• tüm hisseleri tusaş-türk havacılık ve uzay sanayii a.ş. tarafından satın alınmış(tabii tusaş da hisselerinin nerdeyse tamamına tskgv ve ssm in sahip olduğu bir şirkettir) yöneticilerin tusaş,tüm çalışanların tai olarak adlandırdırdığı şirket türkiyede havacılık alanında faaliyet gösteren en büyük şirkettir. an itibariyle personel sayısı 3381 dir ve bunun 1417 sinin mühendis olduğunu düşündüğümüzde türkiyede çok az şirkette yakalayabileceğiniz bir oranda mühendislik faaliyeti içinde olunduğunu anlayabilirsiniz.mühendis ihtiyacının her ne kadar komple havacılık ve uzay mühendisliği ve uçak mühendisliğinden karşılandığı düşünülse de mühendislerin yarısından çoğu makine mühendisidir.tabii çoğu da odtü mezunudur,hatta odtü mezunu olmayan bulmak zordur.

    ilk başta tek amacı f-16 üretimi olsa da şu an gelinen noktada bir uçağı baştan sona üretmek büyük bir hayal değildir.uçağın aviyonik ekipman,motor gibi tasarımı ve üretimi ayrıca uzmanlık ve yatırım gerektiren parçalarının tüm dünyadaki uçak üreticilerinin yaptığı gibi başka şirketlerden temin edilmesi normaldir.kimsenin çıkıp da "bir uçağın tamamını üretemedikten sonra ne anlamı var..." tarzı yorumlar yapmaması gerekir.özellikle türkiyedeki en gelişmiş kompozit üretim tesisiyle ve yine çok az yerde bulunabilecek üretim tezgahlarıyla gövde ve hareketli parçaların üretimi yapılabilmektedir.şu an sıfırdan bir uçak üretme anlamında iki büyük projesi mevcuttur(bkz: anka) (bkz: hürkuş) bu uçaklarla gerek türk hava kuvvetleri gerekse dünyadaki diğer devletlerin insansız hava aracı ve eğitim(başlangıç ve temel eğitim) uçağı ihtiyaçlarının karşılanması yönünde sipariş alınması beklenmektedir.mevcut olarak tasarımı tamamlanmış üretimi yapılan da ihalar bulunmaktadır.(bkz: gözcü) (bkz: turna) şirket geçmişte pakistan için f-16 modernizasyonu yaparak uluslararası pazarda da iş yapma kabiliyetini ortaya koymuştur.

    şirket şu an dünyada havacılık sektörüne hakim bir çok firmayla sadece üretim yada tasarım-üretim ortaklıklı projede beraber çalışmaktadır (bkz: a400m) (bkz: f-35) (bkz: a350) (bkz: b787) türk hava kuvvetleriyle askeri uçaklara aviyonik modernizasyon projelerine imza atmıştır (bkz: c130) (bkz: t-38),deniz kuvvetleri komutanlığı için de meltem-ii ve meltem-iii projeleri ile cn-235 ve atr-72 uçaklarına deniz karakol ve deniz gözetleme uçağı kabiliyeti kazandırılmaktadır.
  • "tusaş nedir tai nedir? aynı mıdır farklı mıdır?" diye kafa karışıklığına sebep olabilir bu şirket. ama aslında mesele çok kolay. şöyle ki:

    1973 yılında, "türk uçak sanayii anonim şirketi", yani tusaş kuruldu. bu şirketin amacı adı üstünde, uçak sanayiini kurmak ve yaşatmak.

    sonra 1983 yılında türkiye, yeni savaş uçağı olarak f-16'yı seçti.

    f-16 uçağının lisans altında montajı için tusaş, f-16'nın üreticisi general dynamicsfirması ile ortaklaşa "tusaş aerospace industries" firmasını, yani tai'yi kurdu.

    benzer şekilde, f-16'ların motorlarının üretimi için de tusaş, motor üreticisi general electric ile ortaklaşa "tusaş engine industries", firmasını yani tei'yi kurdu.

    bu arada general dynamics, lockheed tarafından satın alındı, daha sonra da lockheed martin oldu.

