• arkadaş bu "filmi" de izleyip "x'e dönderme var, çok pis propoganda yapıyolar yeea" diyen insanların ben aklına şaşayım. film açık ve net bir şekilde speciesism'i, yani türcülüğü eleştirmekte, hatta insanın bu zayıflığını itin götüne sokmakta.

    ayrıca matrix serisi zaten zihin felsefesini sorgulattırır ziyadesiyle, ama the second renaissance zihin felsefesi ile hak kavramını da sorgulamamıza sebep oluyor.

    sadece ama sadece insanlığın aç gözlülüğünü, doyumsuzluğunu ve konu kişisel ve kollektif çıkarları olduğunda ne kadar ahlaksız olabileceğini eleştirmekte. o ilk suçu işleyip idam edilen robota herhangi bir insanmış gibi ceza verilseydi mesela, acaba makineler ayaklanacaklar mıydı?

    bir de bence piyasa ekonomisinin ne kadar gerzekçe bir şey olduğunu da eleştiriyor film. dikkat ederseniz makineler üretime geçip de insan şirketleri teker teker iflas etmeye, hisseleri düşmeye başlayınca bütün hükümetler topyekün savaş açıyorlar makinelere, ambargo koymaya çalışıyorlar. burada da aslında şirketlerin dünya siyasetinde ne kadar etkili olduğunu görüyoruz.

    ve ayrıca evet, filmde makineler kesinlikle mazlum gösteriliyor, başlarda hiçbir kötü niyetleri olmadan hareket eden bu zihinsel varlıklar insanların, bizzat insanların onların yaşama haklarını ellerinden almaya çalışmalarıyla karşı saldırıya geçiyorlar. sen gidip gökyüzünü karartırsan, adamlar tabi ki senin bedeninden faydalanacaklar. buna köleleştirme veya kötülük yapma değil, bariz bir şekilde rasyonellik denir...

    hem insanları da alıp çile çektirmiyorlar, sen uyuyorsun, bir rüya görüyorsun. makinelerin iyi niyetini the architect'in ünlü neo diyalogunda ilk matrix'in tam bir cennet olduğunu tasvir etmesiyle de anlıyoruz. makineler insanlar için her şeyi düşünmüşler aslında. ama yine şerefsiz mal insan ırkı güzelliği kabullenemediği için mimar matrix'i tekrar yapılandırmak zorunda kalıyor...

    animatrix değil de, bence the second renaissance matrix'in öz hikayesini anlatmaktadır. üç filmin vurdulu kırdılı patlamalı çatlamalı sahneleri bölümleri dışında hep merak ettiğimiz, "tamam ama nasıl oldu acaba" diye düşündüğümüz ve morpheus'un sadece azıcık bahsedip bıraktığı, ağza bir parmak bal çaldığı o gerçek hikayeyi anlatıyor. hem de kusursuz bir şekilde anlatıyor. müzikleriyle, çizgilerinin ayrıntılarıyla, seslendirmesiyle, her şeyiyle...

    tamam kabul ediyorum, terminatör biraz var, ama burada makineler skynet gibi tek elden kontrol edilen "robotlar" değiller. hepsi birer birey, bunu da unutmamamız lazım, arada farklar çok. ghost in the shell de sadece matrix'in filmlerde anlatılan hikayesi ile benziyor,

    bu gerekçelerden dolayı the second renaissance kendi türü içinde dahi orjinal bir yapıttır.

    matrix üçlemesi olmasaydı da sadece the second renaissance film olarak çekilseydi nasıl olurdu diye düşünürüm bazen. ama elbette aslında böyle olması çok daha iyi, çünkü bir filmde başrol oyuncusu olması lazım, bir macera olması lazım ki insanlar sıkılmadan izleyebilsinler, yani bir gişe kaygısı oluyor illa ki. ama böyle animasyon olunca böyle bir kaygı da pek güdülmüyor, ortaya sadece nefis bir hikayeyi kusursuzca anlatabilme kaygısı çıkıyor...

