• bildiğim kadarıyla pilli versiyonları martta satışa çıkacak. o yüzden kazada yanan aracın pilli değil de çekip bırakmalı olması daha mümkün.
  • 6 aydır kullanıyorum. hem araç hakkında bir kaç bilgi vereyim hem de tecrübelerimi yazayım istedim.

    öncelikle hybrid teknolojisini anlatıyim çünkü toyota bayilerindeki elemanlar bile konuya hakim değil.

    toyota'nın hybrid araçlarında diğer araçlardan farklı olarak otto devir yerine atkinson devir kullanan motorlar vede klasik manada çalışan şanzımanlar yerine e-cvt denen teoride sonsuz sayıda vitese sahip elektronik olarak kontrol edilen şanzımanlar bulunuyor.

    toyota hybrid'ler 30 km ye kadar elektrikle sonra benzin gücünü kullanma şeklinde çalışmıyor!!

    ne zaman arabaya az güç gerekiyor o zaman yalnızca elektrikle motoru çalışıyor. örneğin ilk aracı durduğu noktadan kaldırdığınızda, sabit hızda tuttuğunuzda vs.

    mesela saatte 100 km ile sabit gidiyorsun ve yalnızca elektrik motoru devrede. çünkü hali hazırda hareket eden aracı sabit hızda tutmak için çok fazla güç gerekmiyor. ne zaman hızlanmak istiyorsun o zaman benzinli motor devreye giriyor. hem benzinli motor hem de elektrikli motor yalnızca gaza belli bir oranda bastığınızda çalışıyor.

    bunun dışında iki motorda gaz pedalına basılmadığında kapalı durumda bulunuyor.

    mesela 120 km/s ile giderken gazdan ayağınızı çektiniz anda iki motorda kapatıyor kendini. ilk başlarda garip gelebiliyor aracın yüksek hızda motor kapatması.

    atkinson devirli motor, 1.8 litrelik hacme sahip olmasına rağmen yalnızca 99 beygir güç üretiyor. bunun az olmasının sebebi araba elektrik gücü ve benzin arasında geçiş yaptığında kullanıcıya motorun çalışmasını ve kapanmasını hissettirmemek vede yakıt tasarrufu sağlamak.

    atkinson motorlar otto motorlara göre daha verimlidir 3. evredeki genişleme oranının daha yüksek olması sebebiyle. atkinson'un dezavantajı fakat düşük hızla çalışırken motorun ürettiği gücün otto motorlara göre çok daha düşük olması. bunu toyota elektrik motoru kullanarak telafi etmiş. elektrik motorlar bilindiği üzere en yüksek tork gücüne en düşük devirde ulaşır.

    atkinson motor çalışırken kullanıcıya hiçbir sarsıntı veya ses hissettirmiyor bu sebeple aracın ne zaman elektrik ne zaman benzin kullandığını yalnızca araç içi göstergeden (gazı köklemediğimiz sürece) anlayabiliyoruz.

    e-cvt şanzıman ise gaza bastığında otomatik olarak en az yakıt tüketimini sağlayacak vites oranına ayarlıyor arabayı. teoride sonsuz sayıda vites bulunduğu için kullanıcı arabadan gelen hiçbir tepkiyi hissetmiyor. start-stop araçlardaki gibi motor kapalıyken direksiyonun kitlenmesi veya motorun sarsılarak açılması olayı olmuyor.

    bu saydıklarım yüzünden şehir içinde kullanırken çok konforlu bir araç oluyor hybridler. hele duran trafikte duyduğunuz ve hissettiğiniz tek şey araç içerisindeki müzik veya tam bir sessizlik oluyor.

    araç tekerleklerin dönmesinden vede frenlerde oluşan kinetik enerjinin bataryada depolanması yoluyla bataryasını şarj edebiliyor. eğer ani fren yaparsanız araç hidrolik frene geçiyor ve elektrik kazanmayı bırakıp yalnızca aracı durdurmak için bütün gücüyle çalışıyor.

    yalnızca elektrik gücü kullanarak araç maksimum 2-3 km yol gidebiliyor. hybrid'in amacı benzinli motorun fazla yakıt tükettiği yerlerde benzin harcatmamak olduğu için batarya oldukça yeterli.

    depolanan enerji az gelebilir fakat aracın bütün elektronik sistemleri, kliması, farları vs bu bataryaya bağlı olduğu için duran bir trafikte dahi klima açıkken benzinli motorun çalışmasına gerek kalmıyor.

    eğer aracın bataryası ne tekerlerin dönüşünden nede frenlemeden yeterince enerji sağlanamaması sebebiyle kritik bir seviyeye inerse, öndeki motor bir jeneratör görevi görüp yaklaşık 1 dakika içerisinde bataryayı dolduruyor ve kendini geri kapatıyor.

