• mekanik saatlerde kurma direncini boşaltarak saatin işlemesini sağlayan zımbırtıya pandül denir kabaca. sağa sola dönen bir tekerleğe benzer. sağa sola döndükçe kurma direncini boşaltarak saatin ilerlemesini sağlar, ve de tiktak diye bir ses çıkar. (bkz: tik tak tik tak) (pilli saatlerdeki tiktak sadece dekordur bir işlevi yoktur.)

    bunun dışında pandülün yere yaptığı açı saatimizin ileri geri gitmesine sebep olur, mesela yere paralelken daha hızlı giderken, yere dik olduğunda daha yavaş gider. mekanik saatler 4 farklı pozisyonda kalibre edilecek en makul ayar bulunur. kol saatlerinde bu nispeten kolaydır zira saat kolda sabit açıyla durmaz, ileri veya geri gideceği süreler birbirini nötrler...

    ama cep saatleri genelde cepte hep aynı şekilde dururlar, ayar kolu yukarda-saat yere 90 derece... ve saat pandülün hep aynı açıyla durmasından dolayı ayar kaybeder...

    bu ön bilgi sonrası tanıma gelelim: tourbillon, bu sorunu gidermek için pandülün sabit durmasını önleyen bir sistemdir. pandül sağa sola dönerken aynı zamanda ya komple mekanizma olarak kendi etrafında döner, veya 90 derecelik ileri geri yapar. bu sayede duruş açısı değiştirmemekten etkilenmez pandül. zamanının en büyük buluşlarından biridir tourbillon.

    genellikle saatin kadranından tourbillon'un hareketi izlenecek şekilde dizayn ediliyor, ama kadrandan pandülün gözüktüğü her sisteme tourbillon denmiyor, çok sıradan saatlerde bile bu sahte tourbillon görüntüsüyle karşılaşılabilir, aldanmayın. gerçek tourbillon bir saat optimal bir paraya alınmaz...

    (bkz: mekanik saat)
    (bkz: abraham luis breguet)
  • tourbillon düzeneğinin saate estetik güzellik dışında ne kattığı her zaman tartışılan bir durum. tourbillon düzeneğinin mekanik saatlerde hassasiyeti artırdığı söylenegelir fakat aslında kayda değer bir fayda var mıdır? nesnel verilere baktığımızda öyle abartılacak kadar bir yarardan söz edemiyoruz. ben de bu tarz düşünsem de bu düzeneğin bir yaratıcılık ürünü olduğunu da göz ardı etmemek gerektiği konusunda şerh düşmeliyim.

    aslında fazla düşünürsek sonuçta çağımızda mekanik saate bile gerek yok, ne de olsa her yanımızda saatin kaç olduğunu gösteren bir uyarıcı var. fakat sorun da işte bu noktada, saat var saat var... basit dijital saatler (örneğin cep telefonundaki saat) kimine yeterken, kimi insan saat denen zaman makinesinin hayatında başka bir yer tutmasını istiyor, daha özel bir şey olsun istiyor, üstüne konuşmak, sohbet etmek istiyor.

    'tourbillon' gerekli veya gereksiz bu konu belki de hiç önemli değil, milyonlarca dolara satılan bir resim düşünelim, çok mu gereklidir? mona lisa, louvre müzesindeki camekanlı bölmesinde her gün binlerce gözün kendisine bakmasına karşın gerekliliği tartışılamaz bir yapıt mıdır? 100 yıl kadar önce o da hemen yanında sergilenen diğer sanat eserleri sınıfındandı, ama sonra yıllar içerisinde bir arzu nesnesine dönüşmedi mi? işte saat güzelleri de bu cinsten bir sanat eseridir. ilk eserlerin ortaya çıktığı günlerden bugüne geldiğimizde artık bir sanat eserinin gerekli olup olmadığını sorgulamıyoruz. çünkü yeryüzü uygarlığı içinde sanat yapıtlarının da bir yeri ve bir tarihi var.

