• evin küçük oğlunun fazla şımartılması.
  • truva dokuz defa kurulan, bir o kadar da yıkılan. geçmişi m.ö.3000’lere kadar dayanan ve sahip çıkamadığımız güzide şehir.
  • yukarıdaki bir entry'de "istanbul'u truva savaşından kaçan romulüs ve remus kurdu" diye yanlış bir bilgi verilmiş, doğrusu "roma'yı truva savaşından kaçan aeneas'ın torunları kurdu" olacaktır. hatta 2004'teki filmi dikkatlice izlerseniz, filmin sonlarına doğru paris bir geçitte helen'le vedalaştıktan sonra truva kılıcını aeneas isminde bir gence verir ve "onlara yeni bir yurt bul aeneas" der. yani filmde de işlenmiştir bu konu.

    aslında bu başlığa truva atı ve savaş hakkında yazmak için gelmiştim, o yüzden asıl konuya döneyim. truva gerçekten de bir dönem bulunduğu coğrafi konum nedeniyle çok zengin bir şehir devleti haline gelmiş. fakat şehrin bu dönemi aniden sona ermiş. arkeologlar yaptıkları incelemelerde şehrin büyük bir deprem sonucunda yıkıldığı sonucuna varmışlar. tabiki şehir bundan sonra da bir yerleşim yeri olmaya devam etmiş fakat hiçbir zaman o ihtişamlı haline geri dönememiş... bütün bunların truva atıyla ilgisi ne diye düşünüyor olabilirsiniz. işte bu noktada tanrı poseidon devreye giriyor. her ne kadar günümüzde poseidon çoğu insan tarafından sadece deniz tanrısı olarak bilinse de, antik dönemde aynı zamanda depremlerin ve atların tanrısı olarak da kabul edilirmiş. ve hatta atları poseidon'un yarattığına inanılırmış. yani zeus'tan sonra en güçlü ikinci tanrıymış... şu noktada kafanızda truva, truva atı, deprem ve poseidon ile ilgili bir şimşek çakması gerekiyor, umarım çakmıştır. yani çok yüksek ihtimalle homeros truva'nın depremle yerle bir olmasından yola çıkarak gerçek ile hayalgücünü bir araya getirdi ve hakkında binlerce yıl yazılıp çizilecek olan böyle bir efsane yazdı. burada homeros'un hakkını teslim etmek gerek. çünkü ilyada'da onur, kahramanlık, ölüm gibi kavramları o kadar iyi bir şekilde işlenir ki antik dönemde ders kitabı olarak okutulmuştur, hatta bazı pasajları insanlar tarafından ezbere bilinirmiş. ve tabiki o dönemde yaşayan halklara bir kimlik kazandırmıştır. örneğin büyük iskender'in kendisinin soyunu achilles'e dayandırması ya da romalıların soylarını truva'ya dayandırması gibi. özetle truva atı efsanesi ve yıllarca sürdüğüne inanılan truva savaşı muhtemelen hiçbir zaman gerçekleşmedi. yine de ilyada binlerce yıldır iskender dahil pek çok insanın hayatına yön vermiş ve bir ilham kaynağı olmuştur.
  • "homeros'un ilyada eseri yüzyıllarca hayal ürünü sayılmıştı. truva kenti ve yunanlılarca kuşatılması bile efsanevi yer ve olaylar olaylar düşünülmüştü.
    en sonunda bu hikayeye inanan bir alman heinrich schliemann destanın geçtiği yerde araştırmalar yaptı. çalışmalarına çanakkale'nin güneyinde yer alan hisarlıkta bulunan bir höyükte başladı. daha ilk andan itibaren kap- kacak silahlar ve diğer eşyalar bulundu.
    alman araştırmacı bir diğerinin üzerine kurulmuş dokuz kent bulmuştu. en eskisi ve en derinde olan mö 2870 yıllarından kalma olup ilk neolitik zamana ait yerleşim yeriydi"
  • iddiaya göre troyalılar savaşı kaybettikten sonra asya'ya göç etmişler. daha sonra ise geri gelmişler ve türklerin atalarıymış.

    https://www.hurriyet.com.tr/…ilar-turk-muydu-226084

    eğer öyleyse avrupalıyız lan biz.
  • :??
  • "troy is a mother to us all! fight for her!"

    -hector-
  • fransızcadan alıntıdır. bu yüzden biz "troy" demiyoruz...

    fransızcası "troie"dır.
  • spordaki karşılığı deplasman taraftarı olmaya rağmen ev sahibi taraftarın arasına gizlice girme operasyonudur.
  • (bkz: troya)
hesabın var mı? giriş yap