• ks. turkiye saati ile.
  • biri babamda birisi bende olmak üzere tsi motorlu 2 araca sahibiz. babamın aracı 140 bg lik dsg ve 2007 model bir jetta (140 bg tsi dsg ilk çıkanlardan neredeyse), bendeki ise 2008 model 122 lik manuel tsi bir passat.
    babamın aracı sanırım 70 bin km yi çoktan geçti. pek hor kullanılmasa da aracına çok özen gösteren birisi değildir babam ama sadece bakımları zamanında yaptırır. motor çok küçük önemsiz (soğukken yaşanılan bir sorun) bir sorun dışında bir problem çıkarmadı şu ana kadar. performansı ilk günkü gibi... bendeki araç ise 27 bini geçmiş durumda ve ufacık bir sorunu bile olmadı...
    büyük çoğunlukla istanbulda kullandığım aracımın ise aldığımdan beri 27 bin km ortalama yakıt tüketimi 8,9 lt/100 km.

    düdüt : entry zamanın ötesine gittiğine göre araçlar baya bir sorun çıkardı heralde, ama benim haberim yok... *
  • vw ag tarafından geliştirilen mucize motor. vw downsizing(vw dilinde motor hacmi küçültme) modasını başlatmış olup atmosferik motorlara göre az yakmasının yanında motordan alınan performans tüketiciyi mutlu etmektedir. çalışma mantığı ise, küçük hacimli motorlara aşırı besleme uygulanarak yüksek performans alınmasından ibarettir. 1.4lt 160-170 bg'lik motorlarında hem turbo, hem kompressor vardır. düşük devirde kompressor devrede olup hızlanmayı maksimum ivmede tutarken, devir yükseldikçe turbocharger görevi devralarak aşırı beslemeye devam eder. bunun sayesinde düşük devirden itibaren(yaklaşık 1500rpm) verdiği 240nm tork ile adamı koltuğa yapıştırmakta olup, vites değiştirmeden yol alabilmeyi sağlamaktadır. hele bide dsg şanzıman ile birlikte alınırsa tutabilene aşk olsun. birde daha düşük beygirli versiyonları da var mı derseniz, olmaz mı derim! 122bg'lik versiyonu standart kullanım için son derece uygun olup, özellikle şehir içinde çok seri hareketlere imkan sağlamaktadır. unutmadan ekleyeyim, 122bg'lik versiyonlarında kompressor bulunmamaktadır. yani şöyle, herhangi bir vw'nin arkasındaki tsi yazısının sadece "i" harfi kırmızı ise bilin ki o araba 122 beygir. eğer "si" harfleri kırmızı ise, o arabayla kapışmamanız sizin açınızdan iyi olur.

    bir de bu downsizing olayını vw, 1.2 motorlarada uygulamaktadır. sonuç 105bg ve 175nm tork. 1.2lt olması insanın kafasını karıştırmıyor değil, zira insan kaputun altına bakınca küçücük bişey görüyor. ama vw tsi motorlar konusunda kendini kanıtlamış olduğundan ve ülkemizdeki vergi avantajından insanın kafasındaki sorular birden kayboluyor. tabi 1.2lt'lik motor şuan için ülkemizde sadece skoda'nın yeti modelinde mevcut. almanyada 1.2lt'lik polo'lar ağız sulandırırken ülkemize neden hala getirilmemektedir bilinmez. ayrıca burdan doğuş oto'yu da selamlarım. sonuç olarak küçük hacimli motorlardan yüksek performans elde etmek gibi akıllıca bir hareket yapan vw, piyasayı darmaduman etmektedir. yüksek hacimli tsi motorlar yok mu? var tabiki ama, aynı teknoloji yıllardan beri çeşitli firmalarda kullanıldığı için yazma gereği duymadım. bir de belirtmekte fayda var, küçük hacimli tsi motorlar, performans bakımından yüksek ve karbondioksit salınımı bakımından çevreye duyarlı oluğundan piyasada ne kadar ödül varsa toplamıştır.
  • tsi motorlu bir araç kullanacaksanız, sağ ayağınız pek kıpırdamamalı. hızlanma esnasında sarfiyatı çok yüksektir. yani sıkışık trafik falan iflahınızı söker. fakat sabit hızla gidebileceğiniz bir yol bulursanız, 4,5 5 litreler sürpriz değil. bu arada hiç özen göstermeden kullanırsanız ortalama yakıt tüketimi şehir içi 7.4 lt. yalnız dediğim gibi zırt pırt dur kalk, yavaşla hızlan yapmamak lazım. tempoyu yakalayacan, gidicen.
  • aktif bir kullanıcı olarak şunu söyleyebilirim ki, bu motorla donatılmış bir aracı kullanmak herşeyden önce keyifli. en büyük nedeni ise çok düşük devirlerde sunduğu yüksek tork. tıpkı bir dizel araç gibi, ama konforlusu ve hızlısı.

