• müzikal anlamda çok beğenmesem de, klibiyle birlikte bir 'video installation' eseri olarak çok beğendiğim şarkı.

    tabi ki her sanat eseri gibi, üzerine okumaya, araştırmaya teşvik eden bir yapım olmuş. bir çok gönderme ve arka plan fikri zaten yazılmış çizilmiş, fakat beni çok etkileyen bir detay oldu videoda.

    son sekanslardan birindeki, glover'ın da üzerine çıkıp dansettiği, eski amerikan arabalarından oluşan sahne. herkes gibi bu sahnenin, siyahi rap şarkıcıların kliplerinde gördüğümüz pahalı, lüks arabaların tezatı olarak, gerçek olanın hiç de o kliplerde göründüğü gibi olmadığını yüzlere vurmak için çekildiğini düşünmüştüm, ancak bir yerde şöyle bir yorum okuyunca bakış açım değişti.

    amerika polisinin ırkçı yaklaşımları nedeniyle trafikte sebepsiz yere durdurulan, ehliyet ruhsat kontrolü sırasında gene sebepsiz yere tutuklanan ve hatta şüpheli (!) hareketler yaptığı bahanesiyle vurulan binlerce siyahi var kayıtlarda. işte bu arabalar, bu insanların arkalarında bıraktıkları, hala çalışır durumda, öylece yolun ortasında kalan arabalar. farkettiyseniz arabaların bazılarının sinyalleri, farları bazılarının ise kapısı açık durumda.

    hiç bir suçunuz olmadan, gündelik hayatınızı sürdürürken polis arabanızdan indirip, dediklerini eksiksiz yaptığınız halde sizi oracıkta vuruyor. sahip olduğunuz arabayı düşünün, yolda kapısı açık kalmış. belki dörtlüleri yanıyor, yol kenarında. tanıdıklarınız, aileniz olay yerine geldiğinde gördüğü manzara o araba. fazla gerçek, fazla iç sıkıcı...

    velhasıl güzel bir eser. hakkını vererek izlemek lazım.
  • alfred hitchcock'un da sürekli olarak aktardığı gıcık bir gerçek vardır sinemada, kuşlar filmindeki okul sahnesinde toplanmış kuşların 3/4'ünün hareketsiz/maket olmasına rağmen hareket eden birkaç kuş sayesinde, o kalabalık gerilimi almamız gibi, göz hareketi algılar.
    ilk seferinde hepimiz dans eden insanlardan -yani pozitif kandırmacadan- gözümüzü alamadık. arkadaki kaos ilk izleyişte kimsenin dikkatini çekmedi. yani 'this is america' mesajı oldukça gerçekçi bir şekilde verilmiş oldu bu şarkıyla/kliple. klibi izlemeden şarkıyı dinledim birkaç kere, son karar olarak klibi olmasa bu kadar etkili olamazdı diye düşünüyorum. klip 10 üzerinden 10, şarkı 10 üzerinden 9 buçuktan 10.* ritmi, mesajı, parçanın da kurgusu her şeyi çok iyi.
  • klibini ilk defa izlerken, vay ritme gel hop dans edelim derken "noluyo ulan" diye hayatının şokunu yaşıyorsun.

    öyle de adını hakeden bir şarkı. "burası amerika aq" demiş childish gambino.

    beyoncé'nin maalesef artık pazarlama harikasına dönüşmüş siyahi mesajlarından sonra bu daha sert ve daha ciddi geldi.
  • şarkıyı bu kadar iyi yapan videosu bence. videosuz kesinlikle aynı etkiye sahip değil.

    referanslar genelde bariz, birçok yerde de yazılmış zaten. ama kısaca:

    mutlu müzik, amaçsız dans ve başından vurulan adamla beraber gerçeklere dönüş: this is america. zaten şarkının girişi, kısa bir özeti.

    jim crow: glover'ın silahı tutarken verdiğii pozu, crow'un karikatürüne benzetmişler.

    trayvon martin: kafasından vurulan ve gitar çalan adam çoğunlukla martin'in babasına benzetilmiş. ama değil. başka biri. yine de gönderme diyenler var. bence kim olduğu çok da önemli değil çünkü yüzü kapalı öldürülürken.

    daha sonra silah dikkatlice ortadan kaldırılırken, ceset sürüklenerek dışarı çıkartılıyor.

    videonun büyük bölümünde arkada kaos ve ayaklanmalar varken*, önünde glover ve çocuklar dans ediyor mutluca. sadece arka plana değil, sözlerle de denk ve tezat gelen yerler var. bazı yerlerde amele sosyal medya fenomeni danslara gönderme varken, bazı yerlerde sözlere dikkat edildiği takdirde, çocukların bu ortamlarda büyüdüklerini ve hayata devam ettiklerini gösteriyor.

    tüm bunlar olurken bir ara gösterilen çocuklar*, önlerinde olanlara değil telefonlarına bakıyorlar.

