• bu durumda turk argosunda ulan ın, birisine kızıl, gomanist diyerek hakaret etmek icin turetildigi cıkarımın yapabiliriz (hatta yaptık bile)
  • ingilizcesi (ve hatta mogolcasi) ulaan baatar seklinde yazilan sehir.
    'kizil kahraman' anlamina geliyor.
    sehrin bati ucundan dogu ucuna 30 dakikada, kuzey ucundan guney
    ucuna 5 dakika yurumek mumkun. ufak ve sirin.
  • genel döküntü havasıyla tezat oluşturacak şekilde, şehirde yabancıların gidebileceği, "batı tipi" restoran çeşitliliği şaşırtıcı orandadır. her köşe başındaki kore lokantaları sayılmasa bile, amerikan, tayland, rus, özbek, hint, türk, ukrayna, çin, çek, alman, italyan, hatta vejetaryen restoranları derken kendinizi bir mutfaktan diğerine koşarken bulmanız işten bile değildir. elbette fazla beklenti sahibi olmadan girilecek bu mekanlardan gayet tatmin edici sonuçlarla ayrılabilirsiniz.

    ayrıca, muhtemelen dünyanın ilk hint-meksika lokantası da buradadır. (bkz: los bandidos)
  • doğup büyüdüğüm memleketim.
  • 6 45: hemisphere çok güzel bi şarki tavsiye ederim
    portakal: kimin?
    6 45: ulan bator
    portakal: o ulan bana miydi grupta mi var?
  • hakkında bir kaç güncel bilgi paylaşılması gereken şehirdir.

    buyrunuz efendim aşağıya.

    şehrin nüfusu yaklaşık 1.4 milyon.

    şehrin kısa adı ub. özellikle ingilizce konuşurken ulan bator için ub kısaltması kullanılabiliyor.

    para birimleri tugrik. nisan 2018 itibariyle 1 türk lirası 600 tugrik.

    1000 tugrik'le bir ekmek alınabiliyor.

    ulan bator'daki küçük havaalanının adı chinggis khaan international airport (cengiz han uluslararası havaalanı).

    ülkeden ayrılırken, havaalanında pasaport kontrolünden geçtikten sonra exchange (para değişimi) yok! elinizde bir tomar tugrik'le evinize dönmemek için, exchange işini önceden halledin.

    pasaport kontrolünden geçtikten sonra smoking lounge ya da smoking room yani sigara içme alanı yok! önceden pöfürdetin.

    yine pasaport kontrolünden geçtikten sonra magnet olmayan yegane havaalanını barındırıyor olabilir bu şehir. yani magnet var da çok kötüler ve 4 dolar gibi ulan bator için ekstrem sayılabilecek fiyata satılmaktalar. bu işi şehir içindeki hediyelik eşya dükkanlarından çözün.

    thy ile istanbul'a uçuyorsanız, ulan bator'dan gelirken bişkek'te duruyorsunuz. ulan bator - bişkek arası yaklaşık 3 buçuk saat sürüyor. bişkek'te oranın hava alanı kuralları gereği uçaktan indiriliyorsunuz ve yaklaşık 1 buçuk saat sonra ise istanbul'a 6 buçuk saatlik bir yolculuk daha sizi bekliyor.

    bişkek havaalanında ise sigara içme alanı bulunmakta.

    ülkemizde çok eskilerden devlet kurumları tarafından yapılan lojmanların ve ya işçi bloklarının bile ulan bator binalarının yanında çok daha lüks ve yeni duracağını belirtmek gerek. ülkede her şey eski.

    toplu taşıma, bizim yıllar önce kullanmayı bıraktığımız ikarus otobüslerin muadili daewoo marka otobüslerle yapılmakta ve bu otobüsler her daim tıklım tıklım.

    yukarıda bir arkadaşın belirttiği gibi bir metro sistemleri henüz yok. yani yapımı sürüyorsa bile şu anda kullanılmıyor.

    bu şehirde taksicilere dikkat etmek gerek. bir çok yerde olduğu gibi turistleri daha havaalanından başlayarak düdüklemeye çalışıyorlar. bu konuda otelinizle irtibata geçerek, taksi şoförlerini resepsiyonla görüştürün. o zaman sizi gerçek ücretine götürmek zorunda kalıyorlar. şehir içinde ulaşımı da, yürüyecek mesafe harici, taksiyle yapın.

    sabah 6'dan gece 11'e kadar trafik problemi var. yürüyerek 10 dakikada gideceğiniz yere arabayla 30 dakikada gitmeniz işten bile değil.

