• hindistan'a uzun bir süreliğine gidiliyorsa aşısının yapılması gereken hastalık.
  • önce şiddetli bir kabızlık olur. sonra ateş çok yükselir. hatta o kadar yükselir ki bilinç bulanıklığı olur. fakat kalp hızı o kadar yükselmez işte bu duruma rölatif bradikardi denir. ( tam tersi durum difteri'de görülür. difteri'de hastanın ateşi düşük nabızı yüksektir.)

    ve bu dönemde dalak çok büyür.(bkz: splenomegali) yine bu dönemde bakterinin kendisi septik emboli atar. bu da hastanın göğsünde ve sırtında rose spot olarak görünür.
    tanısında gruber widal testi kullanılır.

    tedavisinde kinolonlar yada 3. kuşak sefalosporinler kullanılır.
  • tifo benzeri hastalık yapabilen bakteriler: en başta salmonellalar sonra yersinialar ve campylobacter fetus yapabilir campylobacterler içinde.

    campylobacter fetus kapsül benzeri s proteini içerir.

    bunların tedavisinde genel olarak kinolonlar kullanılırken, campylobacterlerin genel olarak kinolon direnci olduğu için tedavisinde makrolidler tercih edilir.
  • musluktan su içmenin ne bok olduğunu bana gösteren hastalık. çocukluğunuzda koşturursunuz, yorulursunuz. gidip okul musluğundan suyu içerseniz bu hastalığa hoşgeldin dersiniz.

    önce halsizlik, mide bulantısı. ishal başlar. akşama doğru ateş yükselir. ateş düşürmek için ılık suyla duş. uyursunuz, gözünüzü hastanede açarsınız. gece fenalaşmışsınız, ateş olmuş 40, hastaneye zor yetiştirilmişsiniz. yıllar sonra ortaya çıkan hastalığınızın* muhtemelen nedeni de bu bela hastalık..
  • tifüsün kardeşi. çift yumurta ikizi bunlar.
  • yıkanmamış meyvelerden de bulaşabilir. damak tatlarına düşkün fransızlar, birçok şeyi olduğu gibi meyveleri de, tatları bozuluyor diye yıkamadan yerler genellikle.

    ve sık tifo olurlar(dı). en azından doksanlarda benim gördüğüm manzara buydu orada.
  • salmonella türü bakterinin neden olduğu, sıklıkla kirli içme suları ve yiyeceklerle bulaşan yaygın ve mikrobik bir hastalıktır. tifoya neden olan bakterilerin rezervuarı insandır. bulaşma yolu genelde ağızdır. vücuda girdikten 1-2 hafta sonra hastalık ortaya çıkar. diğer adı enterik ateş olan tifo; baş ve karın ağrısı, yüksek ateş, göğüs ve karında lekeler, nabzın azalması gibi bulgularla kendini belli eder. beyin, akciğer, böbrek, kalp gibi bir çok organı ve kulaktaki sinirleri etkiler. bazı hastalıklara ya da rahatsızlıklara yol açabilir.
  • sıkı perhiz gerektirir. tifoda ince bağırsaklar çok inceldiği için herhangi bir katı gıda bile bağırsakları delebilir. sıvı ağırlıklı ve yumuşak gıdalarla beslenilmeli.
  • insanı hayattan soğutan hastalıktır. hızlı kilo kaybına neden olur. tüm kemikleriniz kırılıyor, etleriniz kıyma kıvamına getiriliyor gibi hissedersiniz. şiddetli karın ağrısı, kusma, halsizlik temel belirtileridir. ve de yedikleriniz ve içtiklerinize dikkat edilmezse kolay kolay geçmeyen tehlikeli hastalıktır.
  • salmonella typhi adlı bakterinin sebep olduğu enterik ateş hastalığının halk arasındaki adı.
hesabın var mı? giriş yap