• dün kavurucu sıcakta rock'n coke'a gitmek üzere taksim'de otobüs sırasında görülen müthiş sinemacı.

    nar'ı da heyecanla bekliyoruz.

    edit: yahu niye kötülüyorsunuz ironik konuşmadık ki, gerçekten müthiş bir sinemacı ve dün rock'n coke'a giderken gördüm.
  • keşke ben çekseydim diye düşündüğü film listesi edinmesine gerek olmadığını düşündüğüm güzide senarist. hiç bir film teyzem değil,
    tüm dünya izlese tüm dünya kıskanır senaryoyu o derece, durmadan izliyoruz, gerisi hikaye, hep hikaye.
  • blogunda yaptığı altın portakal açıklaması ile pek çok hususta duygularıma tercüman olmuş, pek sevdiğim yönetmen.

    yarışan filmleri izlemediğim için kendisinin de söylediği üzere bazı şeyler havada ama ödül törenini izlerken de jürinin neye, nasıl, hangi saikle ödül verdiğini anlamadım. zaten başkanı ve bir iki üyesi dışında festival jüriliği yapabilecek kimse yoktu.

    ümit ünal'ın muhtemelen eleştireceği daha çok şey vardır ama bazılarının hasedinden böyle yapıyor demesine yol açmamak için sustuğunu tahmin ediyorum. inşallah filmlerin hepsi vizyona girer, biz bu portakalları unutmayız diğer hususlarda da bize tercüman olur.

    iki şeyin altını çizmek istiyorum: birincisi burada da çeşitli yazarların belirttiği üzere ümit ünal'ın gelecek nesillere yol göstermek için, sinemasını ispat için, hak ettiği değere ulaşması için yerli hiçbir festivalin ödülüne ihtiyacı yoktur. kendisi zaten bugün ortalama üstü yerli sinema izleyicisinin favori yönetmenler listesine yaptığı müthiş filmlerle girmiştir. kendisi artık uluslararası arenayı zorlamalı, karakterlerini bu toprakların dışında da konuşturmalıdır.

    ikincisi ise blogunda yayımladığı yazıdan bir alıntı olacak. "bu jüri örneğin çok beğenilen zenne filmine ya da benim de tuhaf finaline rağmen çok beğendiğim geriye kalan'a büyük ödülü verseydi sesim çıkmazdı. çünkü "sinema anlayışları böyleymiş" diyebilirdim. örneğin hayran olduğum kosmos, bir zamanlar anadolu'da, ya da vavien gibi filmlerin karşısında "özel" ödül alsam anlardım. nar mütevazı bir film, bir ana akım sinema örneği değil. daha önceki filmlerim 9 ve ara gibi mikro bir alandan büyük resme bakmaya çalışan, görkemli görselleri olmayan, sinema dilinde devrim yapmaya uğraşmayan, küçük ama söyleyecek büyük lafları olan bir film. yerimi, haddimi biliyorum."

    kaptan feza isimli faciasından sonra altın kestane ödüllerinde kendisine alarm zili ödülü verilince uyarıya teşekkür edip, gerçekten kendi hatası olduğunu söylerek bize nar'ı beklememizi söylemişti.

    buradan hareketle diyebilirim ki ümit ünal hakkaniyetli bir yönetmendir, haddini bildiği için kendisini hissettiğinden çok daha iyi bir yönetmendir, haddini bildiği için "haddi" bildiğinden çok daha ötededir.
  • teyzem, hayallerim aşkım ve sen gibi filmlerin senaristi aynı zamanda oğlak yayınlarından çıkan kuyruk isimli güzel bir kitabın yazarı.
  • sinema filmleri
    dokuz - 2002

    senaryosunu yazdiği filmler
    teyzem - 1986 / halit refiğ
    hayallerim, aşkım ve sen - atıf yılmaz
    milyarder - kartal tibet
    arkadaşım şeytan - atif yılmaz
    piano piano bacaksız - tunç başaran
    amerikalı - şerif gören
    yaz yağmuru - tomris giritlioğlu

    yayinlanmiş kitaplari
    amerikan güzeli (hikayeler, oğlak yayınları) - 1993
    aşkınn alfabesi (roman, iyi şeyler yayıncılık) - 1996
    kuyruk (roman, oğlak yayınları) - 2001

