• içimi en keyifli single highland malttır kanımca. macallan elegancia en rahat içimliliğe sahip olanıdır. ancak macallanı single highland maltlar arasında özel kılan ürünü, macallan cask strength adıyla piyasada bulunan 10 yıllık %58.8 alkol oranına sahip canavarıdır (meraklısına tavsiye edilir).

    lagavulin (özellikle black lagavulin), ardbeg veya taliskerin isli, iyode 'after taste'i bulunmamaktadır. beklentiler bu yönde olmamalıdır.

    ayrıca bir single malt viski, küçük, tek bir damla su ile buluşturulabilir ki aroması ve kokusunun zenginliği dışa çıksın (rahmetli degüstatör tuğrul şavkay'dan öğrendiğim bir numara...). ancak tabi ki de sulandırmak demek değildir bu. buz ise ağır hakaret sayılır.
  • 2 ay kadar önce yurtdışına çıkarken, dönüşümde 2. yaşını bitirecek olan oğlum sabahın 5'inde beni geçirirken kulağıma "makağlığon" gibi bir şey dedi.

    1 hafta kadar sonra, dönerken pek âdetim olmasa da free shop denen o tüketim mabedine girince, viskiler arasında "macallan 12 cask strength" yazan bir şişe gördüm. çok ucuzdu (!), aldım tabe hemen...

    aldım bunu, evdeki başka şişelerin yanına koydum.
    zamanı gelir elbet diye bekledim.
    hayvan gibi hemen açmadım tabe.

    sonra bir arkadaş ortamında yeni diye bunu açtım.
    burdan bilenler filan övüyor ya... hava atıcaz felan ya...
    yahu, bir isli koku, bir ağır tat...
    "yok, içilmez bu" diyerekten, bushmills , lagavulin, glenfiddich filan diye devam ettik.
    "oğlan ufak daha, anlamıyor tabe," dedim içimden.

    sonra bir ortamda bir daha denedim, ı-ıh... olmadı yine.

    fakat sonra, bu akşam, buzlukta soğutulmuş bir viski bardağının içindeki yaklaşık bir duble rakı kadar miktara bir tatlı kaşığı soğuk su koyunca, bu birden sol şeride geçip 5. vitese taktı!
    ben de şu satırları yazarken 5. kadehe takmış bulunuyorum şu mübarek ötesi günde, sevgili okur.

    bu vesileyle, sosyoloji, vs. olayına da girmek isterim.
    alabilen var, alamayan var, sözlükte de türlü çeşitli insan var. ahkâm kesiyor gibi oluyoruz burda. istemem öyle şey... mesaj da vericem!

    aslında çoğumuz köylüyüz tabe 1-2 kuşak geride. ne anlarız highland felan, di mi ama?
    benim de durumum pek farklı değil, ama benim gibi kendine çılgınca sarılacak bir köken bulmamışsan (ya da uydurmamışsan diyelim), bu güzel şeyleri yapan abiler amcam, kadınlar da yengem olur yaaaneee...

    "rakı şöyledir, böyledir", bir rakı sever olarak eyvallah...
    "efes pilsen dünyanın en kral birasıdır!"
    yaa, güzeldir de, sen yine de sağdan yürü...
    genel olarak çok kapamamak lazım kendini, ben öyle düşünürüm.
    kendini bilmek önemli, ne demekse...

    bu konuda şu demek mesela:
    önyargılı yaklaşmamak, alıştığın tatlar dışındakilere de açık olmak, ve yeni bir şey "olmuyorsa", "acaba ben mi bir şeyi yanlış yapıyorum?" diyebilmek...

    nitekim, o yurtdışı seyahatinde bana bir irlanda pub'ında onlarca guinness ve bushmills ısmarlayan ("burası irlanda pub'ı, ben de irlandalıyım, senin paran burda geçmez abi" muhabbeti yaptı bana) kevin'e de dediğim gibi, "bu güzellikleri yaratanlardan allah (c.c.) razı olsun" yaaaneeee...

    tanım: bana bir sürü şey öğreten malt viski.

