• hacettepe üniversitesi beytepe kampüsünde, girişteki kavşakta bir heykel vardır. insanın yükselişi heykeli. o heykelin kaidesinde bu yazı yazar. latince "tek kitabı olan kimseden korkarım" anlamına gelmekteymiş. üniversitenin bağımsız düşüncenin temeli olmasınının sembolü olarak kabul edilen bir sözmüş.
  • skolastik felsefenin düşünürü ve ilahiyatci thomas aquinas bu sözü 13. yüz yılda söylemiştir.

    tek kitabı olan insan tehlikelidir. az bilmek tehlikelidir. bilgeliğin suyunu ya derinden çekeceksin ya da hiç tadına bakmayacaksın. sığ sular beyni zehirler fakat derin sular onu yine temizler.

    edit: imla
  • beytepede okuduğum zamanlarda yanından geçerken her zaman gururlandığım yazı. ne yazık ki tek kitaplı çok insan vardı kampüste.

    edit: tek kitap derken dini kitaplardan bahsetmiyorum. başka fikirlere tahammülsüzlükten bahsediyorum.
  • yazi kaldirildiginda anlamaliydik aslinda türkiye'nin degistigini... anlayamamisiz. bugun turkiye'nin en iyi universitelerinden birinin girisinde soyle bir soz yaziyor desek insanlar inanmaz. ama eskiden yaziyordu. bir kac yilda geldigimiz duruma bak...biz yine de tek kitapli adamdan korkmaya devam edelim, her anlamda tek kitapli adamdan ama.
  • her zamanki gibi birilerini rahatsız etmiş olan söz.
    şu sözü bile hazmedeneyenler olmuş, kaldırmışlar hacettepe üniversitesinden.
    oldu olacak üniversitelerdeki tüm kitapları da kaldıralım tek kitap okuyalım!
    dostum sözü anlamışsın ama yanlış anlamışsın.sözün sahibi thomas aquinas'ın korktuğu seneler sonra başına gelmiş, tek kitaplı adamlar gerçekten kendilerinden korkulması gerektiğini ispatlamıştır.
  • hacettepe üniversitesi - beytepe kampüsünün nizamiye kapısından yaklaşık 3-4 kilometre ilerledikten sonra karşınıza çıkan ilk şey bahsi geçen yazının yazdığı devasa heykel olur ve ancak heykeli gördükten sonra anlarsınız bir üniversitenin kampüsünde olduğunuzu.

    hazırlıktan sonra, almanca dışında girdiğim ilk ders olan "genel biyoloji(nam-ı diğer: biologie heute)" dersinde, ilhami kiziroğlu söze heykeli tarif ederek "o heykelde ne yazdığını bilen var mı?" diye başlamıştı.*

    1 yıldır kampüsün içinde yaşayan biri olarak bu sorunun cevabını bilmiyor olmaktan o kadar çok utanmıştım ki, sonraki yıllarda mümkün olduğunca çok insana orada ne yazdığını söyledim durdum ve o heykel kampüs içerisinde sevdiğim birkaç şeyden biri oldu. *

    şimdi, orada artık "timeo hominem unius libri" / "tek kitaplı insandan korkarım" yazmıyor olduğunu duymak gerçekten üzücü.
  • beytepe kampüsündeki heykelin altına ilk yazıldığı zamanlarda (2006 falandı yamulmuyorsam) bir kaç defa yanlış yazılıp düzeltilmişti bu söz. ben de her seferinde angut gibi yeni halini ezberleyip "nie değiştirdiler ki yine bunu yaa" diye düşünüyodum (baya angutlukmuş hakkaten). neden sonra internetten bakmak aklıma geldi de yanlış yazdıklarını düzelltiklerini farketmiştim.
  • evet, tek kitabı olan insandan korkarım çünkü karşınızda cahilliği, dolayısıyla çaresizliği yüzünden saldırganlaşabilir ya da sizi yanına, o kör kuyusuna çekmeye çalışarak ömrünüzü tüketir; velhasıl tehlikelidir..

    http://i.imgur.com/6u1bn.jpg (bkz: ali ulvi)
  • remzi savaş'ın insanın yükselişi heykelinin kaidesinde yazan yazıdır. güzel de yazıdır. manası üzerine birazcık düşünsün sabah okula gelirken genç dimağlar diye yazılmıştır muhtemelen. dönüş yoluna bakan kısımda da türkçesi yazar yorgun dimağlar rahat anlasın diye muhtemelen.
hesabın var mı? giriş yap