• yuksek devirde donen bir materyale, sabit bir kesici kalemin uygulanarak dairesel efektlerin saglandigi bir makina tezgahi ve is dali
  • bu cihazı kullanırken güvenlik önlemlerine daha fazla ayrıntı verilebilir veya biz taktik diyelim ona.

    - mesela eğer aynada takılı parçanın köşelerini eğeleyecekseniz, parçayı biraz kendinize doğru gelecek şekilde sabitleyin ki; çalışmanızı yaparken eliniz 2000 devirde dönen cihaza değmesin. gerçi ben ufak temas yaşadım bir şey olmadı ama olsun dikkat etmekte fayda var.

    - bir parçayı yeni delmişseniz matkapla ve aynadan çıkarmak istiyorsanız, elinizde eldiven takılı olup olmadığını kontrol edin ilk önce. hayal edemediğiniz kadar sıcak olabiliyor parça. bu arada kullandığınız matkap ucuna da dikkat, aynı şey onun için de geçerli. bazen kolunuz farkında olmadan deyebiliyor. benim deydi de oradan tecrübem var.

    - altın değerinde bir taktik. matkap ucunun çapı ile torna aynasının devri ters orantılıdır. ama genelde 1000 devir her işi çözer. 10luk matkap ucu da kullanırsınız, 3.5'luk da. eğer delerken garip garip sesler duyuyorsanız bilin ki devirde bir sorun var. bu arada yavaş yavaş matkap ucunu çevirin de ucu kırmayın.

    - gözlük kullanmakta fayda var. gerçekten parçalar sıçrayabilir ve bazıları büyük boyutlarda olabilir. eğer 10'luk uçtan daha büyük bir uç kullanıyorsanız (galiba 12 ile deldim baya parça tam hatırlamıyorum kaç olduğunu) delerken metalin içinden lüle lüle talaş çıkıyor, pek sıçrama ihtimalini hissetmedim bunların ama görsel olarak epey şık (beyaz demirden mavi talaş çıkması da onun epey sıcak olduğunu gösteriyor aslında).

    - tornalarda otomatik mod vardır. zaten ileri, geri, öne ve arkaya vites kolu zamazingo ve tuş yardımıyla hareket kazandırabilirsiniz tezgaha. tabi eğer otomatik modda parçanızı kesip biçmek isterseniz, o kolun belli yöne doğru takılı olması normal. ama sakın matkapla veya eğeleme işiyle uğraşırken o kolu vitese takılı bırakmayın. boşta kalsın. çünkü makinayı çalıştırdığınız an hareket eder kendi başına.

    - radyal matkaplarda geçerli, belki tornada da geçerlidir. matkap ucunu sıktığınız dişli kolu iş yaparken hemen sökün ve kolay ulaşabileceğiniz yere koyun. hem kaybetmezsiniz hem de güvenlik önlemlerine uyarsınız.

    - aynaya parça sabitleyen sıkıştırıcı ile matkap ucunun sıkıştırıcısını ayarlarken, hayvani güç ile kibarca dokunuş arasındaki dengeyi iyi tutturun. birincisinde hiç çözemeyecek kadar sıkı olurken anahtarlar, ikincisinde de çalıştığınız parçanın veya matkap ucunun içeri kaçmasına neden olabiliyor.

    - matkap ucunun takılı olduğu demir kol var ya hani. o demir kolun çıkma ihtimali var yerinden, pinlerinden kurtulup. bu yüzden genelde o kolun üzerindeki rakamlardan 2'yi geçmeyin. tabi matkabı parça delmeden önce sabitlemeyi de unutmayın. sonra neden delmiyor lan bu demeyin.

    - parça delmeden önce punta kullanın. sonra hangi deliği açıyorsanız açabilirsiniz. ama unutmadan 10luk bir delik açacaksınız değil mi? o zaman punta'dan sonra bi 4.5'luk veya 5'lik le delin deleceğiniz kadar, sonra 10'lukla son vuruşu yaparsınız.

    atolye stajını yapan genç bir makinacı, yeni kullanacaklar için bildirdi...
  • cnc tezgahlarına duyduğum hayranlığın büyüklüğü kadar tırstığım alet. okuldaki atolye dersinde hocaların bir torna tezgahıyla yaşanabilecek her türlü trajik kazayı heyacanlı heyacanlı anlatmasından dolayı her başına geçtiğimde elim ayağım tutuşur. aynı hisleri yaşayanlar için bir kontrol sırası olarak; dönen zamazingonun üstünde gevşetmek için kullanılan aleti sakın bırakmayın, varsa kapağını kapatın -ki zaten çalışmaz yoksa, matkap ucunu çok sıkı bağlayın, önlüğünüzün sağından solundan da medine fukarası gibi söküklerden kaynaklanan ip parçaları olmasın.ek olarak saçınız eğer uzunsa bir tokayla ya da pazar jölesiyle sabitleyin ve talaşların sıçramaması için de gözlük takın.
  • çalışmasını izlerken kendimden geçtiğim döndürgeçli delgeç.
    özellikle metal parçalarla çalışmasına bayılıyorum.
    bir de full hd videosunu buldum mu uuu beybi bir hareketlenme oldu bende.
    http://www.youtube.com/…wbjw9okw_ge&feature=related
    http://www.youtube.com/…ure=endscreen&v=o46twv4ciaw
  • disli kesme tezgahi. belgelere gecmis ilk tornayi, 1501-1575 yillari arasinda yasamis juanelo torriano adli bir ispanyol usta yapmistir.
  • genelde silindirik formlu materyallerin üzerinde dış veya iç yüzeylerde paso vermek olarak tabir edilen şekilde, genelde karbür* veya alaşım* kesici takımlarla işleme yapan tezgah türü.
  • tezsanın kapanışından sonra yerli üretimi sona eren endüstriyel tezgah
  • metalleri işlemek için kullanılan takım tezgahı.. (marangozluk tahtaları işleme sanatı)

    sabit bir torna kaleminiz var. iş parçasını tezgaha bağlıyosunuz. o dönüyor. üzerine kalem ile istediğinizi işliyorsunuz. milimetrik ölçülerde çalışabiliyosunuz. kalemin bulunduğu yerde bi ölçü mekanizması var, bu sayede hareket ediyosunuz.
  • sadece metal değil, plastik de işlenebilen tezgahlardır. hatta kesme sıvısı kullanılmadığı için ve kalemin, matkap ucunun çok fazla ısınmamasından dolayı plastik işlemek daha kolay ve eğlencelidir, sürekli talaşa dikkat etmek gerekir, bu yüzden arabayı hızlı sürmemekte yarar var. freze tezgahından daha zevklidir, her eve bir tane gerekir.
  • metallerin yüzeyini talaş kaldırma suretiyle genellikle hava çeliğinden yapılmış olan kalemler vasıtasıyla işleyen, işlenecek olan metalin ayna tabir edilen döner bir sıkıştırıcıya bağlanıp dönderilmesiyle söz konusu kalemler vasıtası ile talaşının kaldırılması prensibine bağlı olan tezgah türü. çalışması kullanmayı öğrendikten sonra süper eğlenceli olup bir o kadar da dikkat isteyen, iş kazası riskleriyle dolu olan bir tezgahtır.
hesabın var mı? giriş yap