• yüzüklerin efendisi ve hobbit orta dünya'da geçen hikayelerdir.

    silmarillion ise orta dünya'nın kutsal kitabıdır. tek tanrıdan başlar, yaratılış evrelerini teker teker anlatır.

    kutsal kitaba film mi çekilir hayvan herifler. eru affetsin.
  • reddit'teki bir yazarın yıllar süren emeği sonucu ortaya çıkardığı bir çalışma.
    eru iluvatar'dan itibaren tüm orta dünya'nın soy ağacı, tolkien legendarium

    bonus: the lord of the rings alemindeki tüm vatandaşların kısa biyografileri.
  • bu büyük şaheseri okurken, olaylar arasında geçen zaman algısına dair bir fikir vermesi açısından;

    silmarillion'da zaman aşağıdaki şekilde ölçülür:

    12 saat (her iki ağacın 1 çiçeği) = 1 gün
    1000 gün = 12000 saat = 1 yıl
    100 yıl = 1 valar çağı

    buna göre silmarillion'daki zaman ölçülerinin bizimkine uyarlanışı ise aşağıdaki şekildedir:

    ağaçların (telperion ve laurelin) ışığına göre belirlenen,
    1 saat = bizim zaman ölçümüzle 7 güneş saati,
    1 gün = (7*12) 84 güneş saati,
    1 yıl = (7 * 12000) 84000 güneş saatidir.

    bir güneş yılı 8766 saatten oluşmaktadır, şu halde '1 telperion ve laurelin yılı' = yaklaşık 9buçuk (9,582) güneş yılıdır.

    buna göre,
    ağaçların çiçek açması silmarillion'da 3500 yılda gerçekleşmiştir, bu bizim zamanımızla 33530 yıldır.
    ayın yükselmesi 5000 yıl sonra gerçekleşmiştir ki bu da güneş takvimi ile 47900 yıldır.
  • eğer yüzüklerin efendisi serisinden sonra okunursa, bir zamanlar hayran olunan aragorn, legolas gibi karakterlerin tırtlığını farkedersiniz. aynı anda 4 balrog'u hacamat eden feanor, elinde emanetle melkor'un kapısına dayanan fingolfin dururken "aragorn kim ulan, skindirik bi kılıç almış eline sallayıp duruyo" diye düşündürür insana.
  • yuzuklerin efendisi okunmadiysa olaya bu kitaptan girilmasi daha dogru olur. yok eger yuzuklerin efendisini okuduysaniz silmarillion'dan once hobbit'i okuyun. [ulan ne diyom ben]
  • hatta okurkene sıralama hobbit, lord of the rings ve silmarillion olarak şekillenirse daha bi tatlı olar tadından yinmez.
  • tolkien beni bağışlasın, anca okuduğum şaheser.

    okuduğum kitaplara tarih atma gibi bir huyum vardır uzun zamandır, annemden miras... demin kitaplığıma gidip baktım, hobbiti ilk okuduğum yıl 1999'muş. resmen 16 yıl olmuş. çoğunuz cin ali' yle haşır neşirken ben tolkien' le tanışmışım. hayran da kalmıştım üstelik. buna rağmen yıllardır okumadım silmarillion'u. affet tolkien.

    kitabı okumayı düşünenler, şayet siz de ortadünya hayranı ve mitoloji düşkünüyseniz benim yaptığım hatayı yapmayın ve okumak için bir gün bile beklemeyin. kitabın kalın olması, sürekli isimlere bakmak sizi korkutmasın. arkada gerekli bilgiler olsa bile bakıp durmak yorucu olabiliyor, evet. bu nedenle epey bir süre kitaba dokunmadığım doğru. ancak okurken ufak notlar alırsanız, bu sizi büyük bir dertten kurtaracaktır.

    tekrar tokien'e gelirsek. ne büyük bir edebiyatçı olduğunu, ne geniş bir hayalgücü olduğunu, ne kadar yetenekli olduğunu unutmuştum. hatırladım, hatırlamakla kalmayıp sandığımdan daha da büyük bir edebiyatçı, sandığımdan da geniş bir hayal gücüne sahip olduğunu anladım.

