• motorbisiklet motoru üretemiyoruz ama f-35 üretmek imkansız değil.

    allahım sen bizi neyle sınıyorsun.
  • parası ödenmiş şeye ambargo koyacak o göt amarika'da bile yok diyenlere istinaden, pakistan hvk.lerine ait parası ödenmiş ve üretilmiş f-16'ları ambargo koyduk diyerek teslim etmemişlikleri vakidir efenm.

    kaynak: http://www.f-16.net/f-16_users_article14.html
  • uzun suredir bos bir elle blof yapip potu yukseltiyoruz. blof yaptigimizi masadaki herkes biliyor. batıdaki arkadaşların turkiye'yi kaybetmek istemedikleri kesin. fakat bir süredir kaybetme ihtimali için hazırlık yapıyorlar. bir noktada safını seç, hem orada hem burada olamazsın diyecekler. mecbur kaldigimizda yapacagimiz secimin (her ne olursa olsun) çok ciddi maliyetleri olacak. bunlar daha yalnızca sopanın ucunu gösterme hareketleri.
  • kusura bakmayın ama en yeni uçağının muhtemel düşmanın en yeni hava savunma sistemi tarafından 'hangi hız ve irtifadayken, hangi mesafeden, hangi hata payıyla görülebildiği datasheeti'nin yazılmasını önlemeye çalışmak her ülkenin/paktın doğal refleksidir.

    abd "s400'ü çalıştırırsan f35'i alamazsın, biz son teknoloji uçağımızın ruslar tarafından sabah programı izler gibi izlenip özelliklerinin öğrenilmesine seyirci kalamayız" derse ve f35 proje ortakları tarafından desteklenirse f35'ler türkiye'ye verilmez.
    peki ne olur?

    muhtemelen uluslararası mahkemeye gider, paranı geri alıp oturduğun yere oturursun.
  • f-35'ler; şu an üretimi yapılmış ve kullanıma girmiş 3 farklı 5. nesil savaş uçağından birisidir. israil'in siparişleri işleme alınmış olmasına karşın uzun süredir türkiye'nin talebi "telsiz sisteminde sorun var" vb gibi bahanelerle ötelenmektedir. yani f-35'lerin türkiye'ye satışlarının engellenmesi beklenendi, bu karar da malumun ilanı oldu. bu engelleme türkiye için büyük bir sorun yaratacak. zira artık çok net bir şekilde ortaya çıktı ki, bu coğrafyada en az kara gücünüz kadar etkin bir donanma ve hava gücünüz de olmak zorunda. yukarıda bazı arkadaşlar belirtmiş, şu an türkiye ordusunun envaterinde 4. nesil uçaklar ağırlıkta. ve bu uçaklardaki radara yakalanma zayıflığı, muharebe kabiliyetinin 4,5 ve 5. nesil savaş uçakları karşısındaki cılızlığı nedeniyle ordular için, 5. nesil uçaklara sahip ordulara karşı ciddi bir zaaf yaratıyor. peki 5. nesil uçakları üstün kılan nedir:

    2. dünya savaşı'ndan sonra geliştirilen savaş uçakları sahip olduğu teknolojiler ve fiziksel kararkterleri ölçüsünde nesillere ayrılmaktadır. mesela şu an türk hava kuvvetleri tarafından kullanılmakta olan f-4e phantom uçakları 3. nesil; f-16c/d uçakları ise 4. nesil savaş uçağı olarak değerlendirilmektedir. avrupalı üreticilerin son yıllarda geliştirdikleri eurofighter typhoon, rafale, gripen tipi uçaklar ise 4+ nesil olarak değerlendiriliyor. abd yapımı f-35 ve f-22, rus yapımı su-57 (suriye'de), çin yapımı j-20 şu an aktif kullanımda olan 5. nesil savaş uçaklarıdır. peki 5. nesil bir savaş uçağını, 4. nesil bir savaş uçağından ayıran özellikler nelerdir:

    - görünmezlik:
    5. nesil uçaklar radarlara yakalanmayacak şekilde özel olarak dizayn edilmiş; radar soğurucu malzemeler sıklıkla kullanılmıştır. bu sayede 5. nesil uçaklar önceki nesillere göre operasyonel etkinliği ve hayatta kalabilirliği önemli ölçüde artmıştır. bunun yanında ır, görsel spektrumda da görünmezlik sağlanmaya çalışılmış; lpı radarlar, phased array link/iletişim sistemleri tespit edilmesi daha güç sistemler kullanılmıştır.

    - entegre aviyonikler ve sensör füzyon:
    4. nesil savaş uçaklardaki aviyonikler (radar, ew sistemi, navigasyon/kominikasyon sistemleri, hedefleme sistemleri) genellikle birbirinden habersiz ve bağımsız çalışmaktadır. 5. nesil aviyonik sistemleri ise radar, ew, ırst, hedefleme podları, ve data-link aracılığı ile gelen bilgileri birleştirip ortak bir resim elde etme kabiliyetine sahip. ayrıca 5. nesil uçakların üst seviye görev planlanma kabiliyetleri mevcut.

