• yıllar geçse de unutamadığım formülleri barındıran matematik dalı.

    sene m.ö.
    iki sevgili varmış. birinin adı sinüs diğerinin adı cosinüs imiş. çok aşıklarmış, çok sevişiyorlarmış. rtük devreye girer burda diye evlenmiş olsunlar hadi.

    sinüs üstte cosinüs altta sevişirken hamile kalmış bu sinüs. dokuz ay on gün sonra nur topu gibi bir çocukları olmuş. adını tanjant koymuşlar.
    değişiklik yapalım demişler bu sefer de. cosinüs üste geçmiş sinüs alta. yine hamile kalmış bu sin. yine nur topu gibi bir çocukları olmuş. bunun adını da cotanjant koymuşlar. aksi, nalet bir evlat olmuş bu. tanjant'ın tam tersi imiş.

    işte böyle aksi bir çocuk olunca belalar eksik olmamış başından. günlerden bir gün gide gide bir uçurumun kenarına gitmiş. tabi babası biliyor ya bunun huyunu takip etmiş. bakmış çocuk üç metre daha gitse düşecek. bağırmış hemen arkasından "3 metre gitme". tabi türkçe dememiş bunu. ingilizce demiş 3(tri) go no (gitme) metri(metre işte bildiğimiz). cotanjant da korkmuş tabi. ders çıkarmış bu durumdan. bir daha gitmemiş öyle yerlere.

    işte biz de o gün bu gündür bu dersi biliriz.
  • x-y ekseni üzerine birim çember'in *merkezi (0,0) noktası alınarak oturtulması ile ortaya çıkmış matematik dalıdır. çemberin içinde kalmak şartı ile şeçilen rasgele bir noktanın x eksenindeki değeri cosinüs, y eksenindeki değeri sinüs olarak tanımlanır. sinüs ve cosinüsün 1 den büyük olamamasının ve karelerinin toplamının her zaman 1 etmesinin sebebi de burda saklıdır. ezber bir matematik dalı olmayıp, gerçek hayattaki uygulamaları ile matematiğin vazgeçilmezlerindendir.
  • dünya, güneş ve ay üçlüsü arasındaki uzaklık ve açıları hesaplama ima edilerek adlandırılmış bir terim.

    tri=3, gon=yaklaşık 1.1 derece gelen bir açı birimi (bkz: grad) ve metri de anlaşılacağı üzere uzaklık birimidir.

    mesela şöyle hesaplarlarmış: yarım ay döneminde dünyadan bakan biri, ay tam tepedeyken güneş ile ayı karşılıklı gördüğünden, ayın bulunduğu noktada dik açı oluşur. güneşin bulunduğu noktadaki açıyı yaklaşık 1/7 derece bulurlar. sinüsü de yaklaşık 1/400 olduğundan, güneş ile dünya arasındaki mesafe, dünya ile ay arasındaki mesafenin 400 katıdır gibi kaba bilgilere ulaşıp güneş sistemini incelemişler bu sayede..
  • bi dolu formülü ezberleyip de buna rağmen önüne çıkan soruya bakıp bakıp "e ne yapıcaktım şimdi ben?" dedirten matematik dalı.
  • ogrenirken zorlayan, ogrendikten sonra ise bulmaca cozmeye benzeyen, aslinda zevkli olan bir matematik konusu. cok saglam sorulari vardir, 2 sayfa donu$um uygulatir adama.
  • (bkz: kabus) (bkz: iskence)
  • dik açılı üçgende kenarların ortanları ile açılar arasındaki ilişkilerden yola çıkarak bunların uygulamaları ve özellikle üçgenlerle ilgili kenar-açı hesaplamalarını konu alan geometri dalı. trigonemetri yardımıyla bir üçgenin ölçülebilen öğeleri yardımıyla ölçülemeyen öğeleri bulunabilir. trigonometri çok zevkli olmasına rağmen insanı çileden çıkartır, psikopat yapar... [kendimden biliyorum]
  • bütün trigonometri burada saklı : https://tr.wikipedia.org/…ia/dosya:circle-trig6.svg

    oğlan 6. sınıfa başladı. geçen seneki konuları tekrar etmek maksatlı soru çözüyoruz. kesirler, ondalık sayılar filan. sorular kendini tekrar etmeye başlayınca sıkıldı :

    - baba, bu matematik çok kolay.
    - oğlum öyle deme, daha trigonometri filan var, dedim.

    "trigonometri ne?" diyince, giriş seviye anlatmaya çalıştım, anlamadı tabi daha :)

    ertesi akşam arkadaşları ile ps oynuyor, bir yandan dersler hakkında sohbet ediyorlar. bizimki dedi ki;

    (diğer çocuklar) - dersler şöyle, dersler böyle...
    (benim oğlan) - oğlum, daha trigonometri var.
  • parmak hesabıyla yapılabiliyormuş.

    https://p.twimg.com/atrf3vycqaqwkit.jpg:large
hesabın var mı? giriş yap