    (not: dispossessed in theory'ye selamlar).
  • elmalarla armutlar kiyaslanmamalidir. ornegin jw, chivas veya jb gibi blended viskileri macallan talisker veya glenfiddich gibi single maltlarla kiyaslamak yanlis olur. macallan seri uretilen ana markalardan biridir. talisker glenlivet lagavulin de ayni firmaya aittir. macallan'in degisik piyasalarda 8, 10, 12, 18, 25 ve 30 yillik versionlari mevcuttur. tum single maltlar gibi susuz ve buzsuz icilmelidir. bir barin yuksek desibelli ortamindan ziyade somineli bir salonda gecirilen bir kis aksamina uygundur. daha sert bir single malt arayanlara lagavulin 16 tavsiye edilir.
  • suits'in 2. sezon 8. bölümünde harvey'in, rahmetlik babasını mezarında ziyaret ederken beraberinde fazladan 1 şişe daha getirdiği ve mezarcı dayıya hediye ettiği, rahmetlikle karşılıklı birer tek attığı viski. bu sefer gaza gelmedim. efendi gibi ıhlamurumu içtim.
  • mek ellın diye okunur.
  • yıllar evvel, duty free çalışanı oldugum dönemde, o zamana dek dünya üzerinde (heathrow havaalanı'nda) bir şişesi 37 bin pound'a satılmış en pahalı içkiydi. normal şartlar altında markette bile göremeyeceğim 46 rezervinden, satış yaptığım rus sayesinde bir kadeh içmiştim.
  • ülkemizde macellan diye telafuz edilmekle birlikte yurdışında** 'mekellın' diye telafuz edilmektedir. londranın güzel bir viski dükkanında 1926 tarihli macallan şişesi yaklaşık 30.000£* a alıcı bulmak için beklemektedir. yani bir dublesi benim arabama eşdeğerdir, içecek amcaya saygılarımı sunarım.

    fakat macallan dumanlı hiç değidir, dumanlı diyen insanların hayatında rakı cin vodka dışında içki içmemiş olabileceği öne sürülebilir. nitekim macallan dumanlı olmanın ötesinde hafif, hatta tatlı sayılabilecek bir tada sahiptir; karamel kokusu baskındır.

    yine de asla ve asla buz, soda, kola vs. ile karıştırılmaması gereken, saygı duyulması gereken speyside viskisi.
  • su entry'yi (bkz: #28009650) yazdigima pisman eden, bir zamanlarin kaliteli simdinin cingoz damitim evi.

    no age statement serisi yarattigi heyecani kursagimizda birakti. baktik ki adamlarin amaci sene sayisindan kurtulup optimum yasta viski uretmek degil, en kisa zamanda piyasaya en fazla urunu surup goz boyamakmis. no age statement"in babasi yapan ancnoc var, glenrothes var. onlar macallan gibi uretimi kisaltmiyorlar, gerekirse 12 seneden bile fazla bekletiyorlar fakat hakkini veriyorlar. kisacasi bu serideki amber, gold, sienna ve ruby etiketli viskiler tamamiyle kalin cuzdanli fakat giris seviyesi damagina sahip kisilere hitap ediyor. kaziktan otesi degil. sienna'ya kadar içtim, ruby'ye kusura bakmasin ama o parayi vermem, iyiyse de ne kadar iyi olabilir?

    fine oak serisi ayni sekilde kotu denmez ama o parayi vermye degmez.

    çok uçuk fiyatlilar belki iyidir fakat kalite fiyat olarak vereceginiz paraya esit degerde tat alacaginiz tek sisesi su an fine oak serisinin 10 yilligi ve sherry serisinin 12 yilligi. digerleri gereksiz pahali, sherry 18yo 150 pound ne demek yahu? o fiyata octomore aliniyor, sauternes fiçi ozel seriler aliniyor.
  • dun macallan 18 aldik bir sise. $180 (abd fiyati).
    actiktan hemen sonra ki ve icince ilk gorusumuz iyi ama macallan 25 ile ($1000/sise abd'de) kiyaslanamaz olduguydu. alkol mac25'de hissedilmezken, mac18'de baya baya hissediliyordu, ayni macallan 12 gibi.

    simdi gelelim bu entry'i yazma sebebime. olur da macallan 18 alirsaniz, size guzel bir kesfimizi soyleyeyim.