    yakıt tüketimi normal kullanımda 4 litre gibi bir şey. dur kalk trafiğinde araç hiç yakmıyor oradan zaten yüksek bir tasarruf oluyor. klimayı açmakta benzin tüketimini yüksek oranda arttırmıyor. zaten aracın klimasında eco modu bulunuyor. bu mod motorun performansından kesip klimaya güç sağlıyor. yakıt tüketiminin artmasının önüne geçiyor.

    bu yüzden hybrid'in yakıt tüketimini karşılatırırken yalnızca ortalama kullanım verisine bakmak doğru değil. söyle düşünün 30 dakika araba kullanıyorsunuz vede bunun belki yarısında motorunuz çalışmıyor bile. bazen 10 dakika bir mesafe gidip aracı durdurduğumda ortalama tüketimin 1 litre olduğunu gördüğüm oluyor.

    aracın benzin deposu yaklaşık 185 tl ye doluyor. 1 depoyla gösterge 835 km gidebileceğinizi gösteriyor. hiç ölçmedim gerçekte ne kadar gittiğini. aracı iş gereği her gün şehir içi kullanıyorum ve 2 haftada bir depoyu dolduruyorum.

    aracın pozitif yanlarını yanısıra can sıkıcı olabilecek negatif taraflarıda bulunuyor. bir sonraki entry'de aracın negatif yanlarından bahsedicem.
  • aracın en büyük iki negatifi e-cvt şanzımana sahip olmasından vede motorların birleşip ürettiği 122 bg ve 160 nm'lik gücün yetersiz gelebilmesinden kaynaklanıyor.

    e-cvt şanzıman sebebiyle gaza bastığınız gibi devir en sona dayanıyor. devir en yüksek seviyede olmasına rağmen araç hızlanmaya devam ediyor. bunun sebebi araç ilerledikçe vites oranının giderek büyümesi.

    e-cvt şanzımanın bu özelliği arac hızlanırken istediğiniz sürate ulaşıncaya kadar kabine gürültü gelmesine sebep oluyor. istediğiniz hıza ulaşınca motorlar kendilerini kapadığı için kabin içine sessizlik geri dönüyor.

    ayrıca aracın cüssesine 122 beygir gücü düşük geliyor. 140 km/s hızın üzerine çıktığınızda sürekli ayağınızı gaz pedalında tutmanız gerekiyor. daha önce bahsettiğim gürültü olayı oluşuyor dolayısıyla.

    (toyota, "ch-r hy-power" diye yeni bir model tanıttı. aynı 1.8 litre motora sahip olmasına rağmen çok daha fazla güç üreten bir araç. ileri bir zamanda c-hr almayı düşününler biraz bekleyip bu yüksek performanslı olan modeli düşünebilir. )

    e-cvt şanzımanın yarattığı başka bir sorun ise gazı köklediğiniz anda (dibine kadar) önce aracın bir süre bekleyip sonra hızlanmaya başlaması. arac elektrik motoru vede benzinli motorun uyum içinde çalışması için yarım saniyelik bir süre tepkisiz kalıyor ve sonra yoluna devam ediyor. gazı köklediğiniz anda 1 saniye içinde araç en yüksek devire ulaşıyor fakat araba gitmiyor. alışması zaman alan bir olay.

    bahsettiğim olayı şu videonun 3 dakika 34. saniyesinde görebilirsiniz.

    https://youtu.be/ryfc1on73ca?t=3m34s

    araç şehir içi hızlarda ne kadar muazzam ise yüksek hızlarda da o kadar kötü diyebilirim.

    peki bu saydığım negatif yanlar aracın genel kullanılabilirliğini etkileyecek kadar önemli mi? bence değil çünkü aracın pozitif yönleri bu saydığım türden garipliklerine göre oldukça baskın.

    arabayla aldığımdan beri 11000 km yaptım ve bunun tahiminen %90'ı şehir içidir. sürekli şehirler arası gidip otobanı kullanan biri benimkiyle aynı pozitif düşünceye sahip olmayabilir.

    aracım az yakıt tüketsin, sürüşü güzel olsun vede dikkat çekici olsun diyenler için kesinlikle önerebileceğim bir araç c-hr.

    eğer performanslı bir araç merakınız varsa turbo beslemeli içten yanmalı motor kullanan diğer araçlara yönelmenizi tavsiye edicem. c-hr bu yönden sizi tatmin edemez.
  • bu ülkede hala doğan'a şahin'e tanrıların arabası muamelesi gösteren insanlar var.herkesin imkanlarına göredir araba işi.