    mcgonigle biraderlerin yaptığı gibi eşsiz mekanik minyatür yapıtlar insanda güzel sanatların verdiği hazzı veriyorsa o zaman işte kalbe ve beyne seslenen zaman araçlarının, yani bilim/sanat/zanaat yapıtlarının da aslında zihin için, huzursuz ve mutsuz ruhlarımız için bir teselli olduğu, ağrılarımızı dindirdiği görülecektir.

    sanat eserleri gereklidir çünkü insan için vardır, saatler de öyle.

    http://mekaniksaat.blogspot.com/…-kozmik-donus.html
  • saati, saati bilenler ve işçiliği, teknolojiyi, sanatı takdir edenler bazında ilahlaştıran, fiyat olarak ise coşturan sistemlerin genel adıdır.

    saatçilik ile ilgili olmayanlara anlatırsak,

    kısa bir özet.

    mekanik saatlerde - ki çoğu saat meraklısı için mekanik olmayan saat, saat bile değildir - zaman tutma, yani bir saniyeyi doğru şekilde vurma(bir nevi frekanslandırma) işlemini escapement denen bir bölüm, bir parça demeti sağlar. saatçilik teknolojisinde bunu yapmak için hairstring denen, incecik bir helezon yay kullanılır. bir sağa bir sola dönen, halka şeklindeki parçanın göbeğindeki bir yaydır bu. bu parçayı çık çık çık çalışan tüm mekanik saatlerde görebilirsiniz. bir gerilir, bir gevşer...

    fiziğin genel prensiplerinden yola çıkarak, devamlı surette yerçekimine maruz kalan bir saatte bu yay yere paralel durunca hızlı, yere dik durunca yavaş salınma eğilimindedir. ayrıca parçanın dönme momenti ve genel olarak saat mekanizmasına bağlı bulunduğu yerin sertliği, kütlesi gibi çeşitli parametrelerden ötürü zaman tutma sekteye uğrar. yani standart bir mekanik saatin zaman tutma birimi doğuştan hatalıdır.

    işte bu hatayı, daha doğrusu eksikliği yenmek için tourbillon mekanizmaları icat edilir ve saate uygulanır. onlarcası icat edildi, patentlendi ve gelecekte de olacaktır. burada yenilmesi gereken en önemli etki yere paralel, açılı veya dik durma meselesinde bahsettiğim yerçekimidir. tourbillon mekanizmaları escapement parçası üzerinde saatin açısının etkisini ortadan kaldırmak için türlü mekanik maymunluklar yaparlar. mekanizmaya giydirilmiş bir şekilde, yani kendiliğinden, belli aralıklarla açı değiştirirler, habire dönerler, salınım işlemini 2 veya 3 eksenden eşanlı yaparlar, jiroskopvari işlemlere girerler vs... işte bu mekanik maymunluklara tourbillon denir. mikroskopik seviyede teknik detay ve işçilik gerektirdiğinden maliyeti çok fazladır, üretimi çok zordur ve periyodik yüksek kaliteli bakım gerektirirler.

    bilebildiğim kadarı ile non swiss made tourbillon saatler, uzakdoğu başta olmak üzere 5000 dolar, swiss made olanlar 30.000 dolar gibi fiyatlardan açılış yaparlar.

