• orta ve dar gelirlinin çarşısı olarak anılır, ankaranın en eski yerleşim birimlerinden biri olan ulustadır. her türde ürün bulunmakta. hal esnafı çarşının almanlar tarafından kurulduğu söylensede halin altında roma kalıntıları bulunmakta. ortalama 60 dükkan bulunuyor.
  • burada bazı esnafları ayrı tutarak, bilmeniz gereken temel hap bilgiler; toprak yetiştirme havuz balıklarına olta balığı, deniz levreği, deniz çipurası diye satabilirler, bilmeyen adama tekiri barbun diye satarlar, çinekopu lüfer diye satarlar piyasayı bilip gitmekte fayda var.
  • ankara'nın gerçek yüzüdür.

    farklı amaçlarla (genelde öğrencilik, memuriyet vb) ankara'ya gelen insanlardan bağımsız olarak ulus hali gerçek ankara sakinlerinin profilini yansıtır.

    ayrıca ankara'da en güzel, en taze balık burada bulunur. sürekli bir satış olması sebebiyle her şey tazedir.
  • burdaki açıkta sakatat satışını görünce corona ailesinden bi virüsün ortaya çıkması işten bile değil diyorum asghk...
  • bozkır insanı ankaralının zayıf deniz ürünleri kültürüne binaen sardalyeyi hamsi, uskumruyu palamut, levreği lüfer etiketiyle satabilen esnaflara sahip bir garip pazar yeri.
  • içinde bolca üçkağıtçı ve dolandırıcı -esnaf demeye dilim varmıyor-, barındıran yer. ısrarcılıkları ve yılışıklıklarını da ekleyeyim hatta.

    buradan balık alacaklar dikkat etmeli, ben almıyorum artık. sakarya caddesindeki balıkçıları tavsiye ederim, daha iyi ve merkezidir.

    yok ille alıcam derseniz, seçtiğiniz balığı ayıklatacaksanız başında muhakkak bekleyin ve izleyin. yoksa aldığınız balığın yerine en ucuz ve tatsız bir balığı doldururlar poşete evde farkına varırsınız, bizzat yaşadım.

    yukarda da yazılmış, dikkat etmezseniz, tezgahtakini değil kokmuş balığı kakalarlar, bu da arkadaşımın başına geldi.

    bunların çoğu da bildiğim kadarıyla haymanalı. dürüst esnafı ayrı tutayım diyorum ama onu ben bilemem. kendi çürüklerini kendileri ayıklasınlar içlerinden ki millet gönül rahatlığıyla gidip alışveriş yapsın. dediğim gibi, ben artık gitmiyorum.
  • ankara'daki favori mekanlarımdandır, tek seferde mutfak alışverişinizi rahatlıkla tamamlayabilirsiniz. mesela basmati marketlerde 60 lira olmuşken halden hala 40 liraya alabiliyorum. pazar günü öğleden önce gitmeniz halinde rahatlıkla park yeri de buluyorsunuz. çok kalabalıklaşmadan güzelce alışverişinizi tamamlar çıkar gidersiniz.
  • bu halin, yıllar geçse de kendine has, hiç değişmeyen bir aurası vardır. hali gezerken 1960'lı yılların ankara'sında hissedersiniz kendinizi.
  • görsel
    ankara ulus 1929 tahtakale yangını sonrasında açılan posta caddesi' nin doğu ucundaki yapı, 1937 yılında robert oerley tarafından tasarlanarak yapılır. yapıldığı yıldan bugüne ankara halkının ucuz alışveriş yapabildiği, ulus'u ulus yapan, canlılığını ve dinamizmini arttıran hal binası günümüzde canlılığını korumaktadır.
    ulus hali
  • sürekli kalabalık, curcunalı, ankara'nın istanbul'a benzeyen yerlerindendir. etrafta gördüğünüz alışveriş yapan insanlar genelde orta yada daha alt ekonomik seviyededirler ancak ilginçtir ki hal meyve sebze açısından pahalıdır. migros, çağdaş gibi marketlerde görmediğiniz meyve fiyatlarını halde görebilirsiniz, sonra ee bu kadar insan, o kadar kalabalık ne arar ki burda diye düşünürsünüz...
hesabın var mı? giriş yap