    2 fl oz mac 18'e 1 tatli kasigi su katin, bir 10 dk kadar dinlensin. sonuc? mac 25'e neredeyse tipatip benzeyen bir tat, koku ve doku. mutlaka ve mutlaka deneyin. 4 kisi iciyorduk, ve 4umuz de su kattiktan sonra e bu macallan 25 olmus dedik.

    not: hicbirimiz whisky uzmani degiliz, sadece whisky seven tipleriz. ancak 4 kisinin fikir birligi de pek kucumsenmemeli .

    edit notu: su kattiktan sonra, yukarida da belirttigim uzere mutlaka 10dk dinlendirin. dinlendirmeden icerseniz bosu bosuna bana kufur edersiniz. 10dk dinlendirdikten sonra sonucdan memnun olacaksiniz ;)
  • daha onceleri macallan 12 ve macallan 15 fine oak icmisligim vardir. speyside single malt'dan ziyade highland single malt tercih eden birisi oldugumdan mutevellit, bu ikisine kiyasla edradour 10 yillik whiskey'i tercih ediyorum. hem daha guzel icimi var, hem daha aromatik geliyor.
    macallan 12 ve macallan 15 fine oak arasinda tercihim, cogu kisinin aksine macallan 12 olur. anlayacaginiz macallan'in cok da fan'i olmadim hic.

    ta ki dun geceye kadar. ılk defa macallan 25 sherry oak icene kadar. whiskey uzmani degilim, conoisseur'luk hakkinda da bir bilgim yok, ama diger sitelerde zaten onlarin whiskey hakkinda soylediklerini bulabilirsiniz. ben siradan bir whiskey icicisi olarak yorumlayayim.

    gorunus: berrak kehribar rengi. sanki kehribar'in icinden gunes isigina bakiyormus gibi.
    koku: hafif bir kuru kayisi kokusu, hafif bir karamel kokusu, cook hafif sarap kokusu (bu muhtemelen icinde 25 yil gecirdigi eski sarap ficilarindan geliyor) ve ilginc bir sekilde findik kokusu.
    tat: ipeksi bir doku. alkol'un acimsi tadi yok. hafif bir bal ve findik tadi. kesinlikle islay whiskeylerinde yahut jwdb gibi blended scotch'larda bulunan yanik koku, is kokusu yok. yine ıslay'lerde bulunan "peat" bunda bulunmuyor. tuzlu degil.
    ıctikten sonra: kesinlikle genzi yakmiyor. ıcki yudumlandiktan sonra cogu kisi suratini burusturur hani. bu whiskey'de oyle birsey soz konusu degil. damak'ta badem/findik arasi bir tat birakiyor.
    her ne kadar macallan speyside single malt olsa'da, ve burada uretilen karakteristik ozellikler 12 ve 15 yillik'da anlasilsada, ilginc bir sekilde macallan daha ziyade highland'i andiriyor.

    bilindigi uzere whiskey'e su damlatilinca tadi ve kokusu degisir. genellikle daha taze esanslar ortaya cikar, ozellikle uzun yillar beklemis whiskeylerde. o kadar guzeldi ki, ilk basta kiyamadim su katmaya. ancak kadeh'te iki yudum kadar kalinca 2-3 damla su damlattim icine.
    bir anda speyside ozelliklerini ortaya cikardi. cok hafif bir is kokusu ve peat cikti ortaya. sanki hafif tuzluluk, ve alkol kendini daha one cikardi. speyside tercih eden arkadasim sulandirilmis halini daha cok begendi. ben highland tercih ettigim icin susuz icmeyi tercih ederim.

    bulundugum bolge'de sisesi $1000'den satiliyor, ben tabi o kadar para veremeyecegim icin sadece bir kadeh icebildim. ama su kadar soyleyeyim, eger param olsa kesinlikle evimde sise sise bulundururdum.

    ıcecek yahut alacak olursaniz aklinizda bulunsun, bu bahsettigim macallan 25 sherry oak. her ne kadar denememis olsam da, su ana kadar ictigim diger whiskey'lere bakarak, macallan 25 fine oak'un ayni tadi vermeyecegini tahmin ediyorum.

    kisacasi, su ana kadar ictigim whiskey'ler arasinda tartismasiz birinci siraya oturdu, ki cok guzel whiskeyleri deneme sansim oldu.

    eger bu ickinin turkiye fiyatini (ve duty free fiyatini) bilen varsa lutfen mesaj atsin, internetten cok aradim ama bulamadim.
hesabın var mı? giriş yap