    - supersonik seyir kabiliyeti:
    5. nesil ve bazı 4+ nesil uçaklarda bulunan bu kabiliyet uçakların art yanmasız ses-üstü hızlara çıkmasını sağlayarak, önemli operasyonel avantaj sağlamaktadır. ki bu özellik aynı zamanda radara yakalanma olasılığını da ortadan kaldırmakta ya da minimize etmektedir.

    - yeni nesil aviyonikler:
    5. nesil uçaklarda aktif elektronik taramalı radarlar (aesa radar), dijital ew sistemleri, yeni nesil kominikasyon-navigasyon-tanımlama sistemleri, yeni nesil elektro-optik sistemler gibi en son teknolojiler bir arada bulunmaktadır.

    - gelişmiş bilgisayar sistemleri/gelişmiş yazılımlar:
    günümüzde en modern 4. nesil uçakların bilgisayar sistemleri bile ticari sistemlere nazaran demode kalmaktadır. bu da gerek lojistik problemleri ortaya çıkarmakta, gerekse bu uçakların modifikasyonlarında/yeni sistem entegrasyonlarında sorun çıkarmaktadır. 5. nesil savaş uçaklarının ise bilgisayar sistemleri, kaynak kodları daha modüler yapıda olacaktır. böylelikle uçakların donanım/yazılım güncellemeleri bir önceki nesle göre daha kolay yapılabilecektir.

    - yapısal farklılıklar/lojistik yaklaşım:
    yeni nesil savaş uçaklarının bir önceki nesle göre daha fazla ileri materyal teknolojileri kullanmaktadır. örneğin yüksek oranda titanyum, ve kompozit malzeme kullanımı. yeni nesil uçaklarda daha gelişmiş, fly-by-wire/fly-by-light uçuş kontrol sistemleri ve hareketli kısımları kontrole eden yeni nesil elektrohidrodinamik komponentler ile uçakların güvenilirliği artmakta, lojistik ihtiyacı azalmaktadır. ayrıca 5. nesil uçaklarla birlikte performansa dayalı lojistik kavramı gündeme gelmektedir.

    - manevra kabiliyeti:
    f-22 gibi sukhoi t-57’nin de yüksek güçlü motorları, güçlendirilmiş yapısal özellikleri ve 3 boyutlu yönlendirilmiş itki sistemi (tvc) gibi bazı teknolojilerle yüksek hızda, yüksek manevra kabiliyetine sahip olduğu söylenebilir. sukhoi t-57’nin 12g kuvvetinde manevralar yapma potansiyeli ve yüksek aoa kabiliyeti olduğu belirtiliyor.

    bu alanda bir süre öncesine kadar f-22 raptor ve f-35 uçaklar sayesinde abd, 5. nesil savaş uçakları konusunda avantajı elinde bulunduruyordu. ancak özellikle rusyanın geliştirdiği su-57, bu üstünlüğü kırmaya aday. bildiğiniz gibi soğuk savaş sonrası abd’nin geliştirdiği f-22 tipi uçaklara hiç bir devlet tam anlamıyla karşılık verememişti. sukhoi t-57 ise amerikan f-35 ve f-22 uçaklarına ciddi bir meydan okuma olarak ortaya çıkmaktadır. abd’nin f-22 sayısı 183 ile kısıtlı olacağı ve f-22’nin ihracat lisanslarının olmaması nedeniyle sukhoi t-57 uçağı sadece teknolojik anlamda eşitliği sağlamakla kalmayıp, sayısal anlamda bir üstünlük sağlayabilir. abd’nin yüksek miktarlarda alımı planlanan f-35 uçağının ise hava-hava kabiliyetlerinin optimize edilmiş bir uçak olduğuna yönelik eleştiriler göz önüne alındığında abd’nin hava doktrinlerinin temel paradigması hava-üstünlüğü kavramı sallantıda gibi görünmektedir.

    sukhoi t-57
    suriye'de rus hava kuvvetleri tarafından kullanıldığı açıklanan sukhoi t-57, süpersonik seyir ile 2600 km/sa sürate sahip; 5500km menzile sahip ve x ve l bandında çalışan aesa radarlara sahip. uçak, 2 büyük gövde içi silah istasyonu 8 kadar hava-hava füzesi taşıyabileceği gibi; ağırlıkları 1.5 tona ulaşan çeşitli hava-yer mühimmatlarını da taşıyabilmektedir. sukhoi t-57’nin 400km menzilli hava-hava füzelerine sahip olacağı söylenmekte, bu tip bir kabiliyetin karşı tarafın erken uyarı uçaklarına, stand-off jammer uçaklarına, tanker uçaklarına ve keşif uçaklarına karşı uzaktan saldırı kabiliyeti sağlayacağı düşünülebilir. rus şirketlerinin sukhoi t-57 için yeni nesil hava-hava ve hava-yer silahları geliştirdiği daha önce basına yansımıştı. bunlardan biri de hipersonik (sesten 4 kat hızlı / 4 mach) kinjal (hançer) füzesi.