    adam mükemmel bir mitoloji yaratmış, yaratanları, yaratılanları, büyüleri, hepsinin kendine özgü dilleri, tarihleri, coğrafyalarıyla. yunan ya da iskandinav ya da roma mitolojilerinin oluştuğu binlerce yılı düzenlenmesiyle birlikte sadece bir kaç on yıla sığdırmış. bu çok büyük bir iş, çok büyük bir dehanın, çalışmanın ve araştırmanın gücü. kitabı okumaya bunları bilerek başlarsanız daha fazla tat alacağınızdan eminim.

    ayrıca kusursuz da yaratmış. ne hikayeyi ayrıntıyla verip boğuyor, ne de genelde mitolojilerde olduğu gibi havada bırakıyor.

    tolkien'in iyi bir araştırmacı olduğu, mitolojiye vakıf olduğu bu kitapta iyice belli. tanıdık pek çok öğe kullanmış hikayelerde. turin'in hikayesi kalevala destanından kullervo'ya benziyor. (hurin'in çocuklarında bu hikayeyi daha ayrıntılı okuduğum halde burada da bahsetmeliyim. çünkü hikaye yine çok net) ayrıca, numenor batık bir ada olması dolayısıyla atlantis'e, ve valar, yunan mitolojisindeki olympos, iskandinav mitolojisindeki aesir tanrılarına benziyor. yine tanrıları da tek tek birbirine benzetmek mümkün. günümüzün dinlerine geleceğin mitolojisi dersek, burdan da çok şey katıyor tolkien. eru-melkor ilişkisi allah-şeytan ilişkisini andırıyor. eru daha deistlerin seveceği türden bir tanrı olsa da... elflerin valinordan kovulması, insanın cennet kovulması gibi... kitapta hoşuma giden ayrıntılardan biri elflerin valar'ı (tanrıları) seviyor, insanlarınsa korkuyor oluşundan bahsedilmesi. bu bugün insanların tanrı'yı sevmesinden çok ondan korkmasının bir iğnelemesi. onun kökeni gibi yansıtmış tolkien.

    silmarillion'u diğer kitaplarla da tamamlayınca bildiğimiz bütün mitolojilerden, dinlerden daha dolu, daha ahlaklı, daha mantıklı, daha şiirsel bir yapıt ortaya çıkıyor.

    mutlaka okuyun, okullarda okutulmasını sağlayın. roman niyetine okutun, mitoloji olarak okutun, din kitabı olarak okutun, felsefe, tarih, masal... genç yaşlarda okursak belki bizim de hayal gücümüz, kalemimiz, dünyaya bakış açımız değişir. dünyamız güzelleşir.
  • kitabi okuyacaklara arti ogutler:
    - hobbit ve yuzuklerin efendisini unuttuysaniz tekrardan bir gozden gecirin.
    - ilk sayfayi okumadan once zihninizi bosaltin, dunyayla iliskinizi kopartin, birazdan ayri bir dunyaya gireceksiniz.
    - takildiginiz veya bunaldiginiz zamanlarda durun, bir bardak su icin, kafanizi bosaltin ve kaldiginiz yerden tekrar baslayin.
    - tamamen sikarsa birakin, cunku bu tur eserler isteksiz okunmamalidir.
    - kitabi bitirince aslinda ona ait olan fakat ayri cikarilan guc yuzuklerine dair kitabini almayi unutmayin, unlu yuzuklerin yapilisini anlatir.
    iyi okumalar!
  • tolkien sever olabilmek için kesinlikle ilk kitap olarak okunmaması gereken bir yapıttır. o kadar cok tarih, isim ve mekandan bahseder ki sıkıntıdan bir daha hicbir tolkien eserini elinize dahi almak istemezsiniz. siz siz olun, bir elf lordunun lafını dinleyin ve hobbit le başlayın. kafanızı fazla detayla karıştırmayın. olaylara, yazıya, çiziye hasta olursanız o vakit tarih kitabı özelliklerinin büyük bir bölümünde ön plana çıktığı silmarillion ı okursunuz, hem de zevk alırsınız.
  • jrr tolkien'in orta dünya'nın birinci çağında olanları anlatan eseri, ölümünden sonra oğlu tarafından tamamlandı...
    fëanor'un silmarilleri yapması ve onları çalan morgoth'un peşinden noldor ile orta dünyaya gelmesi...
    hatta blind guardian'ın şarkısı var, the curse of feanor diye...
    (bkz: feanor) (bkz: noldor)
hesabın var mı? giriş yap