• dişi olmasının nedeni adaletin doğurganlığını simgelemesidir.

    türkiye'de adalet doğurganlığı geçmiş hergün gelen yeni yasalarla orospu olmuştur.
  • duruşu ve ifade ettiği değerleri sevmediğim, gözüne bağlanan bezin sebebini yıllardır düşünüp durduğum mitolojik karakter..

    "adalette tarafsızlık".. (?)

    çok emin olamıyorum..

    o bezi gözüne bağlayınca tarafsız olabilecek misin themis..? sence o bağ bunu sembolize edebilir mi gerçekten..? heykellerin hiç bir türüne tahammül edemeyenler, her yere dikiyorlar senin heykelini.. adaleti senden umuyorlar.. sence de bu ironik değil mi themis..?

    sana ucube diyen, ben böyle sanatın içine tükürürüm diyip senin kıvrak bedeninden şehvet devşiren yok.. belli ki sen gereklisin birilerine.. yukarıda bir yerlerde dayın mı var nedir.. birileri kayırıyor seni..

    bence şu an ağlıyorsun yaptıkların için.. gözlerindeki bu ne ilk ne de son olacak pişmanlık yaşı görünmesin diye bağlıyorsun gözlerini..

    gözümün içine bakmaya cesaretin yok..
    saklıyorsun korkak bakışlarını..

    adaleti senden umuyoruz ya themis..
    hani senin kendinden bağlı gözlerin, şakülü kaymış terazin ve çirkin şovalye kılıcını vicdanımız ve öz değerlerimize tercih ettik ya..

    yuh olsun bize..!
    yaşadıklarımız müstehaktır..

    adaleti themis'ten umanın alacağı ancak bu olur işte..
  • kör themis diye de bilinir filistin'in dar sokaklarında. gözleri kapalı adalet tanrıçası. özellikle fransızlar pek bir severler. oraya buraya themis anıtları dikerler. gözleri görmediği için batı uygarlığının ve onun ibibiklerinin göz bebeğidir.
  • adi; koymak, yerleştirmek, oturtmak anlamina gelen bir kökten türetilmiştir, tanrisal, evrensel, ölümsüz yasayi simgeler. adalet tanrıçası olarak bilinir.uronos ile gaia'nın kızıdır.dişi bir titandır.zeus'un ikinci eşidir. (bkz: and justice for all)
  • zeus efendinin 2. karısı, bilgelik ve öğüt tanrıçası, eski yunan mitolojisinde adalet kavramının kişileştirilmiş biçimi. sanat yapıtlarında elinde terazi ve ciddi suratlı tasvir edilirmiş. themis aynı zamanda yunanca bir isim olan themistokles'in (eski yunan'da salamis deniz savaşını kazanarak, atinayı perslerden kurtaran bir komutan) kısaltılmışıdır (ibrahim, ibo; hüseyin, hüso gibi)
  • kariyerine zeus'a vererek baslamis, bu aliskanliktan olsa gerek cogunlukla tanrilarin, krallarin, titanlarin, diktatorlerin vs yatak eglencesi olmus, yonetenlere hizmetini verirken "gozlerimi kaparim vazifemi yaparim" anlayisina sahipken, yonetilenlere uzattigi terazinin her iki kefesinin de bos oldugu aci tecrubelerle anlasilmis, tarihin en sohretli orospusu.. sunay akin'in themis'in kotu yola dusmesine neden olan olayla ilgili teorisi ise biraz farklidir.. o iddiayi da gozardi etmiyoruz bittabi..
    ...
    beyaz adam ozgurluk gibi adaleti de
    bir kadin heykeliyle simgeledi
    ama elinde terazi tutan zavalli kadin
    gozleri bagli oldugu icin
    kendisine tecavuz edenin kim oldugunu goremedi
    sunay akin
  • themis gozundeki ortu / gozbagi* herkes icin tarafsizligi, elindeki kilic adaletin keskinligini, diger elindeki terazi ise adil olusunu temsil eder. ve ne huzunludur ki hakkinda cok az entry girilmistir.

    http://www.turkhukuksitesi.com/dosyalar/themis/
  • bizim ak hukukçular heykeli yanlış anlamış sanırım. gözü değil tek göğsü açık olacak, göğsü değil gözleri kapalı olacak canlarım.
  • yunan mitolojisindeki ilahi adalet tanricasidir. gozbagi ve kilic sonradan yakistirmadir.

    eski misir versiyonu icin (bkz: maat)
    roma versiyonu icin (bkz: justitia)
    modern hali icin (bkz: lady justice)
  • adalet kavramının kişileştirilmiş biçimidir. yunan mitolojisinde gökyüzünün hakimi olarak kabul edilen uranüs ve toprağı yani yeri temsil eden ve tüm tanrıların atası olarak kabul edilen gaia'nın kızı olan adalet ve düzen tanrıçasıdır.

    bir elinde terazi, öteki elinde kılıç tutan gözleri bağlı bir bakire olarak simgeleştirilmiştir. elindeki terazi adaleti ve bunun dengeli şekilde dağıtılmasını, diğer elindeki kılıç ise adaletin keskinliğini simgelemektedir. kadın ve bakire oluşu bağımsızlığını, gözlerinin bağlı olması ise tarafsızlığını simgeler ki adalet dağıttığı kimseleri görmesin, taraflı davranmasın.

    insanların özlem duyduğu ve olmasını istediği bağımsız, tarafsız, adaletin dengeli şekilde dağıtıldığı, caydırıcılığı olan hukuk düzeninin ifadesidir.

    kör değil de gözü bağlı olduğuna göre, justitia istese görebilecek olduğu şeyleri bilinçli olarak görmemeyi tercih ediyor demektir. gözü bağlı yargıç yargılama esnasında herkese eşit nazarla bakacak ve hukuku sadece vicdanına göre belirleyecektir. gözbağı sembolünün işaret ettiği ilkeler özellikle yargıcın egemenle olan ilişkileri bakımından önemlidir. hakimler kurulu bir egemenlik yapısı içinde hareket ediyor olsa da, adalet dağıtırken iktidardan bağımsız olmaları ve ona karşı eleştirel bir mesafeyi korumaları gerekir.themis'in en önemli görevlerinden biri iktidara (devlete) karşı doğruyu söylemektir. onun içindir ki, yargıda tarafsızlığın asıl anlamı, onun devletle ilişkisi bakımından ortaya çıkar. çünkü, en zor olan bu anlamda tarafsızlığı gerçekleştirmektir.

    bir ülkede hukukun ve adaletin egemen olması, her şeyden önce, adalet mekanizmasının, burada belirtilen anlamda "gözünün bağlı" olmasına bağlıdır. gözbağı çözülmüş bir yargıcın kamu otoritesinin -özellikle de çıplak gücün- taraf olduğu bir davada adil karar vermesi hiç de kolay değildir. aynı şekilde, gözünü adalet dışı mülahazalara ve özellikle de kurulu egemenlik yapısının duyarlılık ve önceliklerine açan bir yargıcın kararından adalet çıkmayacağı gibi, bu kararın ‘vicdani' olduğu da artık söylenemez.
hesabın var mı? giriş yap