    izlerken göz yaşlarınızı tutamayabilirsiniz. türünüzden tiksinebilirsiniz...
  • gökyüzünü karartıp, oraya buraya zevk olsun diye nükleer bomba attıktan sonra büyük ihtimalle ısısından faydalanabilinecek hayvan dahi kalmadığından ötürü, makineler insanlardan faydalanmışlardır. zaten filmde de savaşın ne kadar sınır tanımaz, ne kadar yıkıcı olduğu ve tüm dünyaya yayıldığı açık ve net gösterilmektedir.
  • makinelerin neden insan bedenini kullandığını belirtmeyen, hayvanlar dururken neden insanlar? sorusunu sormayan bir bilim-kurgu eseri. bu sorunun yanıtını, reloaded' da mimar birazcık veriyor gibi;

    "size ihtiyacımız mı var? lütfen... kabul edebileceğimiz varlık seviyeleri var."

    yani neo ona "bize ihtiyacınız var hacı biz olmazsak çalışamazsınız, biz enerji veriyoruz" kozuna karşılık bunu diyen mimar şunu demek istiyor. insanları biz seçtik ve onlara cenneti verdik.* * *

    e peki makineler gerzek mi? neden insanları uyutuyorlar ve isyan edebilecek bir türden yararlanıyorlar?
    bunun yanıtını asimov veriyor i robot 'da
    "1. kural der ki, bir robot* insana zarar veremez veya zarar görmesine göz yumamaz."
    ikinci rönesans, makine ırkının insan ırkına bağlı olmak zorunda olduğunu söylüyor bir yerde, nedenlerini belirtmese de.

    frank herbert'in , butleryan cihadını çıkarma sebebi bu. makineler 1. kuraldaki açıktan yararlanabiliyorlar, insanları karantina altına alabiliyorlar** , düşünebilen makineler bu yüzden insan ırkı için muazzam bir tehlike. cihad bundan çıkıyor. orange katolik incili şöyle başlıyor bu yüzden;

    "düşünebilen makine yapmayacaksın ."
  • insanlar, zero one ordularının nükleer silahlarla yok edilemeyeceğini anladıktan sonra, onların tek enerji kaynağı olan güneşi karartmak için atmosferi yakarlar. tüm biosfer mahvolur.

    enerji kaynağını kaybeden ama savaştan zaferle çıkan makineler dikkatlerini kaybeden, karbon temelli türümüze diker. insanların inanılmaz bir kinetik ve bioelektrik enerji kaynağı olduğunu keşfederler ve bu enerji kaynağını kullanmaya karar verirler.

    iki ezeli düşman arasında artık yeni, simbiyotik (ortak) bir bağ oluşmuştur.

    ikinci rönesansın özü budur.
  • dizisi yapılması gereken anime. hikayesi 3 matrix filmine bedeldir.
  • çok kaliteli bir animedir. insan ve ai çarpışmasında ai yerine istediğin her şeyi koyabilirsin.

    biraz antroposantrizm içerir. insanın sonunun yalnızca insan kaynaklı olabileceğine göndermedir.

    güçlüdür çünkü ister istemez gerçek olabileceğine inanırsın.
  • gözle görülür $ekilde i$ci* kısmını robot kisvesi altında betimleyip dünyanın $u an ki gercegine alternatif bir son getiren, matrixin nereden geldiği hakkında daha geni$ fikirler veren anime. intro ve outrosuyla gözlere ziyafet cekmi$, robotların isyanından sonra geli$en olaylarda yakalanan enstantaneler ile dimagları etkilemi$ anime ayrıca.
  • iki karesinden birinde incil'e göndermeler yapılan, enfes çizimi ve leziz senaryosu ile benim kriterlerime göre kült olan anime.

    izlenmediği takdirde matrix üçlemesinden alınacak haz sınırlı kalacaktır.
  • yıllardır filminin yapılmamasını anlamadığım animatrix'in en güzel bölümü. matrix evreninin nasıl var olduğunu öğrenmek için izlemek gerekir.
  • animatrix çizgi dizisinde beni en çok etkileyen bölüm. bu bölümde geçen bir hikayeye ait çizgi dizi olsa; şu sıkıcı karantina günlerinde o kadar güzel olurdu ki anlatamam.
hesabın var mı? giriş yap