• sega'nın duyurduğu yeni f2p moba oyunu.
    closed beta kayıtları için: http://www.totalwar.com/en_us/arena/
  • sega ve total war isimlerini barindiran, yeni moba oyunu.

    cok enteresan olacak, tutmazsa total war'dan devam, tutarsa efsane olur, turunun en iyisi olur.
  • closed alphasına eriştiğim oyun.

    tek kelimeyle muhteşem. gerçek manada klan savaşları olduğunda inanılmaz keyifli savaşlar çıkacak eminim. 3 birlik kontrolü ideal olmuş çünkü gerçekten büyük ordularla savaşılıyor. şu ana kadar 2 harita çıktı karşıma ikisi de çok detaylıydı. grafikler de çok iyi. closed alpha için bile 5.8 gb gibi bir dosya indi ana oyun daha büyük olacaktır eminim. general seçenekleri de çok iyi. 3 devletin generalleri verilmiş oyun içinde aklımda kalan leonidas ve cesar oldu bunun dışında roma ve yunanlar için de ikişer tane daha var ayrıca galya için de 2 tane general yapmışlar. ana oyunda tüm devletleri katacaklarını hatta hunların falan da gelme ihtimalini düşündükçe insan heyecanına hakim olamıyor.

    savaştıkça xp kazanıp seviye atlanacak ve birimler de değişecek. alphada generaller için 10 seviye vermiş. her seviyede farklı asker tipleri var. bahsettiğim generaller de sadece şekil değil tabi ki... her birinin farklı özellikleri var mesela leonidas savunma generali ve savunma puanları yüksek birimleri var. sezar ise destek ve teknisyen support birimleri için bonusları var. bir de assault generali var adından da anlaşılacağı gibi saldırı birimlerinin bonusları yüksek.

    oyun muhteşem gözüküyor inşallah son ürün de öyle olur.
  • az önce kapalı betasına davet edildiğim, edindiğim tüm bilgileri gelip de sizlerle paylaşacağım oyun. siz de eşek değilsiniz, bi' çay ısmarlarsınız artık...
  • kapalı alfası çıkmış olan savaş oyunu. link adresinden kaydınızı yapıp alfa sürümünü steam den indirip oynamaya başlayabilirsiniz. oyuncu sayısı az, bu yüzden siz tier 1-2 iken 4-5 tier karşınıza gelebiliyor. bundan başka pek bug bulamadım. bir de altın alımı yapılmıyor oyun clientinde. oyundan kısaca türkçe olarak bahsetmek gerekirse;

    oyunda bir generali seçerek başlıyorsunuz. bu generaller 3 ırka ayrılıyor. sezar, germanicus, afrikanus bir ırk; alexander, leonidas, multiades bir ırk; arminus, vercingeturix bir ırk. şimdi bu ırklar ne işe yarıyor? her bir ırkın askeri teknolojisi farklı. ırk içinde aynı teknolojileri kullanıyorsunuz. yani sezarı seçip canınız sıkıldığında germanicusu aldığınızda geliştirdiğiniz askeri teknoloji kaybolmuyor. fakat generallerin de leveli (tieri) var. örneğin tier 4 yaptığınız alexanderden sonra tier 1 leonidasa geçtiğinizde tier 4 askerleri kullanamıyorsunuz.
    generalimizi seçtik diyelim ( bu arada her generalin farklı özel yetenekleri var). bundan sonra 3 tane asker bölüğünü seçmemiz gerekiyor. askerler 5e ayrılıyor. yakın savaşçılar, mızrakçılar, atlılar, okçular, mancınıklar. bunların birbirine karşı üstünlüğü vs. var, oyunda gerekli bilgiler resimlendirilmiş, oynadıkça öğrenirsiniz. örneğin oyunun başlarında yapacağınız hatalardan biri, okçularınızı tek başına götürdüğünüzde bir süvari bölüğünün sizi darmaduman edişini izleyebilirsiniz. 3 tane ister ayrı ayrı ister tek çeşit asker bölüğünüzü hazırladıktan sonra savaşa giriyorsunuz.