    ödülleri
    teyzem - milliyet gazetesi senaryo yarışması birincilik ödülü. 1986
    dokuz - 21. uluslararası istanbul film festivali, ulusal yarışma, en iyi film ve en iyi kadın oyuncu (serra yılmaz) ödülü.
    dokuz - 2002 senef uluslararası film festivali, digital film yarışması, jüri özel ödülü.
  • yönetmenligine deginmiyorum bile... harika bir müzik zevki, film zevki, sanat anlayışı olan, "şiir seven" bir insan. aynı anda cocorosie, tindersticks, doors, sezai karakoç, turgut uyar, hasan ali toptaş vb yüzlerce güzel şeyi seven bir insan dogal olarak bunları üretiyor. ayrıca bir çizim yapmış ve altına şöyle yazmıştır ki dakikalarca o sayfaya bakıp düşündüm:

    "içimde böyle bir şey var
    onu beslemek, onu susturmak, onu
    herkesten gizlemek için yazdım, çizdim,
    film çektim.

    ümit ünal
    17.09.2010"
  • 9eylül üniversitesi güzel sanatlar fakültesi sinema tv bölümünden mezun olmuştur.
    yani;
    biricik okulumuz,hür hayvanat bahçemiz ve sevgili depresyon alanımız deu gsfden çıkmış ender düzgün adamlardan biridir.

    bir diğeri için (bkz: kudret sabancı)
  • ortalama bir sinema izleyicisi, ortalama üstü bir planet türk izleyicisi olarak hakkında birkaç kelam etmek istediğim sanatçıdır. çünkü türk sinemasına çok büyük katkıları olan bu sanatçının değerinin yeterince anlaşılmadığını düşünüyorum.

    çok farklı zamanlarda farklı filmlerini izledim ve izlediğim bütün filmleri gerçekten "farklı"ydı. örneğin hayatta korku filmi, hele türk korku filmi izlemem diyen ben, ümit ünal'ın "ses" filmini izledim ve gerçekten beğendim. zaten klasik ezan sesli cinli şeytanlı türk korku filmleriyle ilgisi yok, psikolojik bir film. gerçekten iyi.

    "teyzem"i bilmeyen yoktur, varsa da ilk fırsatta izleyip öğrenmeli. zamanının çok ötesinde bir "yeşilçam" filmi.

    "hayallerim, aşkım ve sen", "arkadaşım şeytan", "dokuz" .. ve daha niceleri. sıradan yeşilçam filmleri arasında ışıl ışıl parlayan, değerli filmler bunlar. bir ümit ünal, bir atıf yılmaz olmasa günümüze kayda değer hiç bir eser bırakmayacaktı yeşilçam denen furya.

    ben bu adamın basit ama yoğun dilini seviyorum. yorucu olmayan ama kesinlikle etkileyici filmler çekiyor. büyük laflar etmiyor ama derin anlamlarla yüklü bir tablo sunuyor önünüze. daha ne olsun?

    edit: metin erksan'ı, yavuz turgul'u nasıl unutmuşum?
  • bu aralar ümit ünal'ı iyi övdüm. yeni övdüm de geldim* ama aklıma geldi yazmak istedim, 4-5 yıl önce soundcloud üzerinden şarkı "seçki"sini dinlemiştim. müzik linkine ulaşılamıyor şuan ama listesine ulaşabildim:

    ella fitzgerald ft louis armstrong – summertime
    sufjan stevens – to be alone with you
    p. j. harvey – ballad of the soldier’s wife
    cassandra wilson – the last train to clarksville
    danger mouse, daniele luppi – two against one ft. jack white
    tom waits – clap hands
    nina simone – love me or leave me
    leonard cohen – chelsea hotel no 2
    johnny cash – solitary man
    the xx – crystalised

    bir gün silinme ihtimaline karşı, dursun burada da. kaynak: kıyımüzik
  • aşağıdaki adreste çeşitli blog yazıları ve söyleşileri olan yönetmen.
    okunasıdır.
    blog
    genç sinemacılara maddeler halinde tavsiyelerde bulunduğu şu yazısı ise ayrıca okunasıdır.
hesabın var mı? giriş yap