    2004 yılında tusaş, tai'deki lockheed martin hisselerini satın aldı. tai = tusaş oldu.

    tai'nin adı da bundan sonra "turkish aerospace industries" olarak anılır oldu.
  • hiç bir işten anlamayan, anlamadığı için de anlayan ya da anlamaya çalışan tek tük kişinin hayatını kontrolsüz mobbing ile cehenneme çevirmeye uğraşan belli bir havayolu şirketinden transfer yöneticileri; hiçbir ama hiçbir işin ilerlemediği ve neredeyse bütün şahsi çabaların sorumluluk almama üzerine döndüğü, en berbat devlet dairelerini bile aratan köhne ortamıyla; kimi ne oldum delisi kimi gerçekten daha fazla değer görmeye layık ama genel olarak inanılmaz derecede mutsuz çalışanlarıyla, bir buçuk senelik bir tecrübenin ardından yurtdışına ve kat kat daha iyi bir işe kaçmama vesile olmuş bir oluşumdur.
  • savunma sanayi şirketleri arasında kötü çalışma şartları (uzun mesai saatleri, kalabalık, giriş-çıkış trafiği, sürekli şantiye ortamı vb.) ve düşük maaş sunan şirket. bu nedenle 5+ yıl tecrübeli çalışan sayısı orana vurulduğunda çok az. know how sahibi insanları kaybetmeye devam ediyor temel kotil geldiğinden beri.
    saçma sapan üniversitelerden mezun olan insanlarla gerçekten iş yapabilecek seviyedeki mühendislere aynı maaşı vermeye çalışırsan böyle olur.
    yeni mezun olacak odtülü, itülü vs. arkadaşlar bunları bilerek değerlendirsinler.
  • bi vesileyle uretim tesislerini gezme sansi bulmustum. hani mahallede marangoz olur ya, onu dusun, simdi zibilyon kat buyugunu dusun, hah oyle bi yer.

    ucak uretimi diyince insan teknolojik bisey bekliyo. daha once bi kola kutusu bi ne biliyim kagit fabrikasi falan gezmistim, surekli kalite kontrolleri bilgisayar destekli bi ton sey.. ucak fabrikasinda yasli yasli amcalar ucak govdesi boyuyolar, mahallenin delikanlilari kivaminda abiler koca koca parcalari "hop bilader dikkat et" nidalariyla birlestiriyolar.. peyyy sorma gitsin.

    ama cok buyuk mekandi allah icin. ucak yapiyo adamlar tabi buyuk olucak, di mi guntekin?
  • turkiye uzay ve havacilik sanayii as
    tai f 16 govdesini yapar
    tei f 16 motorunu yapar
  • stajer iseniz 10 nolu binadaki çaycı ali dayı ile ingilizceye yeni bir soluk getirebilirsiniz.
  • 2005 yılından itibaren hisselerin tamamı türkiye'ye ait olan şirket.
    %55 tskgv, %45 ssm, temsili bir miktarda hisse de yönetim kurulundaki şahıslara aittir.

    ilk yatırım olarak 4.2 milyar dolar harcanmıştır. sadece f-16 düşünülerek yapılan bu yatirim ileride alinacak olan yüzlerce projeye de yatirim olmustur.
    mart ayında türk hava kuvvetleri için 30 adet f-16 block 50+ uçak üretimi başlamıştır. aynı zamanda türk hava kuvvetlerinin f-16'ları modernize edilmektedir.
    ekim ayında pakistan f-16 modernizasyonu başlayacaktır. bu süre zarfında diğer ülkelerin de modernizasyon işleri alınacağına kesin gözüyle bakılmaktadır.

    kısacası; "şu kadar paraya olacak şeye şu kadar para verilmiştir" demek bilgisizlikten öteye geçmez. üretimi safhasında yer almasaydı türkiye, şu anda bu modernizasyon projelerini alamayacaktı ve 95'ten sonra alınan bunca projeyi de.
  • muhteşem bir ik departmanına sahip kurum. son 1 senede 4 kere iş görüşmesine çağırdılar daha da çağıracak gibi duruyorlar. aerodinamik ilanına başvururum, yapısal için çağırırlar. yapısaldaki mühendis benimle çalışmak ister, amiri beğenmez ama birbirlerinden de haberleri yoktur ikinci görüşmede ama sen hep akışkan çalışmışsın yapısal bilmiyorsun olmaza getirir lafı. mübarek insan ilk görüşmede yapısal analiz gurusu muydum da ikincisinde bunu fark ettin.

    artık çözdüm ama olayı, adamlar hobi olarak iş görüşmesine girmek istiyorlar. bakalım senelik iş görüşmesi ortalamam kaç olacak merakla bekliyorum.
  • 6-8 ay önce baktığımda iş başvurularında 3 ortalamayı hala mecburi tutuyordu.
    özellikle tecrübe gerektiren işlerde* ortalamaya bakıp adam seçilmez ama tai bunu öğrenemedi. nato kafa.
hesabın var mı? giriş yap