    genel eğilim olarak tourbillon saatler çok değerli ve sanat eseri sayıldığından, tourbillon mekanizması açıkta kalacak, görünecek şekilde kasalar dizayn edilip saat üzerinde adeta sergilenirler. bu kadar az bulunan ve değerli bir şeyi yapmaya da sadece çok ciddi saat markaları yeltenirler. patek philippe, zenith, franck muller vesaire gibi...
  • mekanik saatin ruhuna ruh katan, abraham louis breguet tarafından icad edilmiş hede. bir insanın kalbinin atmasını dinlemek kadar güzel bir duygudur tourbillon'un akışını seyretmek.
  • tourbillonlar, var olan en komplike mekanizmalar olarak kabul edilmektedirler. çünkü kaliteli bir tourbillonun hazırlanması ve birleştirilmesi oldukça zordur, ayrıca bu komplikasyon yalnızca en iyi üreticiler tarafından üretilebilmektedir.
    tourbillonların püf noktası sürekli olarak hareket halinde olmalarıdır – ona bakanların ve onu bileklerinde taşıyanların bakışları hiç durmaksızın dönen bu tourbillon kafesine mühürlenir. güzellikleri ve karmaşık yapıları sayesinde saat dünyasının en komplike düzenekleri olan bu tourbillonların üreticileri de saatçilik alanında birer kahraman konumundadırlar.
    fakat geçtiğimiz zaman içerisinde piyasadaki tourbillon sayısının da giderek artması nedeniyle bu mükemmel mekanizmaların gerçek değeri pek anlaşılmamaya, hatta hafife alınmaya başlandı. önceden yalnızca birkaç saat markasının ürün yelpazesinde birer tourbillon modeli bulunurdu. şimdi ise dünyanın dört bir yanındaki saat severlere gittikçe daha fazla marka tarafından çok daha cazip fiyatlarla tourbillonlar sunulmakta.
    yine de, piyasadaki tourbillon sayısının fazlalılığı göz ardı edilerek bir tourbillonun üretim aşamasının inanılmaz derecede yüksek bir ustalık seviyesi gerektiren bir işlem olduğunun unutulmaması gerekir.
    tourbillonun kalbi olan tourbillon kafesi yüksek mühendislik bilgilerinin ve becerilerinin bir ürünüdür. tourbillon mekanizmasının kendisi ise 50 veya daha fazla parçadan oluşabilmektedir, ki bu parçaların her biri mümkün olduğunca hafif tutulur (örneğin toplam 70 adet farklı parçadan oluşan üç girard-perregaux baskı donanımlı vintage 1945 tourbillonun kafesinin tamamı yalnızca 0.3 gram ağırlığındadır.)
    bu da demek oluyor ki herkes tourbillon üretemez. yalnızca bilgi ve becerilerini en üst düzeye taşımış olan bir saat ustası bu denli komplike bir mekanizmanın üretimi ve ayar işlemleri esnasında oluşabilecek karmaşıklıkların üstesinden gelebilir. sıradan seri saatler genellikle saatçiler tarafından guruplar halinde hazırlanırlar. bu saatçilerin her biri saatin üretimindeki farklı aşamalardan birini üstlenirler. tourbillon üretimlerini ise komplikasyonlar üzerinde uzmanlaşmış bir saat ustası saatin üretimi esnasında kullanılacak olan her bir parçayı kendi yerleştirerek, yapılması gereken mükemmelleştirme, pahlama, dekorasyon ve cila işlemlerini genellikle el ile yaparak ve nihayetinde gerekli ayarlamaları da hallederek baştan sona tek başına üstlenmektedir. tüm bu işlemler inanılmaz derecede fazla zaman alır ve bu da hazırlanmış olan tourbillonları benzersiz kılar, zira cilalama ve saatlerin ayarlama işlemleri esnasında meydana gelen farklılıklar her bir modeli saatçilik açısından birer sanat eserine dönüştürmektedir.
  • mekanik saat mekanizmaları, -mekanizmanın yapısı gereği- yerçekimi nedeniyle zaman içerisinde hata yapar. mekanik kol saatlerinde, saat mekanizmasının yerçekimi ekseniyle yaptığı açı zaman içerisinde hızlı değiştiği, veya uzun süre sabit kaldığı için, hata riski artar.

    tourbillon, bu riski ortadan kaldırmak için eşapmana eklenen mekanizmadır. saatten, yani aslında zamandan, mekandan ve konumdan bağımsız bir şekilde, mekanizma içerinde çalışan ayrı bir makina; kendi içinde yaşayan, eşsiz bir tasarımdır. ancak mükemmel değildir. zamanlamada hata yapar.

    pille çalışan basit quartz saatler, neredeyse hatasızdır. ama onlara, sadece ihtiyacınız olduğunda bakarsınız.

    tourbillon'aysa izlemek ve dalıp gitmek için.
  • isvivre de fc sion futbol takiminin maclarini oynadigi 17 bin seyirci kapasiteli stadyum.
  • bakanlar kurulumuzdaki değerli devlet adamlarımızın bileklerine layık mekanizma. sponsor veya sponsorlar arıyoruz.

    .
hesabın var mı? giriş yap