• ittihatçı subayların makedonyada zor yoldan öğrendikleri gerilla savaşını avrupalı bir büyük güce* karşı başarıyla kullandıkları savaştır. halil paşa anılarında bu savaşta kullandığımız gayrı nizami harp taktiklerini ayrıntısıyla anlatmıştır. beni çok eğlendiren bir anektod da şudur:

    bilindiği gibi kahraman italyan ordusu libya'ya çıkmış ancak donanmasının top menzilinin ötesine geçmeye pek tenezzül etmemiştir*. libya'da bulunan ittihatçı subaylar ise orada kalmış olan az sayıdaki nizami osmanlı birliği ile sünusi kabilelerinden gelen gönüllülerle italyan hatlarının karşısına derme çatma da olsa bir savunma hattı kurmuştur. savaş kısa zamanda bir karşılıklı gözetleme ve ara sıra yapılan mütekabil baskınlara dönüşür. lakin osmanlı kuvvetleri ya hiç ya da çok az yardım alabilmekte, özellikle mühimmat sıkıntısı çekmektedir. halil paşa yaratıcılığını kullanarak süper bir mühimmat kaynağı yaratır. kendi deyimiyle "kara kafalı ve parıl parıl beyaz dişli" arapları siperlerin tepesine çıkartıp el sallatmakta, bunu gören italyan gemileri de hemen ateşe başlamaktadır. lakin nişancılıkları o kadar kötü, mermi tapaları öyle kalitesizdir ki attıkları mermilerin neredeyse tümü osmanlı siperlerinin çok gerisine düşer ve çoğu da patlamaz. bu patlamayan mermiler de sünusiler tarafından toplanıp sökülür, zarfları eritilip kurşun yapılır, içindeki baruttan da fişekler için faydalanılır. halil paşa bir bombardımanda en az iki aylık cephane malzemesinin çıktığını söylemiştir.
  • gazi mustafa kemal paşanın gazi olduğu savaştır.

    bir kesimin alay etmeyi çok sevdiği fotoğraflarda sabit duran bir gözü oradan kalmadır.

    işgalci italyan ordusuyla çatışırken mustafa kemal'in çok yakınında bir bomba patlar. mustafa kemal kendine geldiğinde iki gözü de görmemektedir. birkaç gün sonra bir gözü açılır ve görmesi eski haline gelir ama diğer gözü hep sabit kalır.

    hadi şimdi hep beraber alay edelim, atatürk şehlaymış, bir gözü sabit duruyormuş aman da ne komikmiş.

    (bkz: gazi)
  • mustafa kemal atatürk'ün sömürgecilik ve emperyalizme karşı ilk mücadele verdiği savaş.
  • osmanlı ordusunda subaylık yapıp birinci dünya savaşında isyancı arap ordusuna katılan cafer el-askeri’nin kardeşi tahsin bey anlatıyor:
    ‘’osmanlı devleti ile italya arasındaki trablusgarp savaşında libya’da italyanlara karşı çarpışırken,mustafa kemal bey derne bölgesi komutanıydı.enver bey ise bingazi bölgesinin genel komutanıydı.askeri harekat ve kuvvetlerin hazırlanması gibi konularda ikisi çoğu zaman anlaşamazlardı.enver’in müdahaleleri yüzünden, zaten zayıf olan kuvvetlerimiz çoğu zaman büyük kayıplar verirdi.mustafa kemal ise tam aksi görüşteydi ve askeri bir harekata girişeceği zaman mümkün olan en az kayıpla hedefe ulaşmayı gözetirdi.çünkü direnişin daha uzun süre devam edebilmesi için bu kuvvetleri tedbirli olarak kullanmak istiyordu ve gereksiz yere askerleri riske atmaktan daima kaçınırdı.subaylara da hep aynı prensibi telkin eder,kuvvetlerin zayi edilmesine ve ölümlere sebep olacak her şeyden kaçınmalarını salık verirdi.mustafa kemal’le enver arasındaki bu çekişme yüzünden subaylar ikiye ayrılmıştı,ancak mustafa kemal’i destekleyenler çoğunluktaydı.ben de mustafa kemal taraftarları arasındaydım.

