• bir enstrumanda tek bir tonun hizli tekrarlarla calinmasina verilen isim..
  • it. "titreterek" anlamına gelen, hangi alette olursa olsun bir notayı hızlı tekrarlarla dıdıdıdı diye çalmayı belirten kelime.
  • $arki soylerken tek bir tona vibrato verme i$lemi.. (bkz: tremolo kolu)
  • ayrica (bkz: pizzicato) (bkz: hammer on) (bkz: pull off)
  • klasik gitar repertuvarındaki en şöhretli kullanımı elbette tarrega'nın recuerdos de la alhambra'sındadır. sonra agustin barrios-mangore'nin una limosna por el amor de dios'undaki tremolo gelir. bu iki eserde de tremolo, yoğun duyguların tellerden "usul usul fışkırmasına" elçilik eder.
  • klasik gitarda yapana kadar metronomun sesini uyurken bile duymanıza neden olur. yaptıktan sonra normal parçaları bile çalarken sağ el bir anda tremolo yapmaya başlar. adamı sinir eder. daha sonra bu sorunuda halledersin. ondan sonra bütün dünya ve parçalar toz pembedir.
  • klasik gitar tremolosu ile flamenko gitar tremolosunu birbirinden ayırdetmek gerekir. standart klasik gitar tremolosu bir vuruşluk zaman ölçeğine sığdırılmış dört dokunuştan (p-a-m-i) meydana gelirken, flamenko tremolosu yine bir vuruşa karşılık gelen beş dokunuştan (p-i-a-m-i) müteşekkildir. flamenkocuların beşleme ile vermeye çalıştıkları bu his, tek vuruş zamanlamasında 1, 2 ya da 4 nota (her zaman değil tabii, genellikle) duymaya alışmış modern müzik dinleyicisinde garip bir etki bırakır. bu etki, otantik flamenko parçalarına sahip oldukları yerellik tadını veren en temel unsurlardan biridir.*
  • penayla tel kaşıma. bi alttan bi üstten. alası mandolinde yapılır. tondu dalgaydı amma uzatmışsınız.
  • ne zaman duysam, "tiiremolo tiiremolo hey!" nidaları attıran teknik.
  • klasik gitarda tiz notaların hızlı bir biçimde ardarda farklı kombinasyonlarda çalınmasıyla -en popüler olan pami kombinasyonudur- ya da bas notanın p parmağı, tiz notanın yine aynı şekilde ami parmaklarıyla çalınmasıyla elde edilen mandolin efekti. flamenko stilde 5li, 6lı kombinasyonları da mevcuttur.
    ancak dikkat edilmesi gereken nokta şudur ki, her bir vuruş arası eşit mesafe olacak ve hiç bir vuruş bir diğerinin üstünde tınlamayacak. söylemeye gerek yok, hızlı olunacak.
    kabul edilebilir bir tremolo, 140 bpm hız ile çalınır. tabi her bir vuruş 16lık notaya denk geldiğinden, dakikada 560 vuruş demektir bu. mümkün görünmese de çalışmayla elbette aşılabilir.
    tremolo çalışmak/geliştirmek isteyenlere tavsiyem, öncelikle en güçsüz parmak olan a parmağını güçlendirmeleri, bol bol p-a alternasyonuyla çalışmalarıdır.
    4., 5., ve 6. tellerde sadece p parmağı çalışırken, a parmağı ile sadece boş tellerde dahi çalışsanız senkronizasyonu tutturmanız olası.
    bu sıkıntı aşıldıktan sonra bol bol ami ve ima alternasyonunda gam çalışması yapmak gerekir. bunun ilerisi ise iam, aim, mia, mai alternasyonlarıdır. burada en önemli nokta metronom ile çalışmak ve vuruşlarda eşitliğe dikkat etmek olacaktır. yüksek hızlarda parmakların birbirini takip etmeyi öğrenmesi ilerisi için çok önemli çünkü.
    bu alanda da kişi kendini rahat hissetmeye başladıktan sonra boş tellerde tremolo çalışmaya başlayabilir. tavsiyem metronomu 50 bpmye kurup, önceleri 8'lik notalara çalışıp, aralarda 16'lık notalarla speed burst yapmanız; ondan sonra 50 bpmde hep 16'lık çalışmanız. sol eli kullanmadan -yani boş tellerde- sağ el ile yine baş parmak bas telleri çalacak biçimde pami, pima, paim, piam, pmia, pmai alternasyonlarını uygulayarak kas hafızasına bu hareketleri yazmanız. çünkü kas hafızası da bedava.
    metronom hızını kademeli olarak arttırarak ve sol eli de olaya basit biçimde ekleyerek -atıyorum ilk pami alternasyonunda 1. tel fa notası, 2. seferde 1. tel fa diyez gibi- çalışmaya devam etmek kişiyi belli bir noktaya taşıyabilir.
    tremolo öğrenmesi de, uygulaması da zor bir tekniktir. o yüzden kısa zamanda pes etmemek, sebat etmek gerekir.

    not: alternasyon ne demek zerre fikrim yok.
hesabın var mı? giriş yap