    geçtiğimiz kurban bayramından önce tramvayda kulak misafiri olmuştum.telefonla konuştuğu arkadaşına 7.000 türk lirasına broadway aldığını anlatan adamın köye arabayla gideceği için gözlerinden okunan mutluluk görülmeye değerdi.diyeceğim birimizin beğenmediği diğerine nimet.

    her bütçeye göre,her zevke göre zilyon çeşit araba var.herkes fikrini beyan etmekte hür tabi ki ama şu araç modelleri başlığı altına zehrinizi kustuktan sonra hiç olmazsa alan güle güle kullansın yazın yalandan da olsa.

    not:peugeot kullanıyorum.
  • mtv'ye 2019 yılı için yapılan %23,73'lük zam ile birlikte hybrid versiyonunun yıllık vergisi 3391 tl olmuştur. 1.2 turbo versiyonunun vergisi ise 1103 tl. aradaki fark 2288 tl! güncel benzin fiyatları ile (6.14) sadece mtv farkı ile 372 litre yakıt alınıyor. hybrid versiyonunun 100 km de 4 litre, turbo benzinlinin ise 8 litre yaktığını kabul edersek (ki ağırlıklı şehir dışı kullanımda bu fark 2 litrenin altına bile düşebilir) tam 9300 km de yapacağınız tasarrufu devlete ödüyor, ancak bu km den sonra kar edebiliyorsunuz.

    gelelim sıfır fiyatlarına. 1 aralıktan itibaren geçerli olan fiyat listesine göre ;

    1.8 hybrid diamond fiyatı 190.250 tl
    1. 2 turbo diamond fiyatı 143.550 tl

    fark 46.700 tl !!

    bu farkın yakıt hesabını yapmaya dahi gerek yok.

    toyota türkiye'nin öncelikle ötv konusunda yaptığı gibi bakanlık görüşüp mtv için de hibrid araçlara istisna uygulanmasını sağlaması gerekiyor. motoru 1.8 olmasına rağmen 1.0 araçlardan bile daha düşük emisyona sahip bir aracın bu kadar yüksek mtv ödemesi kabul edilebilir değil. ikinci olarakta, benzinli ve hibrid versiyonları arasındaki makasın daha makul bir rakama çekilmesi şart. parayı sokaktan toplamayan hiç kimse 1 araba parası daha verip hibrid versiyon almaz, alamaz.

    edit: %23.73 olarak belirlenen yeniden değerleme oranı, indirim uygulanarak %15.9 olarak resmi gazetede yayınlandı. buna göre 1.2 turbonun vergisi 1033 tl, 1.8 hybridin ise 2911 tl oldu. fark 1878 tl. güncel benzin fiyatından (5.86) yukarıdaki hesabı yinelersek amorti mesafesi yılda 8000 km ye düşüyor. yalnız bu hesap hibrid in 4 litre yaktığı çok iyimser bir varsayıma dayanıyor. pek çok kullanıcının paylaşımlarından okuduğum ortalama değerler yazın 4.5-5.5 litre, kışın ise 5.5-6.5 litre mertebelerinde. 1.2 ise şehir içi 8 litre civarı yaktığı gibi, şehirdışı veya akıcı trafikte 4.8 litre bile yakması mümkün. dolayısıyla ağırlıklı kullanım senaryonuzu gözden geçirip ona göre kararınızı verin. bu arada yeni çevre kanunundan nur topu gibi bir pil vergisi çıktı. henüz bunun hibrid araçlara nasıl yansıyacağı belli olmadığı için hesaba dahil edemiyorum.
  • 350 km.si uzun yolda ve cruise control 90 km/s'ye sabitlenmiş halde 493 kilometrede 18.33 litre benzin harcamış araçtır.

    100 km'de 3.71 litre gibi bir ortalama ortaya çıkıyor. bu benim için çoğu olumsuz özelliğini göz ardı etmeye yetecek bir sarfiyat performansı.

    düdüt: bölünmüş yolda 90 km/s gayet yeterli bir hızdır. herkes arabaya o parayı apaçi gibi kullanıp sürat yapmak için vermiyor. kalın kafalar anlasa şunu trafik bayağı bir rahatlar ve kazalar azalır. ankara - polatlı - sivrihisar arasındaki ortalama hız ölçüp ceza kesen radarlar varken istesen de basmak mümkün değil. bayram tatili süresince yüksek süratten düz yolda kaza yapmış araç görüp durdum. ne gerek var onlara katılmaya.
  • hibrit versiyon:

    bu arabayla ilgili klasik konuları (bagaj - arka koltuk) hızlıca geçeyim; bagaj küçük evet ama arka koltuk dar değil. klostrofobik mi? evet.

