• elektrik sistemlerinde kullanılan trafolar (transformer) temelde iki türlüdür.

    trafo denilince ilk akla gelen, elektrik iletim ve dağıtımında kullanılan güç trafolarıdır.

    güç trafolarının haricinde bir de ölçü trafoları vardır ki, temelde güç trafosuyla aynı mantıkla çalışmakla beraber yapı ve kullanım alanı olarak çok farklıdır.

    ölçü trafoları da akım ve gerilim trafoları olarak ikiye ayrılabilir.

    akım trafoları iletim veya dağıtım hattına seri bağlanarak, üzerlerinden geçen akımı sargı oranları nispetinde düşürerek ölçü ve koruma sistemleri tarafından kullanılabilir seviyeye getirirler. akım trafolarında sekonder akım genelde 5 veya 1 ampere ayarlanır.

    gerilim trafoları primer taraftan genelde hat ile toprak arasına bağlanarak, faz toprak gerilimini sargı oranları nispetinde düşürerek yine ölçü ve koruma sistemine iletirler. gerilim trafolarında sekonder gerilim genelde 57,7 volta ayarlanır.

    her elektrik kesintisinde "aha trafo patladı" tepkisi vermek abestir..zira güç trafoları patlamaz..olsa olsa yanar..
    fakat akım trafoları patlar, hem de öyle böyle değil..
    sekonder ucu açık bırakılmış bir yağlı tip yüksek gerilim akım trafosu, sekonder uçları açıkken tüm akım manyetik nüve üzerinden geçeceği için bomba gibi patlayabilir.
  • neden bilmem yazlik mekanlarda gencligin bulusma, takilma mekanlaridir genelde trafolar. yaklasmayin tabelasinin altinda otururlar, olum tehlikesi yazisinin yaninda cekirdek yerler. piyasa mekani olarak da gecerli bir une sahip olan trafolara gitmeden once suslenip puslenen insanlar gormuslugum, 'trafoda bulusuruz aksam' gibi kaliplara kulak misafiri olmuslugum da var*
  • bir keresinde samsunda tam bir tanesinin altından geçerken patladı bunlardan biri.. ödüm de eşzamanlı patlamıştı...
  • enerji kayıplarını minimize etmek için kullanılan yüksek gerilimi kullanabileceğimiz seviyeye getiren yerlerdir.
    türkiyede enerji taşınımı belli başlı standart voltlarda yapılır, ve yüksek gerilim aniden kullandığımız 380 volt gerilime çevrilmez belli aşamaları geçmektedir. bu aşamalar sırasıyla şöyledir:

    380 kv (kullanılan en yüksek gerilim)
    154 kv (çok fazla kullanılmaz ama yine de mevcuttur.)
    33.4 kv ( ilçeler arasında taşımalarda kullanılır)
    6.3 kv (kullanabilir enerjiye en yakın yuksek gerilimdir)
    380 volt (kullanılabilir hale çevrilmiş gerilim değeridir)
  • karsiyaka sahilinde takıldııımız bi yer... çocukluğum
  • (bkz: deniz yilmaz)
  • sabit frekans ve sabit güc altinda gerilimi ve akimi farkli seviyelere dönüstürebilen, herhangi bir hareketli parcasi olmadigi icin elektrik makinalari kavramina girmeyen, yüksek verimli az kayipli makinaya transformatör kisaca trafo denir.
  • ankara konur sokak'ta, kapanan nazım kültürevi'nin yerine açılan mekan. bira çok ucuz (şimdilik herhalde), cam kenarında yer bulabilirseniz manzarası da süper. nedjima ve benzerlerinden sıkılanlar için...
  • gidildiğinde, pencere kenarına oturulduğunda, sokakta yürüyen insanları seyretmekten bazen muhabbet edilemeyen bar. ama dekoru olsun, yemekleri olsun, birası olsun severek gittiğimiz bir mekan. ayrıca çalışanları da samimi, iyi insanlar, güzel insanlar.. hakkaten güzel insanlar.. * *
  • soma'da patladı denilen elektrik sistemi birleşenidir. patlamayacağı aşağıdaki yazıda açıklanmış, cahilliği yeniyoruz kampanyası kapsamında okuyalım, okutalım. dünyadan haberi olmayan, bir satır okuyup sıkılan panpa'lar için resimli, caps'lidir.
    (bkz: http://yumurtaliekmek.com/trafo-nedir-patlar-mi/)
hesabın var mı? giriş yap