    charleston church katliamı: kilise korosunun kurşunlanması için genelde 2015'teki mass shooting'e benzetildi. 21 yaşındaki ırkçı dylan roof dua/vaaz sırasında 9 kişi öldürmüştü. ama daha yeni 2017'de texas'ta benzer bir olay yaşanmıştı.

    mahşerin atlısı: arkada kısa gözüken kukuletalı birinin atla geçmesi buna göndermeymiş. bunu ilk izlediğimde görmemiştim. bence abartı bir yorum. dini bir sembol yerine çok daha başka bir şey olabilir.

    sonracıma, glover beyimiz ot içer, arabanın üzerine çıkar. arabalar eskidirler, r&b klipleri tarzı kıro değil. kafasından vurulan dirilmiştir, gitar çalar yine.

    bir "get down" gelir, james brown tarzı. dansa başlar, orda da michael jackson'dan izler var.

    en son kaçar. şimdi bu kaçış için orda burda get out benzetmeleri gördüm, ama bence sonunda arka planda yaşananlar, ön planı yakalar. yani ister escapism olsun danslar ve müzik, ister coping mechanism olsun. gerçekleri gözardı ettiğin sürece, bundan kurtuluşun yok. yediğin hurma ve göt ilişkisi.

    madem bu kadar yazdım şunu da yazayım. klip aynı zamanda eleştirdiği şeyi yapmakta, yani insanları müzik ve dans ile arkada olanlardan uzaklaştırıyor. birçok detay ikinci izleyişte fark ediliyor.

    edit:

    everythings gonna be okay bana mahşerin atlısı üzerine şu tweet'i yollamış. yapılan göndermenin incil'deki karşılığı anlatılmış tweet'te. buna göre, beyaz bir atın üzerinde ölüm ve onu cehennem takip ediyordu, yazılmış. burada atı takip eden polis, yani cehennem yorumunu yapmış.
  • harika bir klibe sahip childish gambino şarkısı. epey ağır, sert ama dehaca olan klip hiro murai tarafından çekilmiş. amerika’nın içinde bulunduğu durumu, kimsenin ölümü ve şiddeti önemsemediğini, her ölüm ve katliam sonrası dans sahnelerinin gelmesi, öldürenin de eğlenenin de kendisinin olması ve arkada bir sürü olay yaşanmasına rağmen herkesin eğlenmeye devam etmesi farklı bir perspektifle anlatılmış. en rahatsız edici bölümse sondaki kaçış sahnesi.
  • bir childish gambino şarkısı.

    https://youtu.be/vyojwns4cmy
  • childish gambino'nun sürpriz yeni şarkısı.

    şarkı boyunca ismi geçmese de 21 savage, quavo, slim jxmmi, blocboy jb ve young thug'ın vokalleri duyulabilir. hatta klipteki dansçılar arasında sza görülebilir.
  • childish gambino'nun ludwig göransson ile beraber şov yaptığı yepyeni şarkısı. çok iyi olmuş. donald glover keşke childish gambino projesini bitirmese. :(
  • 2018'in şu ana kadar yayınlanmış en iyi rap şarkısı ve klibi.

    eminem'in untouchable ile oluşturamadığı etkiyi glover muhteşem bir şekilde vermiş. özellikle klipte madalyonun görünen yüzüyle çok ince alay ederken, diğer yüzünü de en sert biçimde göstermiş.

    recording academy -bir mucize sonucu- düzgün iş yaparsa bu şarkı bir sonraki grammy'de yılın kaydı ve en iyi müzik video dallarının en güçlü adayı olur.

    umarım bir sonraki albümü urban yerine rap/hip hop ağırlıklı olur.

    snl performansı için.
  • son yıllarda yapılmış en protest iş diyebileceğimiz güzellikte bir childish gambino şarkısıdır. herhangi bir kurgu olmaksızın bile sadece this is america dediği kısımlardaki mimikleriyle bile işi götürebilecekken, 18 haziran'daki charleston kilisesine yapılan saldırı, kilise korosunu taraması ve insanların eğlenmeyi, ölümü görmezden gelmeleri daha iyi nasıl masaya yatırılabilinirdi hiç bilmiyorum.

    sektörde kalıplaşmış isimlerin siyahilerle ilgili yaptıkları açıklamalar ve sanatsal işler çoğu zaman yapay karşılanıyor. bu tür konularda duyar kasarak, prim elde etmek amaçlı olduğu düşünüldüğü için pek fazla ilgi çekmiyorlar ancak childish gerçekten çocuğu koymuş diyebiliriz. tek temennim grammy'de yılın videosu kategorisinde ödül alması. gerçekten izlediğim en güzel videolardan biri oldu.

    ayrıca şarkının, kanye west'in tmz'ye yaptığı ''400 yıllık kölelik bir seçimdir'' açıklamasından sonra ortamlara gelmesi müthiş bir ironi, lol.
hesabın var mı? giriş yap