    insanların en çok ilgilendiği konu yakıt tüketimi, hele bugünlerdeki fiyatlarla. ankara’da kullanıyorum. malum burası soğuk memleket ve piller de soğukta biraz daha düşük performans sergiliyor. ona rağmen şehir içi ankara trafiğinde (istanbul gibi bir trafik düşünmeyin gayet açık ve akıcı bir trafik) kışlık lastiklerle biraz dikkat ederek 3,7 lt/100 km’yi tutturmak çok kolay. bakınız kasarak kullanmaktan bahsetmiyorum, trafiğin akışını bozmayacak, sellektör ya da korna yemeyeceğiniz, normal, insan gibi araba kullanımından bahsediyorum. böyle bir sürüşün size geri dönüşü maksimum 4 lt/100 km.

    uzun yol yakıt tüketimi: arabayla 2 defa ankara - zonguldak git gel yaptım. ilk sürüşte 115-120 km/s hız sabitleyiciyle 290 km’lik rotada 4,4 lt/100 km değeri çıktı, pompada teyit etmedim.

    ikinci sürüşte 160-170, kimi zamansa son hızını görerek gittim; 7,8 ile 8,5 lt/100 km arasında gitti geldi. yine pompada teyit etmedim.

    dolayısıyla uzun yolda da insan gibi kullandığınızda, düşük tüketim değerlerini yakalamanız çok kolay (1,8 lt atmosferik bir motordan bahsediyorum).

    yan aynalarının biraz daha büyük olmasını ya da açısının biraz daha geniş olmasını isterdim.

    şoför koltuğunda yüksekte oturuyorsunuz ama hem tavanın alçaklığı hem de ön camın görece küçüklüğü biraz dar bir görüş açısı sunuyor. hele orta ekranla dikiz aynasının olduğu bölümde görüş alanınız ciddi olarak dar.

    süspansiyon konforu olarak hiç fena değil, uzun yolda süzülme hissi güzel. şehir içindeki kısa ve sert engellerde bile çıkardığı iş iyi.

    bu araba bir japon, haliyle trim sesleri vazgeçilmez.

    yol sesi ortalama kalitedeki bir asfaltta bile çok kötü değil, ama sonuçta bir japon evladı olduğunu hissettiriyor. alman izolasyonu beklemeyin.

    kolçaktaki göz yeterli ama onun haricinde bardaklığa mahkumsunuz. torpido kullanışlı. ön kapı cepleri eh işte, yeterli denebilir.

    toyota aracı c olarak sınıflandırıyor ama bu araba net olarak b+. bagaj sebebiyle, yukarıda bir arkadaşın da belirttiği gibi çocuksuz çift ya da tek kişi için daha uygun. çocuğunuz varsa, arka koltuktan dışarıyı izlemekte zorlanacağı için mutsuz olacaktır.

    en boş paketinde bile çarpışma önleme, adaptif hız sabitleyici ve şerit takip standart. çarpışma önleme sistemi ile ankara içinde 2 defa net olarak önümdeki araca çarpmamı engelledi, 1 defa da yola atlayan bir yayayı algılayarak aracı durdurdu. adaptif hız sabitleyici ise çok iyi çalışıyor, fren dozajlaması iyi. şerit takibi çok iyi de değil kötü de değil.

    sakin bir sürüş tarzınız varsa bile yakıt tüketiminde fabrika değerlerini tutturamazsınız ama çok yaklaşırsınız.

    187 km/s’de limitör var.

    ekleme: autohold’u çok güzel çalışıyor. bundan önce şirket aracı olan 2020 corolla 1.6 benzinli kullanıyordum. ikisinin freni bırakma hissi arasında bariz fark var. chr çok daha yumuşak bırakıyor freni.
  • türkiye'de yollarda göreceğimiz modelleri küçük lastikli, jant kapaklı, basic donanımlı, sönük görüntülü olmasa bari.

    edit: oha galiba haklı çıkacağım. bir tane türkiye'de görüntülenmiş.

    bu olması gereken:

    http://www.otoparkim.com/…6/03/2017-toyota-c-hr.jpg

    bu da türkiye'ye görüntülenen örneği:

    http://www.otomobilcem.com/…oyota_chr_türkiye-1.jpg

    http://www.otomobilcem.com/…oyota_chr_türkiye-2.jpg

    http://www.otomobilcem.com/…oyota_chr_türkiye-5.jpg

    renk tabii ki beyaz, jantlar sıradanlaşmış ve küçülmüş, tavan beyaz...
  • japonya için street fighter temalı reklami olan otomobildir. honda ya araba yıkatması ise manidar ??
    https://youtu.be/exdtammxgqo
  • bayilerin yazar olduğunu ve müşterilere mesaj gönderdiğini zannedenlerin almak istediği otomobil.

    (bkz: siktin formatı eyledin viran)
hesabın var mı? giriş yap