• merkez bankası'yla ilgili ödev hazırlamış olan ve sunum yapmakta olan öğrencilere hoca tarafından tcmb'nin açılımı sorulduğunda verilen fiks cevap. hocanın da bu yanıta tepkisi genellikle "önce hakkında sunum yaptığınız kurumun adını tam öğrenin" olur.
  • 2008 kpss genel kültür bölümünde türkiye cumhuriyeti merkez bankası şeklinde bir yazım hatası ile sunulan sorunun üzerine bu soruyu iptal etmeniz gerekecek..hehe şeklinde bir ibare yazmış bulundum.
    (bkz: aferim iyi yaptim)
  • 21 mayıs 2018 dolar kurunun 4.60 ile hem psikolojik sınırları alt üst ettiği hem de tarihi rekoru kırdığı bir günde çekirdek stoklarını eriterek piyasayı film izler gibi izleyen kuruluştur.

    azalan stoklar nedeniyle çekirdek alımına gidecekleri kesindir. bir darbe de çekirdekten yemek istemeyenler en azından 24 haziran 2018 tarihine çıkaracak kadar çekirdek stoklamalılar. ytd.
  • doğrusu için;

    (bkz: türkiye cumhuriyet merkez bankası)
  • umarım bugün ucuzdan döviz toplayıp rezervlerini doldurmuştur.
  • son bağımsız merkez bankası başkanı (bkz: murat çetinkaya)
    beğenirsiniz veya beğenmezsiniz ama geçen gün anladım ki hakikaten dik duruşlu bir bir yöneticiydi.. ekonominin nabzına göre vatanını düşünen bir yönetici idi.
    şimdi gönül ferahlığıyla "ben elimden geleni yaptım ama müsaade etmediler" diyordur..

    peki ya (bkz: murat uysal) nasıl anılacaktır..
    adalet ve kalkınma partisinin uşağı olarak mı?
    bu millet için ödenemeyecek borçlar bırakıp kaçan biri olarak mı? elbet sende gideceksin ama vicdanınla beraber git sayın başkan...
    bu millete bedel ödetme.. bu milllet çok bedell ödedi artık... samimi olun..
    ekonomide duygusallığa yer yoktur..

    edit: bu arada dolar 8,12, faiz arttırmadın ya 175 baz puan.. işte bunlara sebep olanda senin uşaklığın..
  • asli vazifesi son 10 sene içerisinde fiyat istikrarını sağlamak değil, şahsım'ın tak diye söylediğini şak diye yapmak olan kurumdur.

    şu dönemde akıldışı faiz kararlarını verenlerin, bir çırpıda seçim yatırımı olarak 128 milyar dolar rezervi kamu bankaları kanalı ile buharlaştıranların benim gözümde sevr'i imzalayanlardan farkı yok. milletin birikimlerini geleceğini hiç ettiler...
  • " i " yok..
  • türkiye cumhuriyet merkez bankası (tcmb) ekim ayı ödemeler dengesi verilerini yayımladı.

    aylık bazda verilen 359 milyon usd’lik açık yılın en düşük değeri olarak kayda geçmiş durumda. buna karşın, ülkemiz ekonomisinin 12 aylık bazda cari açık vermesi, yıllık toplam açığın 43,5 milyar usd ile son dört yılın en yüksek seviyesine ulaşmasına yol açtı.

    12 aylık cari açık, eylül ayında 39 milyar usd olarak gerçekleşmişti. 2022 yılında, 10 aylık açık ise 38,2 milyar usd seviyesinde.

    altın ve enerji hariç cari denge ise aylık bazda 8,6 milyar usd ile son 12 ayın zirvesinde yer alıyor. bu verideki 12 aylık toplam fazla ise 49 milyar usd ile yatay seyrediyor.

    verinin aylık bazda beklentilerden daha iyi gerçekleşmesinin, ekim ayında yaşanan 5,5 milyar usd tutarlı turizm gelirleri kaynaklı olduğu görülüyor. net gelirde aylık bazda yaşanan 1,8 milyar usd tutarındaki artış, altın ve enerji ithalatındaki artışın kısmen dengelenmesini sağlıyor. bunun yanında, enerji fiyatlarındaki düşüş sebebiyle ekim ayı enerji ithalatı bedelinin son beş ayın en düşük seviyesinde olduğunu da hatırlamakta fayda var.

    finansman tarafında, yurt dışı yerleşiklerin ülkemizde yaptıkları doğrudan yatırımların 1 milyar usd ile son 4 ayın en yüksek seviyesine ulaştığı görülüyor. sermaye hareketlerinde de 302 milyon usd’lik net giriş dengeyi pozitif etkiliyor. bu kalemde bist ve dibs piyasalarından çıkış olmasına ve yapılan borç geri ödemelerine karşın gerçekleştirilen 2,5 milyar usd’lik eurobond ihracı dengeyi kuran unsur.

    net hata noksan kaleminde ise aylık bazda görülen 660 milyon usd tutarındaki artış ile yıl başından bu yana biriken hacim 21,0 milyar usd’yi bulmuş durumda.
hesabın var mı? giriş yap