün adamlar “bu limiti de kaldırdık herkes sike sike verecek parayı” deseler ne gibi bir hak iddia edebilirsiniz var mı bir b planı?
  • kendisi ile yapılan en büyük hit oyunlardan rust'ın yapımcısına( aynı zamanda garry's mod oyununun yapımcısı) nefret kusturan oyun motoru.

    https://garry.net/posts/unity-can-get-fucked

    --- spoiler ---

    -hepsi bizim hatamız, 2020'de hisseleri halka arz edildiğinde uyarılara kulak asıp bırakmalıydık, herşey o günden beri iyi olmanın tam aksi yöndeydi demiş.

    -10 yıl önce kendi motorumuzu yazabilirdik, yazmadık birçok şirket şuan bizimle aynı hisleri paylaşıyordur demiş.

    -rust 2 asla bir unity oyunu olmayacak demiş.
    --- spoiler ---

    bu tarz bağımsız oyun sektörünün önemli isimlerinden böylesine hokkalı linçler yiyecek noktaya gelmek hakikaten intihar etmekten farksız.
  • oyun motoru olani hakkinda konusmak gerekirse rahatlikla soylenebilir ki ozellikle son yillarda indie oyun sektorunu sahlandiran iki ana sebepten biridir (digeri kickstarter).

    indie sektoru deyip gecmemek gerek, su an sony'sinden (sony'sinden ne demek lan) microsoft'una kadar (bizde pek seveni olmayan nintendo da dahil) pek cok firma kendi platformlarina indie yapimcilari cekmek icin ugrasiyor 3-4 sene once hayal bile edilemeyecek firsatlar olusuyor yavastan.

    simdi gelelim neden unity'nin basarili olduguna ve minnettar olmak gerektigine. daha once malum bir elin parmaklarini gecmeyen profesyonel oyun motorunun sdk'sina erismek mumkundu, mumkun olmasina mumkundu ama cok ciddi projeler haric indie gelistiricilerin ne lisans ucretlerine gucu yetebiliyordu ne de "oha" dedirtecek royalty (kar payi) yuzdeleri kolay kolay kimsenin goze alabilecegi seviyedeydi. ayrica motor gelistirici firmalarin cogunlugu aaa ("simdi x'e basin" mantigi) denilen igrenc bes para etmez pazara hakim olmaya calistigi icin indie gelistiricileri kaale almiyor, lisanslamak istemiyordu.

    iste unity bunu degistirdi, ozellikle cok ucuz lisans ucretleri ve royalty'den uzak durmasi sonucunda butun yetenekli ama az butceli gelistiriciler ve firmalar unity'ye sarildi. bunun sonucunda yavas yavas (bir suru cop isle beraber) cok kaliteli oyunlar ortaya cikmaya baslayinca zaten coktan aaa firmalarin acgozlulugunden ve tek duzeliginden sikilan oyuncular tekrar indie'ye sans vermeye basladilar.

    tabii burda su cok onemli konuya parmak basmak gerek, bana gore aslinda cok vasat bir motor olmaktan oteye gidemedi unity, inanilmaz sorunlu ve hantal bir yapisi vardi (hala da oyle). ama yukarida yazdigim sebeplerden cok hizli bir sekilde saglam bir kullanici grubu olusunca bazi sikintilar gorece kolay atlatildi. bazilari gonullu, bazilari para kazanmak amacli pek cok insan sorunlara cozumler uretti. yeni gelenlere el verdi.

    ozellikle efsane oyun yapimcilarinin maddi sebeplerden, yani gorece cok ucuz lisanslama ve royalty olmayisi sebebiyle unity'ye kaymasi oyun motoru piyasasinin temelli degismesine giden yolu acti. ciddi projelerde zaten en az birkac coder ve script uzmani oldugu icin unity motorunun hantalligi ve vasatligi pek sorun teskil etmedi. bazi projeler icin unity neredeyse yari yariya yeniden yazildi hatta bu kesim tarafindan.

    piyasadaki bu degisimi farkeden iki buyuk motor (bkz: cryengine 3), (bkz: unreal engine 4) piyasayi iyice kaybetmeden hamle yapip yeni lisans sistemine gectiler malum. birkac yil once hayal bile edilemeyecek sartlarda bu devasa motorlari lisanslayabiliyor istisnasiz herkes.

    iste bunun icin de unity'ye minnet borcu var butun indie gelistiricilerin. zira unity olmasaydi cok daha uzun sure yuksek royalty ve lisans ucretleri yuzunden piyasaya dahil olamayacaklardi. aaa studyolara yaranmak icin indie'leri onemsemeyen motor gelistiricilerden muhattap bulmaya calisacaklardi. unreal engine 4 gibi artik sanat haline gelmis bir motoru ayda 20 dolar ve yuzde 5 royalty ile lisanslamayi hayal bile edemeyeceklerdi.

    gelelim unity bundan sonra kullanilir mi meselesine: artik kemiklesmeye baslayan bir kullanici kitlesi oldugu icin ve hala daha royalty konusundaki avantaji nedeniyle (cryengine 3'un royalty konusu cok karmasik o yuzden ornek vermeyin onu) kisa vadede kullanilmaya devam edecektir. ozellikle asiri gercekci render takintisi olmayan oyun tarzlari ve coklu platformlar icin de hala potansiyel tasimaya devam ediyor.

    ve ozellikle royalty konusunun uzerinde durmak lazim, zira mesela unreal engine 4 icin istenen yuzde 5 ciddi bir projesi olmayan ve sadece hobi amacli gelistiriciler icin pek bir anlam ifade etmese de, ciddi gelistiriciler icin unity ile kiyaslandiginda hala cok buyuk bir dezavantaj. soyle ornek vereyim:

    yayinlanan platformlarin cogu yuzde 30 pay istiyor,
    dagitimci (varsa) en az yuzde 30 pay istiyor,
    vergi vesaire isine girmiyorum bile,
    kisacasi zaten kazancin buyuk bolumunun masrafa gittigi hallerde o yuzde 5 oyunu gelistirenlerin yegane kari olabiliyor, daha da acik orneklemek gerekirse;

    eger ki 10 dolardan satilan ve 1000 tane satilmasi umulan bir oyun varsa yuzde 5 hicbirsey degil,
    ama cogu ciddi indie yapimci icin 20 dolar ve en az 100 bin ila 500 bin arasi satis hedeflendigi icin o yuzde 5 ucuk rakamlara ulasiyor. unity bu konuda hala avantajli (dedigim gibi cryengine 3'u ornek vermeyin, royalty istemiyoruz deseler de anlasma acik degil, oyun uzerinde hak iddia etme bile soz konusu olabilir, ayrica dokumansizlik ve umursamazlik konusuna hic girmiyorum bile.).

    kisacasi oyun motoru piyasasinin bu iyi yondeki degisimini unity tetikledi, o yuzden tesekkur etmeyi unutmamak gerek ama eger bugun hobi amacli, amator veya dusuk butceli/hedefli projeler icin ugrasiyorsaniz artik yeni gelisen sartlari goze alip unreal engine 4 gibi bir basyapiti secmek her acidan cok daha mantikli.

    son olarak birseyi de belirteyim, indie gelistirici mantigi bugun oyun dunyasini var eden mantiktir. yani 80'ler ve 90'lardaki indie kulturune uygun oyunlar sayesinde bugun "oyun sektoru" dedigimiz sey vardir, onlar olmasaydi hicbir yatirimci veya uluslararasi sirket oyun isine girismezdi. yani sektoru var eden sey 80 ve 90'lardaki indie kulturudur.

    (bkz: unreal engine 4), (bkz: cryengine 3), (bkz: oyun gelistirmek), (bkz: turk oyun sektoru) vesaire vesaire...

    not: bir motor sadece tech-demo'lara bakarak kiyaslanmaz unutmayin, o gorulen ultra gercekci modellemeleri, mocap'leri, texture'lari, cinematic'leri yapan ultra yetenekli adamlar olmazsa, en iyi motordan bile mario yapmak basli basina marifet olur. kisacasi bir isi kaliteli yapan sey herseyden once onu yapan adamlarin marifetidir, digerleri sadece aractir. en kotu aracla mucizeler cikaranlar oldugu gibi, en iyi aracla bes para etmez cop isler yapanlar da mevcuttur.
  • son bir yıldır 3d olanını ara ara kurcalıyorum (hobi bağlamında), yani vakit olsa, motivasyon olsa bununla var ya dünyalar yapılır diyorum içimden. asset store gibi oyun yapmak için ne gerekiyorsa indirebileceğiniz, sermaye olarak sadece zaman koymanız gereken bir araç seti yapmış adamlar. aklında güze bir fikir olsa ya da fikri geçtim, sample kod indirip texture'ları değitirsen hayvanlar gibi download edilecek oyun atarsın.

    şimdi unity'ye bakıyorum, unreal engine 4'e bakıyorum, kickstarter'lar steam greenlight'lar falan.. olm nerdeydiniz lan onbeş sene önce, böyle delphix'le surface yaratmaya kastığım yıllarda, bitmapleri sıra sıra çizip animation timer class'ları yazmaya çalıştığım, wave riff header okumak için dial up'tan ddk indirdiğim günlerde?!?.. adam iki tane kutu koyup physics attribute ekliyor, al sana tilt oyunu istersen git televizyona yükle...

    resmen yaşlanma sendromu yaşıyorum, vardır ya ooo bizim zamanımızda bu imkanlar olsaydı falan diyen huzurevi müdavimi abiler gibi. olm 2001 krizi sonrası işsiz güçsüz gezerken 6 ayımı gömüp yazdığım matrix hesaplama programı (ki eigen value, linear solverlar scripting desteği falan aşmış bir şeydi) piyasaya sürülmesini müteakiben 12 ayda dünya çapında tamı tamına 7 kopya satmıştı. şimdi unity'nin sample'larından birini derleyip play store'a atsam 0.99 dolar fiyatla millet ne olduğunu anlamadan bin kopya satar. gerçekten inanılmaz bir dönemde yaşıyoruz it sektörü iş olanakları açısından.

    şimdi lise üniversite mezunu öğrencisi olan kardeşlerime tavsiye bağlamında yazayım, eğer aklınızda oyun falan programlama vs varsa onun sapı bunun çöpü demeyin kasın, yok managed kodmuş, real-time rendermış, vr desteği yokmuş vs vs bunlar bahane.. elinizdeki imkanların (unity olur, unreal olur, laaaaan c# open source olmuş :(() kıymentini bilin ve asla vakit kaybetmeyin.. sonra benim gibi ken levine olmak yerine 35ine iki basamak kalan viski ve gözyaşı kokusundan yanına yaklaşılmayan aylak bir bankacı olursunuz.
hesabın var mı? giriş yap