    yokuş çıkarken 1000 devirde değilseniz bayılmıyor araç, üstelik hızlanmaya devam ediyor. bu da sürüşü keyifli bir hale getiriyor. özellikle uzun yolda çok yavaşlamadıkça 6. vites de herzaman devam edebiliyorsunuz.
  • kışın kullanması daha keyifli olan motor, malum turbo soğuk sever.
  • yaklaşık 10 aydır ve 12.000 km istanbul içinde kullandığım otomobilin motorudur.

    ben 13 yıl 1.6 motor 105 hp golf kullandım. sonrasında 12 yıllık tamircimle 1.4 motor tsi'lar hakkında çok ciddi konuştum. uzun uzun anlattı.

    bakım ve daha çok yağ çok çok çok önemli. onun dışında korkacak bir şey yok. o motor 150hp ile kasayı cidden ivmelendiriyor. 10 ay oldu kaputun içini merak ettim. plastik kaplamayı bir kaldırıp baktık tamirciyle. çok düzgün aklıbaşında bir motor.

    tabii bakarak bir şey anlaşılmıyor ama çok sorun çıkarmadığını bilmekteyim. istanbul kullanıcıları içinde bile.
  • 1.2'ye uygulanmış hali skoda yeti gibi 1345 kiloluk bir aracı resmen parmağının ucunda oynatıyor(*). 1500 devirde 175 nm tork 1197 cc'lik bir motor için çok iyi. fabrika verilerinde 6 lt/100 km denmiş ama günlük kullanımda gerçek tüketimi ne olur bilemem.

    (*) içinde iki kişi oturduğumuz bir test sürüşünde çok ataktı, dört yetişkin + bagajla can çekişmeye başlar mı bilmiyorum.
  • şehir içinde, şehir dışından daha az tüketim yapabileceğiniz motor. izah edeyim:

    fabrika çıkışı 160 bg'lik 1.4 tsi dsg golf var. bu alet 2.000 devirde vites değiştirmesiyle tasarruf sunarken motor sesi de düşük devirden dolayı neredeyse hiç duyulmuyor. 70 km/s civarında da 7. vitese takıyor, tatlı tatlı gidiyorsunuz. şehir içinde 70-90 km/s ortalamayla giderken benzin tüketiminin 5.x lt/100km'lere indiğini görüyosunuz (hatta 4.x'leri görmüşlüğüm var.)
    sıkışık trafikte dahi tasarruftan bahsedebiliyorsunuz, (anormal dur kalklar olmadığı sürece) yol boyuncaki ortalamanız 30km/s olduğunda tüketim 7.5 litre civarında kalıyor. velhasılı, ankara'da haftaiçi kızılay trafiğinin göbeğine girip çıkıyorum tüketimim 7-8 litre arasını geçmiyor.
    edit: soğuk kış günlerinde bu ortalamalara 0,5-1 lt ekleyin.

    ama bunun uzun yol işi karışık. aletin tüketimi 100 km/s'den sonra coşuyor vesselam. 120-130 km/s'dan sonra kafadan 8leri görüyor. geçen bolu-ankara arasında 7 litre ortalamayı tutturmak için 100-110 km/s arasında gezindim durdum. (ne lan bu cimrilik demeyin, gerçekten deneysel bir amaçtı) geçen sene aynı tüketim değerlerini aynı hızda 1.4 hitler motorla elde ediyodum.
    edit: daha az tepeye çukura sahip ankara-kayseri yolunda, 110-120 ortalamayla, 6.0 ortalama tutturulmuş, şahane olmuştur.

    durum budur. velhasılı, şehiriçinde 9-10 litre yakan muadillerine göre büyük avantaj sunuyor ama şehir dışı şüpheli. bir iki kez daha uzun yola çıkarsam daha fazla veriyle editlerim bu entryyi.
  • golf 1.4 140 hp modeline yaklaşık 3,5 yıldır sahip olduğum motor teknolijisi. bir kere kullanması çok keyifli olduğu bir gerçektir fakat gel görki bu motor oldukça sık problem çıkartmıştır bana. baştan söyleyeyim arabamı kesinlikle dikkatli ve özenli kullanıyorum. yok turbo arızası yok benzin sensörü yok zincir uzaması vs vs. bir türlü bitmek tükenmek bilmeyen arızalar. en ufak parçası 700-800 tl birde. arabamı çok sevmeme rağmen beni satmayı düşündürtecek duruma getirmiştir. şu anda arabam serviste motor kapağı rektefiyeye gitti haber bekliyorum kaç milyar girecek diye. canım çok sıkkın ve arabamdan soğudum desem yeridir. bu tsi ilk çıktığında (2007) alanlardanım ben. daha sonra değiştirip biraz daha sade hale getirdiler bu tsi motoru. maalesef ben vw yaptıysa iyidir deyip gözüm kapalı aldım fakat gerçektende bu sene pişman oldum diyebilirim.
hesabın var mı? giriş yap