    oyun alfada olduğundan neredeyse 5dk ya kadar varabilen oyun bekleme süreniz var. katılım arttıkca bu süre düşecektir. sonra oyuna başlıyorsunuz, kendi basenizde nereden başlayacağınızı seçip savaşa başlıyorsunuz. 10vs10 oynanıyor. harita yeterli düzeyde. ayrıca orman vs. gibi doğa şartları ve bu şartların kendine has özellikleri var. örneğin ormandan geçerseniz görüş açınız acayip azalıyor. oyunda kullanıcılar arasında bir başkomutan vs. yok. yani istediğiniz gibi hareket edebilirsiniz. oyun içi chatten iletişim kurabilirsiniz. düzgün taktiği ile oynadığınızda oyunun sonuna kadar 3 birimin çoğunu hayatta tutabilirsiniz. birimlerin birbirine üstünlüğünü-zayıflığını iyi bilmeniz gerekmekte. r-t-u-y gibi tuşlarla da seçtiğiniz generalin yeteneklerini iyi kullanmanız gerekmekte.

    oyunda amacınız karşı tarafı yok etmek değil, üssünü ele geçirmek. karşı takımın üssüne gidip birliklerinizle beklemeniz lazım. nekadar çok asker okadar hızlı üssü ele geçirirsiniz. kimi oyuncular sağda solda karşı takımın askerlerinin peşine düşüyor. 1-2 birlik onların üssünü ele geçirirken bunlar oyalıyor ve oyun gidiyor. böyle çok oyun kazandım. 1200-400 asker oranıyla kazandığım savaşlar olamadı değil. üssü ele geçirince yada tüm askerler öldürülünce oyun bitiyor. ortalama 10dk sürüyor. zaman hızlı geçtiğinden oyuna başlarkenki beklediğiniz zaman oyundan daha uzun gibi geliyor ve bıktırıyor bir müddet sonra. üye sayısının artmasıyla oyun daha zevkli olacağa benziyor.

    yani bakacak olursak tam bir takım oyunu olmuş. şuan bildiğim kadarıyla takım-clan sistemi yok. aslında clan ordu sistemi gibi bir sistem olabilir. team speak ile bağlanıp 10vs10 süper savaşlar yapılabilirse mükemmel olur. bu arada oyun içinden gerçek para ile aldığınız gold ile xp yada oyun içi parası satın alabiliyorsunuz. oyun başı galibiyet olursa 60-70 xp geliyor. 1 gold 10xp. şuan clientten gold satın alınmıyor. birlikte oynamak isteyenler yada sorusu olanlar yeşillendirebilir.

    edit:imla.
  • düşük tierlerde iyi konuşlanmış bir missile unitin harikalar yaratabildiği, şimdilik güzel oyun.
  • büyük umutlarla indirdiğim ancak daha menü ekranında kasması nedeniyle detaylarına inemediğim oyun. bakalım çıktığında da kasacak mı?
  • kapalı alpha beta key paylaşmaya başlayan multiplayer oyun. elimdekileri versem de adamlar mutlu olsa.
  • herkes oynayabilsin diye yapılmış gibi duran ama hiç de öyle olmayan oyun. rank sistemi gelir ve sizin oynayışınıza göre rakip gelirse daha keyifli olacaktır.

    pozisyonunuz çok önemli. birliğe yandan saldırırsanız büyük hasar, arkadan saldırırsanız ekstra büyük hasar, morali düşen askerlerin geri geri kaçışı, kaçarken ölmeleri... normalde mızraklıların atlıların sülalesine atlaması gerekirken -bonuslara baksanız atlara karşı +60 diyecek nerdeyse- atlıların ışık hızında gözden kaybolup kaybolup sizi yarmaları sonucu 3 bölük asker gözünüzün önünde eriyip gidiyor.

