• filmde paranın gücü üzerine nefis iki sahne vardır.

    --- spoiler ---

    tanrı'ya, dinlere inanmayan petrolcü abimiz, boru hatlarını denize ulaştırabilmek için bandy'nin arazisini kullanmak zorundadır. bunun için tek şart sunulur kendisine, kilisede vaftiz olmalıdır. kabul eder ve sahte peygamberden tokat yiye yiye inanmadığı duaları haykırıp, tanrı'dan günahlarını affetmesini ister, vaftiz olur.
    araziye kavuşur, boruları döşer.

    paraya sıkışan sahte peygamberimiz, petrolcü abimizin yanına para istemeye gelir. kendisine tek şart sunulur. sahte peygamber olduğunu ve tanrı'nın var olmadığını itiraf edecektir. kabul eder ve ''tanrı yoktur. ben de sahte peygamberim'' diye haykırır defalarca.
    parasına kavuşamaz, boruları beynine yer, amele sümüğü gibi yere yapışır.

    yaa yaa işte arkadaşlar, parayla imanın kimde olduğu belli olmazmış.
    ulan böyle bağlamayacaktım konuyu ben ama öyle aktı.

    --- spoiler ---
  • --- spoiler ---

    filmde daniel her uyandirildiginda olumle karsilasiriz.

    - daniel kulubede yerde uyumaktadir. yardimcisi onu uyandirir, bir kaza oldugunu ve adamlarindan birinin oldugunu soyler.

    - daniel evinde, yataginda uyumaktadir. oglu eve atese verir ve daniel'i oldurmek ister. sahte kardesi daniel'i uyandirir ve olmekten kurtarir.

    - daniel ormanda yine yerde uyumaktadir. bandy onu uyandirir. daniel kendisini olumden kurtaran sahte kardesini oldurup gommustur.

    - daniel iyice zengin olduktan sonra luks evinde, bir anlam barindirdigini haykirircasina yine yerde uyumaktadir. eli onu uyandirir, aralarindaki diyalogun sonrasinda daniel eli'yi de oldurur.

    --- spoiler ---
  • mozart'a "baba, şuna bi söz yazıvereydin" denmiyorsa, bu filme de laf edilemez.
  • filme aynı zamanda belgesel tadı veren bir ince ayrıntı: film boyunca daniel day lewis in kahve içtiği fincanlar sürekli değişmektedir ve bu da tarihteki gelişimle paralellik göstermektedir.
    ince ve güzel bir ayrıntı ....
  • --- spoiler ---

    yönetmenin paul ve eli ikiz kardeş bütünlemesi; varolan iki farklı görüşün aynı rahimden çıkması gibi. bir tarafta amerikan rüyası ve fırsatları değerlendirip zengin olma yolunu seçen paul, diğer yanda mistik öğelerden faydalanmayı seçen eli. daniel, affedici olmayan ve sürekli genişleyen bir petrol tanrısı.oğlunun sağır olması ve aralarındaki iletişimin kopması ayrı bir mevzu. daniel'in işitme engelliler dilini öğrenmeye çaba göstermemesi ve bir aracı kullanması, onun dünyasından kopuşu ve farklı diller konuşmaya başlamaları.
    iki unsur var kan döküleceğine dair daniel'i kandıran sahte kardeş ve sahte peygamber eli. daniel gerçeği arayan ve dinleyen birisi, yaşadığı acımasız dünyada aldatılmayı affetmek gibi bir lütfu yok ve sanki tanrıya oldukça kızgın. ayrıca oğulda sahte, daniel'in çevresinde gerçek olan tek şey petrol.

    kuyulardan yeni dünyanın siyah kanı fışkırırken, eli o kandan pay çıkarmaya çalışır. daniel filmin başında sürünerek geldiği yoldan geçmeyen bu süslü sözlü ve elbiseli rahibi bovling platformuna çıkarıp lobut gibi devirmeye çalışır.yaşadığı yeni alemde daniel gibi bir tanrının, eli gibi bir sahte peygambere ihtiyacı yoktur.

    kan dökülür...
    --- spoiler ---
  • --- spoiler ---
    iki harika simge vardır filmde.

    daniel = kapitalizm

    eli = din

    bu bakış açısıyla izlerseniz, etkisini 1453 katına çıkartır bu film.