    görünmezlik karakterlerine sahip olan uçak, geniş bir gövdeye sahip olmasından dolayı iç silah istasyonlarında büyük mühimmatların taşınması mümkün görünmekte. sukhoi t-57’nin "ürün 30" adı verilen yeni nesil jet motorunun 180kn itki üretmesi ve 3d yönlendirilmiş itki kontrol (tvc) sistemine sahip olduğu rus yetkililer tarafından açıklanmıştı. "ürün 30", tüm açılardan itme vektöründe sapmayı sağlayabiliyor. "ürün 30" ile donatılan donatılan bir uçak, istikametini ve hızını sert biçimde değiştirerek havada adeta dans edebilir. bu sayede uçak, füzelerden kaçabilir ve her uçakla etkili biçimde muharebe edebilir. abd'nin raptor tipi uçaklarındaki f119-pw-100 motorları sadece dikey doğrultuda yön değiştirebiliyor.

    şu an birçok ülkeden siparişi verilen sukhoi t-57 5. nesil savaş uçakları f-35 veya f-22 uçaklardan daha üstün müdür değil midir bu konuda bir şey diyemem. ancak abd tarafından dışlanan ülkeler için ciddi bir alternatif olarak ortada durduğu kesin. abd'nin bu kararının bizi en çok zorlayan yanlarından birisi de burada yatıyor. çünkü hava kuvvetlerinin 5. nesil uçaklara ihtiyacı var ve doğal olarak bunu ilk etapta nato üyesinden almak istiyor ancak nato üyesi olan abd bunu türkiye'ye satmak istemiyor. doğalında bu durum, tıpkı hükümeti s-400 savunma sistemleri almaya iten süreç gibi işlerse ve f-35 yerine rota rusya'ya/sukhoi t-57 namı diğer su-57'ye çevrilirse ilişkiler nasıl bir mecraya girer? alınmazsa hava kuvvetlerinde oluşacak zaaf nelere mal olacak? işte en büyük sıkıntı burada yatıyor. ama seçeneksiz olmadığımızı da bilmek lazım.
  • yunan s300 aldıcılara, onlara niye ses edilmedicilere istinaden:

    s300'ü kıbrıs (nato üyesi olmayan) rum kesimi aldı, yunanistan değil

    türkiye adaya o füzeleri getirirseniz diye postasını koydu (çok değil 20 sene evvel bakınız, '96-97)

    bunun üzerine rum kesimi füzeleri yunanistan'a devretti başka silahlara karşılık.

    danışıklı dövüş vardır yoktur bilinmez ama resmi olarak durum bu, kaldı ki yunanistan şımarık çocuk her zaman, ah cinım denir durur ne zaman ne yapsa, çok da şaşılacak bir durum yok.

    kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/cypriot_s-300_crisis
    sıfır ekleyiverin.
  • abd istemezse f 35 leri türkiyeye satmaz ( ki ne tuhaftır sanırım dikey kalkış yapabilen ilk iki f 35 miz bu yaz abd de teslim edilecekti ve oilotlarımız orda 1 seneden fazla eğitim alacaklardı - bu dikey kalkış iniş yapabilen f 35 ler akp tarafından uçak gemisi yapıyoruz diye reklamı yapılan amfibik çok amaçlı çıkarma gemisi nin ana vurucu gücü nü oluşturacaklar ).

    s 400 ler daha yeni dillendirilirken bunları almanın nato üyesi bir ülke olarak çılgınlık olacağını defalarca yazdım. ( yine burda çok bilmişler hep yunanistan' ın elindeki s 300 bataryasına atıf yaptılar oysa o batartiya da sisteme entegre edilmemiş atıl ve verimsiz durumda ).

    putin denen manyağın kontrolündeki rusya nato' nun en son güveneceği şey. tipini siktiğimin elinde olsa bugün nato ya dalar ( allahtan boynunda ekonomi adında sağlam bi yuları var ).

    hazır abd patriot ları teklif etmişken s 400 uğruna f 35 lerden olmak pirince giderken bulgurdan olmaya benzer.

    ps : yok f 35 muadili uçak yaparız filan diyen salaklar çıkmıştır. gülün geçin.
  • arkadaşın biri yunanistanın s-300 unden bahsetmiş, ama yunanistan 1996 da aldı.
    96 da rusya ile batının arası bu kadar acık değildi. şimdi itirazların yukselmesinin sebebi putindir.
  • paramızı iade edecekerse süper haber. dolar 1.60'lardayken 10 milyar dolar vermiştik, şimdi kur 4.10 felan, durduk yere zenginleştik. *
hesabın var mı? giriş yap