    1912 ağustosunun ortalarında yapılan derne savaşından sonra enver bey derne ve etrafındaki bölgelerde bulunan müstahkem italyan mevzilerine saldırmak istedi.mustafa kemal buna karşı çıktı ve subayların bu konuda enver’e itaat etmemelerini istedi.kendisi de kaydebileceğini kesin olarak bildiği bu saldırıya katılmadı.çümkü italyanların mevzileri çok iyi istihkam edilmişti ve sığınakları çok sağlamdı.müstahkem kaleler gibi yaptıkları bu sığınaklar geriden iki yönden donanma korumasına sahipti.üstelik en modern silah ve teçhizat da onlardaydı.saldırı tam bir gün sürmesine rağmen mevzilerden karargahımıza başarısızlıkla döndük.yetmezmiş gibi kuvvetlerimizin üçte biri ölmüş,üçte biri de yaralanmıştı.bu yenilgi senusi aşiretlerinde büyük moral bozukluğuna yol açtı.oysa osmanlı ordusunun bu bölgede italyanlara karşı çarpışırken destek aldığı tek kuvvet senusi aşiretleri idi.

    karargaha döndükten sonra yenilgi hakkında enverle görüştük.cevap olarak bize ‘’onlara para mı saydınız’’ dedi.onun gözünde arap aşiretlerine ait kayıpların hiçbir kıymeti yoktu.bu durum (özellikle arap subaylar arasında) enver’e karşı duyulan nefreti arttırdığı gibi mustafa kemal’e karşı olan sevgi ve alakayı da katmerledi.enverle mustafa kemal arasındaki çekişme trablusgarp savaşı sonuna kadar sürdü.’’

    kaynak: ‘’isyancı arap ordusunda bir harbiyeli cafer el askeri, syf:60-61,klasik yayınları,2008’’
  • mustafa kemal'in hristiyan batılı devletler bir müslüman toprağını daha sömürge yapmasın diye savaştığı ve bir gözünü feda ederek "gazi" ünvanını aldığı savaştır. ne var ki seneler sonra, "alim müslüman" said nursi'nin, gazi mustafa kemal'in kutsal bir şekilde kaybettiği gözüyle dalga geçilebilir ve laf sokmada kullanılabilir olmasına kanaat getirmesiyle "tek gözlü deccal iman et ya da dünya maskarası ol" gibi bir cümle kurmasına da sebep olmuştur.
  • dünya savaş tarihinde ilk hava saldırısı bu savaşta italyanlar tarafından gerçekleştirilmiştir. osmanlı kuvvetlerinin üzerine giulio gavotti idaresindeki uçaktan bombalar atılmıştır.
  • ilk kez savaş uçaklarının italyanlar tarafından kullanıldığı ve buna karşılık olarak türkler tarafında da ilk kez uçaksavar kullanıp bununla bir uçağın düşürülmesine sahne olan savaş. uçakların savaştaki etkisi çok az olmasına rağmen özellikle psikolojik harp unsuru olarak şehre italyan uçakları tarafından propaganda amaçlı kağıtlar atılmıştır.
  • sonunda uşi anlaşması imzalanmış, on iki ada geçici olarak italya'ya bırakılmış ama bir daha alınamamıştır. çok ilginç ama ortaokul yıllarımdan beri aklımdan çıkmayan ender tarih bilgilerindendir.
  • trablusgarp'da meydana gelmis olan savasin, birinci dunya savasi konteksti icerisinde aciklanirken farkli olarak incelenmesi durumunda kendisine verilebilecek isim.

    mustafa kemal ataturk'un ilk olarak askeri kimligi ile tarih sahnesine ciktigi savastir ayriyeten.

    bu arada (bkz: aradim mamafih bulamadim)
  • enver pasa ile mustafa kemal'i aynı karede görmemizi sağlayan tek savastır ayrıca.
hesabın var mı? giriş yap