    --- spoiler ---

    daniel day lewis peygamberliğini ilan etmiştir bu filmle benim gözümde. bir filmde gördüğüm en etkili performansı göstermiştir. hani tarif edilecek gibi değil. adnan oktar'a dönüştürür adamı izlerken diyeyim siz anlayın.

    ayrıca filmde muazzam sahneler vardır.

    --- spoiler ---

    - i have competition in me başlıklı tiradı var mesela daniel abinin. altına imzamı atarım.

    - vaftiz sahnesi. daniel abi'nin eli'ya attığı "uygun zamanda ananı sikicem" bakışı.

    - i drink your milkshake sahnesi. kapitalizmin manifestosudur gözümde bu sahne. başındaki "drainage" kısmını unutmamak lazım.

    - false prophet sahnesi. daniel baba ve eli kardeşimizin muazzam oyunculukları. kapitalizmin dinle olan ilişkisini muazzam açıklar.

    - bu sahnenin devamı, " i am finished" sahnesi. filmin son repliğidir. yine kapitalizmin dudaklarından dökülen bir kelime.

    --- spoiler ---

    ayrıca kibirli,elitist ya da klasik sözlükçü davranışlarından olan "standart belirleyen" bir adam gibi gözükmem, lakin; bu filme zaman kaybı diyen adamla yer yer itişmelere varan şiddetli tartışmalara girerim. "beğenmedim" dersin, "bana hitap etmiyor" dersin, "anlamadım" dersin. ama "zaman kaybı...." dersen beni kızdırırsın.
  • daniel'ın oyunculuğunu değerlendirmek için abdest almak gerekiyor, onu kenara koymak lazım. dinci piç rolündeki bebe, sinema tarihinin gelmiş geçmiş en kıl karakterlerinden birisini güzel yapmış.
  • petrol icin savasanlarla din icin savasanlarin birbirleriyle catisir gibi gorunseler de aslinda ne kadar benzer olduklarini, daha da onemlisi her ikisinin de sonunun pek hayirli olmadigini anlatan filmdir. ayrica muzikleri izleyiciyi goruntulerin cok sakin oldugu sahnelerde bile acaip gerebilmekte, film bittiginde ise salondan cikmayip jenerik bitene kadar dinlemeye mecbur birakmaktadir.
  • amerikan liberalizminin prototipi.

    --- spoiler ---

    bilindiği gibi abd yasaları ekonomide bireysel girişime çok önem verir ve bunu neredeyse ekonominin temeli sayar. bunun ilk işaretleri de filmde görülüyor. daniel yükselmek (işleri büyütmek ve daha fazla kazanmak) uğruna hiçbir ahlaki değer tanımıyor. cinayet işliyor, kendisine ayak bağı olan -finalde, aslında niye yanında tuttuğunu açıkladığı- çocuğunu uzaklaştırıyor, büyüdüğünde kendisine rakip olduğu için onu reddediyor, kiliseye vadettiği parayı ödemiyor. bütün bunlar günümüz kapitalizminin karakteri hakkında da yeterli ipucu veriyor bize.

    yine bu liberal düşüncenin, abd'nin doğumundan beri kulaklara fısıldadığı, belki bilinçaltına yerleştirdiği "her şeye rağmen yüksel, işleri büyüt, daha çok kazan" düşüncesinin bir yansıması da muhteşem finalde ortaya çıkıyor: "draaaainaaaage!"

    burada eli'ın şahsında dinin insanların gözlerini kapadığını düşünmek yanlış olur. eli ve cemaatinin, aslında tarım toplumunun bir üyeleri olduğunu görüyoruz. yani mevcut şartlarda zenginliğe ulaşması zor, kapalı bir toplum yapısı bu. din de bu toplumsal yapının bir parçası.

    daniel'in, finalde bahsettiği pipet, yüz yıl önce komşu arazinin petrolünü çekerken bugün on binlerce kilometre ötedeki petrole kadar uzanıyor ve onu çekip alıyor. ekonomideki liberal düşünce, hedeflerine ulaşmak için yine elinden geleni ardına koymuyor.

    --- spoiler ---
  • türkçe dublajla izleyeceklere uyarıda bulunmak istediğim filmdir.

    koşarak uzaklaşın türkçe dublajdan. daniel day lewis'in sesini duymazsanız filmin tadını yeteri kadar alamazsınız. mümkünse dublajdan kaçıp altyazı ile izleyin.
hesabın var mı? giriş yap