• kuafore gidildiğinde, genellikle "saçını kim kesti?" sorusuyla karşılaşılıp, cevabı "saçımı koparıyorum ben" diye verildiğinde şaşkın bakışlara maruz kalınır. eğer doğruyu söyleme ihtiyacı duyulmuyorsa, kafadan bir semt ismi uydurup, falanca kuaför deyip konuyu değiştirebileceğinizi zannediyorsunuz. ama konu değişmez, saçınızın kısa olan kısımları iki parmak arasına alınır aynadan size gösterilir ve saçınızın iki tarafı arasındaki orantısızlığı, siz biliyor olmanıza rağmen gözünüze sokar.
    ikinci bir durum ise, tam saçınızla oynamanın keyfine varmaya çalışırken, yakınınızda olan birisinin elinize vurma durumudur. işte sinirler daha çok gerilir, "yapma" dendikçe yapası gelir insanın. ama anlamazlar "yapma" demekle bitmeyeceğini.
  • genel olarak saç, kaş, kirpik koparma eylemi olarak ortaya çıkan senelerdir sahip olduğum rahatsızlık.saçlarınızı koparırken mutluluk(canınız gercekten acımaz), hemen sonra da derın bir pişmanlık ve üzüntü hissedersiniz.kuafore gitmek işkence olur,durumunuzu bilmeyen insanların farketmesi sizi tedirgin eder.hayatınızın bellı donemlerınde kontrol altına alabılseniz de, bazen, ne olduğunu anlamadan yeniden başlamış bulursunuz kendınızı.
  • bu bozukluğu yaşayan insanlarda koparacakları saç,kaş,tüy kirpik vs'nin niteliği önem taşır.herhangi bir saç teli değildir kopartılması gereken,özenle seçilmiş bölgeler mevcuttur.
  • trikotilomani impuls kontrol bozuklukları içerisinde yer alan kronik saç koparma hastalığıdır. obsesif kompulsif bozuklukla benzerliklerinden dolayı obsesif kompulsif spektrum bozukluklarından birisi olarakta değerlendirilmiştir. trikotilomaninin esas öğesi bir kişinin saçlarını kellik yapacak düzeyde koparmasıdır. saçı koparmadan önce veya hasta koparmaya karşı direnme çabasını göstermekteyse bir gerilim yaşantılanmaktadır. davranış esnasında haz, doyum ve rahatlama oluşmalıdır. genellikle ergenlik döneminde başlar. ergenlik döneminde kadınlarda erkeklerden 5-10 kat fazla görülürken daha sonra erken erişkinlikte kadın ve erkek arasında eşit oranda görülür. çocuklarda tırnak yeme, parmak emme, burun karıştırma, masturbasyon, okul sorunları ve kötü arkadaş ilişkileri eşlik eder. ii. eksen de komorbiditeyi araştıran çalışmalarda yapılmıştır. schlosser ve arkadaşları obsesif kompulsif %27, şizoid %14, borderline %14, kaçıngan %14, pasif agresif %14 ve kendini yeren kişilik bozukluklarının %14 düzeyinde trikotilomanili hastalarda görüldüğünü bildirmişlerdir. aile çalışmaları trikotilomani olgularının birinci derece akrabalarında saç koparma ve obsesif kompulsif bozukluk olarak artış saptamışlardır.

    trikotilomaninin esas klinik özelliği saç, kaş, kirpik koparmadır. daha az olarak sakal, bıyık ve diğer beden kılları da koparılabilir. hastaların %75’i saçını, %53’ü kirpik, %42’i kaşını koparırken, %8 çocukların saç veya kaşını, %3’üde eşi veya başkalarının saçını koparmaktadır. beyazlaşmış saçları koparmak daha büyük haz verirken hastaların sadece %28’i koparma esnasında acı duyduklarını ifade etmiştir.

    değişik antidepresan, mizaç düzenleyiciler ve antipsikotikler belirtilerin iyileştirilmesinde etkili bulunmuştur. psikoterapiler de tek başlarına bile oldukça etkilidir.

    kaynak: http://psikonet.com/konu.asp?kid=132
  • bir arkadaşımın abisinin perukla dolaşmasına sebep olan hastalık. ilk zamanlar büyük bir titizlikle parmakları ile koparmaya layık bir saç teli seçip onu koparttıktan sonra kök kısmını alnına ya da yanaklarına batırıyormuş, saç koparmaktan ziyade bu kök değdirme muhabbetinden büyük bir keyif alıyormuş.
    denemek istiyorum ama çok hoşuma gider diye korkuyorum bir yandan.

    (bkz: zevk alınan ufak sapıklıklar) gibi gibi..
  • genellikle kadinlarda gorulen ve ergenlik oncesi donemde basliyan kendini durduramaz sekilde devamli kendi sacini yolma, kopartma hastaligi..
  • bende daha cok sakal yolma seklinde oluyor. cenenin yanlarindan ya da yanaklardan, oralarda kaynak azalmissa favorilerden yolmak suretiyle degisik duygulara gark oluyorum. engellemeye calisiyorum ama olmuyor. son bir tane, son bir tane derken suratimin bazi bolgeleri sakalsiz kaliyor. bazen el falan bir tane sakala carpiyor, oyle digerlerinin arasindan ayrilmis falan direk koparasim geliyor, zaten sonra da kopariyorum.bir ara suratimdakiler gitsin diye gogus killarina dalmisligim var, "bari bir bok yiyoruz en azindan gogustekileri biraz azaltayim" seklinde bir dusunceyle yola cikmistim.pek etkili olmadi surat menzile daha yakin oldugundan sanirim direk eller kollar surata gidiyor.ha bir de sonrasinda dudaklarim ve dislerim arasinda oynamak hosuma gidiyor.baya baya bir hastaligin kollarindaymisim meger.

    kendim ustesinden gelebilirim falan diye dusunuyordum ama denemelerim sonucsuz kaldi, sanirsam bir bilene gorunmek ve parayi bayilmak sart oldu.
  • bende de olduğunu ögrendiğim hastalık. yani saçlarımı tek tek, özene bezene koparıyor olmamın normal bir durum olmadığının ve hatta nedenlerinin de bir miktar farkındaydım ve fekat, böyle söylemesi zor, uzun ve karizmatik bir isme sahip olan, literatürde yerini almış bir hastalık olduğunu öğrenince biraz tuhaf oluyor ulan insan... lan ben resmen sorunlu bir insanım artık, herşeye bahane edebilirim ki bunu!
  • yoğun bir şekilde düşündüğünüz anlarda, örneğin: ders çalışırken, kitap okurken, elleriniz saçınızda ya da sakalınızda biter. bir işi son ana bıraktıktan, tartıştıktan sonra da kendini gösterebilir bu durum. eğer başlangıç aşamasında iseniz kendinizi "yapma güzel kardeşim, çek o elini oradan" şeklinde uyarabilirsiniz. işe yarıyor, ama iradeli olmak lazım. ve pes etmemek lazım.
  • genelde obsesif-kompulsif ile karistirilan aslinda dsm4 te ayri bir kategoride bulunan vucuttaki herhangi bir bolgedeki (sac, kas, vs.) tuyleri yolma hastalıgı. stresli donemlerde cosar, etraftakiler (ozellikle anne, baba, yakin arkadaslar) "yapma" dedikce inadina yapma seklinde bir karsilikli anlayissizlik gelistirir (hastada "onlar beni anlamiyor", yapma diyenlerde de "o kadar soyluyoruz, bak hala yapiyor" şeklinde), sonuncunda bi siktir git dedirten baba laflarina ihtiyac duyarsiniz.
hesabın var mı? giriş yap