• titanyum şuan itibariyle çeliğin yerini hiçbir zaman tamamen alamaz. bunun en temel sebebi şudur:

    farklı titanyum bileşenler birbirleriyle uzun süre temasta durduklarında, moleküler düzeyde bağ kurmaları söz konusudur... mesela titanyum bir kasaya titanyum bir vida takarsanız, o vida 2 sene orda kaldıktan sonra sökemezsiniz, en basit tabirle kasaya yapışmıştır, kasa ile vida birbirine kaynamıştır, iş işten geçmiştir.

    öte yandan bu dezavantaja rağmen, titanyumun sıradışı bir avantajı var; titanyum malzemeler okside olmaları (paslanmadan bahsetmiyorum, o ayrı bir reaksiyon) sayesinde, yüzeysel çizikleri ve hasarları kendi kendine tamir ederler.
  • kaderinin aluminyumunkine benzeyecegi ongorulebileek pahali malzeme.
    periyodik tablonun kuramcisi ve amelesi mendelyev'e aluminyum bir vazo hediye edilmisti, o vakitler cok degerli oldugundan. aluminyumu oksitinden ayirma konusunda farkli ve ucuz bir yontem bulununca aluminyum kapilarimiza, pencerelerimize kadar girebildi.
    titanyum da yerkabugunda bolca bulunmaktadir ancak degisik oksitleri halinde, kolay ve ucuz bir yontem bulundugunda "titanyum profil" kelimesini bile telaffuz edebiliriz.
  • "ulan madem metal detektörlerinde ötmüyor o zaman neden tabancaları bununla yapmıyorlar?" diye düşünmeme sebep olan element.
  • vücuda takılan titanyum implantlar kalsiyuma dönüşmüyormuş. titanyumun kalsiyuma dönüşmesi olayı radyoaktif bir şeymiş ve vücudun kendi radyasyonu bunu tetikleyecek enerjiye sahip olmadığı gibi, ezkaza böyle bir durum olsa mutant olurmuşuz. titanyumun bu kadar uyumlu olmasının sebebi, işte kemiğin bunu kendisi zannedip üstünü kaplaması şeklinde oluyormuş. yani titanyum implantlar artık kemiğinin bir parçası oluyor. bütün bunları nerden öğrendim, rubiks cube anlattı, ondan öğrendim. hatun genetikçi beyler. i <3 science
  • sertlik bakımından çeliğe yakın olup, çeliğin yarı ağırlığındadır. bu hafifliği onu havacılık ve silah sanayisinin vazgeçilmesi yapmaktadır. ülkemizde manisa - kütahya taraflarında toprağın %1.5 'i oranında bir madeni var ise de ekonomik ve büyük bir kaynak olmadığından çıkarılmaz. ülkemizde yok denecek kadar azdır. zaten üretimide yoktur.

    satışı uluslararası izne bağlanmıştır, sıkı takip edilmektedir. ticaret serbestisi yoktur.

    eğer titanyum olmasaydı savaş uçaklarının sorti sayısı 4 katına çıkar, yolcu uçaklarının yolcu kapasitesi biraz düşer, uçak kazaları daha fazla yaşanırdı.
  • saatvs gibi şeylerde kullanılmasının temel nedeni metal allerjisi olan kişilerde allerji yapmamasıdır.
  • titanyum, günümüzde çok pahalı olması nedeniyle kısıtlı alanlarda kullanılmaktadır.ne gibi?
    -bacak,kalça v.s. gibi ortopedi protezlerinnde,
    -uzay mekiği yapımında,
    -jet motorlarının dingillerinde,
    -zengin azgın avratların siparişle yaptırdığı vibratörlerde
  • oksitlenmeye, ter asitine, korozyona, kimyasal maddelere karşı diğer alaşımlara göre 20 kat daha dayanıklıdır. bu yüzden gözlük çerçevesi, saat gibi insan cildiyle direkt temas halinde olan eşyaların yapımında tercih edilmektedir. ayrıca bükülme özelliği, ince tel ve yaprak haline dönüşebiliyor olması da titanyumlu ürünlerin üretiminde avantaj sağlamaktadır.
  • genel yargının aksine titanyum en sağlam ya da sert metal değildir, titanyumdan daha sağlam çelik türleri vardır. makine ya da motor yapımında titanyumum bazı kritik yerlerde tercih edilmesinin en temel sebebi hafif oluşudur. -bunun yanında paslanmaya karşı direnci gibi bazı yan sebeplerde vardır tabi-
  • aslında çok da pahalı olmayan metal. kilosu 50 tl civarında. 100 gramlık bir saatin titanyumdan gelen maliyeti 5 tl'dir.
hesabın var mı? giriş yap