    "friendly fire" olayı çok acımasız ve bir o kadar da gerçekçi. daha önce total war serisi oynamadım onlarda bu kadar mı bilmiyorum. çarpışan iki birlik var, arkadan ateş desteği vermek istiyorsunuz sizinkiler daha çok ölüyor. önüne geçemiyorsanız 10 kişilik listenin en altında sürünüyorsunuz. sol üstteki bizim ordu menüsünde kaç kişi öldürüp ne kadar ganimet aldığınız yazılı.

    tuzaklar çok tehlikeli. kendi kurduğunuz tuzağa düşebiliyorsunuz, ki şimdilik hiçbir tutorial olmadığı için tuzakları kurmanın nasıl yapıldığını deneye deneye bulmanız gerekiyor. consumables seçeneklerinde var. okçulara menzil arttıran şeyler vs mevcut. otomatik kullanılmıyor. yani onları eklediğiniz okçular bir anda keskin nişancı kesilmiyor. y ve u tuşlarıyla bir sonraki atışta kullanabiliyorsunuz. ve genelde menzil yükseltmeleri kaçan düşmanı oturduğunuz yerden indirebiliyorsunuz.

    zayıf birliklerle başlayıp yavaş yavaş güçlenme fikri cazibeli. ama tier 3 ten sonra ilerlemesi çok zor. 24 saatlik oyun süresinde tamamen acemi olan ben en fazla tier 4 komutan açabildim. iyi geçmeyen savaşlardan bölük başı 30 exp (o da 30 asker öldürürseniz geliyor) geldiği ve yükseltmeler artık 1k nın üzerine geçtiği için eğer ekşiye yeni kaydolmuş çaylaksanız tier 10 u görene kadar yazar olursunuz o kadar uzun bir zaman gerekecek gibi duruyor. -eğer yüksek seviyelerdeki savaşlar yüksek tecrübe vermiyorsa- her komutanla günlük galibiyetinizi aldığınızda bırakasınız geliyor -günlük galibiyetler %100 tecrübe veriyor-

    söylendiği gibi, oyuna girmek için bekleme süresi oyunu oynama sürenizden daha uzun. o sorun çözülürse çerez gibi oyun olacak. mesela dota 2 oynamaya giriyorsunuz gereksiz yere saçma hata yapan adamlar yüzünden 1 buçuk saat oyun oynamak zorunda kalıyorsunuz. ama bu oyunda 3 tabur askeriniz ölünce isterseniz oyundan çıkabiliyorsunuz. yakın dövüş -melee- alıp önden bodoslama girerseniz 3 dakikada işiniz bitmiş olabilir. arkanızdan kimse gelmez, cüneyt arkının bizans ordusuna girdiği gibi olmaz, leonidas komutasındaki 300 spartalının (yabancıların literally dediği şey, 100x3=300 askeriniz var) koca pers ordusuna intihar girişimi gibi girdiği gibi de olmaz. kendini kurt sanan koyunun sürüye karışmaya çalışması gibi olur. kısa ve kanlı. neyse ki kan efekti yok onun yerine karınca adamlarınızın boyunda kırmızı kırmızı kill kill kill yazar aynı anda bir sürü. çabucak yenildiniz diyelim ama savaş bitmeden kumandanı kullanamıyorsunuz. yani teorik olarak askerler ölüyor sizin kumandan kaçıyor ama hala savaş alanında merkezde kaderini bekliyor. 6 tane kumandan var nasılsa, birini seçip devam edebiliyorsunuz.

    "bu askerler geri zekalı mı niye beni dinlemeyip kafasına göre iş yapıyor. bu okçular bekleyip bekleyip atlıların üzerine koşuyor" gibi düşüncelere sahipseniz sol altta fps barına bakmanız gerekir. cpu lag ın 10 dakika olduğunu görünce şaşırmayın. 10 dakika geriden geliyordur. oyunun ayarlarını elle iyice düşürdüğünüzde bilgisayarınız iyiyse oynayabiliyorsunuz. düzeltilirse biraz daha orta sistemlerde çalışacak düzeye gelirse güzel olur tabi. mevcut olan lag server durumundan olsaydı keşke.

    son olarak da, eğer çok savaş kaybediyorsanız askerlere ekipman yükseltmesi yaparken harcadığınız gümüşe dikkat edin. bazı kumandanlar savaşa girmiyordu. play yazısı parlak değil. sebebi ise ordudaki askerlerin azalması. replenish all soldiers dediğinizde cüzi miktar gümüşe yenileyebiliyorsunuz. hiç paranız kalmadıysa bedava olan tier 1 askerlerle yetinmek zorunda kalabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap