• genellikle önden çekerli araçlarda görülmesinin sebebi bütün motorun, vites kutusunun ve aktarma donanımının önde olmasıdır. böyle olunca aracın önü arkasına göre çok daha ağır olur. sonuç olarak direksiyon çevrilse de ön tekerlekler gel dönelim dese de, bütün bu ağırlığın karşı konulmaz ataleti otur oturduğun yerde düz gitçez biz der, sonuç genelde hüsran olur.

    understeer'dan sanıldığının aksine kontra ile kurtulunmaz. araç understeer'a girdiği zaman direksiyonla fazla oynamamak, sadece ön tekerleklerin tekrar yere düzgün basıp aracın ataletine söz geçirebilmeleri için ayağı gazdan çekmek, yetmezse fren yapmak gerekir.

    understeer'ı kontrol etmek oversteer'a göre daha zordur ve dolaysıyla understeer hem daha can sıkıcı hem de daha tehlikelidir.
  • michael schumacherin oversteera tercih ettiği kontrolsüzlük durumu.
  • virajda savrulurken ön tekerleklerinizin virajın içine bakıyor olmasına rağmen sizin dışa doğru kaymaya devam etme durumunuz. direksiyonu aksi yöne çevirip gazdan ayak çekilerek arabanın ön tekerlerine tekrardan yön verecek kıvama gelmesini sağlamak gerekir. ama söylemesi kolay uygulaması anlıktır, iş işten geçmiş olabilir :)
  • türkçede tam karşılığı önden kopma olan ingilizce otomobil terimi.
    (bkz: oversteer)
  • ani bir direksiyon hareketi ile olusan understeeri duzeltmek icin icguduyle ayni yonde daha fazla cevirirseniz durum vahimlesir, zira cok fazla cevirdiginiz lastiklerin aracin hizi yeterince dusunce yeri kavramasiyla aniden biraz once donmek istediginiz yone sertce yonlenir ve aracin arkasinin savrulmasi ile oversteere girersiniz. her iki problemin de cok cabuk (hatta daha tam olarak olusmadan) duzeltilmeye baslanmasi gerektiginden ardarda olusan bu iki zit tedavili durumdan sag salim kurtulmaniz gayet zor olacaktir. herkesin en iyi ben kullaniyorum valla dedigi bir ulkede aptallar ordusuna katilmayip internetten bol bol drift videosu indirin, yazilanlari okuyun ve uygun yollarda kar - yagmur ve kuru zemin siralamasi ile zaman icinde bu tehlikeli durumlari kontrollu sekilde olusturup yonlendirebilir hale gelin.
  • understeer ile yaşanan korku çoğu sürücünün hafızasında derin yaralar açmıştır, çok ani gelişen ve toparlaması zor bir durumdur.
    oversteer ise ufak miktarda olduğunda sürüş keyfi (nam-ı diğer 'drift') olarak değerlendirilse de amacını aştığında "spin" eyleminden "takla" eylemine terfi ettirmesi olasıdır. bu bağlamda oversteer, understeer'e göre daha tehlikeli bir durumu arz eder. zira doğrudan bariyerlere çarpmak, takla atmaktan daha güvenlidir.
  • kimse dememiş, tekerin dönme açısından daha az dönme durumudur. daha fazla dönme durumu ise oversteerdır.
  • önden çeker veya dört çeker otomobil kullanırken "gardaş baktın araba gayıyo, gaza basacan" diyenlerin ve "bizim renoyla viraja bi giriyom, üfff" diyenlerin virajın dış tarafındaki bariyerle, ağaçla ve ya daha beteri, karşı şeritteki araçla halvet olmasının sebebidir.

    pistte, önden çeker otomobille yarışıyorsanız, en iyi tur süresini görmek için virajda bir miktar kayma, beklenir ve hatta kıvamında olmak kaydıyla zorlayarak denenir. trafikte ise son derece lüzumsuz, tehlikelidir. mühim olan trafikte bu duruma düşmemektir fakat; başa geldiğinde kurtulmak için yapılacak manevralar, esasında otomobile, mevsim ve yol şartlarına, sürate ve en önemlisi de ne kadar çıkmaza girildiğine, ne kadar kayıldığına göre değişmekle birlikte temel kural şudur:

    - o virajı dönebilecek limite geri gelmek.

    ön tekerleklerde tutunmayı sağlamak elzemdir. bunun için artık hangisi yeterse, aşağıdakilerden biri veya birkaçı yapılır:

    - direksiyonu düzeltmek,
    - gazdan ayağı çekmek,
    -frene basmak,
    -frene basıldığı için kaydıysak freni gevşetmek.

    yani, ne yaptık da kaydıysak, önceki yaptığımızın/yaptıklarımızın tersini yaparsak toparlayabiliriz. gaza basmanın tersi, gazdan ayağı çekmektir. frene basmak, gaza basmanın tersi değildir.

    şehir içinde bir köprülü kavşağa süratli (60 km/saat) girdik ve kaydık diyelim. kar, yağmur fark etmez. gazdan ayağımızı çekerek limitin altında bir sürate düşebiliyorsak ne ala, yok eğer yetmiyorsa, aracımızda abs varsa panik fren, bu da yetmezse bir yandan direksiyonu düzeltme, işimizi görebilir.

    şehirler arası yolda 130 km/saat süratle bir viraja daldık ve önden kaymaya başladıysak, gazdan ayağımızı çektiğimizde veya frene bastığımızda bu defa işler tersine dönebilir ve bir bakmışız, oversteer ile boğuşuyoruz.

    çoğu zaman, standart sürücü yeteneği ve standart konsantrasyonla, understeerden kurtulmaya fırsat olmaz. o yüzden daima en iyisi, bu duruma düşmemektir.
  • yemin ederim cahil kaynıyor önden kayan arabaya kontra ver diyen çıkmış. önden kayma durumunda kontra verirsen o teker tutunacaksa da tutunmaz. gazdan ayak çekilir biraz beklenir mümkünse hafifçe kırdığınız direksiyon birazcık toplanır ve tuttuğunu anladığınızda kontrol sizde. önden kaydığınızda merkez kaç kuvveti sizi iter ve fizik kanunu o tekerlerin tutmasını beklemekten başka yapacağınız bir şey yok. eğer çok hızlıysanız f1 pilotu olsanız bile tutunamazsınız yola. adamlara bak hiçbir şey bilemden kontra ver demişler 4 tekerden kaydıracaklar aracı.
hesabın var mı? giriş yap