    yollarda göreceğiniz her 10 arabadan 7'si toyota prius. hybrid olması sebebiyle moğollar bu arabayı tercih ediyormuş. araç direkt olarak japonya'dan geldiğinden direksiyonu sağ taraftan. bunun gibi bazı diğer toyota araçların da direksiyonları sağ tarafta.

    trafik bizdeki gibi sağdan akıyor ve diğer çoğu araç soldan direksiyonlu. trafik ise tam bir kaos. her an birisi önünüze kırabilir, size korna çalabilir ya da değişik hamleler yapabilir.

    araba piyasasına %90 uzak doğu araba üreticileri hakim. en çok market payı toyota'nın, arkasından ise honda, lexus, hyundai, kia, vb. geliyor. ziyaretim boyunca hiç fransız arabası görmedim. ford'a ise sadece 1 kere rastladım. alman arabaları da çok yaygın değil.

    kış aylarında bu şehir aşırı soğuk oluyor ve şehrin merkezinin biraz uzağından başlayarak bir sürü gecekondu mahallesi şehri sarıyor. bu gecekondularda da kömür yakıldığı için şehirde hava kirliliği had safhada.

    şehir merkezi gibi yerlerde ceplerinize dikkat edin. özellikle kalabalık bölgelerde cepçilik yaygınmış. benim başıma gelmedi ama bu konuda yerel tanıdıklarımdan çok uyarı aldım.

    insanları sevecen, yardım sever. bilmiyorum benim şansıma mı ama çoğu ingilizce biliyor. tanıştığım bir çok insan avrupa'da, rusya'da ya da abd'de bir süre ya eğitim almış, ya çalışmış. sscb etkisiyle vizyonları türk insanından daha geniş sanırım.

    moğolistan genelinde kadınların yaklaşık %70'i üniversite mezunu ve erkeklerde bu oran nedense yaklaşık %15 civarlarındaymış. bu da iş hayatında kadın egemen bir topluma neden oluyor. iş hayatının her alanında kadın sayısı bir hayli fazla.

    anladığım kadarıyla aile içinde ataerkil ama toplumda anaerkil bir yapıları var.

    ülkede %80 nufüs budist. müslüman oranı ise %5 ile %10 arası değişmekte.

    yaşam olarak rahat ve baskıcı olmayan bir yaşantıları var. kadınlar istediği partneri seçebilme konusunda gayet rahatlar. ancak; eğer bir bar ya da clubdaysanız, moğol erkeklerin alkol seviyesi arttıkça, moğol bir kadınla konuşan bir yabancıyı kıskanabiliyor.

    en iyi oteller için konum olarak best western premier tuushin hotel ve la shangri la baya iyi konumdalar. bu bahsettiğim oteller 5 yıldızlı oteller olmakla birlikte odaları da baya lüks ve iyi durumdadır. bunun dışında kempinski de merkezden biraz uzakta olmasına karşın (taksiyle 6.000 tugrik'e merkeze gidebilirsiniz.) hizmet olarak baya iyi bir otel. ayrıca eskilerde şehrin en iyi oteli olan chinggis khaan hotel'e de bakılabilir.

    moğol restoranı olarak modern nomads'ı önerebilirim.

    en iyi barları grand khan irish pub ve ikh mongol. ikh mongol ayrıca restoran olarak da hizmet veriyor ve gayet kaliteli.

    en iyi clubları m1nt ve choco. giriş ücretleri yaklaşık 30.000 tugrik yani nisan 2018 itibariyle yaklaşık 50tl. içeride ise fiyatlar bir bira 8.000, bir duble chivas 25.000 tugrik civarında.

    düzeltme: yazım hataları
    düzeltme 2: ekleme
    düzeltme 3: nomadsoull adlı yazarın uyarısıyla trafik akış yönü hatası giderildi.
  • mogolistan'in ba$kenti
  • baatar ya da bator diye yazılan kısmın, aynı kelimenin türkçe'de batur olarak geçmesi sebebiyle şehrin isminin ulan batur olması daha anlamlıdır.
  • havası, suyu, trafiği, insanı, binaları ve karakteri pis şehir.

    http://bizeherguntatil.blogspot.com/…ogolistan.html
  • gidip gezmedim ama google street viewden görebildiğim kadarıyla 70'lerin ankara'sını andıran bir yer. tam depresyona girmelik bir havası var.
hesabın var mı? giriş yap